Consumul de seminte de in nu confera satisfactia spargerii cojilor, ca in cazul semintelor de floarea-soarelui sau de dovleac, insa are foarte multe beneficii pentru sanatate. O singura portie furnizeaza cantitati semnificative de vitamine, minerale, proteine, fibre si acizi grasi Omega-3. Aroma lor de nuca si textura crocanta le transforma pe acestea intr-un ingredient versatil care poate imbunatati gustul, aspectul si consistenta multor preparate. De la smoothie la burger, o lingura sau chiar o lingurita de seminte de in contureaza o adevarata experienta gastronomica pentru papilele gustative. Asadar, cand vine vorba despre adaugarea lor in farfurie, limita este data doar de imaginatie. In acelasi timp, daca ne gandim la continutul lor de nutrienti, facem asocierea cu numeroase beneficii care sustin sanatatea si starea de bine. Unii specialisti sugereaza ca prin consumul de seminte de in ar putea fi redus riscul de boli de inima, cancer, accident vascular cerebral si diabet.
O lingura de seminte de in este mai importanta decat credeti. Pe langa culoare, gust si textura, ea mai imbunatateste preparatele si cu beneficii considerabile pentru sanatate.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Omega 3-6-9 vegetal, un supliment alimentar care ajuta la mentinerea sanatatii pielii, parului, unghiilor si sistemului cardiovascular. Acesta contine acizi grasi Omega-3, Omega-6 si Omega-9 proveniti din ulei extrase din seminte de in, sofranel, luminita-noptii si floarea-soarelui.
Seminte de in – principalele beneficii
Stiati ca inca din anul 3000 i.Hr. exista interes pentru culturile de seminte de in? Mai tarziu, in secolul al VIII-lea, regele Carol cel Mare credea atat de mult in beneficiile pe care le confera aceste seminte de in incat a adoptat legi prin care le solicita supusilor sai sa le consume. Dupa 13 secole, specialistii sugereaza, prin cercetari preliminare, ca recomandarile lui Charlemagne ar avea un fundament de adevar. Asadar, iata cateva dintre beneficiile consumului de seminte de in:
Sursa importanta de nutrienti
Exista 2 tipuri de seminte de in: aurii si maro. Dintr-un studiu publicat in National Library of Medicine reiese faptul ca ambele sortimente au aceleasi valori nutritionale. Iata cateva cifre relevante care v-ar putea indemna sa adaugati o lingura (7 grame) de seminte de in urmatorul preparat pe care il pregatiti:
-
calorii: 37;
-
carbohidrati: 2 g;
-
grasimi: 3 g;
-
fibre: 2 g;
-
proteine: 1.3 g;
-
tiamina: 10% din doza zilnica recomandata;
-
cupru: 9% din doza zilnica recomandata;
-
mangan: 8% din doza zilnica recomandata;
-
magneziu: 7% din doza zilnica recomandata;
-
fosfor: 4% din doza zilnica recomandata;
-
seleniu: 3% din doza zilnica recomandata;
-
zinc: 3% din doza zilnica recomandata;
-
vitamina B6: 2% din doza zilnica recomandata;
-
fier: 2% din doza zilnica recomandata;
-
folat: 2% din doza zilnica recomandata;
-
Omaga-3: 1.8 g.
Asadar, intrebarea fireasca in acest context este: de cate seminte de in avem nevoie? Ei bine, doza optima pentru a obtine cat mai multe beneficii inca nu a fost stabilita cu exactitate. Cu toate acestea, specialistii de la Flax Council of Canada considera ca 1 – 2 linguri de seminte de in reprezinta cantitatea zilnica recomandata.
Sustinerea sanatatii digestive
Dintr-un studiu realizat de catre specialistii de la Loyola University Medical Center si University of Tennessee aflam ca in seminte de in se regasesc fibre solubile si insolubile care sunt fermentate de bacteriile din intestine pentru a sustine sanatatea intestinala si pentru a imbunatati digestia. Este important de stiut faptul ca fibrele solubile absoarb apa in intestine si incetinesc digestia, proces care poate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si la scaderea colesterolului. In acelasi timp, fibrele insolubile adauga consistenta scaunului, ceea ce poate preveni constipatia prin promovarea miscarilor intestinale regulate.
