De peste 7.500 de ani, semintele de dovleac au fost apreciate pentru valoarea lor nutritionala, fiind candva consumate de popoarele din tinuturile Mexicului. In multe culturi, aceste seminte au fost folosite ca remediu popular pentru a trata afectiuni cum ar fi infectiile tractului urinar si vezicii urinare, hipertensiunea arteriala si nivelul crescut al zaharului din sange, calculii renali si parazitii intestinali.
Stiinta moderna confirma ca binecunoscutele seminte de dovleac au un profil nutritiv impresionant, care aduce beneficii multor aspecte ale sanatatii. Sunt o sursa bogata in proteine, acizi grasi nesaturati, vitamine si minerale care reduc factorii de risc ai bolilor cronice, inclusiv pe cei care favorizeaza cancerul.
Seminte de dovleac – generalitati
Dupa cum probabil stiti deja, micile seminte de dovleac sunt comestibile, au forma plata si usor ovala, si se gasesc in centrul fructului de dovleac. Sub coaja alba care le protejeaza, semintele de dovleac au de fapt o culoare verzuie.
Dupa ce sunt indepartate din dovleac, aceste seminte sunt curatate si prajite, fie simple, fie aromate cu ierburi sau condimente, devenind astfel o gustare delicioasa si crocanta.
Acest aliment abunda in nutrienti, grasimi, proteine si fibre. Grasimile continute sunt in mare parte acizi grasi polinesaturati (omega-3) si mononesaturati, care aduc beneficii pentru sanatate, cum ar fi mentinerea sanatatii inimii si echilibrarea nivelului de colesterol si trigliceride.
In proportii variate, in semintele de dovleac gasim si vitamine, cum sunt cele din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitaminele C, E si K, la care se adauga minerale precum calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu, zinc etc.
O portie de 30 de grame de seminte de dovleac ofera organismului:
-
Calorii: 170 kcal/704 kJ;
-
Proteine: 7,3 g;
-
Grasimi: 13,7 g;
-
Fibre: 2,1 g;
-
Carbohidrati: 3 g;
-
Zahar: 0 g;
-
Magneziu: 81 mg;
-
Potasiu: 246 mg;
-
Zinc: 1,98 mg;
-
Fier: 3,00 mg.
Combinatia de magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) din suplimentul alimentar Magneziu B complex contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.
Daca doriti sa va asigurati aportul de proteine in dieta vegetariana, puteti consuma seminte de dovleac deoarece va asigura proteine de calitate. Aceste seminte contin toti aminoacizii esentiali de care aveti nevoie, motiv pentru care constituie o alternativa la proteinele de origine animala.
Beneficiile consumului de seminte de dovleac
Popularele seminte de dovleac sunt o sursa excelenta de nutrienti, dar sunt si bogate in calorii, asa ca limitati-va la portii mici, astfel in cat sa va mentineti o greutate sanatoasa. Prin urmare, consumati cel mult un sfert de cana de seminte intre mese, pentru a profita de beneficiile pe care le aduc starii generale de sanatate, beneficii pe care le vom enumera acum in paragrafele de mai jos.
1. Au efecte antiinflamatoare
Semintele de dovleac sunt bogate in antioxidanti, care protejeaza celulele impotriva daunelor care provoaca imbolnavirile si reduc totodata inflamatia din organism. De asemenea, reprezinta o sursa excelenta de fibre alimentare, care pot accentua acest efect. Studiile arata ca proprietatile antiinflamatoare ale acestor seminte pot ajuta la mentinerea bunei functionari a ficatului, vezicii urinare, intestinului si articulatiilor.
2. Ajuta la reducerea riscului de aparitie a diabetului
Printr-un studiu efectuat pe adulti sanatosi, s-a constatat ca cei care au consumat 65 g de seminte de dovleac au avut niveluri mai scazute de zahar in sange, dupa o masa bogata in carbohidrati. Interesant este ca acest efect pozitiv pare sa se datoreze continutului ridicat de magneziu din semintele de dovleac.
Un studiu observational amplu, desfasurat pe parcursul a 28 de ani, a aratat ca persoanele care au avut un aport optim de magneziu au avut un risc cu 15% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu ceilalti subiecti ai studiului.
Totusi, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceste efecte benefice ale semintelor de dovleac asupra nivelului de zahar din sange.
3. Combat anumite tipuri de cancer
Studiile de laborator arata ca semintele de dovleac pot opri dezvoltarea celulelor canceroase de la nivelul sanului sau prostatei. In plus, induc apoptoza, adica moartea celulelor tumorale.
Farmacistii Catena va recomanda Naturalis ImunoSuport ULTRA, ce contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D (50 mcg/2000 UI), vitamina C (500 mg) si zinc (10 mg), care actioneaza sinergic. Pentru a garanta eliberarea si absorbtia treptata a ingredientelor active continute, ImunoSuport Ultra utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita, astfel incat organismul sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.
Astfel, in urma unui studiu observational din 2012, consumul de seminte de dovleac a fost asociat cu un risc redus de cancer de san in cazul femeilor aflate la postmenopauza. Alte studii mai vechi sugereaza ca lignanii din semintele de dovleac pot juca un rol important in prevenirea si tratarea cancerului de san. Mai mult, un alt studiu a aratat ca extractul din seminte de dovleac are potentialul de a incetini dezvoltarea si raspandirea cancerului de prostata.
Proprietatile antitumorale sunt in mare parte atribuite activitatii antioxidante a semintelor de dovleac, dar sunt totusi necesare mai multe cercetari care sa vizeze si alte tipuri de cancer.
4. Ajuta la mentinerea sanatatii inimii
Continutul ridicat de magneziu din semintele de dovleac contribuie la scaderea si reglarea tensiunii arteriale. Datorita acestui efect, dietele bogate in magneziu sunt asociate cu un risc mai scazut de accident vascular cerebral sau deces din cauza bolilor de inima. Studiile pe oameni si animale au aratat ca uleiul din seminte de dovleac poate reduce tensiunea arteriala si nivelul colesterolului, doi factori de risc care provoaca boli de inima.
Un studiu mai vechi, de 12 saptamani, care a vizat 35 de femei aflate la postmenopauza, a aratat ca suplimentele cu ulei din seminte de dovleac au redus cu 7% tensiunea arteriala diastolica si au imbunatatit cu 16% nivelul colesterolului HDL („bun”).
Studiile arata si ca antioxidantii din semintele de dovleac cresc nivelul de oxid nitric din organism. Aceasta molecula mentine vasele de sange netede, flexibile si sanatoase, imbunatatind fluxul sangvin si reducand riscul tulburarilor cardiace si circulatorii.
5. Imbunatatesc calitatea somnului
Puteti incerca sa consumati seminte de dovleac inainte de culcare, deoarece v-ar putea ajuta sa va odihniti mai bine. Semintele de dovleac sunt o sursa naturala de triptofan, aminoacid care favorizeaza somnul. Zincul, cuprul si seleniul din continutul acestor seminte pot influenta, de asemenea, durata si calitatea somnului. In plus, studiile arata ca magneziul poate ajuta la reducerea stresului si anxietatii, doi factori care contribuie la insomnie.
6. Imbunatatesc sanatatea prostatei si vezicii urinare
Mai multe studii efectuate pe oameni au aratat ca prin consumul de seminte de dovleac s-au redus simptomele asociate cu hiperplazia benigna de prostata, afectiune din cauza careia glanda prostatica se mareste, cauzand probleme cu urinarea.
Intr-un studiu din 2021, consumul de ulei din seminte de dovleac a reusit sa amelioreze simptomele si sa imbunatateasca calitatea vietii la 73 de pacienti care sufereau de aceasta afectiune. In plus, desi uleiul din seminte de dovleac nu a fost la fel de eficient ca un medicament eliberat pe baza de prescriptie medicala, a fost insa asociat cu mai putine efecte secundare.
Cercetarile ulterioare sugereaza ca prin consumul de seminte de dovleac, se pot trata simptomele vezicii urinare hiperactive. In urma unui studiu mai vechi, efectuat pe 45 de pacienti cu vezica hiperactiva, s-a constatat ca administrarea zilnica a 10 g de extract de ulei din seminte de dovleac a determinat imbunatatirea functiei urinare.
7. Imbunatatesc fertilitatea barbatilor
Nivelurile scazute de zinc sunt asociate cu o calitate redusa a spermei si cu un risc crescut de infertilitate la barbati. Intrucat semintele de dovleac reprezinta o sursa bogata in zinc, acestea pot imbunatati calitatea spermei.
Interesant, in urma unui studiu pe animale s-a descoperit ca suplimentarea cu ulei din seminte de dovleac si vitamina E a imbunatatit calitatea spermei si performanta reproductiva la cocosi.
In plus, un alt studiu arata ca prin aportul de seminte de dovleac i se asigura organismului antioxidanti si alti nutrienti care pot sa contribuie la un nivel sanatos de testosteron si sa imbunatateasca starea generala de sanatate. Impreuna, toti acesti factori aduc beneficii functiei reproductive, mai ales in randul barbatilor.
Modalitati sanatoase de a consuma seminte de dovleac
Puteti gasi seminte de dovleac, cu sau fara coaja, la magazinele alimentare sau puteti cumpara un dovleac si sa-i consumati semintele. Daca alegeti un produs preambalat, consultati lista de ingrediente de pe ambalaj pentru a va asigura ca nu s-au adaugat si alte ingrediente, cum ar fi sare, care ar putea reduce valoarea nutritiva a semintelor.
Semintele de dovleac pot fi consumate ca atare sau adaugate in diverse preparate. Iata cateva moduri in care puteti sa includeti aceste seminte in dieta, pentru a profita de beneficiile lor:
-
adaugati-le in smoothie-uri;
-
combinati-le cu granola, iaurt sau cereale integrale;
-
presarati-le in salate, pentru un plus de savoare si o nota crocanta;
-
adaugati-le in mancaruri, cum ar fi supe, preparate cu pui sau paste;
-
maruntiti-le si apoi amestecati-le in hummus, sosuri pesto sau guacamole;
-
presarati-le in amestecul pentru prajituri sau produse de panificatie;
-
rumeniti-le la cuptor, cu adaos de condimente, pentru a le transforma intr-o gustare pe cat de delicioasa, pe atat satioasa.
Surse:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pumpkin-seeds
https://www.healthline.com/nutrition/11-benefits-of-pumpkin-seeds#TOC_TITLE_HDR_3
https://pharmeasy.in/blog/health-benefits-of-pumpkin-seeds/