In practica pediatrica, exista o gama variata de cauze care pot duce la eliminarea unui scaun cu sange la copii. Deseori, parintii se ingrijoreaza cand observa acest aspect, iar reactia acestora nu este doar intemeiata, ci chiar de dorit, intrucat un scaun cu sange poate indica o afectiune care impune tratamentul de specialitate. Totusi, exista situatii in care eliminarea unui scaun cu sange la copii nu ar trebui sa ridice semne de ingrijorare, in special daca acest lucru se intampla izolat, adica nu are caracter persistent. In cele ce urmeaza, vom prezenta mai multe informatii despre cauzele care duc la eliminarea unui scaun cu sange la copii, dar si despre optiunile de tratament.
Scaun cu sange la copii – cauze si factori de risc
Eliminarea unui scaun cu sange la copii se poate prezenta sub forma de hematochezie, in acest caz fiind vorba despre sange de culoare rosu aprins, amestecat cu materiile fecale, sau sub forma de melena, adica eliminarea unor scaune de culoare neagra (sange digerat). In functie de acest aspect, cauzele care pot duc la eliminarea unui scaun cu sange la copii pot fi usor restranse. De asemenea, daca sangele „imbraca” materia fecala eliminata sau se prezinta sub forma de dungi pe suprafata acesteia, cel mai probabil este vorba despre constipatie, ceea ce inseamna ca in drumul sau spre canalul anal, in vederea eliminarii, materia fecala de consistenta tare a zgariat mucoasa.
Eliminarea unui singur scaun cu sange la copii nu ar trebui sa fie ingrijoratoare, in special daca se observa ca urmatoarele scaune eliminate au culoare normala. De asemenea, daca lipsesc alte simptome, cel mai probabil este intr-adevar vorba despre fisuri anale minime, care in mod obisnuit se vindeca de la sine. Uneori, culoarea scaunului (mimand-o pe cea a sangelui) ar putea fi data de anumite alimente consumate, chiar de faptul ca sanii mamei pot sangera cand cel mic se alapteaza. Ulterior, va elimina, pe cale fecala, si sangele consumat. In randurile de mai jos vom prezenta cateva cauze care duc la scaun cu sange la copii, in functie de categoria de varsta.
Scaun cu sange la copii cu varsta pana in 2 ani:
-
alergie la lapte si intoleranta la lactoza (alergia la proteinele din lapte este o cauza deosebit de frecventa care duce la eliminarea unui scaun cu sange in cazul nou-nascutilor);
-
enterocolita necrozanta;
-
duplicatie intestinala;
-
polipi intestinali;
-
fisuri anale;
-
invaginatia intestinala;
-
enterocolita din boala Hirschsprung (megacolonul congenital);
-
diverticul Meckel;
-
enterocolita infectioasa acuta;
-
diateza hemoragica;
-
diaree;
-
constipatie;
-
administrarea antibioticului cefdinir (la copiii cu varsta peste 6 luni) va duce la eliminarea ulterioara a unui scaun colorat in rosu, mimand eliminarea unui scaun cu sange in el.
Scaun cu sange la copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 ani:
-
polipi intestinali;
-
fisuri anale;
-
diverticul Meckel;
-
enterocolita infectioasa;
-
invaginatie intestinala;
-
alergii alimentare;
-
diateza hemoragica;
-
purpura Henoch-Schonlein (PHS);
-
sindrom hemolitic uremic (SHU);
-
angiodisplazie gastrointestinala;
-
hiperplazie limfonodulara;
-
obstructie venoasa portala extrahepatica;
-
constipatie;
-
diaree;
-
administrarea antibioticului cefdinir.
Scaun cu sange la copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 15 ani:
-
polipi intestinali;
-
fisuri anale;
-
enterocolita infectioasa;
-
alergii alimentare;
-
boala inflamatorie intestinala (boala Crohn, colita ulcerativa);
-
sindrom hemolitic uremic;
-
angiodisplazie gastrointestinala;
-
hiperplazie limfonodulara;
-
obstructie venoasa portala extrahepatica;
-
purpura Henoch-Schonlein (PHS);
-
constipatie sau diaree;
-
administrarea antibioticului cefdinir.
