
Secretiile vaginale reprezinta un amestec fluid care are rol important in mentinerea sanatatii si integritatii aparatului genital feminin. Spre exemplu, aceste secretii asigurarea unui mediu local cat mai sanatos – prin lubrifiere, protectie impotriva infectiilor si indepartarea celulelor moarte. Totusi, este important de stiut ca exista mai multe tipuri de secretii vaginale. Dintre aceste tipuri unele pot fi normale, fiziologice, pe cand altele pot indica anumite patologii. De asemenea, este important de avut in vedere nu doar modificarile calitative – cum ar fi cele de culoare sau cele de consistenta –, ci si modificarile cantitative ale acestor tipuri de secretii vaginale.
Tipuri de secretii vaginale anormale si posibile cauze
Secretiile vaginale sunt produse de glandele cervicale si vaginale si contin un amestec mai mult sau mai putin specific de mucus, celule epiteliale exfoliate si lichid vaginal. Aceste secretii par sa indeplineasca un rol foarte important in mentinerea homeostaziei vaginale si, de asemenea, in protectia impotriva agentilor patogeni prin mentinerea pH-ului acid (4-4,5) care este dat mai ales de flora normala a vaginului, dominata de specii de Lactobacillus. Asa cum s-a mentionat, exista mai multe tipuri de secretii vaginale, insa cele normale tind sa fie albicioase si eliminate intr-un volum relativ redus. Factorii care influenteaza secretiile vaginale normale sunt:
-
Ciclul menstrual: nivelurile hormonale fluctuante influenteaza cantitatea si consistenta unei secretii vaginale (prin impactul asupra mucusului cervical). Spre exemplu, in perioada unei ovulatii secretiile sunt mai abundente, mai apoase. O scurgere apoasa abundenta fara miros poate sa apara la inceputul sau sfarsitul ciclului menstrual si este absolut normala;
-
Sarcina, alaptarea si premenopauza pot duce la anumite tipuri de secretii vaginale:
-
Activitatea sexuala poate influenta temporar compozitia secretiilor vaginale (ca urmare, de exemplu, a spermatozoizilor, ducand la anumite tipuri de secretii vaginale).
Desi vorbim despre mai multe tipuri de secretii vaginale, este foarte important de retinut ca, in cazul unei eventuale patologii, cel mai adesea sunt prezente si alte simptome, cum ar fi durerea, mancarimile, iritatia, senzatia de arsura. Deseori se observa nu doar modificari de culoare. Apar si modificari in miros, textura si volumul eliminat. Iata care sunt principalele tipuri de secretii vaginale, respectiv eventualele cauze ale secretiilor vaginale anormale:
Secretii vaginale albicioase cu textura groasa
Secretiile vaginale cu textura groasa, asemanatoare branzei de vaci, aspect grunjos si albicios, deseori insotite de prurit intens si iritatie vaginala, pot fi un semn al candidozei vaginale, adica al infectiei cu Candida albicans. Aceste tipuri de secretii sunt des intalnite la femeile cu infectie fungica. Factorii predispozanti sunt tratamentul recent cu antibiotice, diabetul zaharat, sarcina, starea de imunosupresie.
Secretii vaginale verzui sau galben-verzui
Alte tipuri de secretii vaginale sunt cele verzui sau galben-verzui, spumoase, cu miros puternic, uneori asemanator pestelui. O cauza comuna o reprezinta trichomoniaza – infectia acuta cu un protozoar numit Trichomonas vaginalis. Alte simptome asociate includ dispareunia (durerea in timpul actului sexual), disuria (durerea la urinare), roseata si edem la nivelul vulvei.
Secretii gri sau albicioase, cu miros de peste stricat
Alte tipuri de secretii vaginale anormale sunt cele cu aspect omogen, de culoare gri-albicioasa, care apare in special dupa contactul sexual. O cauza comuna o reprezinta vaginoza bacteriana, care este cauzata de proliferarea excesiva a bacteriilor anaerobe la nivelul microflorei vaginale, cum ar fi speciile de Gardnerella vaginalis. Indicatorul specific pentru aceste tipuri de secretii vaginale anormale il reprezinta testul Whiff – aparitia mirosului de peste dupa adaugarea unei picaturi de hidroxid de potasiu pe o lama pe care se gaseste secretia vaginala.
