O senzatie de intepaturi in cap poate fi perturbatoare. Aceasta poate afecta si partile adiacente ale corpului, cum ar fi fata si gatul, si este posibil sa simtiti si amorteala sau ardere. Avand senzatia de intepaturi in cap poate avea multe cauze.
Cunoscuta sub numele de parestezie, senzatia de intepaturi este comuna in membre (brate, picioare) si extremitati (maini, picioare). Probabil ati experimentat parestezie temporara dupa ce ati stat cu picioarele incrucisate prea mult timp sau ati adormit cu bratul sub cap.
Parestezia poate aparea atunci cand un nerv suporta o presiune continua. Cand eliminati sursa presiunii, adesea aceasta dispare. Leziunile sau bolile care dauneaza nervilor pot cauza de asemenea acest lucru.
Senzatia de intepaturi in cap poate fi temporara (acuta) sau de lunga durata (cronica). Cititi mai departe pentru a afla mai multe despre intepaturile in cap.
Cauze ale intepaturilor sau amortelii in cap
Cele mai multe dintre conditiile care cauzeaza intepaturi in cap nu sunt grave. In cazuri rare, intepaturile in cap pot fi un semn al unei probleme medicale serioase.
Raceli si infectii ale sinusurilor (sinuzita)
Sinusurile sunt o serie de cavitati conectate situate in spatele nasului, obrajilor si fruntii. Infectiile precum racelile, gripa si sinuzita pot cauza umflarea si inflamatia sinusurilor. Sinusurile marite pot comprima nervii din apropiere, ducand la intepaturi in cap.
Migrene si alte dureri de cap
Migrenele cauzeaza dureri intense, pulsatile pe una sau ambele parti ale capului. Schimbarile in fluxul sanguin si presiunea din cap pot duce la intepaturi. Aura migrenei apare inainte de migrena. Aceasta poate provoca simptome senzoriale, cum ar fi intepaturile, de obicei in fata.
Alte tipuri de dureri de cap care pot declansa intepaturi in cap includ:
-
dureri de cap tensionale
-
dureri de cap in cluster
-
dureri de cap din oboseala ochilor
Stres sau anxietate
Stresul poate duce uneori la intepaturi in cap. Situatiile stresante activeaza raspunsul de lupta sau fuga al corpului vostru. Hormoni de stres, cum ar fi norepinefrina, directioneaza sangele catre zonele corpului care au nevoie de el cel mai mult. Ca urmare, puteti experimenta intepaturi sau lipsa de senzatie in alte zone.
Leziuni ale capului
Leziunile care afecteaza baza craniului pot deteriora nervii din interiorul creierului. Acest lucru poate duce la simptome precum paralizia fetei, amorteala sau intepaturi. Leziunile direct asupra nervilor responsabili pentru senzatia din cap pot cauza, de asemenea, intepaturi sau amorteala in zona afectata.
Diabet
Diabetul este o afectiune metabolica comuna asociata cu niveluri ridicate de zahar in sange. In timp, diabetul netratat poate duce la deteriorarea nervilor. Desi deteriorarea nervilor cranieni este mai putin frecventa, persoanele mai in varsta care au diabet pot dezvolta aceasta problema. Aceasta poate cauza amorteala in fata si alte zone ale capului.
Scleroza multipla (SM)
Scleroza multipla este o boala cronica degenerativa care afecteaza sistemul nervos central. Intepaturile si amorteala sunt simptome comune. Acestea pot afecta fata, gatul si alte parti ale capului.
Epilepsie si convulsii
Epilepsia este o tulburare neurologica care cauzeaza convulsii. Anumite tipuri de convulsii, cum ar fi convulsiile partiale simple, pot cauza intepaturi in fata.
Infectii care cauzeaza deteriorarea nervilor
Infectiile bacteriene si virale pot afecta nervii din cap, provocand intepaturi si amorteala in cap, fata si gat. Unele dintre aceste conditii includ:
Boli autoimune care cauzeaza deteriorarea nervilor
Boli autoimune apar atunci cand sistemul imunitar ataca tesuturile proprii ale corpului. Uneori, nervii din creier sunt afectati, ducand la intepaturi in cap sau fata. Unele afectiuni autoimune care cauzeaza intepaturi in cap includ:
Medicamente si alte substante
Intepaturile sau amorteala in cap pot fi un efect secundar al unor medicamente, cum ar fi medicamentele de chimioterapie sau anticonvulsivantele. Utilizarea abuziva a alcoolului, tutunului si altor droguri poate, de asemenea, cauza intepaturi in cap.
Conditii neurodegenerative
Conditiile neurodegenerative, cum ar fi Parkinson si Alzheimer, sunt caracterizate prin deteriorarea sau pierderea neuronilor. Unele dintre aceste conditii pot cauza intepaturi in cap.
