Stent la inima – informatii importante despre stentul coronarian

Stent la inima – informatii importante despre stentul coronarian Stent la inima – informatii importante despre stentul coronarian

Ultima actualizare: 19 iunie 2023

stent-la-inima

Inima este alimentata cu sange bogat in oxigen de catre arterele coronare. In timp, in interiorul acestor artere vitale se poate acumula placa de aterom care poate limita circulatia sangvina. Aceasta este cunoscuta sub numele de boala coronariana, o tulburare care poate afecta muschiul inimii si care poate expune o persoana riscului de atac de cord.

Arterele coronare ingustate sau complet infundate pot fi deblocate cu ajutorul unui dispozitiv numit stent. Acesta poate fi folosit si pentru a imbunatati fluxul sangvin imediat dupa un atac de cord. Stenturile cardiace sunt tuburi extensibile din plasa metalica.

Implantarea unui stent la inima se face in timpul angioplastiei coronariene, o procedura nechirurgicala si minim invaziva. Dispozitivul are rolul de a sustine peretii arterelor, de a mentine artera deschisa si de a imbunatati fluxul de sange catre inima.

Potrivit Clinicii Cleveland, angioplastia coronariana cu stent este de obicei recomandata pacientilor care au doar una sau doua artere blocate. In cazul in care o persoana are mai mult de doua artere blocate, cea mai buna varianta este operatia de bypass.


Stentul coronarian – generalitati

Stentul este un tub minuscul pe care medicul il plaseaza intr-o artera pentru a o mentine deschisa si pentru a restabili fluxul de fluide corporale intr-o anumita zona.

Stenturile ajuta la ameliorarea blocajelor si la tratarea arterelor ingustate. De asemenea, medicii pot introduce stenturi in alte zone ale corpului, pentru a sustine vasele de sange din creier sau canalele care transporta urina si bila.

De obicei, stentul este un tub din plasa metalica, cu toate ca exista si stenturi din material textil. Uneori, medicii implanteaza stenturi solubile acoperite cu medicamente ca solutie temporara pentru o anumita problema medicala.

Naturalis Omega 3 forte este o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati indispensabili functionarii sanatoase a inimii.

Stent la inima – utilizari

De cele mai multe ori, stentul este folosit pentru a deschide un vas de sange blocat de placa de aterom. Aceasta placa este o acumulare de colesterol, grasimi si alte substante care se gasesc in sange. Cand aceasta placa se aduna in sange, se lipeste de peretii arterelor. In timp, aceasta acumulare ingusteaza arterele, limitand cantitatea de sange proaspat care poate ajunge in organism.

Acumularea de aterom in artere este o cauza a bolii coronariene. In timp, persoanele care au arterele ingustate pot incepe sa observe simptome de avertizare, cum ar fi durerea in piept. Daca persoanele cu aceasta afectiune nu primesc tratament, riscul de complicatii, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral, creste.

Pentru o mai buna sanatate a inimii, Catena recomanda Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3, un supliment alimentar care ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

Daca artera risca sa se blocheze din nou, medicii pot recomanda introducerea unui stent la inima pentru a mentine artera deschisa si functionala. Procedura de implantare a unui stent la inima este cunoscuta sub numele de interventie coronariana percutana (ICP) sau angioplastie coronariana cu stent.

In timpul angioplastiei, chirurgul introduce un mic balon in zona ingustata a vasului de sange. Prin umflarea balonului se dilata peretele vasului, permitand imbunatatirea circulatiei sangvine. Dupa largirea vasului prin angioplastie, chirurgul vascular introduce un stent.

Specialistul decide daca este nevoie sa introduca sau nu un stent in functie de anumiti factori, cum ar fi dimensiunea arterei si locul in care se afla blocajul.

De asemenea, medicii pot implanta un stent in:

  • vasele de sange din creier sau aorta, care sunt expuse riscului unui anevrism;
  • bronhiile din plamani, care sunt expuse riscului de colaps;
  • uretere, canalele care transporta urina de la rinichi in vezica;
  • caile biliare, care transporta bila intre organe si intestinul subtire.

Stent la inima – procedura

Chirurgul ofera in avans informatii despre procedura, insa poate fi util sa stiti la ce sa va asteptati.

Inainte de operatie

Medicii ii vor anunta pe cei care urmeaza sa fie supusi procedurii cum ar trebui sa se pregateasca pentru o angioplastie cu stent. Mai exact, le vor transmite cu cat timp inainte nu ar trebui sa mai manance si sa bea, precum si cand sa inceapa sau sa inceteze sa ia medicamente inainte de procedura.

