Sfaturi care va ajuta sa tineti greutatea sub control la menopauza

Sfaturi care va ajuta sa tineti greutatea sub control la menopauza Sfaturi care va ajuta sa tineti greutatea sub control la menopauza

Ultima actualizare: 4 mai 2023

greutate-menopauza

Modificarile hormonale din menopauza pot influenta greutatea corporala. De exemplu, puteti incepe sa pierdeti masa musculara pe masura ce inaintati in varsta, iar acest lucru va poate afecta modul in care corpul ia in greutate.

Mai mult, este foarte probabil ca starile aparute in menopauza sa duca la un consum excesiv de alimente ce rezulta intr-o crestere in greutate care, la randul ei, poate fi cauzata de o scadere considerabila a metabolismului bazal odata cu instalarea acestui proces. Prin acordarea unei atentii sporite a stilului de viata, puteti tine greutatea sub control la menopauza.

Pentru a sprijini sanatatea oaselor si a dintilor, precum si buna functionare a sistemului imunitar, farmacistii catena va recomanda sa folositi Vitamina D Naturalis. Acest supliment alimentar pe baza de vitamina D favorizeaza procesul de diviziune celulara, ajuta la absorbtia normala a calciului si a fosforului, participand la mentinera unei concentratii normale de calciu in sange si la o buna functionare a sistemului muscular.


Pe scurt, despre menopauza

Menopauza reprezinta un proces natural al inaintarii in varsta, marcand sfarsitul anilor reproductivi feminini.

In jurul varstei de 40-50 de ani, foliculii din ovare incep sa se epuizeze. Nivelul hormonal fluctueaza, iar menstruatia devine mai putin predictibila. Este vorba despre premenopauza, acea perioada care precede menopauza si care se poate intinde pe o perioada cuprinsa intre 2 si 8 ani.

Pe parcursul acestei perioade, ovarele vor produce, uneori, prea mult estrogen si/sau progesteron, iar alteori prea putin. Menstruatia va incepe sa vina la intervale mai putin regulate, iar sangerarile vor fi mai abundente decat inainte sau, alteori, mult mai usoare.

Cand au trecut 12 luni consecutive de la ultima menstruatie, se considera ca femeile ating menopauza si ca trec in postmenopauza, care inseamna etapa finala ce poate depasi, uneori, 5 ani.

Pentru a sprijini organismul in timpul procesului de slabire, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Kiloslim Gold. Acest produs contine Glucomannan 100, care este o fibra alimentara naturala ce nu contine calorii. Capsulele de slabit Kiloslim Gold induc senzatia de satietate, ajuta la reducerea apetitului si cresc vascozitatea si volumul continutului gastric. De asemenea, acest produs favorizeaza mentinerea concentratiilor normale de colesterol din sange si optimizeaza tranzitul intestinal.

Cum sa tineti greutatea sub control dupa menopauza. Sfaturi si solutii

Cresterea in greutate din menopauza este o problema frecventa, iar grasimea depusa pe abdomen este comuna la femeile aflate in menopauza. Puteti lua in greutate 1-2 kilograme in perioada de tranzitie catre menopauza, insa, in realitate, poate fi vorba de mai multe. Grasimea abdominala reprezinta o grasime mai periculoasa, deoarece reprezinta factor de risc pentru diabet, boli de inima, cancer si boala Alzheimer. Kilogramele in plus va pot scadea stima de sine, afectand, totodata, articulatiile, punand presiune pe acestea, dar si inima. Toate aceste probleme de sanatate ar trebui sa va motiveze in pierderea acestor kilograme in exces. Dieta echilibrata, exercitiile fizice si strategiile eficiente de somn sunt esentiale in menopauza.

1. Puneti accentul pe nutritie

Ganditi-va la reducerea caloriilor totale. Femeile aflate la menopauza ard cu aproximativ 200-220 de calorii mai putin pe zi decat femeile sub 30 de ani. Dupa varsta de 60 de ani, poate fi chiar mai mult decat atat. Dar evitati dietele cu un continut scazut de calorii, care sunt nesustenabile pe termen lung.

Daca inainte de menopauza reuseati sa va mentineti greutatea cu 2.000 de calorii pe zi, acum este indicat sa le reduceti la aproximativ 1.800  sau chiar cu cateva sute de calorii mai mult pe zi.

