Iarna este sezonul infectiilor respiratorii. Anumite conditii specifice sezonului rece favorizeaza proliferarea si transmiterea lor. Printre acestea se numara aglomerarile de oameni in spatii inchise, umiditatea scazuta din incaperile incalzite artificial, abilitatea virusurilor de a supravietui pe suprafete reci, dar si slabirea sistemului imunitar. Infectiile respiratorii afecteaza sinusurile, gatul, caile aeriene si plamanii si includ diverse afectiuni, de la raceala comuna si pana la pneumonie. Cercetarile arata ca anumite suplimente pot reduce riscul de infectie si severitatea simptomelor.
Probioticele
Cercetarile noi au descoperit ca microbiomul (bacteriile de la nivelul intestinului) este o componenta-cheie a unui sistem imunitar sanatos si a capacitatii de a lupta impotriva infectiilor virale si bacteriene. Atat suplimentele probiotice, cat si alimentele fermentate, care sunt surse de bactefii vii, va pot reduce semnificativ riscul de infectie prin combaterea agentilor patogeni din intestin si contribuind la combaterea inflamatiei generale a organismului.
Anumite tulpini de probiotice contribuie prin efecte antiinfectioase si antiinflamatorii mai puternice decat altele – Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus casei si Lactobacillus rhamnosus (cunoscut si ca Lactobasciullus GG) sunt tulpini care pot oferi protectie impotriva infectiilor virale, in special in tractul respirator superior.
Zincul
Zincul joaca un rol important in imunitate, deoarece este implicat in raspunsurile imune umorale si mediate celular ale corpului (doua tipuri de imunitate in care este generat un raspuns imun specific pentru un anumit agent patogen). Prin urmare, nivelurile scazute sau deficitare de zinc afecteaza numarul de celule ale sistemului imunitar care sunt disponibile pentru a lupta impotriva invadatorului.
Dupa examinarea a 13 studii randomizate controlate cu placebo, cercetatorii au descoperit ca administrarea zincului in decurs de 24 de ore de la primele semne de raceala ar putea scurta durata acesteia si poate usura simptomele.
Barbatii si femeile au nevoie de 11 mg si, respectiv, 8 mg de zinc pe zi. Se gaseste in principal in carnea rosie si in fructele de mare, in special in stridii si moluste. Zincul se gaseste si in surse vegetale precum cerealele integrale si leguminoasele, dar in cantitati mult mai mici si cu o absorbtie mai mica decat cel din produsele de origine animala.
Desi este important sa va satisfaceti nevoile de zinc, este la fel de important sa nu exagerati. Cantitatea maxima de zinc pe care ar trebui sa o luati intr-o zi este de 40 mg.
Vitamina C
Nu se poate scrie despre protectia sistemului respirator fara a mentiona vitamina C. La fel ca zincul, vitamina C este un micronutrient esential pe care trebuie sa-l obtinem din dieta. Joaca un rol important in imunitate, actionand ca un antioxidant, imbunatatind functia celulelor imune si sustinand caile antiinflamatorii din organism. Un deficit de vitamina C poate duce, prin urmare, la afectarea functiei imunitare si la o sensibilitate mai mare la infectii.
Un review recent al sute de studii care au examinat rolul vitaminei C in imunitate a concluzionat ca suplimentarea cu 100-200 mg de vitamina C pe zi poate preveni infectiile respiratorii.
Vitamina C este cea mai abundenta in alimente vegetale proaspete, precum citricele, kiwiul, capsunile, ardeiul, ananasul, broccoliul etc. Fiind una dintre vitaminele solubile in apa, vitamina C nu este stocata niciodata in organism. Prin urmare, trebuie sa consumam zilnic alimente care contin vitamina C.
Pentru sustinerea imunitatii si pentru efectul antioxidant, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Vitamina C de la Naturalis. Vitamina C contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, la mentinerea sanatatii psihice, la functionarea normala a sistemului imunitar, la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
Vitamina D
Studiile arata ca persoanele care au niveluri de vitamina D optime sunt mai putin susceptibile la a se imbolnavi de raceala comuna si de alte infectii ale tractului respirator fata de cele cu nivelul de vitamin D scazut. Mai mult, s-a descoperit ca infectiile tractului respirator superior sunt invers asociate cu nivelurile serice (din sange) de vitamina D – adica, pe masura ce nivelul scade, posibilitatea de infectie creste.
Daca in urma analizelor descoperiti ca aveti un nivel de vitamina D sub nivelul normal, medicul va va recomanda administrarea de suplimente.
Cele mai bune surse alimentare de vitamina D sunt pestele gras, uleiul de peste, ciupercile, lactatele si cerealele fortificate, ouale, carnea.
Pentru sustinerea imunitatii, dar si a sanatatii sistemului osos, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Naturalis Vitamina D3 2000 UI. Atunci cand sinteza cutanata de vitamina D este insuficienta, aportul ei prin dieta si suplimente alimentare devine foarte important.
Ginsengul
Ginsengul este o radacina cu efecte antioxidante puternice, care contribuie la reducerea inflamatiei, la sustinerea imunitatii, oferind si multe alte beneficii pentru sanatate. Mai multe studii au aratat efectele pozitive ale ginsengului asupra racelii comune si infectiilor tractului respirator. Cercetatorii au concluzionat ca extractul de ginseng poate reduce durata racelii comune.
Usturoiul
Usturoiul a fost folosit de multe culturi pentru a lupta impotriva bolilor infectioase, deoarece are proprietati antimicrobiene, antifungice si antivirale. Studiile moderne au aratat ca incorporarea usturoiului in dieta poate activa imunitatea si poate reduce severitatea si incidenta unei raceli. Intr-un studiu de control randomizat dublu-orb, subiectilor li s-a administrat un supliment de usturoi sau un placebo, timp de 12 saptamani, intre noiembrie si februarie (sezonul de varf al racelii si gripei). Grupul de tratament a prezentat mai putine raceli si s-a recuperat mai repede in comparatie cu grupul placebo.
Intr-un studiu similar, dupa 45 de zile de suplimentare cu usturoi, participantii au prezentat o functie semnificativ imbunatatita a celulelor NK si T (ambele sunt implicate in functia imunitara), in comparatie cu grupul placebo. Dupa 90 de zile, grupul care a consumat usturoi a avut, de asemenea, mai putine simptome de raceala, zile de boala si incidente de raceala in comparatie cu grupul placebo.
Referinte:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25927096/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3273967/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28202713/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22280901/