Perioada sarcinii aduce cu sine o serie de provocari, printre care si stradaniile de a avea un somn odihnitor, in ciuda oboselii specifice din primele saptamani. Pozitiile de dormit in sarcina constituie un aspect esential in acest sens, pentru ca trebuie sa asigure confortul necesar si totodata sa nu puna in pericol dezvoltarea fatului.
Despre cum puteti avea un somn odihnitor prin adoptarea unor pozitii de dormit in sarcina va vom vorbi pe parcursul acestui articol. Din cuprinsul sau puteti afla care sunt pozitiile de dormit recomandate, precum si care sunt celelalte solutii eficiente care va pot asigura un somn odihnitor pe tot parcursul sarcinii.
Cum sa beneficiati de un somn odihnitor in sarcina?
Odihna este extrem de importanta in perioada sarcinii atat pentru viitoarea mama, cat si pentru copil, insa, cu toate acestea, apar frecvent tulburari de somn, in special in ultimul trimestru de sarcina. Pe masura ce fatul se dezvolta, mamei ii este tot mai dificil sa gaseasca pozitii de dormit in sarcina care sa-i permita sa aiba un somn odihnitor, fiind preocupata in special de siguranta copilului si mai putin de confortul propriu. Daca punem la socoteala si modificarile hormonale specifice perioadei sarcinii, avem principalele cauze care duc la aparitia insomniilor si care creeaza o serie de probleme asociate odihnei insuficiente.
Pentru a evita aceste probleme, avem cateva sfaturi simple, care sa va ajute la imbunatatirea calitatii somnului.
-
Stabiliti-va un program regulat de odihna care sa includa cel putin 8 ore de somn, cu ore fixe pentru culcare si trezire.
-
Nu folositi telefonul mobil si nici alte dispozitive cu ecran, cu cel putin o ora inainte de culcare.
-
Daca va culcati la pranz, nu dormiti mai mult de o ora si niciodata mai tarziu de ora 15:00.
-
Luati cina cu cel putin doua ore inainte de a merge la culcare.
-
Nu consumati cafea sau alte bauturi care contin cofeina.
-
Pentru gasirea unei pozitii de dormit in sarcina, care sa fie cat mai confortabila, tineti o perna intre genunchi sau folositi-o pentru a va sprijini abdomenul cand dormiti pe o parte.
Recomandari de pozitii de dormit in sarcina
Daca in primul trimestru, pozitiile de dormit in sarcina pot sa nu difere cu nimic de cele preferate in mod obisnuit, lucrurile se schimba din trimestrul al doilea, pe masura ce fatul se dezvolta. Din acest moment, pozitiile de dormit in sarcina se transforma dintr-un aspect aparent nesemnificativ intr-o preocupare serioasa. In primul rand, modificarile corpului nu mai permit viitoarei mame sa doarma in pozitiile cu care era obisnuita sau sa isi schimbe usor aceste pozitii si apare totodata preocuparea pentru siguranta copilului, care poate fi periclitata de anumite pozitii de dormit in sarcina, care pot fi considerate inadecvate.
Iata care sunt pozitiile de dormit in sarcina recomandate incepand cu al doilea trimestru:
-
Culcat in lateral, pe partea stanga
Aceasta este considerata cea mai buna dintre pozitiile de dormit in sarcina, intrucat prezinta o serie de avantaje deloc de neglijat. Este o pozitie confortabila pentru mama si contribuie la ameliorarea durerilor de spate, ce apar frecvent in aceasta perioada. De asemenea, este si sigura pentru copil, pentru ca nu se exercita presiune asupra uterului si in plus, imbunatateste fluxul sanguin catre aceasta zona anatomica.
Poate reprezenta insa un inconvenient pentru femeile care nu sunt obisnuite sa doarma in aceasta pozitie, dar in rest nu presupune niciun fel de riscuri.
Perna lunga pentru gravide, destinata pentru alaptat si pentru sustinerea corpului, a fost conceputa in primul rand pentru femeile insarcinate. Este o perna mare, care ofera confort maxim intregului corp. Avantajul principal este ajutorul oferit utilizatorului, pentru a avea un somn mai lung si odihnitor, oferind suportul necesar si adaptandu-se perfect siluetei, astfel incat utilizatorul sa isi gaseasca pozitia perfecta pentru somn.
