Studiu: cele 4 subtipuri long-COVID

Studiu: cele 4 subtipuri long-COVID Studiu: cele 4 subtipuri long-COVID

Ultima actualizare: 18 ianuarie 2023

Cercetarile au descoperit ca long-Covid sau complicatiile pe termen lung ale infectiei cu SARS-CoV-2 afecteaza 1 din 5 adulti sub 65 de ani. In acest context, oamenii de stiinta incearca sa afle cat mai multe despre aceasta afectiune ce se manifesta pe termen lung. Un studiu recent, care a folosit machine learning – o ramura a inteligentei artificiale (IA), a scos la iveala ca exista, de fapt, patru subtipuri principale de long-COVID.

Publicat in revista Nature Medicine, studiul a analizat simptomele manifestate la aproximativ 35.000 de pacienti cu long-COVID. Fiecare pacient a avut cel putin un simptom persistent dupa ce a trecut printr-o infectare cu COVID-19 – care a durat intre 30 si 180 de zile, dupa ce a luat virusul. Cercetatorii au analizat 137 de simptome diferite, apoi au clasificat pacientii long-COVID in patru grupuri principale.

Si acest studiu nu este primul care incearca sa clasifice long-COVID. O cercetare publicata anul trecut a impartit simptomele long-COVID in trei categorii: cognitive, respiratorii si de alta cauza.

„Acest nou studiu isi propune sa completeze acest gol de cunostinte prin identificarea unor sub-fenotipuri long-COVID”, a explicat dr. Fei Wang, co-autor al studiului si profesor asistent de politici si cercetare in domeniul sanatatii la institutia de invatamant si cercetare Weill Cornell Medicine din New York.

Care sunt subtipurile long-COVID?

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care sufera de long-COVID s-au incadrat, in general, intr-una dintre urmatoarele categorii:

  • subfenotip 1 – subtipul care afecteaza sistemul cardiac si sistemul renal (rinichii);
  • subfenotip 2 – subtipul care afecteaza sistemul respirator, somnul si provoaca anxietate;
  • subfenotip 3 – subtipul care afecteaza sistemul musculo-scheletic si nervos;
  • subfenotip 4 – subtipul care afecteaza sistemul digestiv si respirator.

 

Farmacistii Catena recomanda Bronhosuport, supliment alimentar de la Naturalis cu efect benefic asupra sanatatii sistemului respirator, care ajuta la fluidizarea secretiilor bronsice, la eliminarea secretiilor exces, dar si la hidratarea mucoasei, sustinand o respiratie usoara.

 

Conform datelor obtinute in urma cercetarii, subtipul 1, care afecteaza sistemul cardiac si pe cel renal a fost cel mai frecvent – 34% dintre pacienti au intrat in aceasta categorie. Cu o mica diferenta, 33% dintre pacientii care au manifestat long-COVID au intrat in cea de-a doua categorie, confruntandu-se cu simptome respiratorii, anxietate, dureri de cap persistente si episoade de insomnie. Iar 23% dintre pacienti au manifestat probleme ale sistemului musculo-scheletic si nervos, in timp ce doar 10% dintre persoanele cu long-COVID au avut probleme cu sistemul digestiv.

Simptomele long-COVID

Cercetarile sunt in desfasurare in ceea ce priveste long-COVID, insa Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite a creat o lista de simptome impartite, de asemenea, pe categorii. Acestea includ:

  • simptome generale: oboseala care interfereaza cu viata de zi cu zi
  • simptome care se agraveaza dupa efort (fizic sau psihic): febra
  • simptome respiratorii si cardiace: dificultati in respiratie, tuse, dureri in piept, palpitatii
  • simptome neurologice: brain fog – ceata cerebrala, dureri de cap, probleme de somn, stari de ameteala cand va ridicati, furnicaturi, tulburari privind mirosul sau gustul, depresie sau anxietate
  • simptome digestive: diaree, dureri de stomac
  • alte simptome: dureri articulare sau dureri musculare, eczeme, modificari ale ciclurilor menstruale.

CDC mai observa ca exista in cazurile de long-COVID si unele „simptome greu de explicat si de gestionat”.

Pentru sustinerea imunitatii, farmacistii Catena recomanda Imunosuport Ultra de la Naturalis, care ajuta organismul prin combinatia de Vitamina D (50 mcg/2000 UI), Vitamina C (500 mg) si zinc (10 mg). Pentru a garanta eliberarea si absorbtia treptata a ingredientelor active continute, ImunoSuport Ultra utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita, astfel incat organismul poate utiliza mai bine aportul de nutrienti.

Concluziile cercetatorilor

Cunoasterea subtipurilor long-COVID ii poate ajuta pe specialistii in sanatate sa inteleaga cat timp si cum functioneaza virusul, influentand dezvoltarea tratamentului si a politicii publice.

Intre timp, un alt studiu a dezvaluit ca majoritatea simptomelor long-COVID dispar in decurs de un an pentru persoanele care au trecut prin infectii initiale usoare. Mai exact, cercetarea condusa de un grup de oameni de stiinta israelieni a analizat 70 de simptome diferite manifestate la pacientii cu long-COVID.

Farmacistii Catena recomanda Tonico Forte, supliment alimentar cu gust delicios de capsune, care sustine si intareste sistemul imunitar, combate oboseala, contribuie la mentinerea masei musculare si sprijina procesul de invatare si memorare.

Studiul nu a inclus pacientii cu boli mai grave, nici pe cei care au necesitat internarea intr-un spital, despre care cercetarile anterioare au sugerat ca manifesta un risc mai mare de long-COVID. Iar rezultatul a demonstrat ca majoritatea simptomelor au disparut in 12 luni.

„Exista un numar mic de oameni care inca sufera de dificultati de respiratie sau slabiciune la un an dupa boala COVID-19”, a declarat Maytal Bivas-Benita, cercetator la Institutul de Cercetare KI din Israel si coautor al studiului. Cercetarea a aparut in revista medicala The British Medical Journal (BMJ), publicata de sindicatul British Medical Association.