V-ati planificat concediul in urma cu mult timp si de-abia asteptati sa va indreptati spre destinatia aleasa pentru relaxare si reincarcarea bateriilor. Ca sa iasa totul asa cum va doriti, asigurati-va ca va luati masurile necesare pentru a evita imbolnavirile. Daca va vor insoti si copiii, grija trebuie sa fie si mai mare.
Indiferent ca plecati la munte, la mare sau intr-o metropola, in tara sau strainatate, pentru cateva zile sau mai multe, prevenirea incidentelor medicale si a problemelor de sanatate trebuie sa reprezinte o prioritate. Doar asa veti avea parte de un concediu reusit. Mai grave sau mai usoare, problemele de sanatate pot transforma oricand o vacanta frumoasa intr-un fiasco. Tocmai de aceea, atunci cand va pregatiti bagajele, este necesar sa aveti in vedere toate produsele care v-ar putea feri de neplaceri. Pentru inceput, puteti lua in calcul situatiile cu care deja v-ati confruntat. Daca nu ati intampinat astfel de neplaceri in calatoriile pe care le-ati facut, ne bucuram pentru dumneavoastra. Cu toate acestea, exista cateva situatii cu care orice turist se poate confrunta la un moment dat in viata. Ca sa va fie mult mai usor sa va organizati, vi le prezentam pe cele mai frecvente:
Arsurile solare
Ideea tentanta de a obtine cat mai repede un bronz frumos va poate face sa ramaneti mai mult pe plaja, expunandu-va unui risc iminent de suferi arsuri ale pielii. De cele mai multe ori, ele devin foarte dureroase. Acest scenariu poate avea un alt final. Trebuie doar sa folositi corect produse de protectie solara. Mai exact, pentru dumneavoastra trebuie sa aveti in vedere un produs cu cel putin SPF30, iar pentru copii o crema cu cel putin SPF50. De asemenea, trebuie sa tineti cont de avertismentele specialistilor referitoare la evitarea expunerii la soare in timpul orelor nepermise. Mai exact, medicii dermatologi considera ca intre orele 10:00 – 16:00 ar trebui sa va feriti de razele soarelui. Nu pierdeti din vedere ca micutii care au sub varsta de un an nu au voie deloc sa stea la plaja.
Arsurile solare nu se produc doar la mare sau la piscina. Un astfel de episod poate avea loc chiar in timp ce gradinariti, lucrati in aer liber sau va plimbati prin parc la orele amiezii. Nu este suficienta o singura aplicare a unui produs de protectie solara. Procedura trebuie repetata o data la doua ore sau imediat dupa ce pielea a fost udata sau s-a confruntat cu transpiratia excesiva.
Daca ati omis cateva dintre regulile expunerii la soare si v-ati ales cu arsuri, folositi, in prima faza, apa termala. Aceasta va calma si hidrata pielea arsa. Ulterior, folositi un gel sau o lotiune calmanta. In functie de intensitatea durerii, s-ar putea sa aveti nevoie de analgezice. Atentie! In caz de insolatie, sunt interzise paracetamolul si aspirina. Daca arsurile sunt insotite de basici, aveti nevoie si de o crema antibacteriana. La intoarcerea acasa, mergeti de urgenta la medicul dermatolog!
Farmacistii Catena recomanda RILASTIL SUN SYSTEM spray transparent pentru adulti pentru a previ aparitia arsurilor, a petelor, a si a iritatiilor cauzate de expunerea la soare Acesta se absoarbe rapid, este rezistent la apa si ofera protectie in cazul radiatiilor solare UVB si UVA.
Insolatia
Insolatia este o afectiune cauzata de supraincalzirea corpului, ca urmare a expunerii prelungite sau a efortului fizic efectuat in contextul unor temperaturi ridicate. Insolatia poate aparea nu doar la plaja, ci oricand petreceti prea mult timp sub soare. De aceea, pe cat posibil, pe vreme caniculara, incercati sa stati la umbra sau sa aveti capul acoperit. Purtati haine usoare, in culori deschise si palarii cu boruri largi. De asemenea, aveti grija de copilasi. Micutii care au sub un an nu au voie sa se expuna la soare. Vara, toti copii trebuie sa poarte palariuta, ochelari de soare impotriva razelor UV si haine in culori deschise atunci cand ies din casa. Totodata, pentru a evita insolatia, este importanta hidratarea constanta.
