Sfaturi importante pentru ingrijirea tenului gras

Sfaturi importante pentru ingrijirea tenului gras Sfaturi importante pentru ingrijirea tenului gras

Ultima actualizare: 11 mai 2023

Pielea care straluceste, imperfectiunile si porii dilatati sunt principalele caracteristici si cele care conteaza atunci cand incepem sa vorbim despre ingrijirea tenului gras. Pielea pare groasa, textura pielii este adesea neregulata, iar porii dilatati. In plus, pielea grasa constituie un teren favorabil dezvoltarii de comedoane, microchisturi, cosuri sau chiar acnee. Pentru a lupta impotriva excesului de sebum din acest tip de piele, trebuie sa cunoasteti nevoile pielii grase si sa luati masurile corecte. In cazul tenului gras, pielea tinde sa straluceasca, mai ales in zona T, nas, frunte, barbie, dar si pe obraji, si este predominant in special la adolescenti si la adultii tineri. Dar, dincolo de dezavantajele evidente, aceasta are si un mare avantaj: ridurile apar mai tarziu.


Ce este tenul gras?

Tenul (pielea) gras(a) are drept cauza secretia excesiva de sebum. Acesta astupa porii si provoaca astfel aparitia punctelor negre si a cosurilor. Ca aspect, tenul poate fi mat, cu porii blocati, sau cu porii dilatati. Acest aspect este clar vizibil pe zona T a fetei (frunte, nas si barbie), pe umeri, pe partea superioara a spatelui si pe torace.

Aceste caracteristici ale pielii grase se intalnesc in principal la pubertate la adolescenti si adultii tineri. Indiferent de ingrijirea tenului gras, acest fenomen poate insa persista si mult mai tarziu, la unele persoane mentinandu-se pe parcursul intregii vieti.

Recomandarea farmacistilor Catena pentru ingrijirea tenului gras: RILASTIL DAILY CARE - Tonic reechilibrant astringent, contine Corallina officinalis si Capriloil Glicina. Pentru ten sensibil, gras, mixt si predispus la acnee.

 

Pielea care straluceste, precum si imperfectiunile, porii mari si foarte vizibili de pe fata sunt primele manifestari pe care incercati sa le combateti atunci prin ingrijirea tenului gras. Tenul persoanelor cu pielea grasa are un aspect stralucitor la doar cateva ore dupa ce l-au curatat, iar cele care se machiaza, observa ca machiajul lor nu se mentine mai mult de o ora – doua.

Care sunt cauzele tenului gras?

Pielea grasa este cauzata de o functionare excesiva a glandelor sebacee, care secreta sebum. Mai multe situatii pot fi cauza pielii grase:

  • dezechilibru hormonal (in special, un exces de hormoni masculini, androgeni, care sunt prezenti atat la barbati, cat si la femei);
  • utilizarea excesiva a produselor cosmetice;
  • curatarea prea agresiva a pielii;
  • hipersensibilitate, probabil genetica, a glandelor sebacee;
  • consumul de hormoni indusi de medicamente (estrogen, progestogen);
  • diferite afectiuni sistemice (inclusiv, boala Parkinson).

In adolescenta, nivelurile crescute de hormoni sunt asociate cu hiperseboreea, care afecteaza aproximativ 80% dintre tineri. Acest lucru poate fi sau nu insotit de acnee.

Recomandarea farmacistilor Catena pentru ingrijirea tenului gras: RILASTIL ACNESTIL – Crema MAT hidratanta si seboregulatoare ten gras, mixt, acneic este o crema hidratanta ten mixt cu textura usoara pentru ingrijirea tenului gras, destinata pielii cu tendinta acneica. Crema pentru ten gras are actiune matifianta, seboregulatoare si exfolianta si este special conceputa pentru nevoile tenului gras cu imperfectiuni, puncte negre si pori dilatati.

Cauze externe, importante in ingrijirea tenului gras

Acest dezechilibru al pielii apare in timpul pubertatii, din cauza modificarilor hormonale, iar in ingrijirea tenului gras, trebuie sa se ia in considerare faptul ca acestea pot fi influentate de multi factori, precum: stresul, varsta, sezonul, poluarea, conditiile climatice.

De exemplu, productia de sebum variaza pe parcursul zilei, atingand maximul intre pranz si ora 14:00 si minimul intre 04:00 si 07:00 dimineata. La fel, productia de sebum este dependenta de sezon si temperatura. O crestere a temperaturii pielii cu 1 °C creste productia de sebum cu 10%. Astfel, pielea straluceste mai mult primavara si vara.

