Afectiunile respiratorii apar in urma infectarii cu un virus care afecteaza caile respiratorii. Daca adultii pot dezvolta acest tip de afectiuni de 2-3 ori pe an, in cazul copiilor, in special a celor care sunt deja in colectivitate, aceste afectiuni pot aparea mai des. In general, modalitatea de transmitere a bacteriilor ce duc la afectiuni respiratorii presupune contactul cu alte persoane deja infectate. Virusul se transmite foarte usor prin stranut sau tuse. Desi simptomele si manifestarile produc destul de mult disconfort, cu tratament corespunzator puteti trece mai rapid peste aceste afectiuni. In plus, puteti preveni frecventa aparitiei acestora prin cateva masuri de protectie. Asadar, in acest articol veti descoperi sfaturi importante pentru a preveni afectiunile respiratorii toamna aceasta.
Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea sistemului respirator, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Bronhosuport. Acesta este un supliment alimentar obtinut din substante bioactive naturale si miere poliflora, care favorizeaza fluidizarea si eliminarea secretiilor bronsice acumulate in exces. De asemenea, acest produs protejeaza si hidrateaza mucoasa bucala, precum si pe cea a gatului, ururand respiratia.
Afectiune respiratorie – informatii generale
O afectiune respiratorie apare atunci cand sistemul respirator este afectat de un virus sau bacterie. Aceste infectii pot afecta sinusurile, gatul, plamanii si caile respiratorii. Prin urmare, in functie de componentele sistemului respirator care au fost afectate, afectiunile respiratorii se impart in doua categorii:
-
afectiuni respiratorii ale cailor superioare;
-
afectiuni respiratorii ale cailor inferioare.
Afectiunile respiratorii ale cailor superioare se manifesta la nivelul sinusurilor si gatului. Cele mai comune tipuri de afectiuni respiratorii din aceasta categorie sunt urmatoarele:
Afectiunile respiratorii ale cailor inferioare se manifesta la nivelul plamanilor si cailor respiratorii. In general, acest tip de afectiuni au o durata mai lunga, iar manifestarile lor sunt mai serioase. Aceste afectiuni includ:
-
bronsita, o infectie a plamanilor care se manifesta prin tuse si febra;
-
bronsiolita, a infectie a plamanilor care afecteaza in general copiii mici;
-
infectie in piept;
-
pneumonie.
Pentru a asigura buna functionare a mucoaselor si pentru a va ajuta sa va desfundati nasul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere. Acesta este un supliment alimentar sub forma de sirop antitusiv, care nu contine zahar si care sustine sanatatea sistemului respirator. Acest produs favorizeaza eliminarea secretiilor bronsice in exces, protejeaza tractul respirator si aontribuie la buna functionare a sistemului imunitar.
Simptome comune ale afectiunilor respiratorii
Cele mai comune afectiuni respiratorii pe care le puteti contracta sunt cele ale cailor superioare. Simptomele pe care le puteti manifesta sunt urmatoarele:
-
tuse;
-
febra;
-
voce ragusita;
-
oboseala sau lipsa energiei;
-
ochi rosii;
-
nas care curge;
-
durere in gat;
-
durere de cap;
-
durere musculara;
-
umflarea nodulilor limfatici.
Remedii pentru afectiunile respiratorii, pe care le puteti incerca acasa
Tratarea simptomelor afectiunilor respiratorii se concentreaza pe diminuarea intensitatii simptomelor si reducerea disconfortului. Cateva remedii pe care le puteti incerca acasa atunci cand aveti o afectiune respiratorie sunt urmatoarele:
-
odihniti-va cat mai mult;
-
beti cat mai multa apa, pentru a reduce vascozitatea mucusului si pentru a va fi mai usor sa expectorati;
-
consumati ceaiuri de plante cu lamaie si miere, pentru a reduce intensitatea si disconfortul tusei (acest remediu nu este recomandat in cazul copiilor sub 1 an);
-
faceti gargara cu apa cu sare, daca aveti dureri in gat (acest remediu nu este recomandat in cazul copiilor);
-
adaugati o perna in plus atunci cand dormiti, astfel incat sa mentineti partea superioara a corpului mai sus si pentru a va ajuta sa respirati mai usor si sa eliberati caile respiratorii inferioare, care au fost acaparate de mucus;
-
incercati sa stati cat mai mult timp in casa, la o temperatura adecvata, pentru a evita raspandirea virusilor si catre alte persoane;
-
cresteti nivelul de umiditate din incaparea in care petreceti cel mai mult timp;
-
incercati sa desfasurati o activitate cat mai normala, astfel incat sa favorizati recuperarea dupa simptomele afectiunilor respiratorii.
In situatia in care va confruntati cu tuse uscata sau cu tuse productiva, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Calmotusin sirop. Acest produs are in compozitie patlagina, ciubotica-cucului, ghimbir – ingrediente naturale concentrate, ls care se adauga uleiurile esentiale care ii cresc viteza de actiune. In plus, este usor de administrat, reprezintand o cura placuta, usor de tinut.
Sfaturi importante pentru a preveni afectiunile respiratorii toamna aceasta
Avand in vedere numarul ridicat de bacterii si virusuri care exista, probabilitatea de a dezvolta afectiuni respiratorii este foarte ridicata. Imbolnavirea apare in urma contactului cu o persoana infectata. Puteti preveni dobandirea acestor afectiuni prin practicarea unei igiene foarte riguroase, dar si prin adoptarea unui stil de viata sanatos. De asemenea, prin mentinerea unui contact permanent cu medicul de familie, puteti mentine un nivel ridicat de imunitate si sa beneficiati de tratament personalizat cand sunteti predispus(a) la contractarea acestor afectiuni.
Cele mai importante sfaturi pe care le puteti adopta pentru a preveni afectiunile respiratorii sunt urmatoarele:
-
spalati-va pe maini, in mod special atunci cand preparati mancarea sau inainte sa mancati;
-
folositi un servetel atunci cand stranutati sau tusiti si spalati-va pe maini dupa aceea;
-
incercati sa intrati in contact cat mai putin cu persoanele care au simptome ale afectiunilor respiratorii;
-
beti cat mai multe lichide;
-
odihniti-va cat mai mult;
-
opriti fumatul;
-
mergeti la medic pentru controale regulate si pentru imunizari;
-
discutati cu medicul despre vaccinare si despre potentialele masuri pe care le puteti lua pentru a preveni afectiunile respiratorii;
-
imbunatatiti ventilatia sau filtrarea aerului din incaperea in care va desfasurati cea mai mare parte a activitatii;
-
purtati masca de protectie atunci cand calatoriti in spatii inchise si sunteti inconjurat/a de multe persoane.
In concluzie, oricine poate contracta o afectiune respiratorie, mai ales in sezonul rece, atunci cand acestea sunt foarte raspandite in comunitate. Printre simptomele cele mai comune puteti experimenta tuse, nas infundat, durere in gat sau stranut. De asemenea, puteti avea febra, iar aceste simptome pot persista pentru mai multe zile. Puteti preveni aparitia acestor afectiuni prin evitarea calatoriilor cu grupuri mari de oameni, consumul de lichide si cat mai multa odihna.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/4022-upper-respiratory-infection
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323886#is-it-contagious
https://www.nhs.uk/conditions/respiratory-tract-infection/
https://www.gohealthuc.com/library/respiratory-infection-symptoms
https://www.medicinenet.com/upper_respiratory_infection/article.htm