Solutii naturale impotriva matretii - uleiuri si alte ingrediente benefice

Solutii naturale impotriva matretii - uleiuri si alte ingrediente benefice Solutii naturale impotriva matretii  - uleiuri si alte ingrediente benefice

Ultima actualizare: 27 octombrie 2023

matreata

Matreata se numara printre cele mai frecvente probleme de natura dermatologica, fiind atat de des intalnita incat multi o considera un fenomen absolut normal. Cu toate ca de multe ori nu i se acorda atentie, matreata poate deveni uneori un adevarat motiv de stres, atunci cand isi face aparitia tot mai des pe guler si pe umeri, mai ales atunci cand va grabiti sa ajungeti la un eveniment la care vreti sa aratati impecabil.

Exista si persoane care se confrunta zilnic cu astfel de situatii si care si-au format deja un reflex din a-si curata matreata de pe umeri, iar in astfel de cazuri este vorba deja de o problema serioasa, care nu mai poate fi tratata cu indiferenta. Daca si dumneavoastra aveti probleme cu matreata, va ajutam sa scapati de acest inconvenient cu ajutorul unor remedii naturale pe care le puteti incerca oricand.

Pentru a va hidrata parul si pentru a repara structura firelor de par, farmacisitii Catena va recomanda sa folositi DIFEEL Ulei de par Argan. Acesta este un ulei special, care face ca parul dumneavoastra sa fie mai moale si mai matasos dupa folosire. Este un produs care contine vitamina E si acizi grasi esentiali, hranind in profunzime firul de par si facandu-l mai sanatos si mai stralucitor.


Ce este si ce cauze are matreata?

Inainte de a va dezvalui remediile pe care vi le-am promis, se cuvine sa va spunem ce este, de fapt, matreata, si care sunt cauzele aparitiei sale. De cele mai multe ori, denumirea de matreata este atribuita acelor mici coji albe, gri sau galbui care apar la radacina parului si uneori se scutura pe umerii hainelor. Nu este nimic gresit in a le numi astfel, insa denumirea are o conotatie mai ampla, referindu-se la o afectiune dermatologica foarte comuna, ce consta in descuamarea pielii la nivelul scalpului, insotita uneori si de mancarimi.

Astfel, acele coji despre care am amintit sunt de fapt scuame, adica mici bucati de piele desprinse de pe scalp, ce reprezinta cel mai evident semn al matretii. Mai trebuie spus ca matreata  nu este o boala transmisibila, iar debutul are loc de obicei la pubertate sau in perioada tineretii, preponderent in randul barbatilor.

In situatia in care aveti nevoie de un produs special pentru curatarea scalpului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Bioclin Bio-Squam matreata uscata. Acesta este un sampon care contine ingrediente naturale selectate, cu actiune benefica atat la nivelul scalpului cat si al parului, inhiband productia de microorganisme care provoaca aparitia matretii.

Celulele pielii sunt intr-un continuu proces de regenerare, cele de la suprafata, fiind inlocuite treptat dupa ce mor, de cele din straturile inferioare. In cazul persoanelor cu matreata, celulele scalpului se maturizeaza si mor intr-un ritm mai accelerat decat in cazul persoanelor care nu au aceasta problema, astfel ca, atunci cand sunt inlocuite, nu sunt indepartate sub forma de particule ce nu pot fi vazute cu ochiul liber ci sub forma acelor scuame denumite generic „matreata”.

Aceasta dezvoltare accelerata a celulelor scalpului poate avea mai multe cauze cum ar fi:

  • Pielea iritata sau uscata;
  • Sensibilitate la anumite substante din produsele de ingrijire a parului;
  • Infectie fungica datorata unei ciuperci care se hraneste cu sebumul de pe scalp;
  • Piele seboreica la nivelul scalpului;
  • Anumite afectiuni dermatologice si de alta natura.

