Stenoza lombara – simptome, cauze si tratament

Stenoza lombara – simptome, cauze si tratament Stenoza lombara – simptome, cauze si tratament

Ultima actualizare: 18 noiembrie 2024

stenoza-lombara-cauze-simptome-si-tratament

Stenoza lombara este o afectiune a spatelui, care afecteaza in principal picioarele. Aceasta apare ca urmare a ingustarii zonei care contine nervii din maduva spinarii, ceea poate provoca iritatia sau compresia nervilor care ajung la nivelul picioarelor. Fenomenul este o parte normala a procesului de imbatranire a coloanei vertebrale si nu intotdeauna provoca simptome.

Desi unele persoane cu stenoza lombara nu prezinta deloc simptome, altii se pot confrunta cu durere, furnicaturi, amorteala si slabiciune musculara, simptomele putandu-se agrava in timp.

Ramaneti alaturi de noi pentru a afla ce anume cauzeaza stenoza lombara, cum se manifesta aceasta afectiune si ce masuri prevenire sau tratament puteti adopta pentru a va mentine sanatatea coloanei vertebrale.


Stenoza lombara – generalitati

Maduva spinarii consta intr-un manunchi de nervi care trece printr-un tunel format de vertebrele coloanei vertebrala. Tunelul respectiv se numeste canal spinal. Stenoza lombara a coloanei vertebrale reprezinta o ingustare a canalului spinal din partea inferioara a spatelui. Stenoza poate cauza presiune asupra maduvei spinarii sau a nervilor care ajung de la maduva spinarii catre muschi.

Stenoza coloanei vertebrale poate aparea in orice portiune a coloanei vertebrale, dar este cea mai frecventa in partea inferioara a spatelui. Aceasta parte a coloanei vertebrale se numeste zona lombara. Cinci vertebre lombare conecteaza coloana superioara de pelvis.

Daca aveti stenoza lombara, puteti sa va confruntati cu dificultati de mers sau sa descoperiti ca trebuie sa va aplecati in fata pentru a reduce presiunea din partea inferioara a spatelui. De asemenea, puteti prezenta durere sau amorteala la nivelul picioarelor. In cazuri mai severe, puteti chiar sa aveti dificultati in controlul intestinului sau vezicii urinare.

Stenoza lombara – cauze si factori de risc

Stenoza lombara este o cauza frecventa a durerii de spate la persoanele in varsta si poate provoca, de asemenea, sciatica. Stenoza coloanei vertebrale se dezvolta si la persoanele de varsta mijlocie care inca de la nastere au avut un canal spinal anormal de ingust.

De cele mai multe ori, stenoza lombara este cauzata de osteoartrita, afectiune care consta in uzura treptata a articulatiilor pe fondul inaintarii in varsta. Stenoza lombara este frecvent intalnita, deoarece osteoartrita incepe sa provoace modificari ale coloanei vertebrale la majoritatea persoanelor cu varsta de pana in 50 de ani.

Alte cauze frecvente de stenoza lombara sunt spondilolisteza si spondiloliza, dar fenomenul poate aparea si in caz de spondilita anchilozanta sau boala Paget a oaselor.

Mentionam mai jos si alti factori de risc care pot provoca stenoza lombara:

  • leziune a coloanei vertebrale;
  • tumora la nivelul coloanei vertebrale;
  • operatii anterioare in zona coloanei;
  • artrita reumatoida;
  • hernie de disc.

Stenoza lombara – semne si simptome

Simptomele persoanelor cu stenoza lombara variaza in functie de ce parte a maduvei spinarii si a nervilor este afectata. Pacientii pot simti durere, senzatie de intepaturi, slabiciune sau pot avea reflexe reduse la unul dintre picioare sau la nivelul talpilor.

Durerea poate sa se resimta in partea inferioara a spatelui si sa se agraveze cand indreptati spatele (cand mergeti sau va aplecati pe spate), se amelioreaza prin aplecarea in fata sau stand in sezut sau poate iradia pe unul sau ambele picioare.

De asemenea, durerea se simte in zona feselor, coapselor sau gambelor in timpul mersului, alergarii, urcarii scarilor sau chiar in ortostatism (pozitie verticala). Durerea nu se amelioreaza stand nemiscat, ci indoind spatele sau stand asezat (desi pacientii afectati de stenoza lombara pot observa ca senzatia de intepaturi persista insa). Mersul la deal tinde sa fie mai putin dureros decat mersul la vale, deoarece in astfel de momente spatele este usor curbat.

In cazuri rare, compresia brusca a radacinilor nervoase asociata cu stenoza lombara poate provoca sindromul cauda equina. Cand cauda equina (manunchiul de nervi care se extinde din partea inferioara a coloanei lombare) este afectata, va puteti pierde controlul vezicii urinare si al intestinelor. Partea inferioara a piciorului poate paraliza, va puteti confrunta cu amorteala severa sau care se accentueaza in zona inghinala, pe interiorul coapselor si spatele picioarelor sau puteti resimti durere severa si slabiciune care se extinde la unul sau ambele picioare. Va poate fi dificil sa mergeti sau sa va ridicati de pe scaun. Daca observati aceste simptome grave, trebuie sa solicitati imediat asistenta medicala.

