Strategii eficiente in lupta cu acneea. Sfaturi si solutii

Strategii eficiente in lupta cu acneea. Sfaturi si solutii Strategii eficiente in lupta cu acneea. Sfaturi si solutii

Ultima actualizare: 15 ianuarie 2024

Acneea este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale pielii, afectand aproximativ 85% dintre adultii tineri. Tratamentele conventionale pentru acnee, cum ar fi acidul salicilic, niacinamida sau peroxidul de benzoil, s-au dovedit a fi cele mai eficiente solutii pentru acnee, dar pot fi costisitoare si pot avea efecte secundare nedorite, cum ar fi uscaciunea, roseata si iritatia.

Acest lucru a determinat multi oameni sa incerce sa vindece acneea in mod natural acasa. De fapt, un studiu din 2017 a constatat ca 77% dintre pacientii cu acnee au incercat tratamente alternative pentru acnee.

Oricine se confrunta cu acnee persistenta stie ce dificil este sa incerce sa-si vindece pielea si sa o mentina sanatoasa.

Gelul Rilastil Acnestil pentru curatarea zilnica a tenului de tip gras, mixt, cu impuritati, cu aspect lucios sau predispus la acnee. Gelul Rilastil Acnestil curata in profunzime si reechilibreaza tenul gras. Gelul este imbogatit cu ingrediente active specifice, astfel incat curata pielea fara a-i distruge bariera hidrolipidica.

Desi nu exista o modalitate sigura de a scapa pentru totdeauna de acnee, puteti reduce eruptiile si va puteti mentine pielea cat mai sanatoasa posibil. Multe remedii nu au o baza stiintifica, asa ca sunt necesare cercetari suplimentare asupra eficacitatii lor. Daca sunteti in cautarea unor tratamente alternative, exista totusi optiuni pe care le puteti incerca.

Cititi mai departe pentru a descoperi strategii eficiente in lupta cu acneea si pentru a gasi drumul catre o piele mai curata.


Ce este acneea?

Acneea este o afectiune a pielii care apare cand foliculii se obstructioneaza cu sebum si celule moarte ale pielii. Este o tulburare cutanata foarte comuna, asa ca majoritatea oamenilor au avut acnee, mai ales in adolescenta, cand glandele sebacee secreta mai mult sebum. Cu toate acestea, nu exista o limita de varsta pentru acne, aceasta fiind frecventa si in cazul persoanelor in varsta de 40-50 de ani.

Ce cauzeaza acneea?

Acnea se declanseaza cand porii se blocheaza cu sebum si celule moarte ale pielii. Fiecare por este conectat la o glanda sebacee, care produce o substanta uleioasa numita sebum. Sebumul acumulat in exces poate bloca porii, cauzand dezvoltarea bacteriilor cunoscute sub numele de Propionibacterium acnes sau P. acnes.

Celulele albe din sange ataca P. acnes, acest lucru ducand la inflamatia pielii si la acnee. Unele cazuri de acnee sunt mai severe decat altele, dar in general simptomele constau in puncte albe, puncte negre si cosuri.

Multi factori pot contribui la dezvoltarea acneei, inclusiv:

  • factorii genetici;
  • dieta;
  • stresul;
  • fluctuatiile hormonale;
  • infectiile.

Tratamentele clinice standard sunt eficiente pentru reducerea acneei. De asemenea, puteti incerca tratamentele acasa, desi este nevoie de mai multa cercetare pentru a stabili eficacitatea lor.

Cum sa preveniti acneea

Exista mai multe strategii pe care le puteti incerca pentru a preveni acneea:

  • Mentineti pielea curata

Una dintre cele mai eficiente modalitati de a preveni acneea este sa va mentineti pielea curata. Folositi de doua ori pe zi un cleanser delicat, pentru a indeparta excesul de sebum si murdaria de pe piele. Evitati sa frecati pielea prea tare, deoarece acest lucru poate irita tenul si agrava acneea.