Ajutor in lupta cu cancerul
O echipa de cercetatori italieni de la Sapienza University of Rome si La Tuscia University sugereaza ca, datorita continutului de acizi grasi Omega-3, acestea pot ajuta la prevenirea cresterii diferitelor tipuri de celule canceroase.
De asemenea, dintr-un studiu publicat in National Library of Medicine aflam ca in seminte de in se gasesc si lignani, adica antioxidanti care pot incetini cresterea tumorilor, impiedicandu-le sa formeze noi vase de sange. De fapt, contin de 75 – 800 de ori mai multi lingani decat oricare alta planta, dupa cum sustin cercetatorii de la Guru Jambheshwar University of Science & Technology.
Mai mult decat atat, in 2013 o echipa de cercetatori de la University Ave a facut o descoperire promitatoare in aceast sens. In urma studiului efectuat, s-a constatat o incidenta mai mica a cancerului de san in randul femeilor care consumau in mod regulat seminte de in.
Dintr-un alt studiu, realizat in 2018, publicat in National Library of Medicine, aflam ca semintele de in pot ajuta la reducerea riscului de cancer la san dupa menopauza.
Imbunatatirea sanatatii cardiovasculare
Dintr-o meta-analiza publicata in 2016 in Clinical Nutrition aflam ca semintele de in reduc tensiunea arteriala, in special atunci cand sunt consumate timp de cel putin 12 saptamani. Mai mult decat atat, cercetatorii de la Harvard Medical School au conchis ca acestea ar putea ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral.
Dintr-un alt studiu publicat in Biomedical Journal rezulta ca dintre 50 de subiecti adulti cu colesterol ridicat, cei care au mancat aproximativ trei linguri de pudra de seminte de in prajite zilnic, timp de trei luni, au avut reduceri semnificative ale colesterolului total si ale colesterolului LDL („rau”) in comparatie cu un grupul placebo. Oamenii de stiinta au observat, de asemenea, in cazul acestora, o crestere a nivelului de colesterol HDL („bun”).
In jurul semintelor de in s-au efectuat numeroase studii ale caror rezultate indica potentiale beneficii si in alte situatii:
-
reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2;
-
gestionarea sanatoasa si de lunga durata a greutatii;
-
protejarea celulelelor de daune care ar putea duce la cancer, imbatranire prematura si boli cronice, inclusiv boli de inima.
Seminte de in - modalitati de consum
Cand vine vorba despre seminte de in, o sa va bucurati sa descoperiti ca sunt versatile. Ele pot fi incluse cu usurinta in alimentatia unui adult si chiar a unui copil. Specialistii in nutritie recomanda consumul unei linguri de seminte de in pe zi. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca daca nu le mestecati corespunzator, nu va veti bucura de beneficiile lor. De aceea, este indicat sa le inmuiati inainte de a le manca sau sa le folositi sub forma de pudra. Le puteti cumpara gata macinate sau le puteti macina chiar in bucataria dumneavoastra cu ajutorul rasnitei de cafea. Atunci cand le consumati intregi, exista riscul ca acestea sa treaca nedigerate prin tractul intestinal, situatie in care organismul nu ar putea primi toti nutrientii. Daca nu doriti sa consumati seminte de in ca atare, le puteti integra in diferite preparate:
-
smoothie;
-
iaurt;
-
terci de ovaz;
-
granola;
-
cereale;
-
salate;
-
paste;
-
supe;
-
enchilada
-
chiftele;
-
burgeri vegani sau vegetarieni.
-
tocanita;
-
paine;
-
batoane proteice sau energizante;
-
briose;
-
rulouri;
-
covrigi;
-
clatite;
-
biscuiti.
Surse:
https://www.webmd.com/diet/features/benefits-of-flaxseed
https://www.wellandgood.com/how-to-use-flaxseed/
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-flaxseeds
https://www.health.com/nutrition/flaxseed-benefits
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559033/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/263405
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4773771/
https://link.springer.com/article/10.1007/s10552-013-0155-7
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2703189/