Alte conditii
O serie de alte conditii pot cauza intepaturi in cap, inclusiv:
-
hipertensiune arteriala
-
hipotiroidism
-
postura deficitara
-
accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitoriu (AIT)
-
deficit de vitamina B-12
-
dezechilibre electrolitice
-
tumori cerebrale
Simptome specifice si cauze care provoaca intepaturi in cap
Locatia intepaturilor in cap poate ajuta medicul sa determine cauza. Alte simptome pot oferi, de asemenea, indicii. Tineti un jurnal al tuturor simptomelor pentru a le impartasi cu medicul vostru.
Iata cateva simptome specifice ale intepaturilor in cap si posibilele cauze:
Intepaturi in cap pe o singura parte
Anumite conditii pot cauza intepaturi doar pe o singura parte a capului. Intepaturile pot aparea in diferite zone pe partea stanga sau dreapta a capului, inclusiv partea de sus a capului, spatele capului, ureche, tample sau fata.
Conditiile care pot cauza intepaturi pe o singura parte a capului sau a fetei includ:
-
paralizia lui Bell
-
diabetul
-
infectii care afecteaza nervul facial
-
migrene si alte dureri de cap
-
SM
-
stres sau anxietate
Intepaturi in cap si fata
Intepaturile in cap pot aparea alaturi de intepaturi in fata pe una sau ambele parti. Conditiile care pot cauza intepaturi in cap si fata includ:
-
paralizia lui Bell
-
anevrism cerebral
-
tumoare cerebrala
-
raceli si infectii ale sinusurilor
-
diabet
-
infectii care afecteaza nervul facial
-
migrene si alte dureri de cap
-
SM
-
stres sau anxietate
-
accident vascular cerebral
Intepaturi in cap si gat
Cand un nerv din gat devine iritat, poate cauza durere si intepaturi in gat sau cap. Discurile herniate si osteofitele pot duce la un nerv comprimat. Acest lucru poate duce la intepaturi in gat, cunoscute sub numele de radiculopatie cervicala.
Alte surse de intepaturi in cap si gat includ:
-
artrita
-
migrene si alte dureri de cap
-
SM
-
stres sau anxietate
Intepaturi in cap si ameteli
Cand intepaturile in cap sunt insotite de ameteli sau usoare stari de lesin, ar putea indica:
-
diabet
-
zahar scazut in sange sau tensiune arteriala scazuta
-
infectii ale urechii si alte afectiuni ale urechii
-
lesin
-
leziuni ale capului
-
infectii
-
medicamente
-
atacuri de panica
-
stres sau anxietate
-
accident vascular cerebral sau AIT
Remedii pentru acasa pentru intepaturi in cap
Parestezia in cap este adesea temporara. In functie de cauza, aceasta ar putea disparea de la sine. In caz contrar, remedii acasa si schimbari in stilul de viata ar putea ajuta la imbunatatirea simptomelor voastre.
Postura de zi cu zi si nivelul de stres pot contribui la intepaturile in cap. Incercati urmatoarele:
-
Dormiti mai mult.
-
Reduceti sursele de stres din viata voastra, unde este posibil.
-
Faceti timp pentru activitati relaxante, cum ar fi meditatia sau mersul pe jos.
-
Evitati miscarile repetitive.
-
Faceti exercitii fizice regulat.
-
Mentineti o postura corecta.
-
Cautati tratament pentru o afectiune de sanatate subiacente.
Tratament medical
Tratamentul conditiei subiacente adesea amelioreaza intepaturile in cap. Programati o intalnire pentru a discuta simptomele voastre cu medicul. Acesta poate evalua simptomele pentru a identifica sursa intepaturilor in cap.
Medicamentele pe baza de reteta si cele fara reteta pot trata racelile, infectiile sinusurilor si alte infectii care cauzeaza intepaturi in cap. Alte conditii, cum ar fi diabetul si SM, necesita o combinatie de schimbari de stil de viata, medicamente si terapii alternative.
Daca suspectati ca intepaturile sunt un efect secundar al oricarei medicamente pe care o folositi in prezent, discutati cu medicul vostru. Acesta poate gasi un alt medicament care sa functioneze pentru voi sau sa verifice daca puteti intrerupe utilizarea. Nu opriti brusc niciun medicament fara aprobatul medicului vostru.
Tratamentul general pentru intepaturile in cap include creme topice, medicamente si, in unele cazuri, fizioterapie. Terapia alternativa care poate ajuta include:
-
acupunctura
-
biofeedback
-
masaj
Cand sa consultati medicul
Intepaturile in cap sunt uneori un semn al unei afectiuni subiacente care necesita tratament medical. Consultati medicul daca intepaturile in cap impiedica activitatile zilnice sau daca nu dispar. Medicul poate determina cauza si gasi tratamentul potrivit pentru fiecare in parte.
Acest articol este destinat unui scop informativ si nu trebuie sa inlocuiasca sfaturile medicale profesionale.
Informatiile din acest articol au fost obtinute si sintetizate din sursele:
https://www.healthline.com/health/tingling-in-head#seeking-help