Hemoglobina scazuta, cunoscuta si sub denumirea de anemie, indica un nivel redus de hemoglobina in sange. Aceasta este o proteina din celulele rosii (eritrocite) care transporta oxigenul de la plamani catre restul corpului si elimina dioxidul de carbon prin expiratie. Cand nivelul de hemoglobina este scazut, corpul poate sa nu primeasca suficient oxigen, ceea ce duce la diverse simptome, cum ar fi slabiciunea si oboseala accentuata. Tratamentul si remediile variaza in functie de cauza si pot include suplimente de fier, modificari in alimentatie sau/si tratament pentru afectiunea de baza.
Cand se considera hemoglobina scazuta
Nivelul hemoglobinei (Hb) se masoara in laborator. Cantitatea de hemoglobina din sange se exprima in grame per decilitru (g/dl). Nivelul normal de hemoglobina este diferit pentru femei si pentru barbati. Hb normala pentru barbati este de 14-18 g/dl, iar pentru femei, de 12-16 g/dl. Asa cum mentionam la inceput, cand nivelul de hemoglobina este scazut, se considera ca pacientul are anemie. Cand nivelul de hemoglobina este crescut, termenul utilizat este de eritrocitoza.
Hemoglobina (Hb), la fel si o alta analiza de sange numita hematocrit, care masoara volumul eritrocitelor in comparatie cu volumul total al sangelui, poate fi influentata de nivelul de hidratare. O persoana deshidratata va avea hemoglobina si hematocritul mai mari.
Cauze hemoglobina scazuta
Un nivel al hemoglobinei usor scazut nu este intotdeauna semnul unei afectiuni, putand fi normal pentru anumite persoane. Femeile aflate la menstruatie sau femeile insarcinate au in mod normal hemoglobina putin scazuta. Totusi, nivelul scazut al hemoglobinei poate fi asociat cu o afectiune. In cazul in care este vorba de o patologie, sunt trei posibilitati prin care poate aparea hemoglobina scazuta:
-
organismul produce mai putine eritrocite (celule rosii) decat in mod obisnuit;
-
organismul distruge celulele rosii mai repede decat le poate produce;
-
exista o sangerare (frecvent este vorba de o sangerare gastrointestinala).
Afectiuni si probleme de sanatate care determina producerea scazuta a celulelor rosii:
-
anemie aplastica;
-
cancer;
-
anumite medicamente, precum cele pentru HIV, infectie, chimioterapie sau cancer;
-
boala renala cronica;
-
ciroza;
-
intoxicatie cu plumb;
-
limfom Hodgkin;
-
hipotiroidism;
-
boala inflamatorie intestinala;
-
anemie cauzata de deficienta de fier;
-
leucemie;
-
sindroame mielodisplazice;
-
limfom Non-Hodgkin;
-
artrita reumatoida;
-
anemie cauzata de deficienta de vitamine.
Afectiuni si probleme de sanatate care determina distrugerea rapida a celulelor rosii:
-
splina marita (splenomegalia);
-
hemoliza (distrugere a celulelor rosii);
-
porfirie;
-
anemie falciforma;
-
talasemie.
Hemoglobina scazuta poate fi si o consecinta a sangerarilor, mai ales cand este vorba de:
-
sangerarile de la nivelul tractului digestiv, determinate de ulcere, cancere sau hemoroizi;
-
sangerarile menstruale abundente;
-
donarile frecvente de sange.
Remedii hemoglobina scazuta
Odata ce cauza pentru scaderea hemoglobinei a fost lamurita la medic, puteti lua in considerare unele solutii si remedii pentru hemoglobina scazuta, cum ar fi:
Cresterea consumului de alimente bogate in fier
Anemia cauzata de deficienta de fier este cel mai frecvent tip de anemie. Fierul ajuta la producerea hemoglobinei, care la randul ei participa la formarea de noi celule rosii. 70% din fierul din organism se gaseste in hemoglobina. Un nivel scazut de fier determina reducerea numarului de celule rosii, iar acest lucru inseamna ca o cantitate mai mica de oxigen va fi transportata catre tesuturi. Persoanelor cu hemoglobina scazuta li se recomanda sa consume mai multe alimente bogate in fier, cum ar fi:
-
carnea si pestele;
-
organele;
-
leguminoasele;
-
ouale;
-
legumele verzi, precum broccoli sau varza kale;
-
broccoli;
-
nucile si semintele.
Bauturile bogate in fier pot fi si ele considerate remedii pentru cresterea hemoglobinei. Dintre acestea, enumeram: smoothie-urile care contin spanac sau alte legume verzi, suplimentele lichide care contin fier, sucul de prune, sucul de sfecla rosie.
Cresterea aportului de folat
Folatul sau vitamina B9 este un element care apare in mod natural in diferite alimente. Forma lui sintetica este acidul folic. Si acesta este implicat in producerea de hemoglobina, organismul utilizandu-l pentru a produce componenta responsabila de transportul oxigenului. Celulele rosii nu s-ar putea maturiza in absenta folatului. Lipsa vitaminei B9 din alimentatie poate duce la anemie si hemoglobina scazuta. Din fericire, vitamina B9 se gaseste in numeroase alimente:
-
legume verzi;
-
leguminoase;
-
nuci si seminte;
-
cereale integrale;
-
citrice;
-
oua.
Maximizarea absorbtiei fierului
Consumul anumitor vitamine si minerale ajuta la absorbtia mai buna a fierului:
-
vitamina C (portocale, capsuni, lamai, ardei gras, grepfrut);
-
vitamina A (peste, ficat, cartofi dulci);
-
beta-caroten (morcovi, mango).
Utilizarea suplimentelor alimentare care contin fier
Cand hemoglobina este foarte scazuta, medicul poate recomanda suplimentele alimentare care contin fier. Acestea sunt considerate remedii pentru situatii mai severe, care functioneaza gradual, crescand nivelul de fier din organism in cateva saptamani. Administrarea lor se recomanda in general pentru cateva luni. El pot fi atat sub forma de tableta, cat si sub forma lichida.