Scolioza este o curbura laterala a coloanei vertebrale, afectiune care este cel mai adesea diagnosticata la adolescenti. Desi scolioza poate aparea la persoanele cu afectiuni precum paralizia cerebrala si distrofia musculara, cauza scoliozei aparute in copilarie este necunoscuta.
Majoritatea cazurilor de scolioza sunt usoare, dar unele curbari ale coloanei vertebrale se agraveaza pe masura ce copiii cresc. O curbare a coloanei vertebrale deosebit de severa poate reduce spatiul din interiorul cutiei toracice, ceea ce face dificila functionarea corecta a plamanilor.
Copiii care au scolioza usoara sunt monitorizati indeaproape, de obicei prin radiografie, pentru a vedea daca curbarea coloanei vertebrale se inrautateste. In multe cazuri, nu este necesar niciun tratament. Unii copii insa trebuie sa poarte o proteza pentru a impiedica agravarea curbarii. Altii pot avea nevoie de o interventie chirurgicala pentru a combate curbarea severa a coloanei.
Scolioza este afectiunea in care coloana vertebrala se rasuceste si se curbeaza in lateral. Poate afecta oameni de orice varsta, de la bebelusi la adulti, dar cel mai adesea apare la copiii cu varsta cuprinsa intre 10 si 15 ani.
Scolioza se poate ameliora cu tratament, insa tratamentul nu este intotdeauna necesar daca este vorba despre o forma usoara de scolioza.
Ce cauze are scolioza?
In aproximativ 8 din 10 cazuri, cauza scoliozei este necunoscuta, iar aceasta se numeste scolioza idiopatica.
Scolioza idiopatica nu poate fi prevenita si nu se crede ca este legata de lucruri precum postura incorecta, exercitiile fizice sau dieta.
Totusi, genele va pot face mai probabil sa aflati cauza, deoarece uneori se regaseste in familie.
Mai rar, scolioza poate fi cauzata de urmatoarele situatii:
-
oasele coloanei vertebrale nu se formeaza corect in uter – aceasta afectiune se numeste scolioza congenitala si este prezenta inca de la nastere;
-
afectiune subiacenta a nervilor sau a muschilor, cum ar fi paralizia cerebrala sau distrofia musculara – aceasta se numeste scolioza neuromusculara;
-
uzura coloanei vertebrale odata cu varsta – aceasta se numeste scolioza degenerativa si afecteaza adultii in varsta;
-
leziuni sau infectii ale coloanei vertebrale;
-
anomalii ale maduvei spinarii.
Care sunt manifestarile in cazul pacientilor cu scolioza?
Semnele si simptomele scoliozei pot include:
-
umeri neuniformi;
-
un omoplat care pare mai proeminent decat celalalt;
-
talie neuniforma;
-
un sold mai sus decat celalalt;
-
o parte a cutiei toracice iese in relief;
-
proeminenta pe o parte a spatelui, atunci cand va aplecati inainte;
-
unele persoane cu scolioza pot avea si dureri de spate. Acest lucru este de obicei mai frecvent la adultii cu aceasta afectiune.
In majoritatea cazurilor de scolioza, coloana vertebrala se va roti sau se va rasuci in plus fata de curbarea dintr-o parte in alta. Acest lucru face ca muschii sau coastele de pe o parte a corpului sa iasa mai in evidenta decat cei de pe cealalta parte.
Daca observati oricare dintre aceste semne la copilul dumneavoastra, contactati medicul pentru a-l examina.
Diagnosticul de scolioza
Evaluarea scoliozei la orice pacient, copil sau adult, incepe cu o anamneza amanuntita si un examen fizic. La copii si adolescenti, medicii monitorizeaza indeaproape modul in care curbarea coloanei se modifica in timp. De asemenea, se estimeaza cat va continua pacientul sa creasca. Metoda poate fi simpla, constand de exemplu in masurarea inaltimii pacientului la fiecare vizita la cabinet. Cand schimbarea inaltimii intr-un an este mai mica de 1 cm, aceasta marcheaza cu aproximatie etapele finale ale cresterii pe verticala. Pacientul va face, de asemenea, radiografii la fiecare 3-4 luni, pentru a se masura si monitoriza o eventuala inrautatire a curbarii coloanei vertebrale.
In perioadele in care oasele cresc rapid, nu este neobisnuit ca scolioza sa se agraveze cu 20 pana la 25 de grade intr-un an la pacientii tineri. Evaluarile scoliozei la copii si adolescenti se fac mai mult pentru a se masura prezenta si rata progresiei curburii si rata de crestere a scheletului. Acest lucru ii ajuta pe medici sa estimeze riscul ca scolioza sa se inrautateasca. S-ar face o analiza amanuntita daca s-ar constata ca pacientii tineri au dureri semnificative, ceea ce este relativ neobisnuit. Cea mai probabila cauza a durerii sunt problemele musculare, dar terapia fizica sau exercitiile adecvate pot fi de ajutor in astfel de cazuri. Obiectivele copiilor si adolescentilor sunt de a limita progresia curbarii coloanei vertebrale si de a permite acestor pacienti sa ajunga la maturitatea scheletica fara agravarea semnificativa a scoliozei.