Secretii vaginale galbene, dense si purulente
Alte tipuri de secretii vaginale anormale sunt cele galbene, cu densitate crescuta, care pot avea un aspect purulent. Cauzele comune sunt reprezentate de gonoree (infectiile cu bacteria numita Neisseria gonorrhoeae) sau infectia cu Chlamydia trachomatis. Simptomele asociate includ si durere pelvina, sangerari intermenstruale si secretii vaginale anormale, durere la urinare, asadar nu doar aceste tipuri de secretii vaginale.
Secretii vaginale maronii sau cu sange
Printre diferitele tipuri de secretii vaginale se numara si cele maronii sau cu sange. In general, au o culoare bruna, uneori cu urme evidente de sange pe suprafata. Posibile cauze ar putea fi si endometrioza (sangerari retrograde), cancerul de col uterin (in stadiile avansate este insotit de secretii cu miros fetid), polipi cervicali.
Este foarte important de stiut ca aceste tipuri de secretii vaginale anormale ar trebui sa ridice o ingrijorare in momentul in care sunt insotite si de alte simptome. De asemenea, daca exista un istoric medical pozitiv de cancer de col uterin in familie, atunci ar trebui neaparat sa se apeleze la consultul medicului ginecolog. In cazul in care persista, este recomandat consultul din partea medicului.

Secretii vaginale anormale – optiuni de tratament in functie de tip
Bineinteles, aceste tipuri de secretii vaginale pot ghida medicul specialist in directia certificarii unui diagnostic diferential. In general, sunt necesare mai multe teste pentru a se identifica cauza de baza. Ulterior, tratamentul se individualizeaza in functie de acesta. O abordare medicala cat mai corecta includ anamneza detaliata, examinarea clinica, testele de laborator si abia ulterior, dupa stabilirea diagnosticului, initierea tratamentului.
Tratament pentru scurgeri albe la femei
Vorbim despre acele tipuri de secretii vaginale albicioase, cu textura groasa, branzoasa, asadar despre candidoza vaginala. Tratamentul include:
-
Antifungice topice: clotrimazol, miconazol;
-
Antifungice orale: fluconazol (doza unica de 150 miligrame, in cazurile necomplicate).
Se recomanda evitarea factorilor predispozanti, cum ar fi purtarea de lenjerie intima sintetica.
Tratament pentru scurgere vaginala galben-verzuie
De cele mai multe ori, aceste tipuri de secretii vaginale indica trichomoniaza, adica infectia cu Trichomonas vaginalis. Tratamentul include:
-
Metronidazol sau tinidazol (2 grame cu administrare orala, in doza unica);
-
Se recomanda si tratarea partenerului sexual, pentru a preveni reinfectia.
In mod obisnuit, se recomanda evitarea contactului sexual pana in momentul vindecarii.
Tratament pentru scurgeri urat mirositoare
Vaginoza bacteriana se trateaza cu metronidazol 500 miligrame oral, de doua ori pe zi, timp de 7 zile si clindamicina 2% cu aplicare vaginala, timp de 5 zile. Doar femeile care prezinta semne de vaginoza bacteriana ar trebui sa urmeze un astfel de tratament.
Tratament pentru secretii galbene si dense
Aceste tipuri de secretii vaginale deseori indica o infectie cu transmitere sexuala, fie cu bacteria Neisseria gonorrhoeae, fie cu bacteria Chlamydia trachomatis. Tratamentul recomandat pentru aceste tipuri de secretii vaginale include:
-
Gonoree: ceftriaxona 500 miligrame intramuscular, doza unica, asociata cu azitromicina, 1 gram, administrata oral;
-
Clamidioza: azitromicina 1 gram cu administrare orala, doza unica, sau doxiciclina, 100 de miligrame cu administrare orala, de doua ori pe zi, timp de 7 zile.
Se recomanda si screening-ul partenerilor.
Tratament pentru secretii maronii sau cu sange
Abordarea acestor tipuri de secretii vaginale implica in primul rand suspiciunea de malignitate, asadar necesitatea colposcopiei sau biopsiei. Polipii cervicali pot fi indepartati prin alternative chirurgicale (excizie).
Surse:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7905126/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC420177/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11034890/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8579582/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8579582/
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/4719-vaginal-discharge
https://www.webmd.com/women/vaginal-discharge-whats-abnormal