Spasmofilia - cauze, manifestari, tratament

Spasmofilia - cauze, manifestari, tratament Spasmofilia - cauze, manifestari, tratament

Ultima actualizare: 20 august 2021

spasmofilia-cauze-manifestari-tratament

Anxietatea este o stare neplacuta si apasatoare, care poate influenta viata in diverse moduri, una dintre aceste manifestari fiind fenomenul denumit „spasmofilie”. Un atac de panica sau de spasmofilie reprezinta reactia pe care persoanele afectate o au cand simt ca pierd controlul, senzatie care apare subit, intr-o varietate de circumstante. Persoana afectata se confrunta cu simptome cum ar fi accelerarea pulsului, transpiratia excesiva, tremuraturile, frisoanele (senzatia de frig) sau impresia ca va muri. Starile respective pot dura pana la doua ore, dupa care sunt urmate de oboseala accentuata si/sau senzatia de usurare. Momentele de criza pot aparea dupa o perioada caracterizata prin stres sporit, dar si dupa cateva luni care au fost aparent lipsite de factori stresanti.

 


Ce este spasmofilia?

Spasmofilia reprezinta o tulburare in care nervii motori prezinta o sensibilitate anormala la stimularea mecanica sau electrica, pacientii avand tendinta de a se confrunta cu spasme, tetanie, convulsii si palpitatii.

Naturalis CardioSuport vine in sprijinul sistemului cardiovascular prin cele trei ingrediente foarte cunoscute, si anume resveratrol, omega-3 si coenzima Q10. Toate aceste substante benefice actioneaza sinergic pentru sustinerea sanatatii cardiovasculare si incetinirea imbatranirii celulare.

Sindromul de spasmofilie prezinta diverse simptome asociate starilor de anxietate. Se manifesta prin hiperventilatie si hiperexcitabilitate neuromusculara. Despre spasmofilie, putem afirma ca reprezinta un concept controversat, care nu este recunoscut in mod universal.

Spasmofilia apare sub forma de crize care seamana cu atacurile de panica si afecteaza mai frecvent femeile decat barbatii, in special persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 45 de ani.

Spasmofilie – cauze

Mecanismul prin care apare spasmofilia este relativ necunoscut. Se considera ca este vorba despre o reactie exagerata la o situatie stresanta sau care genereaza anxietate. Teama respectiva determina aparitia simptomelor care, la randul lor vor alimenta frica, motiv pentru care se creeaza un cerc vicios.

O alta ipoteza este aceea conform careia spasmofilia s-ar putea explica printr-un deficit cronic de magneziu si calciu, minerale care joaca un rol important in contractia musculara si transmisia impulsurilor nervoase, justificand astfel hiperexcitabilitatea nervoasa.

De asemenea, se crede ca si tulburarile de somn, care sunt responsabile pentru astenie si distonie neurovegetativa, ar putea reprezenta un factor in aparitia cazurilor de spasmofilie.

Spasmofilie – simptome si manifestari

Asa cum sugereaza si denumirea afectiunii, principalul simptom in caz de spasmofilie sunt spasmele. Astfel, spasmofilia se manifesta prin tetanie musculara, si anume furnicaturi, amorteala si crampe, o contractie intensa si dureroasa a muschilor de la nivelul mainilor si picioarelor, care devin rigide. In plus, spasmele se pot manifesta si la nivelul fetei, determinand, de exemplu, inclestarea gurii. Cele mai frecvente sunt contractiile la nivelul picioarelor, in special la gambe, contractii care apar mai ales noaptea si sunt atat de dureroase incat pacientii se trezesc din somn. Prin urmare, de obicei, persoanele afectate de spasmofilie se confrunta cu astenie (oboseala intensa, mai ales la trezire, din cauza somnului neodihnitor) fizica si/sau intelectuala.

Un alt simptom comun al spasmofiliei este hiperventilatia, care reprezinta o accelerare a ritmului respirator, ce determina respiratia sacadata si senzatia de sufocare.

Deseori, crizele de spasmofilie sunt impresionante, manifestandu-se diferit in cazul fiecarui individ prin: afectarea inimii (tahicardie, palpitatii, durere in piept), tulburari digestive (spasme intestinale, durere abdominala si stari de greata) sau senzoriale (tremor, frisoane, transpiratie rece).

Pentru sustinerea sistemului cardiovascular si imbunatatirea starii psihice, farmacistii Catena va recomanda Omega 3-6-9 vegetal de la Naturalis, un supliment alimentar pe baza de acizi grasi, proveniti din ulei din seminte de in, sofranel, luminita-noptii si floarea-soarelui.

Persoanele cu spasmofilie sufera de depresie si anxietate, starea lor mentala fiind constant alerta, acestea temandu-se permanent de ceea ce s-ar putea intampla si evitand anumite activitati, fara a avea o motivatie clara. De asemenea, pacientii se confrunta cu tulburari de somn, cum ar fi insomnie, somn agitat si cosmaruri frecvente.