In perioadele calde sau cand sunteti expusi la diferite conditii de mediu, tenul cu tendinta acneica are nevoie de o protectie solara ridicata, deoarece tratamentele la care este supus il sensibilizeaza excesiv. Crema seboreglatoare cu SPF 50 din gama Rilastil Acnestil asigura hidratarea profunda a pielii, pe care o protejeaza de actiunea nociva a razelor de soare.

  • Hidratati pielea

Desi poate parea contraintuitiv, prin hidratarea pielii puteti preveni acneea. Daca pielea este uscata, poate produce mai mult sebum, ceea ce poate duce la acnee. Utilizati un hidratant non-comedogenic pentru a va mentine pielea hidratata, fara a bloca porii.

  • Folositi produse antiacnee

Exista mai multe produse antiacnee disponibile fara prescriptie medicala, pe care le puteti folosi pentru a preveni acneea. Cautati produse care contin peroxid de benzoil, acid salicilic sau retinoizi. Acesti agenti pot ajuta la deblocarea porilor si la prevenirea formarii acneei.

  • Evitati atingerea fetei

Mainile vin in contact cu diverse bacterii pe parcursul zilei, asa ca prin atingerea fetei puteti transfera acele bacterii pe piele, provocand aparitia acneei. Evitati sa va atingeti fata si nu stoarceti cosurile sau punctele negre.

  • Folositi crema cu protectie solara

Daunele provocate de soare pot agrava acneea si provoaca cicatrici. Folositi in fiecare zi o crema cu protectie solara care sa aiba un spectru vast si SPF de 30 sau mai mare, pentru a va proteja pielea de daunele UV.

  • Gestionati stresul

Stresul poate provoca dezechilibre hormonale, care contribuie la dezvoltarea acneei. Exersati tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi meditatia, yoga sau respiratia profunda, pentru a va mentine sub control nivelurile de stres.

RILASTIL ACNESTIL Spuma de curatare pentru tenul cu tendinta acneica este indicata pentru igiena de zi cu zi a tenului mixt, uleios, predispus la acnee. Avand o concentratie scazuta de surfactanti si imbogatita cu ingrediente active specifice si acid hialuronic, produsul asigura o curatare blanda a pielii, fara a afecta filmul hidrolipidic de la suprafata, pielea mentinandu-si astfel hidratarea naturala.

O abordare diferita pentru tratarea acneei

In loc sa combata acneea la modul superficial, medicina alternativa adopta o abordare profunda a cauzelor pentru tratarea acneei si a altor probleme ale pielii. Din aceasta perspectiva, stresul oxidativ declanseaza inflamatia, care la randul sau contribuie la acnee si la o serie de alte probleme.

Ce este stresul oxidativ? Ei bine, mitocondriile (care produc energia pentru a alimenta celulele) sunt construite pentru a converti caloriile si oxigenul in energie pe care corpul o poate utiliza, numita ATP (adenozina trifosfat).

Celulele noastre contin un total de o suta de mii de trilioane de mitocondrii, care consuma 90% din aportul nostru de oxigen. Acest oxigen este necesar pentru a arde caloriile pe care le consumam din alimente.

Dar radicalii liberi sunt produsi ca un produs secundar al acestei arderi, asemenea emisiilor produse de masini. Acesti radicali liberi sunt periculosi pentru ca deterioreaza sau oxideaza moleculele si celulele din intregul corp. Acest fenomen se numeste stres oxidativ. Mai multe celule deteriorate inseamna mai mult stres oxidativ sau „ruginire”.

Acest lucru duce, la randul sau, la deteriorarea ADN-ului, a membranei celulare, colesterolului (care este ceea ce face cu adevarat colesterolul daunator), arterelor intarite care arata ca niste tevi ruginite si pielii ridate.

Avem propriile fabrici de antioxidanti care produc molecule ce depisteaza radicalii liberi si ii distrug inainte ca acestia sa dauneze corpului. Problema e ca aceste sisteme sunt usor coplesite de o dieta toxica, saraca in nutrienti si bogata in calorii. Putem obtine mai multe dintre aceste molecule antioxidante importante daca consumam alimentele potrivite. Din pacate, multi dintre noi au o dieta necorespunzatoare.

