Sindromul picioarelor nelinistite – informatii si remedii

Sindromul picioarelor nelinistite – informatii si remedii Sindromul picioarelor nelinistite – informatii si remedii

Ultima actualizare: 20 iunie 2023

sindrom-picioare-nelinistite

Sindromul picioarelor nelinistite este o afectiune de natura senzitivo-motorie, care de foarte multe ori trece neobservata la primele simptome. Acesta este cunoscut si ca boala Willis-Ekbom, care creeaza si o tulburare de somn, din cauza producerii nevoii constante de a misca picioarele. Aceasta tulburare apare in timpul somnului, fiind un factor care creeaza tulburari de somn.

Senzatia pe care o provoaca sindromul picioarelor nelinistite este foarte suparatoare. In timpul somnului, puteti experimenta o senzatie de nelinistite, usturime si mancarime. Astfel, senzatia imediata este de a va misca pentru a scapa de aceasta senzatie, situatie in care va veti perturba orarul de odihna. In acest articol, veti afla informatii generale despre sindromul picioarelor nelinistite si despre manifestarile sale. In plus, acest articol ofera detalii pe care le puteti folosi pentru ameliorarea simptomelor acestei manifestari.

Pentru a va ajuta sa combateti efectele stresului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Strescontrol. Acest supliment alimentar favorizeaza reducerea starilor de anxietate si imbunatateste calitatea somnului, avand un efect benefic asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a face fata situatiilor stresante. De asemenea, ajuta la reducerea starii de oboseala si la mentinerea normala a functiilor cognitive.


Sindromul picioarelor nelinistite – generalitati

Sindromul picioarelor nelinistite are o componenta neurologica care cauzeaza o senzatie de disconfort la nivelul membrelor inferioare si care creeaza o nevoie incontrolabila de a le misca. Simptomele apar de obicei dupa-amiaza si se accentueaza pe timpul noptii, cand va asezati in pozitie intinsa. Senzatia de disconfort tinde sa dispara atunci cand va miscati membrele sau mergeti, dar disconfortul apare din nou cand va opriti. Asadar, pe timpul noptii, aceasta conditie devine destul de suparatoare, provocand probleme serioase ale somnului.

De asemenea, sindromul picioarelor nelinistite poate fi incadrat si ca o tulburare a somnului, fiind declansat de dorinta si incercarea de a dormi. In plus, implica si o problema motorie, deoarece persoanele care sufera de sindromul picioarelor nelinistite sunt fortate sa isi miste picioarele pentru a ameliora simptomele.

Aceasta afectiune este foarte frecventa in randul femeilor, fiind destul de des intalnita in randul populatiei nord-americane si europene. Probabilitatea de a dezvolta sindromul picioarelor nelinistite creste pe masura ce inaintati in varsta. Asadar, conform studiilor efectuate pana in acest moment, exista probabilitate mai mare sa dezvoltati acest sindrom in jurul varstei de 50 pana la 65 de ani. In plus, sindromul picioarelor nelinistite poate aparea mai des in randul femeilor, in comparatie cu barbatii.

Pentru o mai buna functionare a sistemului nervos si pentru a reduce starile de oboseala si extenuare, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Magneziu B complex. Este un produs care contine magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic), elemente care favorizeaza un metabolism energetic normal si care mentin sanatatea psihica.

Sindromul picioarelor nelinistite – manifestari

Sindromul picioarelor nelinistite poate fi impartit in doua categorii principale:

  • de natura idiopatica sau primara (fara a avea o cauza cunoscuta) – se manifesta la persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani, avand o natura genetica. In acest caz, simptomele au o evolutie lenta.
  • de natura secundara – debutul sau este in jurul varstei de 40 de ani, iar evolutia este mult mai rapida. De obicei, sindromul picioarelor nelinistite de natura secundara este asociat si cu alte afectiuni.

Atunci cand sindromul picioarelor nelinistite se instaleaza, veti simti nevoia de a va misca picioarele in mod constant si frecvent. In situatii mai grave, sindromul se poate extinde si la nivelul membrelor superioare. Manifestarile acestei conditii sunt urmatoarele:

  • amorteala si furnicaturi ale picioarelor si o senzatie de arsura;
  • dureri la nivelul gambelor, in mod special, si ale picioarelor, in general;
  • durere pulsatila;
  • tremur;
  • agitatie motorie.

Aceste manifestari sunt intense pe timpul noptii si incep sa scada din intensitate cand persoana afectata isi reia activitatea pe parcursul zilei. Cand simptomele acestui sindrom incep sa se accentueze, calitatea vieti pacientilor afectati incepe sa scada. Asadar, in afara de manifestarile primare, generate de sindromul picioarelor nelinistite, apar si manifestari secundare, asociate oboselii accentuate din cauza somnului intrerupt, cum ar fi:

  • tulburari ale somnului, cauzate de treziri nocturne foarte dese;
  • astenie pe timpul zilei;
  • scaderea capacitatii de concentrare si a nivelului de energie;
  • tulburari depresive si anxioase;
  • cefalee.

