Scor APGAR: ce indica si cum se realizeaza

Scor APGAR: ce indica si cum se realizeaza Scor APGAR: ce indica si cum se realizeaza

Ultima actualizare: 29 martie 2024

scor-apgar

Primele minute de dupa nasterea copilului sunt inundate de emotie si agitatie. Si, in timp ce va bucurati de primele clipe alaturi de bebelus, specialistii care au asistat la nastere ofera prima nota din viata celui mic: scorul APGAR. Acest test reprezinta o evaluare medicala rapida prin care un specialist determina modul in care nou-nascutul se adapteaza la viata extrauterina. Dar ce inseamna scorul APGAR?

Dr. Virginia Apgar a creat sistemul de punctare APGAR in 1952. De atunci, profesionistii medicali din intreaga lume au folosit sistemul ei de notare pentru a evalua nou-nascutii in primele lor momente de viata.

Medicii folosesc aceasta evaluare pentru a transmite rapid starea generala a nou-nascutului. Un scor APGAR scazut poate arata ca bebelusul are nevoie de ingrijire medicala speciala, cum ar fi acordarea de ajutor suplimentar pentru a respira.

Uneori, dupa nastere, o asistenta sau un medic poate anunta scorul APGAR al copilului in sala de travaliu. In acest fel, tot personalul medical prezent afla cum se simte copilul, chiar daca o parte din personalul medical se ocupa de mama.


Ce este scorul APGAR?

Scorul APGAR este o evaluare rapida a unui nou-nascut, care se face la un minut si la cinci minute dupa nastere. Profesionistii din domeniul sanatatii raporteaza starea nou-nascutului pe baza observatiei, pentru a vedea daca nou-nascutul are nevoie de ingrijiri medicale suplimentare.

La scurt timp dupa nastere, profesionistii din domeniul sanatatii evalueaza capacitatea unui nou-nascut de a se adapta la viata extrauterina. Acestia verifica daca nou-nascutul prezinta semne ale unor probleme sau anomalii vizibile.

Dr. Virginia APGAR, medic anestezist, a dezvoltat testul APGAR la Universitatea Columbia in 1952. Medicii folosesc acest sistem de notare pentru a raporta starea generala a sugarului. Un scor APGAR mic inseamna ca nou-nascutul are probleme cu inima sau ca are nevoie de respiratie artificiala. De asemenea, unii profesionisti din domeniul medical folosesc scorul APGAR pentru a evalua raspunsul unui nou-nascut la manevrele de resuscitare.

ce-este-scorul-apgar

Cand se realizeaza scorul APGAR?

Un furnizor de asistenta medicala (medic, moasa sau asistenta) evalueaza copilul la un minut si la cinci minute dupa nastere – dupa ce copilul este asezat pe abdomenul mamei.

  • Testul la un minut reflecta cat de bine a trecut copilul peste momentul nasterii.
  • Testul la cinci minute arata cat de bine face fata bebelusul la viata extrauterina.

Exista cazuri in care testul se repeta la fiecare cinci minute, timp de pana la 20 de minute. Acest lucru este valabil daca respiratia bebelusului trebuie monitorizata.

Cum se stabileste scorul APGAR?

Scorul APGAR se stabileste pe baza a 5 criterii:

  • aparenta (culoarea pielii);
  • puls (ritmul cardiac);
  • grimasa (raspunsul la stimulare, cum ar fi aspirarea nasului bebelusului);
  • activitatea muschilor (tonusul muscular);
  • respiratie (frecventa si efortul respirator).

cum-se-realizeaza-scorul-apgar

Cand copilul se naste si ia prima gura de aer, inima lui incepe sa pompeze sange bogat in oxigen, in tot organismul. Potrivit specialistilor de la Clinica Cleveland din Statele Unite, acest lucru are ca rezultat semnale vizibile ca inima si plamanii functioneaza bine. Culoarea pielii bebelusului se va schimba de la palid la roz, frecventa sa cardiaca va fi una buna, tonusul muscular va fi puternic, reflexele vor fi active la anumiti stimuli, iar ritmul respiratiei va fi unul constant.

Cum se calculeaza scorul APGAR?

