Sofran, utilizari si beneficii pentru sanatate

Sofran, utilizari si beneficii pentru sanatate Sofran, utilizari si beneficii pentru sanatate

Ultima actualizare: 28 august 2024

sofran-beneficii-moduri-de-utilizare-si-precautii

Sofranul este un condiment pretuit, cu un trecut indelungat. In Orientul Mijlociu, India si Europa este un ingredient foarte apreciat in bucatarie, acesta conferind mancarurilor culoarea rosiatica si o aroma dulce distincta.

Desi originea exacta a sofranului este incerta, utilizarile sale medicinale au fost bine documentate de-a lungul timpului. Cleopatra s-a scaldat in apa cu sofran pentru a-si mentine frumusetea si a profita de calitatile presupus afrodisiace ale acestui condiment, iar medicii greco-romani l-au folosit pentru a trata o serie de afectiuni, cum ar fi infectii ale tractului urinar, probleme digestive sau leziuni.


Sofran – generalitati

Sofranul se obtine din partile uscate, filiforme, ale florilor plantei Crocus sativus. Aceasta este cultivata in mare parte in Iran si recoltata manual, motiv pentru care productia sofranului este costisitoare. Intrucat sunt necesare 75.000 de flori pentru a obtine 1 kilogram de sofran, acesta este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, 450 de grame costand intre 500 si 5.000 de dolari.

Cand sunt folosite la gatit, firele de sofran confera oricarui preparat culinar o culoare auriu-purpurie si o aroma aparte. Pe langa gustul exotic, usor dulce si aroma patrunzatoare, culoarea somptuoasa a sofranului transforma acest condiment intr-unul esential pentru tot felul de preparate culinare, acesta fiind utilizat pe scara larga in bucataria din India, Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Utilizari si profil nutritional

Sofranul este folosit in mod obisnuit drept colorant alimentar sau agent de aromatizare. Desi originea sofranului este inca dezbatuta, acesta a fost folosit de aproape 4.000 de ani pentru proprietatile sale medicinale. In prezent este disponibil si sub forma de supliment alimentar, pentru gestionarea unei varietati de probleme de sanatate.

Sofranul are numeroase proprietati benefice, prin continutul unor compusi precum crocina, crocetina, picrocrocina si safranal, la care se adauga minerale cum ar fi calciu, potasiu si fier.

O singura lingura de sofran ofera organismului:

  • 6,5 kcal;
  • 1,4 g de carbohidrati;
  • 0 g de zaharuri;
  • 0,2 g de proteine;
  • 0,08 g de fibre;
  • 0,12 g de grasimi;
  • 2 mg de calciu;
  • 0,23 mg de fier.

Datorita substantelor chimice din compozitie, acest condiment poate sa influenteze starea de spirit, sa distruga celulele canceroase, sa reduca inflamatia si sa actioneze ca antioxidant.

In continuare, iata 8 beneficii interesante pentru sanatate ale acestui condiment deosebit.

  1. Proprietati antioxidante

Studiile au aratat ca sofranul are proprietati antioxidante. Este bogat in substante numite carotenoizi (crocina, crocetina), picrocrocina si safranal, care pot sa neutralizeze radicalii liberi si sa protejeze celulele organismului impotriva daunelor produse de stresul oxidativ.

  1. Proprietati antiinflamatorii

Crocina din compozitia sofranului are efecte antiinflamatorii puternice. Acest compus impiedica eliberarea de ciclooxigenaze, prostaglandine si alti markeri inflamatori, care provoaca in organism o reactie inflamatorie.

  1. Boli neuropsihiatrice

Sofranul poate ameliora simptomele depresiei. De asemenea, s-a descoperit ca poate fi de ajutor pacientilor care sufera de anxietate sau schizofrenie.

Printr-un studiu randomizat controlat, s-a constatat ca administrarea a 50 mg de sofran a oferit o ameliorare semnificativa a simptomelor depresiei usoare pana la moderate, comparativ cu un placebo.

Cand vine vorba despre partile plantei Crocus sativus, stigmatul florilor (suvitele de sofran) s-a dovedit a fi semnificativ mai eficient decat un placebo si la fel de eficace ca medicamentele antidepresive precum fluoxetina (Prozac) si imipramina (Tofranil). Petalele florilor de Crocus sativus au fost, la randul lor, semnificativ mai eficiente decat un placebo si la fel de eficiente precum stigmatul plantei sau medicamentul antidepresiv fluoxetina.

  1. Boli neurodegenerative

Extractul de sofran poate aduce potentiale beneficii pentru sanatate si pacientilor cu boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer si boala Parkinson. Constituentii sofranului traverseaza, se pare, bariera hematoencefalica si au efecte pozitive asupra sistemului nervos central.

  1. Boli oculare

Sofranul poate ajuta pacientii cu afectiuni ale ochilor, cum ar fi degenerescenta maculara asociata cu inaintarea in varsta, retinopatia diabetica, glaucomul si retinita pigmentara.

Un studiu a aratat ca extractul apos de sofran, administrat oral, a ajutat la scaderea presiunii intraoculare la pacientii cu glaucom primar cu unghi deschis. Un studiu clinic controlat cu placebo a aratat, de asemenea, ca tratamentul cu 20 mg pe zi de sofran a imbunatatit rezultatele testelor la pacientii cu degenerescenta maculara cauzata de imbatranire. Dupa 14 luni de tratament, respectivii pacienti au observat o imbunatatire continua a acuitatii vizuale. Cu toate acestea, in urma altui studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, aceste ameliorari oculare s-au dovedit a fi cel mult modeste. Este necesar deci un studiu mai indelungat pentru a confirma daca sofranul poate intarzia in mod semnificativ progresia afectiunilor oculare cronice, cum ar fi degenerescenta maculara indusa de inaintarea in varsta.