Daca un prieten sau un membru al familiei da semne de insolatie (febra, frisoane, iritabilitate, dureri de cap si deshidratare), indepartati persoana respectiva de razele soarelui, apoi dati jos hainele in exces. Incercati, prin orice mijloace, sa raciti pacientul. Pentru a face acest lucru, este recomandat un dus rece, imbaierea in apa cu gheata, folosirea unui furtun de gradina, aplicarea unor prosoape umede si reci pe gat si axila sau acoperirea bolnavului cu cearsafuri umede si reci. Pot fi folosite relaxante musculare care sa indeparteze durerea data ca reactie a corpului la frig.
Intepaturile de insecte
Tantarii, capusele, albinele, viespile, furnicile si alte insecte neprietenoase pot transforma sezonul estival intr-un cosmar, din cauza intepaturilor pe care le produc. Le puteti insa tine la distanta folosind bratari speciale si spray-uri cu efect repelent.
Intepatura unei insecte se manifesta sunb forma unei pete/umflaturi rosii pe piele. Ea poate fi dureroasa si poate cauza mancarimi. Majoritatea intepaturilor nu sunt grave. Ele se vor calma de la sine in cateva ore sau zile. Cu toate acestea, exista situatii cand se pot infecta, pot produce o reactie alergica severa sau pot raspandi boli grave, cum ar fi boala Lyme și malaria.
Farmacistii Catena recomanda Assista RepelX gel pentru intepaturi de insecte pentru a calma mancarimea si iritatia pielii cauzata de intepaturile de insecte precum tantari, capuse, furnici, paianjeni, plosnite, acarieni etc. Contine 98% ingrediente de origine naturala si poate fi utilizat de catre adulti si copii cu varsta peste trei ani.
Deshidratarea
Primul simptom al deshidratarii este setea. Un alt indicator este urina inchisa la culoare sau scaderea productiei acesteia. Chiar si asa, este important sa stiti ca, in special in cazul bunicilor, deshidratarea poate aparea fara sete, iar copiii, de cele mai multe ori, uita sa se hidrateze. Prin urmare, dumneavoastra trebuie sa aveti grija de toti membri familiei.
Deshidratarea moderata presupune existenta urmatoarelor simptome: letargie, gura uscata, stare generala de slabiciune, dureri de cap si ameteli.
Simptomele deshidratarii severe sunt urmatoarele: lipsa transpiratiei, ochi scufundati in oribite, somnolenta, piele uscata, buze albastre, ritm cardiac crescut, respiratie rapida, febra, delir si pierderea cunostintei.
In cazul bebelusilor, deshidratarea se manifesta astfel: iritabilitate, plansete fara lacrimi, scutec uscat chiar si la trei ore dupa ultima schimbare, iritabilitate, limba uscata, fontanela anterioara scufundata, ochi si obraji scufundati etc.
Deshidratarea trebuie tratata prin completarea nivelului de lichide de care are nevoie organismul. In acest caz, specialistii recomanda apa. De asemenea, folosirea sarurilor de rehidratare este deosebit de importanta. Totodata, trebuie tratata si cauza care a declansat deshidratarea: diareea, varsaturile, febra etc.
Raul de miscare
Calatoriile cu mijloacele de transport (masina, tren, avion sau vapor) pot fi o adevarata corvoada atunci cand va da de furca raul de miscare. Vorbim despre acea stare de disconfort general, manifestata prin greata, paloare, transpiratie rece, ameteala si varsaturi. Acesta apare din cauza unor dezechilibre la nivelul urechii interne, afectand ambele sexe din toate categoriile de varsta. Ca sa evitati astfel de situatii sau sa reduceti intensitatea simptomelor, consumati alimente usoare inainte de a calatori, nu cititi si nu va uitati in telefon in timpul deplasarii si tineti la indemana un preparat impotriva varsaturilor. De asemenea, este bine sa aveti la indeamana antivomitive, disponibile atat pentru copii, cat si pentru adulti, sub forme atragatoare, delicioase si eficiente.
Durerile de orice fel
Fie ca sunt de cap, de dinti, de spate sau menstruale, durerile pot aparea oricand si oriunde. Uneori pot crea un disconfort atat de mare incat sunt capabile sa va strice vacanta. Si cum perioada concediului nu face exceptie de la acest lucru, aveti grija sa nu uitati acasa trusa de prim-ajutor in care sa aveti medicamente salvatoare: analgezice, antitermice, antiinflamatoare si antispastice. Un singur comprimat va fi suficient pentru a diminua poate chiar inlatura, in aproximativ 15 minute, o durere sacaietoare.