Pentru adultii cu scolioza, fie durerile de spate, fie durerile de picioare sunt foarte frecvente. Evaluarea si obiectivele tratamentului sunt determinate de un medic specialist.
Pacientii adulti cu scolioza nu mai sunt in crestere, asa ca progresia rapida a curburii nu este o norma. Se preconizeaza ca aceste curbari ale coloanei vertebrale se vor accentua cu aproximativ zero pana la un grad pe an. Din acest motiv, evaluarea pacientilor adulti are menirea de a determina unde anume si de ce pacientii simt durere. Durerea poate fi cauzata de spasme musculare, compresie nervoasa, degenerare progresiva a articulatiilor coloanei vertebrale sau pelvisului sau alte motive mai putin frecvente. Evaluarile pot sa implice consultatii de specialitate, inclusiv managementul durerii, fizioterapie si neurologie, printre altele. Testele imagistice ar putea include scanari RMN sau CT si mai multe radiografii. In cele din urma, evaluarea este adaptata in mod specific nevoilor fiecarui pacient in parte. Obiectivele tratamentului sunt reducerea sau eliminarea durerii si monitorizarea coloanei vertebrale pentru a depista semnele unei potentiale agravari a deformarii.
Tratament scolioza
Tratamentul pentru scolioza depinde de varsta, de cat de severa este curbura coloanei vertebrale si daca este probabil sa se agraveze cu timpul.
Multi oameni nu vor avea nevoie de niciun tratament si doar in cazuri rare va fi nevoie de o interventie chirurgicala la nivelul coloanei vertebrale.
Este posibil ca bebelusii si copiii mici sa nu aiba nevoie de tratament, deoarece scolioza s-ar putea ameliora in timp. Un gips sau o proteza din plastic poate fi montata pe spate, pentru a impiedica curbura sa se inrautateasca pe masura ce copiii cresc.
Copiii mai mari pot purta proteza pentru spate, care sa impiedice agravarea anomaliei pana cand inceteaza sa creasca. Uneori, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a controla cresterea coloanei vertebrale, pana cand se poate face o operatie de indreptare a acesteia cand inceteaza sa creasca.
Adultii pot avea nevoie de tratament pentru ameliorarea durerii, cum ar fi analgezice, injectii spinale si, doar in cazuri rare, interventii chirurgicale.
Nu este clar daca exercitiile pentru spate ajuta la ameliorarea scoliozei, dar exercitiile fizice sunt benefice pentru sanatatea generala si nu trebuie evitate decat daca asa va recomanda medicul.
Complicatiile scoliozei
Desi majoritatea persoanelor cu scolioza au o forma usoara a acestei afectiuni, scolioza poate provoca uneori complicatii, cum ar fi:
-
probleme respiratorii. In cazul scoliozei severe, cutia toracica poate presa plamanii, ceea ce face mai dificila respiratia.
-
probleme cu spatele. Persoanele care au avut scolioza in copilarie prezinta un risc mai mare de a avea dureri de spate cronice la maturitate, mai ales daca scolioza a fost netratata.
-
afectarea aspectului fizic. Pe masura ce scolioza se agraveaza, poate provoca modificari mai vizibile, precum soldurile si umerii neuniformi, coastele proeminente si o deplasare a taliei si a trunchiului in lateral.
Scolioza la copii – cauze, simptome, tratament si complicatii
Daca observati ca are copilul colioza, contactati-va medicul cat mai curand posibil. De asemenea, medicul ar trebui sa efectueze un screening pentru scolioza in mod regulat si poate fi primul care suspecteaza afectiunea.
Evaluarea scoliozei are mai multe etape.
De obicei, medicul va incepe cu un istoric amanuntit pentru a determina daca exista un istoric familial de scolioza. Istoricul va fi, de asemenea, utilizat pentru a depista posibile defecte congenitale sau traumatisme care ar putea explica curbura coloanei vertebrale.
Medicul va efectua apoi un examen fizic al spatelui, pieptului, bazinului, picioarelor si pielii copilului. Medicul va verifica daca umerii copilului sunt aliniati corect, capul este centrat sau partile opuse ale corpului sunt simetrice.
Medicul va cere apoi copilului sa se aplece inainte, astfel incat muschii spatelui sa poata fi examinati si sa se observe daca o parte a cutiei toracice este mai iesita in relief decat cealalta.
Cand verifica membrele, medicul se asigura ca acestea au aceeasi lungime. Verifica si incordarea muschilor abdominali, care ar putea cauza curbura coloanei vertebrale.
Dupa un examen fizic, medicul poate recomanda o radiografie a coloanei vertebrale, pentru a confirma diagnosticul de scolioza. Radiografia va fi facuta cu copilul stand in picioare, astfel incat sa poata fi vazuta intreaga coloana. Medicul va masura apoi curburile coloanei vertebrale, asa cum se pot observa pe radiografie. Curburile mai mari de 25 de grade pot necesita tratament.
In cazul in care copilul este diagnosticat cu scolioza, pentru tratament vi se va recomanda sa va adresati unui ortoped.
Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scoliosis/diagnosis-treatment/drc-20350721
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14521-pediatric-and-adolescent-scoliosis
https://www.nhs.uk/conditions/scoliosis/
https://www.hss.edu/playbook/comparing-scoliosis-in-adults-and-children/