Cel mai important factor controlabil care regleaza stresul oxidativ din corp este dieta. Consumul excesiv de calorii si lipsa antioxidantilor din alimentele vegetale determina producerea prea multor radicali liberi, creandu-se astfel un haos in corpurile si mintile noastre.

Stresul oxidativ creeaza inflamatie. Desi exista mai multi factori, cum ar fi toxicitatea, alergenii si deficientele de nutrienti, contribuie la inflamatie, cel mai mare vinovat fiind o dieta procesata si bogata in zahar.

Ceea ce manancati devine cauza principala a majoritatii tipurilor de acnee. O dieta bogata in produse procesate, bogate in zahar si lactate, studiile arata ca factorii legati de nutritie si stilul de viata pot contribui la aparitia si agravarea acneei.

De fapt, daca am putea numi doar 2 vinovati, acestia ar fi:

  • zaharul (inclusiv faina): zaharul creste nivelurile de insulina, ceea ce promoveaza productia de testosteron si inflamatia in general, cauzand acneea. Unele studii au constatat ca persoanele care aveau un consum mai mare de zahar si o dieta cu o incarcatura glicemica mare (mai multa paine, orez, cereale, paste, zahar si produse de patiserie) s-au confruntat cu acnee mai frecvent.
  • consumul de lactate: hormonii (inclusiv hormonii de crestere) din lapte contribuie la acnee.

Dar cei doi mari vinovati – lactatele si zaharul (in toate formele sale, care cresc nivelul de zahar din sange) – cauzeaza cresteri bruste ale hormonilor care produc cosuri. Lactatele stimuleaza hormonii sexuali masculini (diverse forme de testosteron sau androgeni) si cresc nivelurile de insulina, foarte similar cu zaharul si carbohidratii bogati in amidon, care cresc rapid nivelul de zahar din sange si declanseaza insulina.

Rezistenta la insulina, rezultatul inevitabil al nivelurilor cronice ridicate de insulina, devine o problema. Acest lucru duce la cresterea parului pe fata si pe corp si la pierderea parului de pe cap in cazul femeilor. Multe femei dezvolta si acnee sau cicluri menstruale neregulate. Pentru unele, se manifesta ca sindromul ovarelor polichistice (SOP), cauzat in principal de prea mult zahar, care devine asociat cu acneea, printre alte probleme.

Pentru a inversa rezistenta la insulina, inflamatia si alti declansatori ai acneei, veti dori sa consumati o dieta bogata in grasimi omega-3 si fibre (pentru a reduce nivelul testosteronului la femei), sa eliminati zaharul (pentru a reduce insulina) si sa consumati alimente integrale din soia pentru a ajuta la echilibrarea hormonilor.

 

Surse:

https://drhyman.com/blog/2015/11/04/10-simple-strategies-to-eliminate-acne/

https://www.exposedskincare.com/blogs/blog/how-to-prevent-acne

https://www.healthline.com/health/acne/how-to-prevent-pimples#moisturize

https://www.healthline.com/nutrition/13-acne-remedies#green-tea

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    RILASTIL SUN SYSTEM ACNESTIL - Crema seboregulatoare cu SPF

    RILASTIL SUN SYSTEM ACNESTIL Crema seboreglatoare cu SPF 50+ X 40 ml

    Pielea acneica sau care are tendinta acneica este foarte sensibila si predispusa la initatie si inrosire. Aceasta piele este, de multe ori, uleioasa si are nevoie de o ingrijire specifica care consta…

  • 3 la pret de 2
    RILASTIL ACNESTIL - Gel de curatare x 200ml

    RILASTIL ACNESTIL Gel de curatare X 200ml

    RILASTIL ACNESTIL - Gel curatare ten cu tendinta acneica este recomandat pentru curatarea pielii mixte, predispuse la acnee. Curata bland impuritatile de pe piele, purifica porii si previne dezvoltarea…