Otita
Otita medie acuta este o infectie a urechii medii, spatiul plin de aer din spatele timpanului care contine cele trei mici oase vibrante (ciocan, nicovala si scarita). Copiii sunt mai predispusi decat adultii la astfel de afectiuni. Deseori, infectiile urechii trec de la sine. De asemenea, exista cazuri cand tratamentul poate incepe cu gestionarea durerii si monitorizarea problemei. Uneori, sunt folosite antibioticele pentru a elimina infectia. Din pacate, exista pacienti predispusi la infectii multiple ale urechii. Acest lucru poate provoca probleme de auz si alte complicatii grave. Cele mai intalnite simptome sunt: durerile de urechi (in special inainte de culcare), insomnie, plansete (in cazul copiilor), pierderea echilibrului, probleme cu auzul, temperatura, dureri de cap sau pierderea poftei de mancare. Atat in cazul copiilor, cat si al adultilor, cereti ajutorul unui medic daca: durerea tine mai mult de o zi, simptomele se manifeste in cazul unui copil care are sub sase luni, durerea este insuportabila, observati o scurgere de lichid din ureche, durerea apare dupa o raceala sau o infectie a cailor respitratorii.
Alergiile
Vara, riscul aparitiei unor reactii alergice neasteptate este foarte mare. Sunt o multime de factori care le pot declansa: polen, praf, insecte sau alimente. Daca va stiti cu vulnerabilitati la acest capitol, luati cu dumneavoastra un spray nazal cu apa de mare, un antihistaminic cu administrare orala, dar si creme sau geluri indicate in caz de urticarie.
Simptomele alergiilor sezoniere variaza de la usoare la severe. Cele mai intalnite sunt: stranut, nas infundat, rinoree, lacrimi excesive, mancarimi ale sinusurilor, gatului sau ale canalelor urechii. Alte simptome: durere de cap, respiratie suieratoare sau ameteli.
Febra fanului este, de obicei, mai usor de diagnosticat decat alte alergii. Daca simptomele alergiei apar doar in anumite perioade ale anului, probabil aveti rinita alergica sezoniera. Medicul dumneavoastra va poate verifica, de asemenea, urechile, nasul si gatul pentru putea pune un diagnostic.
Dereglarile de somn
Nu sunt rare cazurile cand ne intoarcem din vacanta mai obositi decat am plecat. Si asta pentru ca, uneori, atunci cand plecam de-acasa putem intampina dificultati in a adormi si a ne odihni cum se cuvine noaptea. Ca sa nu aveti astfel de probleme si, mai ales, daca urmeaza sa schimbati fusul orar, nu ezitati sa puneti pe lista celor necesare si suplimente alimentare pentru combaterea insomniei si imbunatatirea calitatii somnului.
De asemenea, este indicat sa aveti in vedere cateva reguli inainte de a merge la culcare. Spre exemplu, ar fi bine sa va pastrati ora obisnuita de somn. Evitati sa folositi dispozitivele electronice odata ce se lasa seara. Beti un ceai de musetel, lavanda sau valeriana cu o ora inainte de culcare. Picurati pe cearceaf ulei esential de lavanda sau de lemn de santal. Nu va mai ganditi la cheltuieli/problemele financiare.
Pentru a combate tulburarile de somn cauzate de schimbarea de fus orar, stres, efort fizic sau intelectual intens, farmacistii Catena recomanda Naturalis SomnControl. Acesta este un supliment alimentar, pe baza de Valeriana, Magneziu, Melatonina, L-Triptofan, Mac-californian si Vitamina B6, eficient in combaterea insomniei.
Tulburarile digestive
Schimbarea mediului, modificarea regimului alimentar si a obiceiurilor zilnice pot da peste cap functiile sistemului digestiv, determinand fie o incetinire a tranzitului intestinal, fie, dimpotriva, o accelare a acestuia. Mai precis, constipatie sau diaree. Pentru astfel de situatii mai mult decat inoportune, puneti in trusa de calatorie: laxative, antidiareice, antiseptice intestinale, probiotice si neaparat saruri de rehidratare, daca mergeti impreuna cu copiii.
Principalele cauze pentru care turistii se confrunta in vacanta cu tulburari digestive sunt urmatoarele: alcoolul, portiile mari de mancare, alimentatia bogata in grasimi, sare sau zahar, preparatele picante, stresul si sedentarismul. Pentru a evita astfel de neplaceri, dormiti suficient, pastrati-va obiceiurile alimentare sanatoase, consumati fructe, legume si fibre, faceti miscare, nu consumati alcool in exces si eliberati-va de stres!
