La fel ca adultii, si copiii pot experimenta stres sau anxietate la orice varsta. Aparitia acestora reprezita un raspuns al organismului la anumite situatii sau evenimente prin care trec. Mai mult, este posibil sa credeti ca doar evenimentele negative pot cauza stres. De fapt, se poate intampla si ca un eveniment pozitiv, cum ar fi plecarea in vacanta sau serbarea de la scoala sa ridice nivelul de anxietate pe care copilul il simte. In aceste momente este important ca parintele sa gestioneze in mod corect situatia prin care trece copilul, astfel incat sa reduca nivelul de stres in respectivul moment, dar si pe viitor.
Pentru a sustine buna functionare a sistemului imunitar al copiilor, farmacistii Catena recomanda administrarea de Imunovit. Acest supliment alimentar sub forma de jeleuri gumate intareste organismul si il ajuta in lupta cu racelile si virozele. Datorita vitaminei C, absorbtia fierului este mai eficienta si se mentine un metabolism energetic normal. Zincul ajuta la mentinerea vederii si a sanatatii sistemului osos. De asemenea, sprijina dezvoltarea normala a functiei cognitive.
Cum sa gestionati corect stresul la copii? Tehnici, sfaturi, recomandari
Atunci cand trec printr-o situatie tensionata, copiii nu stiu cum sa reactioneze si sa isi gestioneze starile. Tocmai de aceea, pentru a-i ajuta sa treaca mai usor peste situatie, este important ca parintii sa fie atenti la semnele care pot indica prezenta stresului la copii:
-
iritabilitate
-
somn intrerupt sau insomnii
-
treziri nocturne
-
cosmaruri
In cazul copiilor mai mari sau a adolescentilor, semnele care pot indica faptul ca acesta are o stare neobisnuita sunt urmatoarele:
-
pierderea increderii in a incerca lucruri noi sau de a face activitati simple pe care le faceau cu usurinta in trecut
-
dificultati in concentrare
-
reactii nervoase neasteptate
-
aparitia gandurilor negative si a pesimismului
-
incep sa evite interactiunile cu familia sau prietenii
Atunci cand copilul trece prin stres, exista diferite metode pe care parintii le pot folosi pentru a-i ajuta sa se relaxeze. In primul rand, este important sa discutati cu el/ea despre cauzele care au putut sa produca stresul sau anxietatea. In timpul discutiei, este recomandat sa ii aratati suport si intelegere pentru modul in care se simte.
Pentru a furniza organismului un aport optim de vitamine si minerale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Acadea Bombovit Multi. Acesta este un supliment alimentar obtinut din ingrediente de origine vegetala, care cu contine zahar. Datorita Xilitolului din compozitie, este favorizata mentinerea mineralizarii dintilor. De asemenea, este un supliment care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la reducerea oboselii.
In cazul in care copilul are o varsta apropiata de perioada adolescentei, ii puteti explica ce este anxietatea si care sunt efectele pe care acesta le poate avea asupra organismului. Pe langa discutiile pe care le puteti avea despre stres si anxietate, este la fel de important sa il/o ajutati sa gaseasca solutii.
De exemplu, in cazul in care copilul simte o stare de anxietate din cauza unui eveniment la care urmeaza sa participe, o posibila solutie ar fi sa ii spuneti sa nu participe la respectivul eveniment. In acest caz, i-ati reduce nivelul de incredere in sine si l-ati descuraja sa faca lucruri care ii plac. O solutie mai potrivita pentru reducerea stresului ar fi sa il/o ajutati sa recunoasca starea pe care o are si sa gasiti impreuna solutii pentru a se simti mai bine.
In functie de varsta copilului, puteti incerca si alte metode prin care sa reduceti stresul la copii:
-
discutati despre semnele care pot aparea in cazul unei situatii stresante si cum pot sa le recunoasca
-
incurajati copilul sa gestioneze nivelul de anxietate pe care il simt si cum sa ceara ajutor specializat atunci cand au nevoie
-
indiferent de varsta, puteti crea rutine de linistire pe care sa le respectati cu regularitate, atunci cand este posibil
-
in cazul in care copilul se simte stresat din cauza unui eveniment, ii puteti arata filmulete educative care sa ii ajute sa isi inteleaga sentimentele
-
in cazul in care urmeaza o schimbare in viata copilului, cum ar fi mutarea intr-o casa noua, puteti discuta despre schimbarile ce vor aparea si sa ii oferiti explicatii pentru motivele ce au determinat respectiva decizie
-
incercati sa nu deveniti prea protectiv/a sau sa deniviti stresat/a atunci cand apare o situatie neobisnuita
-
exersati impreuna diverse tehnici de relaxare
-
in cazul copiilor mici, puteti incerca strategii de distragere a atentiei sau jocuri pentru reducerea stresului
-
creati o "cutie a grijilor" si incurajati copilul sa isi noteze care sunt situatiile care le produc anxietate si sa le introduca in respectiva cutie pentru a putea trece peste ele.
In momentul in care nivelul de anxietate pe care il simte copilul devine sever si persista indiferent de tehnicile pe care le incercati, o idee foarte buna ar fi sa cereti ajutor specializat. Un inceput foarte bun ar fi sa discutati cu un psiholog pentru a identifica eventualele cauze ce au determinat cresterea nivelului de stres. In cazul in care anxietatea le afecteaza performanta de la scoala, atunci puteti discuta si cu profesorii pentru a afla mai multe informatii despre comportamentul pe care copilul il are.
In concluzie, puteti minimiza cu succes nivelul de stres pe care il simte copilul prin adresarea cauzelor ce au dus la respectiva situatie si prin a-i arata ca sunteti alaturi de el/ea. Atunci cand ii aratati empatie, compasiune si bunatate unui copil, veti reusi sa il/o ajutati sa treaca peste respectiva situatie si sa capete mai multa incredere in sine. In momentul in care nivelul de stres devine foarte ridicat si greu de gestionat, puteti discuta cu un profesionist pentru a adopta cea mai potrivita metoda pentru a reduce stresul.
Surse:
https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/9-tools-for-helping-your-child-manage-anxiety
https://childmind.org/article/what-to-do-and-not-do-when-children-are-anxious/
https://www.yalemedicine.org/conditions/childhood-stress-and-anxiety
https://kidshealth.org/en/parents/stress.html
https://www.anxietycanada.com/learn-about-anxiety/anxiety-in-children/
https://www.nhs.uk/mental-health/children-and-young-adults/advice-for-parents/anxiety-in-children/
https://www.cdc.gov/childrensmentalhealth/depression.html