Despre anemie se poate spune ca reprezinta o afectiune caracterizata printr-o scadere a hemoglobinei (Hb) sau a volumului eritrocitelor, ce conduce la scaderea capacitatii sangelui de a transporta oxigen.
Exista mai multe tipuri de anemie, cu grad se severitate mai mare sau mai mic. Cea mai frecventa este anemia prin deficit de fier sau anemia feripriva.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), nu toata lumea are nevoie de aceeasi cantitate de fier. Dozele alimentare recomandate de fier sunt diferite la barbati si femei. La barbatii adulti este de 8 mg, in timp ce baietilor intre 14 si 18 ani le sunt recomandate 11 mg.
Pe de alta parte, fetele cu varste intre 14 si 18 ani au nevoie de 15 mg/zi, la femeile cu varste intre 19 si 50 de ani doza este de 18 mg, pentru a compensa pierderea de sange din timpul menstruatiei. La femeile gravide, doza alimentara recomandata creste chiar mai mult, pana la 27 mg. Dupa menopauza, doza de fier scade la 8 mg.
In situatia in care va confruntati cu un deficit organic de fier, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Altrifer LDS forte. De asemenea, acest produs este indicat in caz de aport alimentar redus. Altrifer LDS forte este ideal pentru persoanele care au un necesar crescut de fier, crescand absorbtia acestuia de catre organism.
Plan alimentar pentru persoanele care sufera de anemie - recomandari de alimente
Planurile de tratament pentru anemie includ, adesea, schimbari dietetice. Cel mai bun plan de dieta pentru anemia prin deficit de fier include alimente bogate in fier si, la recomandarea specialistului, tratament. De asemenea, dieta recomandata persoanelor cu anemie ar trebui sa includa alimente care ajuta organismul sa absoarba mai bine fierul.
Exista doua tipuri de fier in alimentatie:
Fierul heminic din alimente: foarte usor de asimilat in organism, intalnit cu precadere in produsele de origine animala. Cea mai mare cantitate de fier o gasim in carnea scoicilor, in carnea rosie (porc, vita, oaie, vanat), in ficatul de vita si in oua.
Fierul non-heminic din alimente: prezent in hrana de origine vegetala, mai greu si intr-un procent mai mic asimilat de organism, comparativ cu cel heminic. Printre cele mai bogate alimente vegetale in acest tip de fier se numara spanacul, lintea, soia nemodificata genetic, nucile, ciocolata neagra, tofu, fasolea boabe, cerealele integrale, zarzavaturile, broccoli, urzica, fructele de padure.
Pentru a va asigura necesarul, este recomandat un consum de 1,8 mai mult fier non-heminic decat cel de origine animala (heminic). Studiile au mai aratat ca proportia de fier vegetal absorbit creste considerabil atunci cand este luata si vitamina C naturala, care favorizeaza asimilarea masiva a acestui oligoelement.
Cel mai intalnit tip de anemie este cel determinat de carenta de fier. Insa, totodata, o lipsa a vitaminei B12 poate impiedica producerea de globule rosii, conducand, astfel, la anemie.
Atunci cand se doreste urmarea unui regim alimentar pentru anemie, trebuie tinut cont de urmatoarele:
-
Nu se consuma, in acelasi timp, alimente bogate in fier cu alimente sau bauturi care blocheaza absorbtia fierului. Acestea din urma includ cafea sau ceai, oua, alimente bogate in oxalati si alimente bogate in calciu.
-
Pentru a imbunatati absorbtia fierului in caz de anemie, se consuma alimente bogate in fier impreuna cu alimente bogate in vitamina C, precum portocale, rosii sau capsuni.
-
Pentru a favoriza absorbtia fierului, se consuma alimente bogate in fier impreuna cu alimente care contin beta-caroten, precum caisele, ardeii rosii si sfecla.
-
Pentru a sprijini productia de celule rosii din sange, se adauga alimente bogate in acid folic si vitamina B12.
O dieta bogata in fier si in complexul de vitamine B este esentiala pentru persoanele care sufera de anemie.
Pentru a sustine functionarea normala a sistemului imunitar si pentru a reduce stare de extenuare sau oboseala, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Feroptim. Acesta este un supliment alimentar care contribuie la formarea normala a globulelor rosii si a hemoglobinei, favorizand si absorbtia fierului in organism. Este un produs recomandat pacientilor cu anemie si celor cu pierderi acute de sange, sportivilor si persoanelor vegane sau vegetariene.
Legume cu frunze verzi de culoare inchisa
Indeosebi legumele cu frunze verzi sunt printre cele mai bune surse de fier:
-
Spanac;
-
Varza kale;
-
Sfecla elvetiana (mangold);
-
Broccoli;
-
Conopida;
-
Varza de Bruxelles;
-
Gulie.
Citricele, fasolea si cerealele integrale sunt surse bune de acid folic, astfel ca acestea nu ar trebui sa lipseasca dintr-un regim alimentar recomandat persoanelor care sufera de anemie. Mai mult, vitamina C ajuta la absorbtia fierului, astfel ca un regim alimentar bazat pe frunze si salate, combinat cu alimente bogate in vitamina C – lamai, portocale, ardei grasi rosii, capsune – va creste absorbtia de fier.
