Simptomele gripale la copii – cum sa le recunoasteti si cum sa le gestionati

Simptomele gripale la copii – cum sa le recunoasteti si cum sa le gestionati Simptomele gripale la copii – cum sa le recunoasteti si cum sa le gestionati

Ultima actualizare: 27 septembrie 2023

gripa-la-copii

Gripa este o infectie respiratorie cauzata de virusul gripal Influenza. Focare de infectie apar, in mod obisnuit, in fiecare an, de obicei intre lunile noiembrie-aprilie. Deoarece virusurile gripale pot sa treaca prin mutatii, aparand noi tulpini si mecanisme virulente, desi o persoana trece prin boala se poate infecta de mai multe ori cu acest virus. Virusul gripal se raspandeste foarte usor de la o persoana la alta, mai ales in spatiile aglomerate, cum sunt scolile, gradinitele, caminele de batrani si spitalele, provocand simptome specifice. Este important de stiut ca gripa este mult mai greu de gestionat decat o raceala comuna si se prezinta cu simptome relativ diferite.

Pentru a sustine buna functionare a sistemului imunitar al copiilor, farmacistii Catena recomanda administrarea de Imunovit. Acest supliment alimentar sub forma de jeleuri gumate intareste organismul si il ajuta in lupta cu racelile si virozele. Datorita vitaminei C, absorbtia fierului este mai eficienta si se mentine un metabolism energetic normal. Zincul ajuta la mentinerea vederii si a sanatatii sistemului osos. De asemenea, sprijina dezvoltarea normala a functiei cognitive.


Ce este gripa?

Virusurile gripale pot fi izolate din nas si gat. Deoarece copiii isi ating foarte des nasul, gura si ochii si, in timp ce se joaca, se ating unii pe altii, virusurile gripale se raspandesc cu usurinta si duc la epidemii locale. Gripa este o afectiune respiratorie cauzata de infectia cu virusuri gripale, frecvent de tip A. Din cauza faptului ca se raspandesc pe calea aerului, virusurile gripale ajung usor de la o persoana la alta, dupa cum urmeaza:

  • Virusul gripal se raspandeste prin picaturi Flügge, eliberate in timpul vorbitului, stranutului, tusei, care calatoresc pe cale aeriana si ajung la nivelul gurii sau nasului celor din apropiere (la mai putin de un metru);
  • persoana infectata transfera virusul pe suprafata mainilor cand tuseste sau stranuta in timp ce isi duce mana la gura, iar ulterior transmite virusul altora prin atingere;
  • persoana cu gripa poate infecta anumite obiecte (jucarii, suprafete, materiale textile), iar virusurile au capacitatea de a trai cateva ore pe suprafata acestora. Cand o persoana atinge aceste obiecte, iar ulterior isi duce mana la ochi, nas sau gura, se poate foarte usor infecta.

Copiii nu doar ca sunt predispusi mult mai usor la gripa, dar tind sa aiba simptome relativ mai violente decat adultii sanatosi. De asemenea, prezinta si un risc mai crescut de complicatii, iar din acest motiv specialistii recomanda vaccinarea la copiii cu varsta de peste 6 luni. Viitoarele mamici ar trebui sa se vaccineze, deoarece imunitatea poate fi transmisa ulterior copilului. Desi gripa se manifesta cu simptome usor de diferentiat de o raceala comuna, iar acestea tind sa fie asemanatoare in randul copiilor si adultilor, exista cateva diferente semnificative. Ca si in cazul persoanelor in varsta, gripa ridica un risc semnificativ de complicatii in randul copiilor.

Pentru a va ajuta sa calmati si sa protejati mucoasa gatului, alaringelui si a gatului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Acadea Bombovit. Este solutia naturala optima pentru a ameliora disconfortul care apare pe fondul gripei sau al racelii, avand si rolul de a preveni aceste afectiuni. Este un produs ideal pentru adultii cu diabet si pentru cei cu exces ponderal care urmeaza o dieta pentru slabit – nu contine zahar ci xilitol.

Care sunt simptomele gripei la copii?

Principalele simptome care apar odata cu gripa sunt febra cu debut brusc, frisoane, tremuraturi, dureri de cap, dureri musculare si oboseala extrema. Pe masura ce gripa evolueaza, apar dureri in gat si o tuse seaca deranjanta. Pierderea poftei de mancare este frecventa atat in randul celor mici, cat si in randul adultilor. Persoanele infectate se simt in general foarte rau si vor sa stea la pat, fiind lipsite de energie.

Gripa la copii de obicei are aceleasi simptome, dar pentru a se face diferenta intre o gripa si o raceala comuna, ar trebui sa se aiba in vedere manifestari specifice. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate principalele simptome ale gripei la copii.

Febra

Febra reprezinta unul dintre principalele simptome asociate cu gripa. Nou-nascutii si sugarii au febra mare, care nu poate fi pusa pe seama unei alte patologii, si niciun alt semn de gripa. Copiii mici au de obicei o temperatura mare, peste 39,5°C, si se pot prezenta cu convulsii febrile.

Manifestari gastrointestinale

Spre deosebire de gripa la adulti, gripa la copii se manifesta frecvent si prin simptome specifice, cum sunt tulburarile la stomac, varsaturile, diareea si durerile abdominale. Mai pot aparea chiar si durerile de urechi si inrosirea ochilor, simptome care nu sunt prezente in randul adultilor care se infecteaza cu Influenza. Frecvent, unii copii pot dezvolta chiar si otita.

Manifestari respiratorii

Gripa, respectiv infectia cu Influenza, este o cauza semnificativa a crupului, bronsiolitei, dar si pneumoniei in randul copiilor mici. Acestia vor avea vocea ragusita, vor plange des, cu secretie nazala semnificativa si respiratie suieratoare (stridor inspirator).

Pierderea apetitului si energiei

Desi copiii au tendinta de a fi energici, manifestarile gripei implica si o pierdere a energiei, dar si a apetitului. Acestia nu se vor mai juca, vor avea tendinta de a dormi mai mult, refuza sa fie alaptati sau sa manance mancare solida.

Manifestari musculare

In anumite cazuri, simptomele gripei pot include si mialgie, ca urmare a inflamatiei muschilor. Acest lucru provoaca dureri severe de picioare sau de spate, in special.

gripa-copii

Sfaturi pentru preventie

Principala modalitate de preventie a gripei o reprezinta vaccinarea. Deoarece sistemul imunitar al copiilor nu este complet dezvoltat, ei prezinta un risc mult mai mare de a se infecta. Dincolo de faptul ca simptomele pot fi mult mai grave, prezinta si un risc crescut de complicatii. Alaturi de vaccinare, alte sfaturi utile pentru a preveni aparitia gripei pot fi:

Limitarea contactului cu persoane care prezinta simptome asociate gripei sau racelii.

Purtarea mastii de protectie in timpul sezonului gripal.

Consumul de fructe si legume bogate in vitamine si minerale si suplimentarea dietei zilnice cu vitamine pentru imunitate (C, D, E si din complexul B).

Educarea copilului in ceea ce priveste importanta unei igiene stricte (spalarea si igienizarea mainilor, folosirea unui servetel atunci cand tuseste sau stranuta). Ar trebui sa i se comunice ca nu este igienic sa imparta mancarea si sticla din care bea apa cu alti copii.

Daca in locuinta exista o persoana care sufera de boli cronice, este important ca tuturor membrilor familiei sa li se administreze un vaccin antigripal. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care un membru al familiei are sub 6 luni.

Boala tinde sa fie mai severa la copiii sub 2 ani si la cei cu anumite afectiuni cronice. Astfel, vaccinarea este esentiala pentru a preveni complicatiile si exacerbarea simptomelor.

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2722601/
  2. https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/influenza_the_flu/
  3. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/influenza/influenza-flu-in-children
  4. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P02514
  5. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/flu/Pages/the-flu-what-parents-need-to-know.aspx
  6. https://caringforkids.cps.ca/handouts/health-conditions-and-treatments/influenza_in_children