Stenoza lombara – diagnostic

Pentru a diagnostica stenoza lombara a coloanei vertebrale, medicul se va interesa despre simptome si va efectua un examen fizic complet. In timpul examenului fizic, specialistul va incerca sa depisteze semnele care tradeaza stenoza lombara, cum ar fi pierderea senzatiilor in zonele afectate, slabiciunea si reflexele anormale.

Pentru stabilirea unui diagnostic pot fi necesare si urmatoarele teste:

  • radiografie a coloanei vertebrale lombare – se pot depista excrescente osoase numite pinteni, care pun presiune asupra nervilor spinali, sau se poate observa o ingustare a canalului spinal. Exista si cazuri in care ambele probleme sunt prezente simultan.
  • investigatii imagistice – scanarea CT sau RMN poate oferi o privire mai detaliata asupra canalului spinal si a structurilor nervoase;
  • alte investigatii – tot pentru a depista stenoza lombara se poate recurge la o scanare osoasa, o tomografie computerizata dupa injectarea unui agent colorant in canalul spinal (mielograma), teste privind functia neurotransmitatorilor sau o electromiografie, procedura utilizata pentru evaluarea gradului de functionalitate al muschilor si nervilor motori.

Stenoza lombara – tratament

Daca aveti stenoza lombara, tratamentul poate include kinetoterapie, medicamente si uneori interventii chirurgicale. Cu exceptia situatiilor de urgenta, cum ar fi sindromul cauda equina, interventia chirurgicala este in general ultima solutie, rezervata pacientilor care nu au raspuns la alte optiuni de tratament.

  • Kinetoterapia poate include exercitii fizice regulate pentru intarirea muschilor spatelui, stomacului si picioarelor. Aceasta poate ajuta inclusiv la cresterea mobilitatii si reducerea durerii. De asemenea, puteti invata cum sa desfasurati anumite activitati in siguranta, folosind orteze care sa sustina spatele, puteti practica exercitii de intinderi sau opta pentru masajul terapeutic. Va puteti favoriza sanatatea zonei lombare si mentinand o greutate sanatoasa sau practicand o buna mecanica corporala.
  • Medicamentele pot consta in antiinflamatoare nesteroidiene care amelioreaza durerea si umflaturile sau injectii cu steroizi. Si medicamentele care trateaza afectiunile nervoase sau spasmele musculare pot fi utile. Suplimentele alimentare pe baza de glucozamina si condroitina au fost recomandate in caz de stenoza lombara asociata osteoartritei, dar studiile recente au aratat rezultate dezamagitoare. Puteti intreba medicul daca ar trebui sa incercati astfel de suplimente alimentare sau sa discutati despre alte alternative terapeutice pe care va ganditi sa le incercati.
  • Acupunctura si chiropractica pot fi, de asemenea, utile pentru unii pacienti.
  • Interventia chirurgicala pentru stenoza lombara presupune indepartarea pintenilor ososi si largirea spatiului dintre vertebre (laminectomie). Zona lombara poate fi stabilizata si prin fuzionarea unora dintre vertebre. In unele cazuri de stenoza lombara, fuziunea este utilizata impreuna cu decompresia, aceasta din urma reducand presiunea asupra nervilor. Si pacientii cu stenoza lombara aparuta pe fondul artritei pot avea nevoie de interventie chirurgicala. Procedura poate largi spatiul din interiorul coloanei vertebrale, ameliorand simptomele cauzate de presiunea exercitata asupra maduvei spinarii sau a nervilor. Din pacate, interventia chirurgicala nu poate vindeca si artrita in sine, asa ca in astfel de cazuri durerea pe care artrita o cauzeaza la nivelul coloanei vertebrale poate persista.

Stenoza lombara – masuri de prevenire

Intrucat din cauza inaintarii in varsta multe persoane dezvolta osteoartrita a coloanei vertebrale pana la varsta de 50 de ani, nu puteti preveni pe deplin stenoza lombara. Puteti in schimb sa influentati unii factori de risc care sunt gestionabili.

Iata cateva modalitati prin care sa va mentineti coloana vertebrala sanatoasa:

  • faceti exercitii fizice regulate – exercitiile fizice intaresc muschii care sustin partea inferioara a spatelui si va ajuta sa va mentineti coloana flexibila. Exercitiile aerobice, mersul pe jos, inotul, mersul cu bicicleta si antrenamentele cu greutati sunt benefice pentru sanatatea coloanei.
  • mentineti o postura adecvata – invatati cum sa ridicati corect obiectele grele, astfel incat sa va protejati coloana. De asemenea, se recomanda sa dormiti pe o saltea ferma si sa folositi scaune care sustin adecvat curbura naturala a spatelui.
  • mentineti o greutate sanatoasa – kilogramele in plus exercita mai mult stres asupra coloanei, putand contribui la dezvoltarea simptomelor de stenoza lombara;
  • renuntati la fumat – deoarece acesta accelereaza degenerarea discurilor vertebrale.

 

Surse:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/lumbar-spinal-stenosis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spinal-stenosis/symptoms-causes/syc-20352961

https://www.msdmanuals.com/home/bone-joint-and-muscle-disorders/low-back-and-neck-pain/lumbar-spinal-stenosis