Carne rosie/carne de pasare
Toate tipurile de carne rosie si carnea provenita de la pasari de curte contin fier heminic. Cele mai bune surse raman carnea rosie, cea de vanat si mielul, in timp ce carnea de pasare crescuta la curte si carnea de pui contin cantitati mai mici.
Un regim alimentar corespunzator in caz de anemie trebuie sa se axeze pe consumul de carne rosie sau carne de pasare. Carnea rosie si cea de pasara trebuie combinate cu alimente ce contin fier non-heminic (de exemplu, legumele cu frunze verzi). De asemenea, pe parcursul unei zile, se recomanda consumul de fructe bogate in vitamina C, deoarece vitamina C poate creste absorbtia fierului.
Pentru persoanele cu anemie si pentru cele cu lipsa de fier, farmacistii catena recomanda Feroglobin. Acesta este un supliment alimentar care contine o forma organica de fier, zinc, cupru,acid folic, vitamina B6 si vitamina B12, neavand efecte adverse gastrointestinale cunoscute. Este un produs care nu ataca stomacul si care este util persoanelor cu un regim alimentar dezechilibrat, pentru femeile insarcinate si pentru cele care alapteaza, atletilor de performanta si pacientilor cu hemoragii intestinale sau digestive.
Ficat
Multe persoane cu anemie evita consumul de organe, insa ele sunt o sursa excelenta de fier. Pe langa faptul ca este, de departe, cel mai popular organ si o sursa buna de fier, ficatul mai contine acid folic.
Alte tipuri de organe bogate in fier sunt inima, rinichii si limba de vita.
Fructe de mare
Unele fructe de mare contin fier. Crustaceele, precum stridiile, scoicile, crabii si crevetii sunt surse bune de fier, astfel ca ar trebui adaugate intr-un regim alimentar recomandat in anemie.
De fapt, majoritatea pestilor contin fier, cele mai mari cantitati fiind intalnite in carnea de:
-
Ton proaspat sau la conserva
-
Macrou
-
Peste-delfin (mahi mahi)
-
Biban proaspat
-
Somon proaspat sau la conserva
-
Sardine conservate in ulei
-
Halibut proaspat
Cu toate ca sardinele conservate sunt surse bune de fier, ele sunt, de asemenea, bogate in calciu, acesta din urma avand rolul de a reduce absorbtia de fier. Din aceasta cauza, alimentele bogate in calciu nu ar trebui consumate in acelasi timp cu cele bogate in fier.
Printre alimentele bogate in calciu, mai sunt incluse:
-
Laptele de vaca;
-
Laptele vegetal fortificat;
-
Iaurtul;
-
Kefirul;
-
Branza;
-
Tofu.
Alimente fortificate cu fier
Persoanele cu anemie, persoanele vegetariene sau cele care incearca sa consume alte surse bune de fier, pot adauga urmatoarele produse in regimul alimentar antianemie:
-
Suc de portocale fortificat;
-
Cereale fortificate, gata pentru consum;
-
Produse preparate din faina rafinata fortificata, cum ar fi painea alba;
-
Paste fortificate;
-
Alimente din faina de porumb fortificata;
-
Orez alb fortificat.
In cazul in care aveti dezechilibru de fier in organism, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Lactiferon Plus. Acesta este un supliment alimentar care favorizeaza restabilirea rapida a concentratiei de fier la femeile insarcinate si la cele care alapteaza. Este un produs care ajuta la prevenirea si tratamentul eficient al anemiei feriprive (usoara si moderata). La 30 de zile de la inceperea administrarii, numarul globulelor rosii din sange creste semnificativ, la fel intamplandu-se si cu fierul seric total, feritina si hemoglobina.
Fasole
Fasolea este o sursa excelenta de fier atat pentru persoanele care au adoptat un regim alimentar vegetarian, cat si pentru cei care consuma carne. Iata cateva exemple de tipuri de fasole bogate in fier:
-
Fasole rosie Kidney;
-
Naut;
-
Boabe de soia;
-
Fasole Pinto;
-
Fasole neagra;
-
Fasole alba.
Nuci si seminte
Multe tipuri de seminte si nuci sunt surse excelente de fier, prin urmare, foarte recomandate intr-un regim alimentar antianemie. Consumate ca atare sau adaugate in salate ori in iaurt, urmatoarele tipuri de nuci si seminte sunt alimente recomandate tuturor celor care se confrunta cu anemie:
-
Seminte de dovleac;
-
Caju;
-
Fistic;
-
Seminte de canepa;
-
Seminte de pin;
-
Seminte de floarea-soarelui.
Migdalele sunt si ele o sursa excelenta de fier, recomandate, asadar, persoanelor care se confrunta cu anemie. Insa, se recomanda un consum moderat, deoarece migdalele sunt si bogate in calciu, ceea ce inseamna ca pot reduce absorbtia fierului.