Naturalis Omega 3-6-9 vegetal previne formarea placilor de aterom, reduce colesterolul rau si riscul formarii cheagurilor de sange si imbunatateste metabolismul.

Persoanele care au alte afectiuni de sanatate, cum ar fi diabetul sau bolile de rinichi, trebuie sa-l anunte pe medic. Este posibil ca specialistul sa fie nevoit sa ia in considerare cativa pasi suplimentari.

In timpul angioplastiei cu stent

Potrivit specialistilor, angioplastia cu stent dureaza aproximativ o ora si nu necesita anestezie generala. Persoana ramane treaza pe parcursul intregii proceduri, astfel incat poate auzi orice instructiuni pe care i le poate da medicul.

Medicii ii vor administra pacientului anumite medicamente pentru a-l ajuta sa se relaxeze. De asemenea, vor face o anestezie locala la nivelul zonei in care introduc cateterul. De obicei, oamenii nu simt cateterul in timp ce este impins prin artera. Pot simti insa un pic de durere pe masura ce balonul se extinde, iar stentul este atasat.

Dupa plasarea stentului, medicii dezumfla balonul si scot cateterul. Apoi, bandajeaza zona in care cateterul a fost introdus in piele si pun presiune pe bandaj pentru a ajuta la prevenirea sangerarii.

Dupa angioplastia cu stent la inima

Pacientul va fi nevoit sa ramana in spital cel putin o noapte dupa angioplastia cu stent la inima, pentru a fi monitorizat de personalul spitalului. In timpul sederii in spital, o asistenta va verifica in mod regulat ritmul cardiac si tensiunea arteriala ale persoanei.

stent-la-inima-dupa-angioplastie

Persoana poate parasi spitalul a doua zi daca nu exista complicatii.

Sfaturi privind stilul de viata pentru persoanele cu stent la inima

Pentru multi oameni, implantarea unui stent la inima are un impact pozitiv asupra calitatii vietii. Combinatia dintre angioplastie si montarea unui stent la inima poate fi o solutie salvatoare, mai ales atunci cand procedura este efectuata imediat dupa un atac de cord.

De cele mai multe ori, stenturile sunt permanente, avand rolul de a mentine artera deschisa si de a preveni eventualele complicatii care pot pune viata in pericol.

In schimb, unele stenturi sunt temporare. Aceste stenturi sunt acoperite cu substante care se elibereaza in timp, prevenind reingustarea in interiorul stentului. Dupa o perioada de 2-3 ani, stentul se absoarbe complet si artera isi reia complet motilitatea, fiind similara unei artere normale.

Cu toate ca poate ameliora simptomele, cum ar fi durerea in piept, stentul nu reprezinta un remediu pentru alte probleme de baza, cum ar fi ateroscleroza si boala coronariana. Chiar daca i s-a implantat un stent la inima, persoana poate fi nevoita sa ia masuri pentru a preveni complicatiile ulterioare.

Dupa introducerea unui stent la inima, pacientul va fi nevoit sa-si schimbe stilul de viata, pentru a ajuta la prevenirea formarii unei noi placi de aterom in artere. Mai exact, medicul i-ar putea recomanda pacientului:

  • sa urmeze o alimentatie sanatoasa;
  • sa faca exercitii fizice regulate;
  • sa mentina o greutate sanatoasa;
  • sa renunte la fumat;
  • sa reduca stresul.

stent-la-inima-stil-de-viata

Introducerea unui stent la inima este doar o parte a tratamentului. Medicii pot prescrie, de asemenea, medicamente pentru tratarea oricaror afectiuni subiacente.

Daca o persoana are reactii adverse deranjante, cel mai bine este sa discute cu medicul. Acesta poate recomanda medicamente alternative sau poate schimba doza pentru a ajuta la ameliorarea efectelor secundare.

Stent la inima – riscuri

Ca in cazul multor proceduri medicale, este posibil sa apara o reactie alergica la medicamentele sau materialele utilizate in cazul angioplastiei cu stent la inima. Procedura poate provoca, de asemenea, sangerare, deteriorarea vaselor de sange sau a inimii sau batai neregulate ale inimii. Cu toate ca se intampla extrem de rar, pot aparea si alte complicatii, cum ar fi atacul de cord, insuficienta renala si accidentul vascular cerebral.

In urma procedurii, in interiorul stentului se poate forma tesut cicatricial. Daca se intampla acest lucru, poate fi necesara o a doua procedura pentru a-l indeparta. Exista, de asemenea, riscul formarii de cheaguri de sange in stent. Pentru a preveni acest lucru, pacientul poate fi nevoit sa ia medicamente. In plus, este recomandat sa anunte imediat medicul daca apare orice tip de durere in piept.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/heart-disease/stent

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324222