Pentru pierderea in greutate la menopauza, este recomandata dieta mediteraneana - un plan alimentar sustinut stiintific, ce pune accentul pe cereale integrale, leguminoase, fructe, legume si grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de masline extra virgin. Este scazut in grasimi animale si bogat in fibre. Intr-un studiu, femeile aflate in postmenopauza care au urmat dieta mediteraneana timp de 2 luni au pierdut aproximativ 8 kg, reducandu-si, totodata, circumferinta taliei.

O alta dieta de luat in considerare este dieta ketogenica, mai ales daca sunteti supraponderale si aveti riscul de a dezvolta diabet sau alte afectiuni inflamatorii. Postul intermitent este o abordare mai noua a pierderii in greutate, sustinuta stiintific.

2. Exercitii fizice, in mod regulat

Exercitiile fizice regulate pot ajuta nu doar la pierderea kilogramelor in plus acumulate in menopauza, ci si la ameliorarea unor simptome ale menopauzei, cum ar fi bufeurile si schimbarile de dispozitie.

Desigur, este indicat sa obtineti aprobarea medicului inainte de a incepe un program de exercitii fizice, dar, in general, urmatoarele sfaturi pot ajuta orice femeie aflata la menopauza:

  • Axati-va pe exercitii aerobice, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul sau inotul, care accelereaza bataile inimii, dar care sa nu fie epuizante. Adultii sanatosi ar trebui sa efectueze 150 de minute de exercitii aerobice cu intensitate moderata pe saptamana.
  • Trei zile pe saptamana, ridicati greutati moderate sau utilizati benzi de rezistenta pentru a construi/mentine masa musculara. Cresterea masei musculare poate revigora metabolismul, ducand la pierderea in greutate.
  • Mersul pe jos, alergarea, urcarea scarilor, dansul si tenisul sunt, de asemenea, activitati care promoveaza rezistenta osoasa si previn osteoporoza.

3. Eliminati alcoolul si renuntati la fumat

Eliminati alcoolul care adauga un plus nebanuit de calorii in menopauza si reduceti semnificativ fumatul (daca nu puteti renunta definitiv) care, pe langa accentuarea simptomelor din menopauza, creeaza o perceptie mai slaba asupra grasimilor si dulciurilor, incurajand consumul acestor alimente, in special in randul femeilor fumatoare si supraponderale.

greutatea-la-menopauza

4. Un somn mai bun

Somnul a fost asociat cu cresterea in greutate si obezitatea. Lipsa unui somn odihnitor este legat de niveluri mai ridicate de cortizol care, la randul lor, sunt legate de cresterea apetitului. De exemplu, cand incercati sa rezistati in fata tentatiilor culinare, veti avea mai mult control asupra dorintei de stapanire daca ati avut parte de suficiente ore de somn. In urma unui studiu, s-a constatat ca un somn de doar 3,5 pana la 5,5 ore pe noapte duce la consumul a aproape 400 de calorii suplimentare zilnic.

Igiena somnului asigura o minte si un corp odihnite, sustinand organismul inclusiv in menopauza:

  • Stabiliti-va un ritual, printr-o serie de activitati relaxante, premergatoare somnului, cum ar fi o baie calda, cateva minute de citit sau un masaj.
  • Pastrati un program al somnului, mergand la culcare la aceeasi ora, in fiecare seara.
  • Nu deschideti televizorul si nu folositi dispozitive electronice cu cateva ore inainte de culcare.
  • Creati in camera o atmosfera linistita si mentineti in dormitor o temperatura confortabila pentru corp.
  • Nu dormiti cu draperiile trase si reduceti expunerea la lumina artificiala cu cel putin o ora inainte de culcare.
  • Folositi patul doar pentru somn si nu mancati sau faceti exercitii fizice decat cu cateva ore de la culcare.

5. Consultati specialistul

Contactati-va medicul sau farmacistul de fiecare data cand aveti intrebari sau preocupari cu privire la starea de sanatate. Pe langa faptul ca va poate sfatui cu privire la o nutritie si exercitii fizice adecvate, medicul poate face anumite modificari in modul de administrare a medicamentelor, pentru a vedea daca acest lucru ajuta la prevenirea sau oprirea cresterii in greutate la menopauza.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21841-menopause

https://www.verywellhealth.com/menopause-weight-gain-5184111

https://www.healthcentral.com/slideshow/how-to-handle-weight-gain-at-menopause