Eliminarea unui scaun cu sange la copii (sugari, nou-nascuti) cu varsta mai mica de 12 luni, in lipsa vreunui alt diagnostic, poate avea etiologii unice. Cauzele frecvente la un copil sanatos sunt fisurile anale, proctocolita eozinofila sau protocolita alergica indusa de proteinele pe care copilul le-a ingerat anterior (de obicei din laptele de vaca). De asemenea, o alta cauza care pare sa duca la eliminarea unui scaun cu sange la copii o reprezinta ingestia sangelui matern cand copilul se naste sau din mameloanele fisurate, in timpul alaptarii la san. Totusi, in cazurile acestea, ar trebui ca eliminarea unui scaun cu sange la copii sa fie limitata, nicidecum persistenta.
In cazul eliminarii unui scaun cu sange la copii instabili clinic, nascuti prematur si cu greutate deosebit de mica la nastere, ar trebui intotdeauna suspectata enterocolita necrozanta. De altfel, in cazul sugarilor din acest subgrup, hematochezia severa este un semn clinic precoce in multe scenarii care ridica urgenta medicala, de la volvulus intestinal si pana la invaginatie intestinala. La sugarii sanatosi mai mici de 9 luni, care se incordeaza si plang cel putin 10 minute in momentul in care defecheaza, ar trebui suspectata dischezia sugarului. Asadar, eliminarea unui scaun cu sange la copii nu ar trebui trecuta cu vederea, mai ales daca este insotita si de alte simptome.
Scaun cu sange la copii – alternative de tratament
Intrucat aparitia unui scaun cu sange la copii poate avea la baza o gama variata de motive, este important ca, inainte de toate, sa se diagnosticheze cauza subiacenta. In functie de aceasta, este elaborat protocolul de tratament. Se recomanda solicitarea serviciilor medicale de urgenta, asta pentru a se evita eventualele complicatii asociate cu eliminarea unui scaun cu sange la copii, in situatiile mai severe. Medicul specialist va fi cel in masura sa elaboreze tratamentul, in functie de cauza care sta la baza aparitiei unui scaun cu sange la copii. In cele ce urmeaza, vom prezenta cateva alternative, insa trebuie mentionat ca, inainte de toate, trebuie identificata cauza de baza.
Fisuri anale:
-
bai de sezut;
-
unguente topice care grabesc vindecarea;
-
reglarea tranzitului intestinal, prin hidratare adecvata si dieta bogata in fibre.
Infectii intestinale (enterocolita, in special):
-
tratament pe baza de antibiotice;
-
hidratarea optima in vederea restabilirii echilibrului mineral si prevenirii deshidratarii.
Alergii alimentare:
-
evitarea alergenului (laptele de vaca, in cele mai multe dintre cazuri, duce la reactii tipice, cu eliminarea unui scaun cu sange la copii);
-
consultarea unui alergolog, pentru a se identifica cu certitudine alergenii specifici.
Polipi intestinali:
-
polipii mici necesita monitorizare;
-
polipii mari, care sangereaza provocand scaun cu sange la copii sau alte simptome, ar putea necesita indepartarea chirurgicala.
Boala inflamatorie intestinala:
-
tratament individualizat;
-
dieta specifica, cu evitarea alimentelor care pot duce la exacerbarea simptomelor.
Invaginatia intestinala:
-
interventie de urgenta, adesea presupunand tratament chirurgical, clisma cu bariu sau aer.
Eliminarea ocazionala a unui scaun cu sange la copii nu trebuie sa ridice ingrijorari exacerbate. Totusi, indiferent de frecventa eliminarii, se recomanda consultul din partea medicului specialist, astfel incat sa se previna eventualele complicatii asociate. Identificarea in timp util a cauzei care duce la scaun cu sange la copii, daca intr-adevar este vorba despre vreun anumit tip de afectiune medicala, previne semnificativ riscul de complicatii ulterioare.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9134156/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10807079/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3990129/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8782105/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9561507/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10685848/
https://utswmed.org/medblog/gi-bleeding-children/