  1. Cancer

Proprietatile antioxidante ale sofranului si efectele semnificativ antiproliferative pe care acesta le are asupra celulelor canceroase, avand totodata grija sa nu lezeze celulele sanatoase, au amplificat interesul pentru studierea acestui condiment in cazul persoanelor care sufera de cancer. In momentul de fata, prin studii efectuate pe animale in laborator, sunt vizate efectele sale asupra celulelor canceroase colorectale umane (celule canceroase din colon), cancerului de san, cancerului de piele, cancerului pulmonar, cancerului pancreatic, dar si asupra altor tipuri de cancer.

  1. Sindromul premenstrual

Sofranul poate fi folosit si pentru a trata simptomele sindromului premenstrual. Un studiu controlat randomizat efectuat asupra unor femei care se confruntau cu sindrom premenstrual a facut o comparatie intre administrarea a 20 mg de fluoxetina (antidepresiv) de doua ori pe zi, 15 mg de sofran luate de doua ori pe zi si, respectiv, un placebo administrat timp de 2 saptamani, in timpul fazei luteale a ciclului menstrual. Rezultatele au aratat ca extractele de sofran au fost superioare unui placebo in tratarea simptomelor acestui sindrom. Desi fluoxetina a ameliorat, de asemenea, simptomele sindromului premenstrual, a provocat insa si multe efecte secundare.

  1. Disfunctie sexuala

In urma studiilor s-a descoperit ca sofranul poate avea efecte benefice in cazul barbatilor care se confrunta cu disfunctie erectila. Se crede inclusiv ca acest condiment are proprietati afrodisiace si ca poate imbunatati parametrii spermei. S-a descoperit ca sofranul trateaza eficient si afectarea sexuala pe care fluoxetina o induce ca efect secundar la persoanele care se trateaza cu acest medicament pentru depresie. Trebuie sa nu pierdem insa din vedere faptul ca aceste efecte benefice au fost observate in urma unor studii mici, deci acestea trebuie confirmate prin studii controlate de mai mare amploare.

Moduri de utilizare si dozaj

Sofranul este folosit in mod obisnuit drept condiment si colorant alimentar. Ca remediu natural sub forma de extract, a fost folosit cel mai adesea de catre adulti in doze de 20-100 mg pe cale orala zilnic, timp de pana la 3 luni. Discutati totusi cu medicul pentru a afla care este doza optima in functie de afectiunea cu care va confruntati.

Acest condiment se comercializeaza de obicei sub forma de fire de sofran, care sunt staminele florii de Crocus sativus, dar uneori este disponibil si sub forma de pulbere. Are o aroma unica si complexa, care este adesea descrisa ca pamantie, dar subtil dulceaga.

Avand in vedere ca este un condiment foarte scump, se consuma in general in cantitati mici. In plus, se recomanda sa-l folositi oricum cu moderatie deoarece aroma sa poate coplesi usor alte arome din unele mancaruri.

Acest condiment este folosit in mancaruri dulci si sarate, dar poate amplifica inclusiv aroma si culoarea unor preparate cum ar fi budinci si bouillabaisse. Iata cateva moduri interesante prin care puteti include sofranul in dieta zilnica:

  • adaugati firele de sofran in supe sau paella;
  • testat-l in deserturi pe baza de lapte, cum ar fi budinci, panna cotta si inghetata;
  • adaugati-l in apa folosita la preparatele pe baza de cereale, cum ar fi pilaf de orez sau biryani, un preparat de orez mixt din Asia de Sud;
  • folositi-l pentru a amplifica aroma preparatelor din carne de pasare sau peste;
  • adaugati o cantitate mica de pudra macinata la produsele de copt, cum ar fi prajiturile si painea;
  • preparati un latte cu acest condiment, adaugand cateva fire de sofran in laptele incalzit.

Precautii si efecte secundare

  • Uz intern: sofranul este consumat in general drept condiment sau colorant alimentar. Poate fi administrat in siguranta ca remediu in doze de pana la 100 mg pe zi, timp de pana la 26 de saptamani. Pe lista de reactii adverse comune se numara insa somnolenta, indigestia si greata sau varsaturile, dar sunt posibile si reactiile alergice. Dozele mari, de minimum 5 grame, pot cauza intoxicatii, iar dozele de 12-20 de grame pot fi fatale.
  • Uz extern: din pacate, cand vine vorba despre utilizarea topica (aplicare pe piele), inca nu exista suficiente informatii pentru a sti daca sofranul este sigur sau care ar putea fi efectele secundare.
  • Sarcina: mai bine evitati sa ingerati sofran in cantitati mai mari decat cele intalnite in mod normal in alimente, deoarece poate cauza contractii uterine si un avort spontan.
  • Alaptare: nu exista suficiente informatii care sa garanteze ca sofranul poate fi consumat in siguranta in perioada alaptarii, asa ca va recomandam sa limitati consumul la cantitatile disponibile de obicei in alimente.

 

Surse:

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/8-health-benefits-of-saffron

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-saffron

https://www.buzzrx.com/blog/7-health-benefits-of-saffron