Una dintre complicatiile frecvente in ingrijirea tenului gras este acneea, care se caracterizeaza prin aparitia cosurilor rosii, uneori comedoane (sau puncte negre) galbui, mai mult sau mai putin dureroase.

Care sunt beneficiile tenului gras?

A avea tenul gras are si beneficii! Pielea grasa este mai putin fragila decat pielea uscata, deoarece sebumul este elementul esential al filmului hidrolipidic care protejeaza pielea si o fereste de deshidratare. Pe langa efectul sau de protectie impotriva microbilor si a agresiunilor externe, pelicula hidrolipidica de protectie permite pielii sa reziste mai bine la fenomenul de imbatranire, prin intarzierea aparitiei primelor riduri. Prin urmare, este esential sa reglati productia de sebum, fara a o elimina insa complet.

De ce sa tineti cont in ingrijirea tenului gras

Pentru ingrijirea tenului gras, este necesar sa urmati pasii corecti. Primul pas este curatarea, pentru a-l hidrata si pentru a lupta mai usor impotriva imperfectiunilor. Pentru aceasta, este important sa limitati utilizarea produselor cosmetice „decapante”, care aparent elimina excesul de sebum, dar au ca efect secundar cresterea secretiei sale, deoarece pielea reactioneaza secretand mai mult sebum pentru a se proteja.

Iata pasii zilnici pentru ingrijirea tenului gras:

  • Curatarea meticuloasa pentru a reduce excesul de sebum. Este esentiala o curatare usoara a fetei dimineata si mai ales seara, pentru a indeparta bine impuritatile zilei. Pentru a va proteja pielea, este esential sa va hidratati tenul, chiar daca vi se pare ca are un aspect uleios.

 

Recomandarea farmacistilor Catena pentru ingrijirea tenului gras: RILASTIL ACNESTIL – Spuma curatare ten cu tendinta acneica este indicata pentru ingrijirea tenului gras, in igiena de zi cu zi a pielii mixte, uleioase, predispuse la acnee, cu o concentratie scazuta de surfactanti si imbogatita cu ingrediente active specifice si acid hialuronic. Aceasta asigura o curatare blanda a pielii, fara a diminua filmul hidrolipidic de suprafata, mentinandu-i astfel hidratarea naturala.

 

  • Aplicarea unei creme de zi usoare si matifiante, dupa curatare, ajuta pielea sa formeze o bariera impotriva agresiunilor externe si sa limiteze efectul de stralucire. Acesta este un pas foarte important de respectat, mai ales atunci cand conditiile meteorologice sunt extreme (iarna/vara). Vara, protectia solara va limita efectele nocive ale razelor UV.
  • Purificare in profunzime. O data pe saptamana sau o data la fiecare doua saptamani, este recomandabil sa folositi o masca „absorbanta” sau o exfoliere usoara, pentru a curata porii infundati de sebum si impuritati.

 

Expunerea la soare – masuri de precautie speciale pentru ingrijirea tenului gras  

Daca soarele pare sa imbunatateasca pe moment starea pielii, de multe ori mai tarziu rezulta o crestere a productiei de sebum si, implicit, aparitia cosurilor in toamna sau, dupa o perioada de expunere intensa, chiar spre iarna. Partea exterioara a pielii (epiderma) se ingroasa sub efectul razelor UV, impiedicand sebumul sa curga corespunzator. Acest fenomen poate provoca aparitia unor noi comedoane. Acesta este efectul „de revenire” al UV asupra pielii predispuse la acnee. Pentru a evita acest efect de revenire si pentru a va proteja pielea de arsurile solare si de efectele nocive ale razelor ultraviolete, este foarte important sa continuati sa va ingrijiti pielea zilnic si sa utilizati o protectie solara necomedogena adecvata.

Surse

https://recherche.pierre-fabre.com/comprendre-la-peau-grasse

https://sante.lefigaro.fr/mieux-etre/beaute/differents-types-peau/quest-ce-quune-peau-grasse

https://www.bioderma.fr/votre-peau/peau-mixte-grasse-acneique/peau-mixte-grasse/quelles-sont-les-causes-de-la-peau-grasse

https://www.marieclaire.fr/,peau-grasse-c-est-quoi-au-juste,822581.asp

https://www.passeportsante.net/fr/Maux/Symptomes/Fiche.aspx?doc=peau-grasse-symptome

Farmacistul Catena va recomanda: