In 2024, cand vorbim de simptome de Covid trebuie sa avem in vedere manifestarile diferite fata de varianta initiala a bolii.
A aparut la sfarsitul anului 2019 in China, dar nu a disparut. Cu un numar de cazuri in crestere de la jumatatea anului 2024, iata ce trebuie sa stiti despre noile simptome de Covid.
Aceasta crestere a contaminarii este urmarea reaparitiei variantelor FLiRT, care circula in prezent si sunt mai susceptibile de a ne distruge imunitatea. Acestea sunt mutatii ale diferitelor variante care sunt acum dominante, descendente ale JN1, varianta Omicron care a fost in spatele apogeului cazurilor de contaminare din noiembrie anul trecut.
Simptome de Covid in 2019 vs simptome de Covid 2024
Virusul Covid inca circula in 2024. Simptomele bolii au evoluat de la prima sa aparitie, la sfarsitul anului 2019. Dupa ce, in principal, principalele simptome de Covid era respiratorii si duceau la pneumonie fatala in cele mai grave forme, infectia seamana acum cu o raceala puternica sau chiar cu o gripa, adesea cu nas care curge si tuse. Acum, cand vorbim de simptome de Covid, vorbim de manifestari mai putin severe, pe masura ce variantele s-au schimbat, dar oamenii inca pot muri din cauza Covidului.
Mutatiile din variantele „FLiRT”, inclusiv KP.2 si J.N.1.7, afecteaza anumite parti ale proteinei spike a virusului. Aceste modificari permit virusului sa se sustraga sistemului de aparare al organismului (anticorpi), in timp ce se agata mai strans de celulele pe care doreste sa le infecteze.
O varianta mai usoara?
Pe scurt, subvarianta KP2 este potential mai rezistenta la anticorpii generati de vaccinurile anterioare si, prin urmare, potential mai capabila sa supravietuiasca si sa se raspandeasca.
Cu toate acestea, diferitii experti chestionati pe aceasta tema indica faptul ca varianta KP2 este mai putin infectioasa decat variantele anterioare. Prin urmare, provoaca mai putine cazuri grave decat predecesoarele sale si are simptome de Covid mai subtile.
Daca credeti ca aveti simptome de Covid, consultati-va medicul (asa cum ati face pentru orice infectie virala). Acesta va putea sa va prescrie medicamente pentru ameliorarea acestora si, daca starea dumneavoastra necesita acest lucru, un concediu de odihna sau o internare in spital.
„Asa cum banuiam inca de la inceputul pandemiei, acest virus a intrat in circulatia virala obisnuita si, din cand in cand, mai are niste apogeuri. Dar fara sa dispara, pentru ca nici nu o sa dispara prea curand. Ramane printre noi, la fel ca virusurile gripale, ca celelalte virusuri respiratorii si celelalte coronavirusuri. Va ramane in circulatie o perioada lunga de acum incolo”, spune medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Victor Babes.
Simptome de Covid in 2024
In 2024, simptomele de Covid sunt inca cele legate de circulatia variantei Omicron, care este majoritara in lume. Cele mai frecvent observate simptome de Covid sunt:
-
astenie/oboseala;
-
febra;
-
cefalee;
-
tuse;
-
nas care curge.
► Simptome de Covid la persoanele cu varsta de cel putin 80 de ani: deteriorarea starii generale; caderi repetate, aparitia sau agravarea tulburarilor cognitive, sindrom confuzional; diaree, decompensarea unei patologii anterioare.
► Simptome de Covid la copii: toate semnele enumerate mai sus, prezente in randul populatiei generale; deteriorarea starii generale; diaree; febra izolata la copiii sub 3 luni.
► Simptome de Covid la pacientii de pe sectiile de urgenta sau de resuscitare: tulburari recente ale ritmului cardiac, leziuni acute ale miocardului; eveniment tromboembolic grav.
Exista si simptome de Covid care pot varia in intensitate, iar unele cazuri pot fi asimptomatice. Prin urmare, trebuie sa fiti vigilenti pentru a detecta din timp semnele de infectie.