In ceea ce priveste factorii de risc ce pot determina matreata, acestia sunt: 

  • Varsta - riscul de a face matreata apare la pubertate si scade dupa 40 de ani;
  • Sexul – barbatii au o predispozitie mai mare la a face matreata, in comparatie cu femeile;
  • Factorii de mediu – expunerea prelungita la un climat rece sau foarte uscat afecteaza scalpul, favorizand aparitia matretii.
  • Spalarea frecventa a parului – utilizarea excesiva a sampoanelor si a altor produse de intretinere a parului poate irita scalpul creand, astfel, conditiile pentru aparitia matretii.
  • Mostenirea genetica – in multe cazuri, problemele cauzate de matreata sunt mostenite ereditar, fiind vorba de o predispozitie genetica transmisa de la parinti la copii.

mătreaţa

Solutii naturale eficiente in lupta cu matreata

Matreata poate fi usor tratata cu ajutorul unor remedii naturale simple si usor de preparat, pe care vi le prezentam in lista ce urmeaza.

Uleiul de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este cunoscut pentru proprietatile sale antifungice, antibacteriene si antiinflamatorii, care il fac un remediu eficient in tratarea matretii, mai ales in cazul in care aceasta se datoreaza unei infectii fungice.

Puteti folosi acest ulei esential in forma pura, diluandu-l cu putin ulei de masline sau ulei de cocos si masand scalpul cu solutia obtinuta, dupa care se lasa circa 30 de minute sa actioneze.

Un alt remediu pentru matreata este si masca de par pe baza de ulei de arbore de ceai, caz in care acesta se amesteca bine cu miere,  aloe vera, ulei de jojoba sau ulei de masline.

Nu in ultimul rand, puteti adauga cateva picaturi de ulei de arbore de ceai in samponul pe care il folositi cand va spalati pe cap.

In situatia in care va confruntati cu exces de sebum la nivelul scalpului si cu scuame de dimensiuni mari, farmacistii catena va recomanda sa folositi Bioclin Bio-Squam matreata grasa. Acesta este un sampon special, care contine igrediente naturale selectate si care curata delicat parul, hranindu-l in profunzime. Este un produs care previne si trateaza matreata grasa, reducand secretia exagerata de sebum.  

Gelul de aloe vera

Gelul de aloe vera este un alt remediu natural eficient in tratarea matretii, datorita proprietatilor sale calmante, hidratante si antiinflamatorii. Aloe vera are abilitatea de a reduce inflamatia si de a hidrata pielea capului, ajutand, astfel, la reducerea simptomelor asociate matretii, mai exact mancarimea si descuamarea pielii.

Cea mai simpla metoda este aplicarea directa, caz in care scalpul se maseaza pe toata suprafata cu gel de aloe vera, dupa care acesta se lasa cel putin 30 de minute sa actioneze. Pentru un efect mai puternic puteti aplica acest tratament seara si apoi sa lasati gelul sa actioneze pe tot parcursul noptii.

De asemenea, gelul de aloe vera poate fi folosit si ca ingredient pentru masca de par, potrivindu-se perfect cu uleiul de cocos, mierea de albine si uleiul de arbore de ceai.

Otetul de mere

Otetul de mere ajuta la restabilirea echilibrului pH-ului scalpului si poate preveni dezvoltarea ciupercilor parazite care provoaca matreata.

Cel mai simplu, se foloseste ca solutie de clatire a parului dupa spalare amestecand intr-un vas o doua parti de apa si o parte de otet de mere. Se aplica pe scalp si se lasa 3-5 minute sa actioneze, dupa care parul se clateste doar cu apa.

Totodata, poate fi aplicat si sub forma de masca de par, in combinatie cu miere, ulei de masline, ulei de arbore de ceai sau ulei de jojoba.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Ducray Squanorm matreata uscata 200ml

    Ducray Squanorm matreata uscata 200ml

    Stresul, poluarea, dezechilibrele hormonale sau folosirea necorespunzatoare a anumitor produse pentru ingrijirea parului pot duce la aparitia matretii. Samponul Ducray Squanorm matreata uscata cu formula…

  • DIFEEL Ulei de par Argan x 75 ml

    DIFEEL Ulei de par Argan, 75 ml

    DIFEEL Ulei de par Argan, 75 ml este un ulei special pentru par cu rol de hidratare si reparare a structurii firului de par, lasandu-l moale si matasos. Uleiul de argan penetreaza parul, ajuta la hidratarea…