Scortisoara de Ceylon: beneficii si utilizari pentru sanatate

Scortisoara de Ceylon: beneficii si utilizari pentru sanatate Scortisoara de Ceylon: beneficii si utilizari pentru sanatate

Ultima actualizare: 16 decembrie 2024

Scortisoara-Ceylon

Scortisoara de Ceylon este numita si „scortisoara adevarata”, termen oarecum greu de inteles de cei care pana acum credeau ca exista un singur tip de scortisoara. Nedumerirea va fi si mai mare daca adaugam ca acea scortisoara cunoscuta de toasta lumea si usor de gasit in magazine nu este scortisoara Ceylon ci apartine altei categorii numite Cassia sau „scortisoara chinezeasca”.  Aceasta nu inseamna ca nu este mai putin autentica decat scortisoara de Ceylon, insa aceasta din urma este considerata superioara calitativ si mai putin periculoasa pentru sanatate datorita faptului ca are in compozitie o cantitate mult mai redusa dintr-o substanta cu potential toxic.

Pentru a lamuri lucrurile, va prezentam in continuare care sunt principalele asemanari si deosebiri dintre scortisoara Cassia si scortisoara de Ceylon, precum si beneficiile pe care aceasta din urma le aduce pentru sanatate.


Cum sa recunoasteti scortisoara de Ceylon

Exista mai multe tipuri de scortisoara, insa cele mai cunoscute dintre sunt scortisoara Cassia si scortisoara de Ceylon. Ambele provin din scoarta arborelui Cinnamomum numit si arborele de scortisoara, insa exista mai multe specii ale acestuia. Scortisoara de Ceylon este originara din Sri Lanka iar in prezent se produce si in India, din scoarta arborelui  Cinnamomum zeylanicum, in timp ce scortisoara Cassia provine din China, purtand denumirea speciei de Cinnamomum din care se obtine.

Scortisoara chinezeasca este mai ieftina si se produce in cantitati mai mari iar de aceea domina pietele, lasand multora impresia ca este singurul tip de scortisoara. Intre scortisoara Cassia si scortisoara de Ceylon exista o serie de diferente in ceea ce priveste aspectul, gustul, aroma si compozitia, pe care vi le vom arata in continuare. Astfel,  scortisoara de Ceylon este de culoare maronie cu un miros discret dar complex, in timp ce scortisoara chinezeasca are o nuanta rosiatica si un miros puternic. In ceea ce priveste gustul, scortisoara de Ceylon este dulceaga cu o aroma fina in timp ce scortisoara Cassia are o aroma pronuntata.

O diferenta importanta priveste compozitia si consta in continutul de cumarina, o substanta cu potential toxic daca este consumata in cantitati mari. Mai exact, scortisoara Cassia contine cumarina in proportie de 1%, in timp ce scortisoara de Ceylon contine aceeasi substanta intr-o proportie mult mai mica, de 0,4%.

Din acest motiv scortisoara de Ceylon este considerata mai sigura pentru consum insa nici in cazul cele chinezesti riscurile nu sunt foarte mari intrucat at fi nevoie de o cantitate insemnata pentru ca efectul toxic al cumarinei sa cauzeze probleme.

Fiind considerata superioara calitativ, scortisoara de Ceylon se mai deosebeste de cea chinezeasca prin pret, care in cazul sau este mai ridicat.

Ce contine scortisoara de Ceylon

Scortisoara de Ceylon este un produs vegetal suta la suta natural obtinut din scoarta interioara a ramurilor tinere provenite de la arborele Cinnamomum zeylanicum. Acestea se recolteaza si se curata de coaja exterioara iar partea lemnoasa se lasa la uscat. Se obtin astfel betisoarele de scortisoara care pot fi folosite ca atare sau se pot macina pentru a fi transformate in pulbere fina.

O cantitate de 100 de grame de scortisoara de Ceylon contine circa 81 de grame de carbohidrati, 4 grame de proteine si 1,2 grame de grasimi, care  ii confera aproximativ 247 de calorii. Din punct de vedere al aportului nutritional, aceeasi cantitate de scortisoara de Ceylon contine:

  • 10 miligrame de sodiu;
  • 431 de miligrame de potasiu;
  • 8,3 grame de fier;
  • Un gram de calciu;  
  • 60 de miligrame de magneziu;
  • 3,8 miligrame de vitamina C;
  • 295 de unitati internationale de vitamina A.

La toate acestea se mai adauga 53 de grame de fibre alaturi de polifenoli si alte substante naturale cu efecte benefice asupra organismului.

Scortisoara-de-Ceylon

Cum se consuma scortisoara de Ceylon

Datorita gustului dulceag, scortisoara de Ceylon este recomandata mai ales ca ingredient in deserturi precum prajiturile, placintele sau ciocolata de casa. De asemenea, scortisoara de Ceylon poate fi folosita pentru a conferi o savoare aparte bauturilor calde dar si sucurilor naturale, cocktailurilor sau smoothie-urilor. La micul dejun se potriveste de minune cu terciul de ovaz sau cerealele integrale cu lapte si totodata poate fi presarata peste mierea intinsa pe painea prajita.

