Substanta de contrast in imagistica medicala: tipuri si importanta

Substanta de contrast in imagistica medicala: tipuri si importanta Substanta de contrast in imagistica medicala: tipuri si importanta

Ultima actualizare: 7 octombrie 2024

substanta-de-contrast

Cand au nevoie sa inteleaga ce se intampla in interiorul corpului unui pacient, medicii recomanda adesea teste de imagistica medicala. Examenele imagistice, cum ar fi radiografia, ecografia, tomografia computerizata (CT), rezonanta magnetica (RMN) si fluoroscopia sunt selectate pe baza capacitatii lor de a afisa informatii specifice despre structurile din organism. Substanta de contrast, cunoscuta si sub denumirile de agent de contrast sau material de contrast, este folosita pentru a imbunatati valoarea acestor examene imagistice.

Substanta de contrast nu decoloreaza permanent organele interne, ci este o substanta care schimba temporar felul in care radiograful sau alte instrumente imagistice interactioneaza cu organismul. Un important detaliu care trebuie mentionat este ca nu produce radiatii.

Cand sunt introduse in corp inainte de un examen imagistic, substantele de contrast scot in evidenta anumite structuri sau tesuturi din corp. Materialul de contrast ajuta la distingerea zonelor selectate ale corpului de tesutul din jur. In acest fel, medicii diagnosticheaza afectiunile medicale prin imbunatatirea vizibilitatii anumitor organe, vase de sange sau tesuturi.

Substanta de contrast poate fi introdusa in organism intr-unul din mai multe moduri. De exemplu aceasta poate fi:

  • inghitita
  • administrata pe cale rectala
  • injectata intr-un vas de sange (vena sau artera)
  • injectata in spatiile din interiorul corpului

 


Ce este substanta de contrast si cand este necesara?

Cu siguranta i-ati auzit pe medici mentionand ca este nevoie de substanta de contrast pentru a efectua un test de imagistica. Substanta de contrast este folosita de radiologi si actioneaza ca un colorant. Insa nu ca la coafor, deoarece acest material nu schimba culoarea organelor si oaselor!

Substanta de contrast este utilizata pentru ca medicii sa poata observa mai clar organele si tesuturile in timpul testelor de imagistica. Acest agent modifica temporar modul in care organele si tesuturile din organism apar in timpul unui examen de imagistica medicala, insa nu schimba culoarea tesuturilor si nu provoaca daune in corp.

Dupa cum mentionam, substanta de contrast este folosita, de exemplu, in timpul unei radiografii tomografii computerizate (CT), rezonante magnetice (RMN) sau al unei ecografii. Acest material poate fi pe baza de iod, sulfat de bariu, gadoliniu sau amestec salin si aer.

Substanta deosebeste anumite organe, tesuturi, oase sau vase de sange in timpul examenului imagistic. Acest colorant este important deoarece ii ajuta pe radiologi sa faca distinctia intre conditii normale si anormale. Ii ajuta sa vada mai bine ce se intampla in interiorul corpului. In mod automat, acest lucru le permite sa stabileasca un diagnostic mai precis si sa recomande cel mai bun tratament pentru fiecare caz in parte. In situatiile in care este necesar, substanta de contrast poate ghida cel mai bun tratament.

Assista Simeticona reduce tensiunea superficiala a bulelor de gaz din intestine, favorizand astfel fuziunea si evacuarea respectivelor bule. Datorita acestui mecanism fizic de actiune, simeticona amelioreaza senzatia de plenitudine, balonare si eructatie. Simeticona nu se absoarbe in tractul gastrointestinal, asa ca forma acesteia ramane neschimbata in momentul excretiei.

Cum functioneaza substanta de contrast?

De asemenea, mentionam ca substanta de contrast poate fi administrata oral sau poate fi injectata intr-o vena. Tipul de substanta de contrast este ales in functie de testul utilizat. De asemenea, acest lucru determina si modul in care colorantul este administrat (oral sau intravenos). Corpul absoarbe sau elimina in mod natural substanta de contrast dupa examen.

Acest material functioneaza folosind substante care interfereaza cu modul in care echipamentul de imagistica medicala preia imaginile. De exemplu, substanta de contrast utilizata in timpul unei radiografii sau al unei tomografii computerizate (CT) este alcatuita dintr-o substanta care blocheaza sau limiteaza radiatiile in anumite parti ale corpului. Acest lucru modifica felul in care tesuturile care contin contrastul imagistic medical apar pe imagini.

In mod similar, substantele de contrast folosite in examenele cu putere magnetica, cum ar fi RMN-urile si ecografiile, modifica modul in care campurile magnetice interactioneaza cu partile corpului care contin contrast. Asadar, substanta de contrast nu modifica nimic din interiorul corpului, ci schimba doar felul in care echipamentele de imagistica medicala “vad” interiorul organismului.

Cat ar putea dura o examinare cu substanta de contrast?

Daca este nevoie de folosirea substantei de contrast, testul va dura probabil mai mult decat daca nu ar fi folosit un astfel de material. De exemplu, utilizarea substantei de contrast ar putea adauga patru ore de pregatire la o scanare CT de cinci minute sau ar putea face ca un RMN de treizeci de minute sa dureze doua ore. Motivul este ca substanta de contrast necesita timp pana cand incepe sa functioneze. Desi dureaza mai mult, beneficiul pe care il ofera medicului merita asteptarea.

cat-dureaza-examinarea

In cat timp este eliminata substanta de contrast din organism?

Persoanele care au o functie renala normala elimina substanta de contrast prin urina intre doua si 24 de ore dupa ce a fost injectata.

Posibile riscuri si efecte adverse

In cazuri rare, oamenii dezvolta reactii alergice la substantele de contrast. Este esential sa comunicati bine cu medicul si sa-l anuntati daca aveti alergii sau boli recente sau daca luati medicamente in prezent. Daca aveti o alergie cunoscuta la substanta de contrast - sau sunteti in pericol de a o dezvolta - personalul spitalului va lua toate masurile de precautie pentru a va proteja de o reactie negativa.

Rareori, pacientii se confrunta cu efecte secundare usoare, cum ar fi greata si diareea, in urma administrarii acestui material. Cu toate acestea, cei mai multi oameni nu dezvolta niciun fel de reactii adverse. Daca vi se administreaza substanta de contrast inaintea unui examen de imagistica medicala, este important sa beti multa apa dupa aceea. Corpul va elimina materialul in mod natural.

 

 

 

Referinte:

https://4rai.com/2019/06/10/what-is-contrast-material-and-how-does-it-work/

https://www.radiologyinfo.org/en/info/safety-contrast

https://blog.radiology.virginia.edu/medical-contrast/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista Simeticona 240 mg x 30 caps.moi

    Assista Simeticona 240 mg X 30 capsule moi

    Cauzele balonarii Principala cauza a balonarii este perturbarea echilibrului in procesul natural de producere si eliminare a gazelor intestinale. Cand in tractul gastrointestinal se formeaza si se acumuleaza…