O noua cercetare scoate la iveala cum poate fi castigata lupta dura cu depresia, printr-un exercitiu simplu, usor de urmat, insa extrem de antrenant. Fiind considerata boala secolului de catre specialisti, sunt peste 350 de milioane de persoane care sufera de depresie la nivel mondial, potrivit unui raport din 2020 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Cutremurator este si ca tulburarea apare ca principala cauza a peste 800.000 de sinucideri pe an, dupa cum o arata alte date oficiale. Asadar, orice rezultate privind metodele de combatere a acestei afectiuni reprezinta o speranta uriasa care poate salva vieti.
Legatura nebanuita dintre flexor si combaterea depresiei
Studiul efectuat pe mai mult de 115.000 de adulti a dezvaluit o asociere semnificativa intre puterea fizica si riscul de depresie. Antrenamentele cu ajutorul unui flexor reglabil – cu presiune de pana la 40 kg la barbati si 27 kg la femei – au legatura cu un risc mai scazut de depresie.
„A fi puternic din punct de vedere fizic poate servi ca factor preventiv pentru depresie la adultii in varsta, dar acest fapt este limitat de pragul maxim specific pentru barbati si femei”, a marturisit dr. Ruben Lopez-Bueno de la Departamentul de Medicina Fizica si Asistenta medicala din cadrul Universitatii din Zaragoza, Spania.
Iar rezultatele cercetarii au fost publicate online, pe 5 decembrie 2022, in The British Journal of Psychiatry.
Si pentru ca depresia reprezinta o problema majora de sanatate publica, sunt necesare studii care sa vizeze factorii preventivi pentru a combate cresterea numarului de persoane depresive, mai atrag atentia specialistii.
Pentru cele perioade mai agitate, farmacistii Catena recomanda Tonico Forte, suplimentul alimentar cu gust delicios de capsune, care ofera energie si ajuta la buna concentrare pe parcursul intregii zi, gratie celor 4 aminoacizi – arginina, fosfoserina, gluramina, asparagina – si Vitaminei B12 din compozitie. Ajuta sistemul imunitar, combate oboseala, sprijina memoria si procesul de invatare, intareste sistemul nervos, precum si masa musculara.
De ce a fost ales flexorul pentru studiu
Forta flexorului de mana reprezinta un „indicator usor de utilizat, rapid si fiabil atat al sarcopeniei (pierderea de masa musculara legata de varsta), cat si al dinapeniei (pierderea forței musculare cauzata de varsta), ambele fiind asociate cu depresia”, noteaza cercetatorii.
Exista un „rol reglator al muschilor scheletici asupra functiei creierului care poate combate depresia”, adauga ei.
Cercetatorii au mai subliniat si ca exercitiul cu flexorul de mana pare sa joace un „rol cheie”, deoarece poate imbunatati forta musculara, precum si masa musculara. Totodata, poate reduce inflamatia sistemica si sustine neuroplasticitatea (capacitatea de-a dreptul uluitoare a creierului uman de a se modifica, adapta si recupera prin toate experientele si obiceiurile capatate prin invatare). De asemenea, antrenamentul cu un flexor poate combate si stresul oxidativ.
Farmacistii Catena recomanda Artrosuport Colagen aroma de portocale de la Naturalis pentru sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor, fiind recomandat si in cazul suprasolicitarii mecanice a articulatiilor (munca fizica solicitanta, sport de performanta, obezitate), dar si in recuperarea articulara dupa traumatismele aparatului locomotor.
Rezultatele studiului
Cele 115.601 persoane participante la cercetare au fost persoane cu varste de 50 de ani si peste (varsta medie, 64,3 ani - barbati; 54,3% - femei), care locuiesc in tari europene si Israel (24 de tari in total).
A fost folosit un dinamometru de mana pentru a masura puterea manerului, avand in vedere ca participantii au fost impartiti pe mai multe categorii in functie de rezistenta flexorului. „Prima treime” a avut cel mai jos nivel de forta, iar „treimea finala” – cel mai mare nivel de forta.
Toti participantii au fost urmariti pe o perioada de 7,3 ani, timp in care un procent de 26,1% dintre acestia a experimentat un risc de depresie.
In cele din urma, rezistenta musculara mai mare a fost asociata cu un risc semnificativ redus de depresie in randul participantilor din a doua si a treia categorie, in comparatie cu prima treime.
S-a descoperit ca adultii cu sarcopenie prezinta un risc mai mare de depresie din cauza fortei musculare reduse, deoarece neurotrofinele sunt produse de muschii scheletici, printre alte tesuturi, si sunt asociate cu imbunatatirea dispozitiei.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Magneziu plus Vitamina B6, supliment alimentar esential pentru sanatatea organismului, care contine magneziu si vitamin B6 in proportie optima, ajutand la buna functionare a organismului, prin combaterea stresului, fixarea calciului, reglarea somnului si relaxarea musculaturii. Sustine sistemul imunitar si buna activitate hormonala, precum si functionarea corecta a sistemului muscular si osos.
Din punct de vedere psihologic, „a fi puternic din punct de vedere fizic poate duce la o senzatie de bunastare psihologica”, mai noteaza cercetatorii.
Mai mult decat atat, a fi activ fizic „pe toata durata vietii promoveaza, de asemenea, modificari structurale si functionale ale creierului, beneficiind de functionarea cognitiva si reducând riscul de neurodegenerare”, au mai constatat oamenii de stiinta.
Ca o concluzie generala a cercetatorilor, noile descoperiri „garanteaza ca programele de antrenament de forta destinate adultilor in varsta reduc riscul de depresie”. Iar utilizarea pragurilor de rezistenta ale flexorului de mana ar putea fi luate in considerare in detectarea potentialului risc de depresie la persoanele in varsta.