Diareea
Unul dintre cele mai neplacute lucruri care vi se pot intampla cand sunteti pe plaja sau luati la pas un oras strain sunt episoadele de diaree. Nevoia urgenta de a ajunge la toaleta, uneori chiar imposibilitatea de a face acest lucru, va poate compromite vacanta.
Cand vizitati un loc in care clima sau practicile sanitare sunt diferite de cele de acasa, sunteti expus unui risc crescut de a face diareea de calatorului. Aceasta este o tulburare a tractului digestiv care cauzeaza pierderea controlului asupra scaunelor si crampe abdominale. Ea este cauzata de consumul de apa sau alimente contaminate. Din fericire, nu este grava, ci doar neplacuta.
Tratamentul presupune, in primul rand, administrarea unor saruri de rehidratare. De asemenea, s-ar putea sa fie necesare antidiareice si antispastice. Nu uitati de regimul alimentar: apa, ceai fara zahar, orez, paine prajita etc.
Toxiinfectiile alimentare
Toxinfectiile alimentare reprezinta un termen generic prin care se face referire la peste 250 de boli alimentare diferite, cauzate de microbi si agenti patogeni. De cele mai multe ori, afectiunea apare din cauza bacteriilor, virusilor sau parazitilor prezenti in mancare si bautura.
De obicei, simptomele apar la 30 de minute dupa infestare. Cele mai intalnite dintre acestea sunt urmatoarele: dureri abdominale, greata, varsaturi si diaree. In cazuri grave, apar febra, crampe abdominale grave, sange in scaun sau in varsaturi.
Tratamentul se stabileste in functie de cauza. De cele mai multe ori, afectiunea trece de la sine in 24 de ore. Pacientul trebuie sa consume lichide, saruri de rehidratare sau electroliti. Daca simptomele persista, nu ezitati sa cereti opinia unui specialist. Doar medicul poate prescrie antibiotice.
Kit de prim-ajutor in vacanta
Daca urmati un tratament cu medicamente pe baza de prescriptie medicala sau luati suplimente alimentare, asigurati-va ca aveti la dumneavoastra dozele necesare pentru intreaga durata a vacantei. In cazul in care aveti probleme medicale preexistente, este indicat sa aveti si o scrisoare de la medic in care sa fie descrisa afectiunea si sa fie enumerate medicamentele utilizate pentru tratarea acesteia.
Iata cateva dintre lucrurile care nu trebuie sa va lipseasca din trusa de prim-ajutor pe care o veti lua in vacanta:
-
lotiune pentru calmarea arsurilor solare;
-
foarfeca si penseta;
-
plasturi, pansamente, bandaje si leucoplaste;
-
absorbante;
-
solutii dezinfectante (apa oxigenata, rivanol, betadina etc.) sau spray pentru curatarea si dezinfectarea ranilor – atentie la indicatiile legate de varsta si de stadiu al ranii;
-
antitermice, antiseptice, analgezice si antiinflamatoare;
-
glucoza;
-
fiole de calciu;
-
saruri de rehidratare;
-
antihistaminice pentru alergii usoare;
-
pen de adrenalina (in caz de astm bronsic sau risc crescut de alergii severe);
-
antispastice pentru crampe si dureri menstruale;
-
antivomitive;
-
laxative;
-
antidiareice;
-
pansamente gastrice;
-
spray impotrva insectelor (in special, tantari si capuse);
-
spray pentru decongestionarea/curatarea nasului (de preferat cu apa de mare);
-
apa termala;
-
gel antiinflamator;
-
termometru.
Este posibil sa nu aveti nevoie de toate articolele din lista prezentata. Daca planuiti sa va petreceti sejurul intr-un oras, cu siguranta veti putea cumpara de acolo aproape orice produs cu care ati putea veni de acasa. Important este sa cunoasteti o limba straina suficient de bine pentru a putea explica eventuale simptome sau pentru a numi lucrul de care aveti nevoie.
Referinte:
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/packing-for-healthy-vacation
https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-heatstroke/basics/art-20056655
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/diagnosis-treatment/drc-20355928
https://www.medicalnewstoday.com/articles/153363
https://www.healthline.com/health-news/7-ways-to-melt-holiday-stress-and-cozy-up-for-a-better-nights-sleep#4.-Practice-a-pre-bed-ritual
https://www.healthline.com/health/allergies/seasonal-allergies
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/symptoms-causes/syc-20351616
https://www.nhs.uk/conditions/insect-bites-and-stings/