Pentru a ajuta eficient organismul in lupta cu stresul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Strescalm. Acest produs contine un amestec de 7 ingrediente active, care favorizeaza restabilirea echilibrului functiilor fizice si psihice, inducandu-va o stare de bine. De asemenea, contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, precum si la reducerea oboselii si a extenuarii.

Remedii pentru sindromul picioarelor nelinistite

Un prim pas pentru ameliorarea simptomelor care apar in sindromul picioarelor nelinistite il reprezinta schimbarea stilului de viata. De exemplu, puteti incepe prin a evita consumul de cofeina, tutun si alcool. Cofeina poate agrava simptomele pe care le resimtiti din cauza acestui sindrom, mai ales cand este consumata inainte de culcare.

De asemenea, o buna igiena a somnului poate ajuta la ameliorarea simptomelor ce apar in sindromul picioarelor nelinistite. Spre exemplu, ideal ar fi ca inainte de culcare sa creati un mediu racoros in camera si o ambianta cat mai confortabila si linistita. In plus, puteti sa va organizati astfel incat sa mergeti la culcare si sa va treziti in fiecare zi la aproximativ aceeasi ora.

Pe langa aceste exemple, simptomele din sindromul picioarelor nelinistite se pot ameliora cu ajutorul urmatoarelor remedii.

In situatia in care va confruntati cu stari de insomnie, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis SomnControl. Acest remediu eficient este recomandat in perioadele de suprasolicitare fizica si intelectuala, precum si persoanelor care lucreaza in timpul noptii sau acelora care sunt nevoite sa se confrunte cu schimbari de fus orar. In afara de imbunatatirea calitatii somnului, acest produs ajuta si la reducerea stresului.

Remediul 1 – Miscare moderata

Sendentarismul poate agrava manifestarile din sindromul picioarelor nelinistite. De aceea, este recomandat sa practicati cu regularitate exercitii fizice cel putin 30 de minute in fiecare zi. Intensitatea exercitiilor poate sa fie moderata sau puteti efectua exercitii de stretching sau intindere a membrelor inferioare. Desi poate parea ca ajuta, activitatea fizica intensa poate intensifica simptomele.

Remediul 2 – Comprese, bai si masaje

Relaxarea muschilor este foarte importanta atunci cand suferiti de sindromul picioarelor nelinistite. Asadar, efectuarea cu frecventa constanta a bailor calde si a masajelor, la nivelul membrelor inferioare, va va ajuta sa ameliorati simptomele. De asemenea, atunci cand experimentati senzatii neplacute de mancarime, furnicaturi, usturime la nivelul picioarelor, puteti aplica comprese cu apa calda sau rece la nivel local, alternativ sau combinat.

sindromul-picioarelor-nelinistite

Remediul 3 – Terapie cu fier

In cazul in care in urma controalelor clinice si a analizelor de sange se constata ca sindromul picioarelor nelinistite este provocat de lipsa de fier din organism, puteti urma terapia cu fier. Analizele de sange care pot indica nevoia unei astfel de terapii sunt saturatia transferinei si feritina. In functie de manifestarile identificate, medicul poate recomanda anumite suplimente de fier pentru o perioada, timp in care urmareste modul in care evolueaza simptomele.

Remediul 4 – Tratament medicamentos

In cazul simptomelor severe, medicul poate decide sa prescrie tratament medicamentos. De exemplu, benzodiazepinele va vor ajuta sa va odihniti mai bine, chiar daca nu elimina senzatia de disconfort de la nivelul membrelor inferioare. Cu ajutorul medicamentelor, veti putea trata anxietatea, insomnia si spasmele musculare pe care le simtiti din cauza acestui sindrom. Intrucat tratamentul medicamentos poate avea efecte adverse, este recomandat sa urmati recomandarile medicului si sa folositi medicamentele prescrise, doar pentru perioada indicata de acesta.

Prin identificarea si tratarea in primul rand a cauzelor, simptomele care apar in cazul in care dezvoltati sindromul picioarelor nelinistite se pot ameliora. Atunci cand manifestarile sunt ignorate, acestea se pot agrava si aduce cu sine si alte complicatii care afecteaza starea de sanatate a pacientului. Asadar, este recomandat sa va programati la medic de indata ce identificati primele simptome si sa urmati cu strictete recomandarile acestuia.

 

Surse:

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/brain-nerves-and-spinal-cord/restless-legs-syndrome

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/restless-legs-syndrome-rls

https://www.sleepfoundation.org/restless-legs-syndrome

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9497-restless-legs-syndrome

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/restless-legs-syndrome/symptoms-causes/syc-20377168