Potrivit Clinicii Cleveland, scorul APGAR al bebelusului este calculat de la 0 la 2 puncte prin evaluarea fiecarei categorii. Iata cum functioneaza:

  • aspect: 0 puncte pentru o culoare a pielii albastra sau palida; 1 punct pentru o piele de culoare roz, dar membre de culoare albastra; 2 puncte pentru corp si membre de culoare roz;
  • puls: 0 puncte pentru lipsa pulsului; 1 punct pentru mai putin de 100 de batai pe minut; 2 puncte pentru mai mult de 100 de batai pe minut;
  • grimasa: 0 puncte pentru nicio reactie; 1 punct pentru grimasa sau incruntare; 2 puncte pentru plans, tuse sau stranut;
  • activitate: 0 puncte pentru lipsa de tonus muscular; 1 punct pentru o miscare slaba a bratelor si picioarelor; 2 puncte pentru miscare puternica si indoire a bratelor si picioarelor;
  • respiratie: 0 puncte pentru lipsa de respiratie sau plans; 1 punct pentru un plans slab sau scancet; 2 puncte pentru plans puternic.

cum-se-calculeaza-scorul-apgar

Testul nu este perfect. La urma urmei, se bazeaza pe observatiile de moment si subiective ale unui furnizor de asistenta medicala. Scorurile privind activitatea, culoarea pielii si reflexele bebelusului se bazeaza pe opinia specialistului, ceea ce inseamna ca mai multi practicieni pot acorda scoruri usor diferite aceluiasi copil.

Care scor este considerat normal?

Un scor SPGAR de la 7 la 10 dupa 5 minute este unul „linistitor”. Un scor de la 4 la 6 este „moderat anormal”, in timp ce un scor de la 0 la 3 este considerat „ingrijorator”. Acest scor indica nevoia unei interventii, de obicei prin respiratie artificiala cu ajutorul unei masti de oxigen.

Uneori, medicul, moasa sau asistentul medical poate recomanda transferul unui bebelus la sectia de terapie intensiva neonatala pentru asistenta suplimentara.

Ce indica un scor APGAR mic?

  • Test la un minut

Un scor APGAR mai mic de 7 arata ca bebelusul ar putea avea nevoie de ajutor specializat. Este important de stiut, totusi, ca un scor redus la un minut dupa nastere nu indica faptul ca bebelusul nu va fi bine.

Daca un bebelus primeste un scor intre 4 si 6 la primul test APGAR, ar putea avea nevoie de respiratie asistata. De exemplu, specialistul i-ar putea aspira sau masa narile, sau i-ar putea oferi oxigen suplimentar. Cel mai probabil, aceste masuri il vor ajuta pe bebelus sa respire mai profund, astfel incat scorul lui la testul efectuat la cinci minute ar putea ajunge la 8-10.

Daca bebelusul obtine un scor de 3 sau mai putin la primul test APGAR, ar putea avea nevoie de masuri rapide de salvare a vietii, cum ar fi resuscitarea si terapia intensiva.

ce-indica-scorul-apgar

  • Test la cinci minute

Daca bebelusul primeste un scor de 6 sau mai putin la testul la cinci minute, acest lucru ar putea arata ca starea lui nu progreseaza sau ca nu raspunde la tratamentul medical. In aceasta situatie, bebelusul ar putea avea nevoie de ajutor medical suplimentar. Medicul stabileste ce masuri trebuie luate.

  • Care sunt cauzele unui scor APGAR mic?

Copilul ar putea primi un scor APGAR redus daca:

  • a fost nascut prematur;
  • are lichid in caile respiratorii;
  • a fost nascut prin cezariana;
  • sarcina a fost considerata cu risc ridicat;
  • atat travaliul, cat si nasterea au fost complicate. In urma unui studiu amplu, specialistii au descoperit ca o a doua etapa lunga a travaliului a fost asociata cu un risc crescut de scor APGAR scazut la cinci minute.

Limitarile scorului APGAR

Scorul APGAR a primit critici serioase in ultimii ani pentru ca medicii considera pielea sanatoasa ca fiind de culoare roz, lucru care nu indica in mod adecvat sanatatea nou-nascutilor cu pielea mai inchisa la culoare.

scor-apgar-limitari

Un raport din 2023 a constatat ca utilizarea culorii pielii ca reper pentru a detecta cianoza, icterul sau alte tulburari la nou-nascuti a dus la rezultate atat fals pozitive, cat si fals negative. Autorii raportului au afirmat ca modalitatile mai precise de a evalua starea de sanatate a unui copil dupa aspect sunt:

  • culoarea buzelor;
  • culoarea limbii;
  • oximetria (masurarea saturatiei oxigenului in sange).

De asemenea, exista factori care pot influenta scorul APGAR, cum ar fi sedarea sau anestezierea mamei, malformatiile congenitale, varsta gestationala sau traumatismele. Un copil prematur sanatos poate, de asemenea, sa aiba un scor scazut fara a avea probleme cu nivelul de oxigen.

 

Referinte:

https://kidshealth.org/en/parents/APGAR0.html

https://www.healthline.com/health/APGAR-score

https://www.medicalnewstoday.com/articles/APGAR-scores

https://www.thebump.com/a/APGAR-score

https://www.babycenter.com/baby/newborn-baby/the-APGAR-score_3074