Slabitul involuntar, pierderea in greutate - cand este cazul sa va ingrijorati?

Slabitul involuntar, pierderea in greutate - cand este cazul sa va ingrijorati? Slabitul involuntar, pierderea in greutate - cand este cazul sa va ingrijorati?

Ultima actualizare: 18 aprilie 2023

slabitul-involuntar

Poate multi dintre noi s-ar bucura sa observe ca au slabit cateva kilograme fara sa faca niciun efort, adica fara sa tina diete restrictive sau sa petreaca ore in sir la sala de sport. Trebuie, insa, sa ne punem un semn de intrebare atunci cand cantarul ne arata mai putine kilograme, deoarece o pierderea neintentionata in greutate poate fi un semn al unei afectiuni.

Prin slabit involuntar se intelege pierderea a 5% din greutatea corporala pe o perioada de 6 pana la 12 luni. Exista mai multe motive pentru care oamenii pierd kilograme in mod inexplicabil, iar cauzele pot varia de la problemele cu glanda tiroida si diabet la boala inflamatorie intestinala si cancer. Din acest motiv, este bine sa va adresati unui medic pentru un set de analize atunci cand observati ca ati slabit fara sa va doriti acest lucru.

Pentru a va ajuta sa mentineti concentratiile normale de glucoza din sange, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis GlucoSuport. Acesta este un supliment alimentar care are in compozitie crom, zinc, extracte vegetale din dud alb si din scortisoara, contribuind eficient la metabolismul normal al macronutrientilor si al carbohidratilor, precum si la pastrarea glicemiei in limite normale.


Slabitul involuntar – care sunt cauzele si cand trebuie sa va ingrjorati?

Cercetarile au aratat ca slabitul involuntar este patologic, 72% dintre persoanele care pierd in greutate in mod neasteptat avand la baza o afectiune medicala.

Slabitul inovuluntar, fara sa existe modificari semnificative in stilul de viata, se poate manifesta la pacientii de orice varsta, dar apare cel mai frecvent (fiind si cel mai grav) la cei care au peste 65 de ani. Pentru aceste persoane chiar si pierderea in greutate inexplicabila de mai putin de 5% din greutatea corporala sau 4,5 kilograme poate fi semnul unei afectiuni grave.

Printre cele mai frecvente cauze corelate cu slabitul involuntar se numara:

Tiroida hiperactiva (hipertiroidismul)

Hipertiroidismul este o afectiune ce se dezvolta atunci cand glanda tiroida produce prea mult hormon tiroidian. Acesti hormoni tiroidieni controleaza multe procese ale metabolismului. Astfel, chiar daca apetitul si aportul alimentar este normal, daca glanda tiroida este hiperactiva, organismul va arde mai repede caloriile. Prin urmare, rezultatul va fi o pierdere neintentionata in greutate. Pe langa slabitul involuntar, alte simptome asociate cu hipertiroidismul sunt ritmul cardiac accelerat (tahicardie), ritm cardiac neregulat (aritmie), anxietate, tremor al mainilor, cresterea sensibilitatii la caldura, oboseala, slabiciune musculara, insomnie.

Diabetul

O alta cauza a pierderii nedorite in greutate este diabetul zaharat de tip 1 sau insulino-dependent. In acest tip de diabet, sistemul imunitar ataca celulele din pancreas care produc insulina, hormon care transforma glucoza in energie. Asadar, fara insulina, corpul nu poate folosi glucoza pentru energie, ceea ce duce mai departe la cresterea glicemiei, adica a nivelului de zahar din sange. Rinichii elimina glucoza neutilizata prin urina si, astfel, se pierd si caloriile. De asemenea, pentru a produce energie, organismul va incepe sa arda din grasimea corporala si tesutul muscular, ceea ce duce la pierderea masei musculare si scaderea greutatii corporale totale. Diabetul provoaca si alte simptome, precum sete excesiva (polidipsie), urinare frecventa (poliurie), senzatia de foame excesiva (polifagie), oboseala si vedere incetosata.