-
Culcat in lateral, pe partea dreapta
Si aceasta se numara printre pozitiile de dormit in sarcina care pot asigura un somn odihnitor, fara a pune in pericol siguranta copilului, insa are cateva dezavantaje fata de dormitul pe partea stanga. Mai exact, nu imbunatateste fluxul sanguin din zona uterina, insa nici nu creeaza vreun impediment in acest sens. De asemenea, dormitul in aceasta pozitie creeaza presiune asupra ficatului, ceea ce constituie un alt dezavantaj.
Medicii recomanda ca prima optiune dormitul pe partea stanga, care poate fi alternat cu schimbarea pozitiei pe partea dreapta, atunci cand se simte nevoia modificarii pozitiei.
Nu se poate spune ca se numara printre pozitiile de dormit in sarcina recomandate in mod special, dar poate fi folosita pentru ameliorarea unor simptome neplacute, care apar frecvent in aceasta perioada. Trebuie sa va asezati in pat cu fata in sus si mijlocul indoit la un unghi de 45 de grade. Pentru a putea sta comod in aceasta pozitie, spatele trebuie sustinut cu cateva perne moi, iar capul va sta sprijinit de o alta perna.
Este recomandata in cazul durerilor de spate si al arsurilor provocate de refluxul gastroesofagian, deoarece in ambele situatii, dormitul in pozitia culcat poate amplifica simptomele neplacute. Nu trebuie sa apelati la ea foarte des, intrucat in aceasta pozitie greutatea fatului preseaza aorta, ceea ce afecteaza oxigenarea organelor, inclusiv a uterului in care se dezvolta copilul.
Remedii pentru un somn odihnitor in perioada sarcinii
Dincolo de sfaturile pe care vi le-am oferit mai devreme si de adoptarea unor pozitii de dormit in sarcina adecvate, puteti sa apelati si la cateva remedii care sa va faca sa dormiti mai bine.
-
Tehnicile de respiratie – constituie o metoda facila de relaxare, ce va poate ajuta sa scapati de stresul inerent perioadei de sarcina si totodata sa aveti un somn odihnitor. Exista mai multe astfel de tehnici, care de obidei se predau la cursurile de pregatire prenatala, pentru ca sunt eficiente si in timpul travaliului.
-
Ceaiurile cu efect relaxant – pentru ca administrarea de somnifere nu este recomandata in perioada sarcinii, puteti sa apelati la alternativa naturista, reprezentata de ceaiurile din plante medicinale. Unele dintre acestea contin substante cu efect relaxant, care va pot ajuta sa dormiti mai bine, iar aici ne referim la ceaiul de musetel, cel de tei, lavanda, valeriana sau menta. Este important sa discutati in prealabil cu medicul despre oportunitatea folosirii unor astfel de remedii, intrucat ceaiurile pot contine si substante care nu sunt recomandate in sarcina sau ale caror efecte in acest context nu sunt indeajuns studiate.
-
Baile fierbinti – o baie fierbinte inainte de culcare are un efect molesitor asupra organismului, fiind exact ceea ce aveti nevoie pentru un somn linistitor. Pentru un efect si mai puternic, puteti adauga in apa uleiuri esentiale de lavanda, menta sau alte plante cu proprietati relaxante.
-
Masajul – masajul prenatal este o tehnica la care apeleaza frecvent multe femei insarcinate, pentru ca pe langa alte numeroase beneficii, reduce stresul si anxietatea si amelioreaza durerile de spate, ceea ce va poate ajuta sa adormiti mai usor si sa aveti un somn profund.
Farmacistul Catena va recomanda:
-
Perna lunga pentru gravide
Perna pentru alaptat si pentru corp a fost conceputa in primul rand pentru femeile insarcinate. Este o perna mare, care ofera confort maxim intregului corp. Avantajul principal este ajutorul oferit utilizatorului…