Sfaturi pentru mentinerea sanatatii plamanilor in sezonul rece

Sfaturi pentru mentinerea sanatatii plamanilor in sezonul rece  Sfaturi pentru mentinerea sanatatii plamanilor in sezonul rece

Ultima actualizare: 18 iulie 2024

sanatate-plamani

An de an, odata cu sosirea sezonului rece creste incidenta afectiunilor respiratorii, pe fondul intensificarii circulatiei virusurilor care provoaca raceala sau gripa, dar si a unei oarecare diminuari a eficientei sistemului imunitar, datorata scaderii temperaturilor.

In cazurile mai severe, infectiile respiratorii pot afecta si plamanii, iar pneumonia este una din cele mai frecvente boli pulmonare specifice sezonului rece. Aceasta se instaleaza atunci cand virusurile si bacteriile patrunse in caile respiratorii ajung pana in plamani, provocand o infectie cu simptome mai severe decat raceala sau gripa – care sunt afectiuni obisnuite pentru aceasta perioada din an.

O infectie pulmonara poate avea consecinte grave si poate lasa sechele pentru tot restul vietii, asa ca este important sa stiti cum sa va protejati plamanii pentru a evita o astfel de situatie.

In materialul de fata veti gasi toate informatiile necesare, incepand cu cele referitoare la rolul si functionalitatea plamanilor si continuand cu sfaturi esentiale pentru a-i mentine sanatosi.

 

Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea sistemului respirator, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Bronhosuport. Acesta este un supliment alimentar obtinut din substante bioactive naturale si miere poliflora, care favorizeaza fluidizarea si eliminarea secretiilor bronsice in exces. De asemenea, acest produs protejeaza si hidrateaza mucoasa bucala, precum si pe cea a gatului, ururand respiratia.

 


Despre plamani – cum functioneaza si rolul lor in organism

Plamanii sunt organe vitale care fac parte din sistemul respirator, fiind amplasati de o parte si de cealalta a inimii in cutia toracica, unde sunt protejati de coaste. Rolul lor este acela de a asigura schimbul de gaze dintre organism si mediul exterior, mai exact de a prelua oxigenul din aer si a-l directiona catre celulele care formeaza organele si tesuturile, eliminand totodata dioxidul de carbon rezultat in urma proceselor metabolice.

Legatura plamanilor cu caile aeriene superioare este asigurata de bronhii, care se bifurca din trahee, ramificandu-se apoi la nivelul fiecarui plaman sub forma unor tuburi mici numite bronhiole. La capatul acestor bronhiole se afla alveolele pulmonare, care sunt sub forma unor mici saci ce se umplu cu aer in momentul inspiratiei. Acestea sunt inconjurate de capilare care preiau oxigenul si il transporta prin intermediul sangelui din artere catre celelalte organe si tesuturi. Odata golite de oxigen, alveolele pulmonare se umplu cu dioxidul de carbon pe care il preiau din venele capilare si il elimina apoi in atmosfera prin bronhiole, bronhii si caile aeriene superioare. Acest proces se repeta continuu si poarta numele de respiratie, fiind vital pentru orice organism.

 

Pentru o functionare normala a sistemului dumneavoastra imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi ImunoSuport ultra. Acest produs contine vutamina C, vitamina D si zinc, o combinatie care actioneaza sinergic. Eliberarea si absorbtia treptata a acestor ingrediente este asigurata te tehnologia speciala cu eliberare prelungita, ceea ce permite organismului sa utilizeze mai bine aportul de nutrienti.

 

Cum sa va mentineti sanatatea plamanilor in sezonul rece?

Intensificarea circulatiei virusurilor respiratorii, aerul rece si nivelul scazut de umiditate din atmosfera sunt principalii factori care ameninta sanatatea plamanilor in sezonul rece. Astfel, virusurile pot provoca infectii respiratori, in timp ce aerul rece si uscat poate provoca inflamatii si iritatii care afecteaza de multe ori si plamani.

Pentru a preveni afectiunile pulmonare specifice sezonului rece, va recomandam si tineti cont de urmatoarele sfaturi:

Evitati aglomeratia

Infectiile respiratorii sunt foarte contagioase si se transmit usor pe cale aeriana, prin intermediul secretiilor provenite de la persoanele contaminate. Riscul transmiterii este mai ridicat in zonele aglomerate, mai ales daca acestea se afla si in spatii inchise.

