Stres oxidativ – ce inseamna si alte informatii importante

Stres oxidativ – ce inseamna si alte informatii importante Stres oxidativ – ce inseamna si alte informatii importante

Ultima actualizare: 16 martie 2023

Stresul oxidativ este un dezechilibru dintre radicalii liberi si antioxidantii din corpul dumneavoastra. Acest lucru poate provoca leziuni ale organelor si tesuturilor si poate duce la diferite boli. Va puteti ajuta corpul sa mentina echilibrul traind un stil de viata sanatos.

Stresul oxidativ este in esenta un dezechilibru intre productia de radicali liberi si capacitatea organismului de a contracara sau detoxifica efectele nocive ale acestora, prin neutralizare de catre antioxidanti.

Farmacistii Catena recomanda Vitamina E de la Naturalis, un supliment alimentar care contine vitamina E, un ingredient cu rol major in pastrarea sanatatii organismului.

Radicalii liberi sunt molecule care contin oxigen cu un numar inegal de electroni. Acest numar neuniform de electroni permite radicalilor liberi sa reactioneze usor cu alte molecule. Radicalii liberi pot provoca reactii chimice in lant in corpul dumneavoastra, deoarece reactioneaza atat de usor cu alte molecule. Aceste reactii se numesc oxidare. Ele pot fi benefice sau daunatoare.

Antioxidantii sunt molecule care pot dona un electron unui radical liber fara a deveni instabili. Acest lucru face ca radicalii liberi sa se stabilizeze si sa devina mai putin reactivi.

Cititi mai departe pentru a afla cum afecteaza stresul oxidativ organismul si cum sa gestionati si sa preveniti acest dezechilibru.


Stres oxidativ – generalitati

Oxidarea este un proces normal si necesar, care are loc in corp. Stresul oxidativ, pe de alta parte, apare atunci cand exista un dezechilibru intre activitatea radicalilor liberi si activitatea antioxidanta. Cand functioneaza corect, radicalii liberi pot ajuta la combaterea agentilor patogeni (agentii patogeni duc la infectii).

Cand sunt prezenti mai multi radicali liberi decat pot fi mentinuti in echilibru de catre antioxidanti, radicalii liberi pot incepe sa dauneze tesutului gras, ADN-ului si proteinelor din organism. Proteinele, lipidele si ADN-ul formeaza o mare parte a corpului, astfel incat in timp daunele pot duce la un numar mare de boli. Acestea includ:

  • diabet;
  • ateroscleroza (sau intarirea vaselor de sange);
  • stari inflamatorii;
  • hipertensiune arteriala;
  • afectiuni ale inimii;
  • boli neurodegenerative, cum ar fi Parkinson si Alzheimer;
  • cancer;
  • stresul oxidativ contribuie, de asemenea, la imbatranire prematura.

Revidox este un produs 100% natural, de ultima generatie, considerat ca fiind cea mai mare descoperire stiintifica a ultimilor ani impotriva imbatranirii celulare, ca rezultat al ultimelor progrese in domeniul cercetarii nutraceutice. Revidox are la baza un concentrat de substante active: extract din seminte de strugure, extract de rodie si seleniu si contine cea mai mare concentratie cunoscuta de Resveratrol 100% bioactiv.

Care sunt factorii de risc?

Toata lumea produce radicali liberi in mod natural in organism, prin procese precum exercitiile fizice sau inflamatia. Acest lucru este normal si face parte din sistemul complex al corpului de a se mentine sanatos.

De asemenea, puteti fi expusi la radicalii liberi din mediu. Unele surse includ:

  • ozon;
  • anumite pesticide si detergenti;
  • fum de tigara;
  • radiatii;
  • poluare;
  • consum mare de alimente procesate sau o dieta bogata in zahar si grasimi;
  • consum excesiv de alcool.

Stres oxidativ – cauze

Ce cauzeaza stresul oxidativ? Viata! Nu se poate nega ca face parte din functiile corpului nostru, deci este imposibil de evitat. Dar exista o limita la cat de mult stres oxidativ ar trebui sa genereze corpul inainte de a trece peste limitele normale.

Productia excesiva de stres oxidativ poate avea consecinte negative asupra sanatatii corpului, putand sa provoace inclusiv un risc crescut de boli de inima, cancer si boala Alzheimer. Deci, echilibrati-le prin aportul de antioxidanti.

Antioxidantii sunt esentiali pentru echilibrarea reactiilor chimice cauzate de radicalii liberi. Procedand astfel, veti imbunatati vitalitatea pielii. Stresul oxidativ apare atunci cand organismul produce sau foloseste mai mult oxigen decat poate neutraliza.

Organismul descompune glucoza si o transforma in energie, produsul secundar al acestui proces fiind oxigenul. Desi oxigenul este esential pentru o sanatate buna, excesul poate duce la stres oxidativ – deoarece oxigenul poate deteriora celulele si duce la formarea de radicali liberi.

Cum sa preveniti stresul oxidativ?

Desi eliminarea stresului oxidativ este imposibila, puteti lua masuri prin care sa-i asigurati organismului suficienti antioxidanti pentru a-l ajuta in lupta cu radicalii liberi.

