Sfaturi pentru ingrijirea corecta a pielii cu psoriazis vara

Sfaturi pentru ingrijirea corecta a pielii cu psoriazis vara Sfaturi pentru ingrijirea corecta a pielii cu psoriazis vara

Ultima actualizare: 11 septembrie 2024

psoriazis

In timp ce pentru multi sezonul estival constituie un prilej de relaxare si distractie pe care il asteapta cu nerabdare in fiecare an, pacientii cu psoriazis sunt de obicei mai putin entuziasmati in aceasta privinta. Desi vara este considerata un sezon favorabil pentru psoriazis, datorita efectului benefic al razelor ultraviolete, boala poate avea manifestari imprevizibile in urma expunerii la soare. De asemenea, un alt motiv de stres pentru pacientii cu psoriazis il constituie faptul ca la plaja sau pe strada le va fi mai dificil sa ascunda sub haine petele cutanate specifice bolii, ceea ce ar putea atrage privirile celor din jur sau chiar le-ar putea crea dificultati in ceea ce priveste accesul la strand sau la piscina.

Daca suferiti de psoriazis sau cunoasteti persoane care se confrunta cu aceasta afectiune, va oferim in continuare cateva recomandari pentru managementul bolii in perioada verii.


Ce inseamna psoriazis

Denumirea de psoriazis este atribuita unei afectiuni care la prima vedere pare a fi de natura dermatologica, dar care este de fapt o boala cronica autoimuna ce se manifesta la nivelul pielii. Exista 5 tipuri de psoriazis, insa cea mai des intalnita forma este psoriazisul in placi, prezent la 85-90% dintre pacientii cu un astfel de diagnostic.

La originea bolii sta o tulburare a sistemului imunitar, din cauza careia celulele pielii se regenereaza mai rapid decat ar fi normal. Astfel, apar noi celule inainte ca cele vechi sa moara si sa se descuameze, iar din acest motiv pe corp se formeaza in diferite zone placi cu forma bine determinata, unde pielea se inroseste, este ingrosata sau prezinta crapaturi, iar pe suprafata sa apar scuame sidefii. Alte simptome specifice celor 5 tipuri de psoriazis mai pot fi mancarimea, inflamatia la nivelul pielii, aparitia unor pustule in anumite zone si unghiile ingrosate sau crapate.

Nu este o boala contagioasa, astfel ca pacientii cu psoriazis nu transmit boala celor cu care intra in contact si nu exista niciun risc de contaminare daca acestia se scalda in piscina, la strand sau la mare, alaturi de alte persoane.

Legatura dintre psoriazis si sezonul cald

Cercetarile efectuate de-a lungul timpului asupra pacientilor cu psoriazis au relevat faptul ca efectul razelor solare este benefic in ceea ce priveste evolutia bolii, pentru ca reduce semnificativ procesul de multiplicare anormala a celulelor pielii. Astfel, sub actiunea razelor ultraviolete, aspectul pielii se imbunatateste, iar acele placi neplacute la vedere se estompeaza. Efectul benefic nu se rezuma doar la perioada vacantiei, ci poate persista pana la trei luni dupa incheierea verii, chiar daca in acest timp pielea este expusa mai putin la soare.

In acelasi timp, pacientii cu psoriazis sunt incurajati sa mearga la piscina sau pe malul marii si datorita faptului ca apa are la randul sau un efect pozitiv in privinta bolii. Mai exact, umiditatea contribuie la o mai buna hidratare a pielii, in special a zonelor afectate de psoriazis, acolo unde apar acele placi intarite si inestetice. Pielea bine hidratata devine mai moale si mai elastica, ceea ce contribuie, de asemenea, la ameliorarea semnificativa a simptomelor asociate cu psoriazisul.

Riscuri pentru pacientii cu psoriazis pe timp de vara

Pentru pacientii cu psoriazis, planificarea unei vacante de vara este mai complicata si presupune asumarea unor riscuri, precum si depasirea unor obstacole psihologice.

Desi in cele mai multe cazuri expunerea la soare este benefica celor care sufera de psoriazis, exista si situatii in care evolutia bolii poate fi una nefavorabila chiar daca nu au mai existat antecedente.

Mai trebuie spus ca psoriazisul are un puternic impact psihologic asupra pacientilor, din cauza aspectului inestetic al semnelor specifice, care apar pe piele. De aceea multi pacienti ascund aceste semne sub haine, insa cest lucru devine mai dificil in sezonul cald, mai ales pe plaja, unde vestimentatia este una sumara. Desigur, pot fi purtate haine lungi si aici, insa acestea impiedica razele soarelui sa ajunga pe piele si astfel pacientii vor fi lipsiti de efectele benefice ale acestora.

Pe de alta parte, expunerea zonelor marcate de boala starneste temeri legate de privirile insistente pe care acestea le vor atrage, de eventuala respingere din partea celor din jur si de alte reactii negative, de altfel nejustificate.

Toate aceste temeri sunt de inteles, insa cu ajutorul sfaturilor din capitolul urmator va veti putea bucura din plin de beneficiile sezonului cald.

Assista Crema cu UREE 15% este un produs hidratant si emolient, care inmoaie pielea, imbunatatind aspectul acesteia. Se recomanda a fi folosita pentru piele uscata si/sau crapata. Contine o combinatie de ingrediente cu rol de hidratare, inmuiere si hranire.  Aduce un aport suplimentar de vitamine, precum pantenolul (vitamina B5), complexul vitaminic lipozomal* (ce contine vitaminele: A, E, F si C), care imbunatatesc aspectul pielii si o tonifica.

Recomandari pentru o vara perfecta

In primul rand, va sfatuim sa nu renuntati din cauza bolii la niciunul din planurile pe care vi le faceti pentru sezonul estival, pentru ca beneficiile pe care le veti avea depasesc cu mult riscurile si eventualele neplaceri. Iata cum trebuie sa procedati pentru a va proteja pielea si sa va bucurati in acelasi timp de vara:

  • Mergeti la plaja dimineata

Spuneam ca razele ultraviolete sunt benefice pentru pacientii cu psoriazis, insa la o intensitate prea mare devin nocive chiar si pentru cei care nu au probleme. De aceea, este recomandat sa va expuneti la soare in prima parte a zilei, pana la orele pranzului, cand razele sunt mai blande. La inceput e bine sa stati la soare doar cateva minute, pentru a vedea cum reactioneaza pielea, iar daca semnele sunt incurajatoare puteti creste treptat, cu 10-15 minute, perioada de expunere in zilele urmatoare. Trebuie sa va retrageti insa inainte de ora 13:00, cand ultravioletele devin periculoase.

  • Folositi crema de protectie solara

Chiar daca tineti cont de sfatul de mai devreme, nu trebuie sa va expuneti la soare mai mult de 30 de minute, in conditiile in care nu folositi crema de protectie solara. Pentru a beneficia de razele ultraviolete, crema nu se aplica de la inceput, intrucat aceasta va constitui o bariera la nivelul pielii. Daca mergeti dimineata la plaja, expunerea la soare fara protectie timp ce cel mult jumatate de ora nu presupune niciun risc, iar perioada este suficienta pentru a va atinge scopul urmarit. In restul timpului, este bine sa aveti pielea protejata, pentru a evita neplacerile ce pot aparea.

  • Purtati haine lejere din materiale respirabile

Daca nu doriti sa expuneti zonele afectate de psoriazis, puteti purta pe plaja niste haine lejere, care sa acopere acele portiuni de piele si totodata sa va protejeze impotriva razelor solare. De asemenea, si daca iesiti la plimbare sunt recomandate hainele largi, din materiale usoare si fibre care lasa pielea sa respire, cum ar fi inul sau matasea.

  • Faceti dus dupa ce iesiti din apa

Daca aveti de ales intre a merge la mare sau la piscina, va recomandam prima varianta, pentru ca apa sarata a marii este benefica pentru o serie de probleme ale pielii, inclusiv pentru psoriazis. Si apa din piscine este benefica, insa aceasta contine clor, care poate irita pielea si de aceea este recomandat ca baile in piscina sa fie scurte. Nu trebuie sa exagerati nici cu baile in mare insa, dar aici riscul aparitiei unor probleme asociate cu psoriazisul este mult mai redus. Indiferent de varianta aleasa, este foarte important ca de fiecare data cand iesiti din apa sa faceti dus, pentru a curata pielea de sare sau de clorul din piscine.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista Crema cu Uree 15% x 50 ml

    Assista Crema cu Uree 15% X 50 ml

    Assista Crema cu UREE 15% este un produs hidratant si emolient, care inmoaie pielea, imbunatatind aspectul acesteia. Se recomanda a fi folosita pentru piele uscata si/sau crapata.  Contine o combinatie…