Pentru a va ajuta sa ameliorati simptomele osteoartritei si pentru a va intari articulatiile, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ArtroSuport. Acesta este un produs inovator, care reuneste intr-o formula concentrata mai multe ingrediente testate clinic pentru eficienta. ArtroSuport este recomandat persoanelor supraponderale, dar si acelora care desfasoara efort fizic sustinut. Datorita extractului de Ginkgo biloba, acest produs contribuie si la o mai buna circulatie a sangelui.

Depresia

Scaderea in greutate poate fi un efect secundar al depresiei sau tulburarii depresive, care este definita ca o stare de tristete patologica, pesimism si lipsa de interes pentru orice fel de activitate, iar aceste sentimente dureaza cel putin doua saptamani. Desi depresia este o problema psihica, toate aceste emotii au un impact asupra sanatatii fizice, deoarece interfereaza cu activitatile cotidiene, cum ar fi mersul la munca sau la scoala. In plus, depresia afecteaza hipotalamusul, portiune a creierului care controleaza apetitul. Din acest motiv, oamenii care se confrunta cu depresia pot avea un apetit scazut, lucru ce duce la pierderea in greutate.

Boala inflamatorie intestinala

Printre cauzele frecvente ale slabitului involuntar se numara si boala inflamatorie intestinala (BII), termen care se refera de fapt la un grup de tulburari inflamatorii cronice ale tractului digestiv, cele mai frecvente doua tipuri fiind boala Crohn si colita ulcerativa. Inflamatia cronica cauzata de BII introduce corpul intr-o stare catabolica, ceea ce inseamna ca organismul va consuma in mod constant energie. De asemenea, boala inflamatorie intestinala perturba echilibrul a doi hormoni importanti in reglarea apetitului alimentar: grelina - hormon peptidic care stimuleaza apetitul (numit si „hormonul foamei”) si leptina - hormon peptidic care controleaza greutatea (numit si „hormonul satietatii”). Prin afectarea acestor hormoni, pacientii au o pofta scazuta de mancare, ceea ce duce la pierderea in greutate.

Cancerul

Slabitul involuntar poate fi un semnal de alarma pentru una dintre cele mai grave boli: cancerul. Mai mult, potrivit Societatii Americane de Cancer, unul dintre primele semne ale cancerului poate fi pierderea inexplicabila in greutate a 10 kilograme sau mai mult. Acest lucru se intampla frecvent in cazul cancerelor de pancreas, plamani, stomac si esofag. De ce slabesc pacientii? Dezvoltarea unei tumori duce la pierderea masei musculare si perturba nivelul hormonilor care regleaza apetitul. De asemenea, din cauza cancerului, organismul va consuma mai multa energie si atunci cand corpul se afla in stare de repaus.

Boala Addison (insuficienta suprarenala)

Boala Addison, numita si insuficienta suprarenala, este o tulburare endocrina ce se dezvolta atunci cand sistemul imunitar ataca glandele suprarenale. La randul lor, glandele suprarenale nu pot produce o cantitate suficienta de hormoni, cei mai importanti fiind cortizolul si aldosteronul. Cortizolul este un hormon glucocorticosterioid implicat in reglarea mai multor functii ale organismului, inclusiv metabolismul si apetitul. Nivelurile scazute de cortizol pot duce la scaderea poftei de mancare si, implicit, la pierderea in greutate.

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida este o boala autoimuna, cronica, progresiva, fiind cunoscuta in randul populatiei pentru ca afecteaza in special articulatiile. Cu toate acestea, boala poate provoca si pierderea masei musculare si scaderea in greutate, lucru cunoscut sub numele de casexie reumatoida.

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) este o boala progresiva care afecteaza sacii de aer din plamani (sacii alveolari) si provoaca inflamarea mucoasei cailor respiratorii care transporta oxigenul in plamani. Atunci cand boala ajunge intr-un stadiu avansat, poate provoca pierderea in greutate, deoarece efortul suplimentar depus de organism pentru a respira va necesita un numar mai mare de calorii. Specialistii au estimat ca un pacient cu BPOC poate avea nevoie de 10 ori mai multe calorii pentru a putea respira normal.\

 

Bibliografie

www.verywellhealth.com

www.healthline.com

my.clevelandclinic.org