Antioxidantii sunt molecule care ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor cauzate de stresul oxidativ. Ei fac acest lucru prin neutralizarea radicalilor liberi care se formeaza atunci cand exista o supraproductie de oxigen.

Antioxidantii se gasesc intr-o varietate de alimente, inclusiv in fructe si legume. De asemenea, puteti lua suplimente antioxidante, care sunt disponibile sub forma de pastile si lichide.

Ce sunt radicalii liberi?

Un radical liber este o molecula de oxigen care are unul sau mai multi electroni nepereche, ceea ce-l face foarte reactiv cu alte molecule.

Produsele secundare ale oxigenului sunt relativ nereactive, dar unele dintre acestea pot suferi metabolizare in cadrul sistemului biologic pentru a da nastere acestor oxidanti extrem de reactivi. Nu toate speciile reactive de oxigen sunt daunatoare organismului. Unele dintre ele sunt utile in uciderea agentilor patogeni invadatori sau a microbilor.

Cu toate acestea, radicalii liberi pot interactiona chimic cu componentele celulare precum ADN-ul, proteinele sau lipidele si le pot fura electronii pentru a se stabiliza. Acest lucru, la randul sau, destabilizeaza moleculele componente ale celulei, care apoi cauta si fura un electron dintr-o alta molecula, declansand astfel un lant mare de reactii cu radicali liberi.

Ce sunt antioxidantii?

Fiecare celula care utilizeaza enzime si oxigen pentru a indeplini functii este expusa la reactii ale radicalilor liberi de oxigen, care au potentialul de a provoca daune grave celulei. Antioxidantii sunt molecule prezente in celule, care impiedica aceste reactii donand un electron radicalilor liberi fara a se destabiliza ele insele. Dezechilibrul dintre oxidanti si antioxidanti sta la baza stresului oxidativ.

Gestionarea si prevenirea stresului oxidativ

Este imposibil sa evitati complet expunerea la radicalii liberi si stresul oxidativ. Cu toate acestea, exista lucruri pe care le puteti face pentru a minimiza efectele stresului oxidativ asupra corpului. Principalul lucru pe care il puteti face este sa va cresteti nivelul de antioxidanti si sa reduceti formarea de radicali liberi.

O metoda de prevenire a stresului oxidativ este sa va asigurati ca includeti destui antioxidanti in dieta. Consumul a cinci portii pe zi dintr-o varietate de fructe si legume este cel mai bun mod de a oferi corpului ceea ce ii trebuie pentru a produce antioxidanti. Exemple de fructe si legume includ:

  • fructe de padure;
  • cirese;
  • citrice;
  • prune uscate;
  • verdeturi;
  • broccoli;
  • morcovi;
  • rosii;
  • masline.

In completarea dietei dumnevoastra incercati Coenzima Q10-Carnitina (30 capsule) +Vitamina B complex-Vitamina C (30 tablete cadou) de la Walmark- un pachet de vitamine care combat oboseala si redau vitalitatea. Aceste vitamine va ajuta sa aveti mai multa energie pentru activitatea fizica si asigura sanatatea sistemului cardiovascular.

Alte exemple de surse de antioxidanti dietetici includ:

  • peste si nuci;
  • vitamina E;
  • vitamina C;
  • curcuma;
  • ceai verde;
  • melatonina;
  • ceapa;
  • usturoi;
  • scortisoara.

Alte alegeri pentru un stil de viata sanatos pot preveni sau reduce stresul oxidativ. Iata cateva optiuni care va vor ajuta:

  1. rutina de exercitii fizice regulate, moderate. Acest lucru a fost asociat cu niveluri mai ridicate de antioxidanti naturali si cu scaderea daunelor cauzate de stresul oxidativ. Exercitiile regulate au fost asociate cu o durata de viata mai lunga, mai putine efecte ale imbatranirii si un risc scazut de cancer si boli.
  2. nu fumati. Evitati, de asemenea, expunerea la fumatul pasiv.
  3. aveti grija la substantele chimice. Lista include substantele chimice de curatare, evitarea expunerii inutile la radiatii si la alte surse de expunere chimica, cum ar fi pesticidele utilizate pe alimente sau in gradinarit.
  4. folositi produse cu factor de protectie solara. Protectia solara previne deteriorarea pielii, cauzate de lumina ultravioleta.
  5. reduceti consumul de alcool.
  6. dormiti suficient. Somnul suficient este foarte important pentru mentinerea echilibrului in toate sistemele corpului. Functia creierului, productia de hormoni, echilibrul antioxidant si al radicalilor liberi si o multime de alte lucruri sunt afectate de somn.
  7. evitati sa mancati in exces. Studiile au aratat ca supraalimentarea si mancatul constant va mentin corpul intr-o stare de stres oxidativ mai des decat daca manancati la intervale adecvate si portii mici sau moderate.

Surse:

https://aetheion.com/what-is-oxidative-stress

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324863#antioxidants

https://www.healthline.com/health/oxidative-stress#prevention

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/

https://www.news-medical.net/health/What-is-Oxidative-Stress.aspx