Recent, scortisoara a devenit ingredient principal intr-o cura de slabire la moda, ce presupune consumul zilnic al acesteia in combinatie cu apa. In acest caz se recomanda scortisoara de Ceylon datorita continutului scazut de cumarina, care face ca o astfel de cura sa fie mai sigura.

Ce beneficii pentru sanatate atrage scortisoara de Ceylon

In India - zona din care provine - scortisoara de Ceylon este folosita de mii de ani ca remediu naturist si totodata ca afrodiziac, motiv pentru care de-a lungul timpului a fost un condiment extrem de rar si pretios ce putea fi procurat cu costuri pe masura. Chiar si in prezent scortisoara de Ceylon este considerata un ingredient de calitate superioara atat datorita continutului redus de cumarina, cat si beneficiilor pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza.

Ajuta la reducerea excesului ponderal

Asa cum spuneam putin mai devreme, scortisoara de Ceylon constituie ingredientul de baza intr-o cura de slabire foarte populara, cu ajutorul careia se pot pierde pana la doua kilograme pe saptamana. Aceasta intrucat consumul zilnic de apa cu scortisoara de Ceylon reduce apetitul si totodata accelereaza metabolismul, astfel incat organismul sa arda mai multe calorii.

Reduce stresul oxidativ din organism

Scortisoara de Ceylon contine vitamina C si polifenoli care au un puternic efect antioxidant prin care protejeaza organismul impotriva actiunii nocive a unor compusi numiti radicali liberi. Acestia se formeaza in corp  in urma proceselor metabolice si au o structura instabila, ceea ce ii face sa reactioneze cu celulele si alte molecule din organism. In urma unor astfel de reactii aceste structuri se modifica, ceea ce le afecteaza si functionalitatea, iar astfel de schimbari stau la baza multor boli cronice si altor probleme de sanatate. Actiunea radicalilor liberi asupra celulelor se numeste stres oxidativ si este diminuata datorita substantelor antioxidante care neutralizeaza acesti compusi.

Protejeaza inima

In scortisoara de Ceylon se gaseste o cantitate mare de potasiu, care este un mineral important pentru sanatatea inimii. Potasiul ajuta la eliminarea excesului de lichide din organism prevenind astfel retentia de apa, care este unul dintre factorii de risc pentru hipertensiunea arteriala. Cand organismul retine apa, o parte din lichidul in exces este folosita pentru a produce mai mult sange. Prin cresterea volumului de sange pe fondul retentiei de apa creste si presiunea cu care circula prin vasele sanguine si astfel apare hipertensiunea arteriala, care este principala cauza pentru majoritatea bolilor cardiovasculare.

De asemenea, prin actiunea antioxidanta previne in oarecare masura depunerea colesterolului LDL in vasele de sange, avand in vedere faptul ca moleculele acestuia devin mai aderente dupa ce sunt supuse stresului oxidativ. Depozitele de colesterol formate in interiorul vaselor sanguine constituie o alta cauza a hipertensiunii arteriale, intrucat arterele se ingusteaza si devin mai rigide.

Imbunatateste sensibilitatea la insulina

Insulina este un hormon produs de celulele beta din pancreas, avand ca rol principal intermedierea absorbtiei glucozei din sange in celule, pentru a fi transformata in energie. In acest sens, pe suprafata membranei celulare exista niste receptori sensibili la insulina care determina celule sa absoarba glucoza sub actiunea acestui hormon. Excesul ponderal si alti factori fac insa ca sensibilitatea acestor receptori sa scada, ceea ce duce la apartina rezistentei la insulina urmata de cresterea glicemiei – adica a concentratiei de glucoza din sange – si de aparitia diabetului zaharat de tip 2. Consumul de scortisoara de Ceylon poate preveni diabetul prin faptul ca imbunatateste sensibilitatea receptorilor de insulina si totodata datorita actiunii unor compusi care actioneaza in mod similar acestui hormon, contribuind astfel la controlul glicemiei.

Improspateaza respiratia si mentine sanatatea orala

Printre calitatile scortisoarei de Ceylon se numara si efectul antibacterian ce contribuie la prevenirea si combaterea unor infectii. Acest efect este pus cel mai bine in valoare la nivelul cavitatii bucale, care este un mediu propice dezvoltarii bacteriilor. Acestor microorganisme li se datoreaza aparitia cariilor dentare precum si mirosul neplacut al respiratiei, iar scortisoara de Ceylon poate fi un remediu eficient impotriva ambelor probleme. O bucatica de scortisoara mestecata dimineata mentine o reparatie proaspata pe parcursul intregii zile, acelasi remediu fiind recomandat si dupa fiecare masa in special atunci cand nu aveti posibilitatea sa va spalati pe dinti. Scortisoara distruge bacteriile din cavitatea bucala care confera un miros neplacut respiratiei si totodata impiedica dezvoltarea acestora, favorizata de resturile alimentare ramase intre dinti sau masele dupa masa. In acelasi timp, utilizarea frecventa a scortisoarei previne formarea placii bacteriene care confera danturii un aspect inestetic si favorizeaza aparitia parodontozei.