Chiar daca „30 pana la 60% dintre persoanele purtatoare ale virusului, in special copiii mici, sunt asimptomatice”, dupa cum subliniaza Institutul Pasteur, printre cele mai frecvente simptome de Covid sunt in general febra, tusea uscata, oboseala, pierderea simtului gustului si a mirosului si, in cazurile severe, dificultatile respiratorii.
Specialistii in epidemiologie ne reamintesc (inca o data) de importanta respectarii masurilor de igiena stricta si avertizeaza ca anumite boli sau situatii complica tratamentul infectiei cu Covid-19, insistand asupra faptului ca, in cazul in care aveti simptome sugestive de infectie, trebuie sa va contactati medicul cat mai curand posibil.
Categoriile vulnerabile
Acest lucru este deosebit de important daca sunteti o persoana vulnerabila, susceptibila de a dezvolta forme grave de Covid-19. Exista categorii de populatie care trebuie sa fie deosebit de vigilente cand apar simptome de Covid, insista autoritatile sanitare.
Persoanele vulnerabile, care sunt susceptibile de a dezvolta forme grave de Covid-19, si care, prin urmare, trebuie sa fie deosebit de vigilente, au indeosebi urmatoarele caracteristici:
-
sunt in varsta de 65 de ani sau mai mult;
-
sunt in al treilea trimestru de sarcina;
-
au antecedente de boli cardiovasculare: hipertensiune arteriala complicata (cu complicatii cardiace, renale si vasculocerebrale), antecedente de accident vascular cerebral sau boala coronariana, interventie chirurgicala cardiaca, insuficienta cardiaca severa; au diabet zaharat dezechilibrat sau complicatii ale acestuia;
-
au o patologie respiratorie cronica susceptibila de a se „decompensa” in timpul unei infectii virale (bronhopneumonie obstructiva, astm sever, fibroza pulmonara, sindrom de apnee in somn, fibroza chistica);
-
au insuficienta renala cronica sub dializa;
-
au cancer care progreseaza sub tratament (cu exceptia terapiei hormonale);
-
sunt obezi (indicele de masa corporala [IMC] > 30);
-
au ciroza cel putin in stadiul B, conform scorului Child Pugh;
-
sufera de boala neuronului motor, miastenia gravis, scleroza multipla, boala Parkinson, paralizie cerebrala, tetraplegie sau hemiplegie, o tumora cerebrala maligna primara, o boala cerebeloasa progresiva sau o boala rara.
Simptome de Covid – cat dureaza in 2024 si ce masuri trebuie luate?
Durata medie a Covid este de 7 zile (intre 3 si 10 zile, in functie de caz).
Care sunt noile recomandari daca sunt infectat sau un caz de contact?
Masuri de luat in caz de infectie
-
Izolare: daca testul este pozitiv, se recomanda sa va izolati timp de 7 zile pentru a limita raspandirea virusului, sa purtati o masca si sa lucrati de acasa.
-
Consultare medicala: daca aveti simptome severe, consultati un profesionist din domeniul sanatatii, iar in cazul unui disconfort respirator sunati la 112 pentru a contacta serviciile de urgenta.
Masuri de luat in caz de contact
-
Test de depistare: efectuati un test de depistare imediat si inca unul la 5 zile dupa ultimul contact.
-
Purtati masca: purtati o masca in locurile publice si in prezenta persoanelor vulnerabile.
-
Monitorizarea simptomelor: urmariti simptomele timp de 10 zile de la contractarea bolii.
In cele din urma, masurile de protectie, cum ar fi purtarea unei masti, distantarea sociala si o buna igiena a mainilor raman modalitati eficiente de a va proteja pe dumneavoastra si pe ceilalti.
Covid lung, simptome de Covid prelungite
Covid-19, cu toate variantele ei provocate de mutatia virusului, este o boala ale carei semne dispar in majoritatea cazurilor in decurs de 2 pana la 3 saptamani.
Dupa ce au avut Covid-19, unii pacienti pot prezenta inca simptome de Covid la mai mult de 4 saptamani de la infectare. Aceste persoane pot sau nu sa fi fost spitalizate.
https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/covid-19/symptomes-gestes-barrieres-et-recommandations/covid-19-reconnaitre-la-maladie-et-ses-symptomes-adopter-les-bons-gestes