Cea mai grava forma de manifestare a afectarii neuropsihologice sunt atacurile de panica. In momentul in care pacientii au astfel de crize, totul in jurul lor pare periculos, incat resimt o teama profunda. Simt ca nu se pot ridica si se confrunta cu tremor accentuat.

Persoanele care sufera de spasmofilie pot trece si prin urmatoarele stari:

  • ameteala si slabiciune;
  • stari de neliniste, insotite de senzatia unei presiuni in piept;
  • emotivitate accentuata;
  • bazait in urechi sau vedere incetosata;
  • nevoie frecventa de a urina;
  • dureri ale coloanei vertebrale lombare sau cervicale;
  • par subtiat si fragil, exfolierea unghiilor;
  • balonare;
  • alergii.

Spasmofilie – tratament

Persoanele care sufera de spasmofilie nu stiu ce inseamna relaxarea, fiind permanent precaute si anxioase. Din pacate pentru cei afectati, spasmofilia nu poate fi vindecata. Totusi, exista cateva moduri in care poate fi prevenita sau prin care crizele de spasmofilie pot fi atenuate.

Cele mai frecvente modalitati de gestionare a spasmofiliei sunt terapia cognitiva si comportamentala. Terapia se concentreaza in special asupra atacurilor de panica, pacientii invatand exercitii de respiratie, relaxare si expunere controlata la stimulii si situatiile care genereaza atacuri de panica. Daca aveti o criza, este important sa va calmati respiratia si, eventual, sa va ganditi la ceva placut, pentru a iesi din cercul vicios.

De asemenea, medicamentele cum ar fi antidepresivele pot ajuta la reducerea frecventei crizelor de spasmofilie. Totusi, trebuie sa aveti grija la efectele adverse si la posibila dependenta.

Tensiunea musculara si hiperemotivitatea prin care se manifesta spasmofilia pot fi calmate prin masaj si incurajarea relaxarii. Dupa cum am precizat anterior, persoanele care sufera din cauza acestei afectiuni prezinta incapacitatea de a se relaxa, stari de agitatie si tetanie musculara. Tratamentele pentru relaxarea musculaturii si masajul pot contribui la combaterea crizelor asociate patologiei spasmofiliei. In special, masajul favorizeaza reducerea stresului si a tensiunii de la nivelul musculaturii. Prin masaj muscular, se efectueaza stimularea fibrelor neuromusculare si a muschilor, ceea ce ajuta si la ameliorarea durerii musculare, dar si la imbunatatirea circulatiei sangvine. Astfel, sunt eliminate toxinele, oxigenandu-se organismul.

In cazul unei diete sarace in peste sau produse din peste, administrarea unui supliment alimentar cu omega-3 poate fi benefica. Omega-3 LYSI reprezinta o sursa bogata in acizi grasi polinesaturati omega-3, esentiali pentru dezvoltarea normala a creierului si vederii, la care se adauga vitaminele A si D.

Netratata, spasmofilia poate duce la afectiuni psihice grave si dezechilibre minerale, care cauzeaza boli musculare, cardiovasculare, osoase etc. Daca spasmofilia este tratata, se pot preveni demineralizarea osoasa si osteoporoza in cazul femeilor aflate la menoupauza.

Spasmofilie – alimentatie

Cazurile de spasmofilie pot fi gestionate printr-o alimentatie corespunzatoare, constand in lapte, oua, carne (preferabil, carne de pui, vita si peste) si legume.

Principalul aliment pe care o persoana cu spasmofilie il poate consuma pentru a combate simptomele acestei afectiuni este nasturelul, cunoscut si sub denumirea de „brancuta”, „macris de balta” sau „nasturas”. Consumul de nasturel ajuta la transmiterea impulsurilor nervoase si la buna functionare a sistemului muscular.

In continuare, se recomanda branza care, datorita continutului de fosfor, are efecte benefice asupra contractiei musculare.

Somonul contine vitamina B6, esentiala pentru mentinerea echilibrului nervos si asimilarea magneziului in organism.

Susanul si migdalele sunt recomandate pentru concentratia mare de magneziu, care, la randul lui, este foarte important pentru sanatatea sistemului nervos.

Si prin consumul regulat al iaurtului de casa, se favorizeaza starea de bine si relaxarea, de data aceasta, datorita continutului de triptofan.

 

Surse:

https://www.gentside.co.uk/health/spasmophilia-causes-symptoms-treatment-and-how-to-manage-panic-attacks_art3376.html

https://www.gentside.co.uk/health/spasmophilia-causes-symptoms-treatment-and-how-to-manage-panic-attacks_art3376.html

https://www.sooperarticles.com/health-fitness-articles/diseases-articles/spasmophilia-nightmare-young-women-844796.html