De aceea trebuie sa evitati aceste zone, cel putin la orele de varf, iar daca acest lucru nu este posibil, incercati sa va protejati nasul si gura cand sunteti in preajma unor persoane care stranuta tusesc sau prezinta alte semne de raceala sau gripa.

Spalati-va cat mai des pe maini

Virusurile si bacteriile care provoaca afectiuni respiratorii pot fi contractate si de pe suprafete, mai ales daca vorbim de unele intens folosite asa cum ar fi clantele usilor, balustradele, butoanele de ascensor si orice alte obiecte aflate in spatii publice. De aceea, este indicat sa va spalati pe maini cat mai curand de fiecare data dupa ce intrati in contact cu astfel de suprafete, iar pana atunci sa evitati sa duceti mana la gura sau la nas.

Consumati cat mai multe fructe si legume proaspete

Asa cum spuneam, eficienta sistemului imunitar scade intr-o anumita masura in sezonul rece, asa ca are nevoie de mai multa sustinere in aceasta perioada, iar aceasta vine din partea nutrientilor esentiali pe care organismul ii absoarbe din alimente. Este vorba in special de vitamine si minerale, care au un rol important in functionarea sistemului imunitar. Fructele si legumele proaspete sunt cele mai bune surse de vitamine si minerale, astfel ca includerea lor in dieta zilnica, mai ales in sezonul rece, intareste sistemul imunitar si reduce riscul de infectii respiratorii care pot ajunge si in plamani.

sanatatea-plamanilor

Faceti miscare

Chiar daca sezonul rece nu ofera va in fiecare zi conditii prielnice pentru a face miscare in aer liber, nu trebuie sa renuntati la activitatile fizice. Puteti merge la sala sau puteti face exercitii de fitness acasa, iar de cate ori vremea va permite este recomandat sa faceti plimbari in aer liber si, de ce nu, sa iesiti la o tura de alergat sau cu bicicleta.

Miscarea imbunatateste capacitatea pulmonara, stimuleaza circulatia si odata cu ea transportul gazelor dinspre si catre plamani, si totodata imbunatateste imunitatea.

Hidratati-va corespunzator

In sezonul rece, aerul devine mai uscat, iar atunci cand este inspirat in plamani poate provoca iritatii ale cailor respiratorii. Totodata, mucoasa nazala si caile aeriene superioare devin mai uscate, cea ce faciliteaza patrunderea agentilor patogeni pana in plamani. Pe de alta parte, organismul consuma mai multa apa atunci cand inspirati aer rece, pentru ca oxigenul trebuie incalzit, ceea ce poate duce la o deshidratare usoara.

De aceea, chiar daca senzatia de sete nu este atat de puternica precum in zilele de vara, trebuie sa continuati sa va hidratati corespunzator si in sezonul rece. In acest mod va veti proteja si plamanii impotriva posibilelor infectii, dar si a altor complicatii ce pot aparea din cauza unui aport de apa insuficient.

Evitati mediile foarte poluate

Aerul poluat este nociv pentru plamani in orice sezon, insa in anotimpul rece riscurile aparitiei unor probleme respiratorii sunt mai ridicate. Daca locuiti intr-un oras aglomerat sau in apropierea unei mari unitati industriale si nu puteti evita in totalitate expunerea la factori poluanti, folositi un purificator de aer in interiorul locuintei si evitati sa iesiti din casa la orele de varf, cand poluarea atinge cele mai inalte valori.

Vaccinati-va antigripal

Gripa poate genera anumite complicatii la nivel pulmonar, mai ales in cazul persoanelor cu afectiuni preexistente, dar si al varstnicilor, copiilor si femeilor insarcinate. Nici adultii perfect sanatosi nu sunt scutiti de risc, iar cea mai eficienta metoda de a preveni gripa si eventualele complicatii este vaccinarea antigripala.

Vaccinul antigripal se administreaza inainte de inceputul sezonului rece, undeva la jumatatea lunii octombrie, fiind nevoie de doua saptamani pentru ca organismul sa dezvolte imunitate la virusul gripal. Protectia impotriva gripei are implicatii pozitive si in ceea ce priveste sanatatea pulmonara, de aceea vaccinarea este o masura preventiva pe care o recomandam oricui.