Scarlatina la copii, ghid complet pentru parinti

Scarlatina la copii, ghid complet pentru parinti Scarlatina la copii, ghid complet pentru parinti

Ultima actualizare: 18 septembrie 2024

Scarlatina este o boala infectioasa bacteriana, determinata de anumite serotipuri de streptococ beta hemolitic de grupul A. Scarlatina provoaca o eruptie cutanata rosie, plina de bubite, pe tot corpul, de unde si numele (aceasta culoare a dat denumirea bolii - in latina, „scarlatum” inseamna rosu aprins, stacojiu). Scarlatina la copii este foarte frecventa, dar poate afecta si adultii. Desi simptomele sunt inconfortabile (febra, durere in gat, eruptie cutanata), tratamentul cu antibiotice vindeca rapid scarlatina la copii si adulti.


Ce este scarlatina si ce grupe de varsta afecteaza

Scarlatina este o boala bacteriana care apare la unele persoane care au faringita streptococica. Scarlatina se caracterizeaza printr-o eruptie de culoare rosu aprins care acopera cea mai mare parte a corpului. Scarlatina include aproape intotdeauna printre simptome durere in gat si o febra ridicata.

Scarlatina este mai frecventa la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 15 ani. Desi scarlatina la copii a fost considerata candva o boala grava, tratamentele cu antibiotice au facut-o mai putin amenintatoare. Totusi, daca nu este tratata, scarlatina la copii poate duce la afectiuni mai grave care afecteaza inima, rinichii si alte parti ale corpului.

Scarlatina la copii – semne si simptome

Scarlatina la copii este o infectie bacteriana cauzata de streptococul de grup A, care afecteaza in principal copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani.

  • Aceasta boala debuteaza de obicei cu o durere in gat severa, febra mare si, adesea, o eruptie caracteristica.
  • Simptomele scarlatinei la copii includ o eruptie cutanata rosie, aspra la atingere, care incepe de obicei pe piept si abdomen, extinzandu-se apoi pe tot corpul.
  • Gatul devine rosu si inflamat, iar amigdalele se pot acoperi cu puroi.
  • Limba poate capata un aspect albicios la inceput, apoi devine rosie intens, un fenomen cunoscut sub numele de „limba de zmeura” semn important atunci cand se pune diagnsoticul de scarlatina la copii.
  • Pe langa acestea, scarlatina la copii poate provoca o febra mare, dureri de cap, dureri musculare si stare generala de rau. In unele cazuri, apar si dureri abdominale sau varsaturi.

Cum se pune diagnosticul de scarlatina la copii

Diagnosticul de scarlatina la copii se bazeaza, in primul rand, pe examinarea clinica a simptomelor si istoricul medical al copilului.

  • Medicul va observa eruptia cutanata, inflamatia gatului si alte semne caracteristice pentru scarlatina la copii.
  • Pentru a confirma prezenta infectiei cu streptococul de grup A in scarlatina la copii, medicul poate preleva o proba din gat (exudat faringian) pentru a efectua un test rapid de streptococ sau o cultura bacteriana.
  • In cazurile in care diagnosticul de scarlaatina la copiieste neclar sau daca exista riscul unor complicatii, se poate recurge si la analize de sange.
  • Un diagnostic rapid si corect este esential, deoarece netratata, scarlatina la copii poate duce la complicatii grave, cum ar fi febra reumatica sau afectarea rinichilor.

Scarlatina la copii, cum se trateaza

Tratamentul pentru scarlatina la copii consta, de obicei, in administrarea de antibiotice, cele mai frecvent prescrise fiind penicilina sau amoxicilina.

Acestea sunt esentiale pentru eliminarea infectiei bacteriene si prevenirea complicatiilor. Tratamentul pentru scarlatina la copii trebuie urmat in intregime, chiar daca simptomele incep sa se amelioreze dupa cateva zile.

In plus fata de antibiotice, copilului i se pot administra medicamente pentru reducerea febrei si a durerilor, precum paracetamolul sau ibuprofenul.

Este important ca scarlatina la copii sa fie tratata corespunzator si sa se asigure odihna adecvata, hidratare si o dieta echilibrata pentru a sprijini recuperarea.

In timpul tratamentului, copilul trebuie tinut acasa, departe de alti copii, pentru a preveni raspandirea infectiei.

Cum pot ajuta parintii?

Pe langa tratamentul medical pentru scarlatina la copii, ingrijirea de acasa este esentiala pentru vindecare.

Parintii trebuie sa asigure copilului un mediu confortabil, sa monitorizeze simptomele si sa ii ofere lichide din abundenta pentru a preveni deshidratarea. Este esential sa se mentina o igiena riguroasa, spaland frecvent mainile si evitand impartirea obiectelor personale cu ceilalti membri ai familiei pentru a evita raspandirea bacteriei.

Mancatul poate fi dureros pentru copiii diagnosticati cu faringita streptococica severa, astfel incat servirea alimentelor moi sau a unei diete lichide poate fi cea mai buna solutie. Includeti ceaiuri linistitoare si supe nutritive calde sau bauturi reci, inghetata sau slushies. Ajutati-va copilul sa bea multe lichide.

Daca eruptia cauzata de scarlatina la copii provoaca mancarimi, asigurati-va ca unghiile copilului dvs. sunt taiate scurt, astfel incat pielea sa nu fie deteriorata prin zgariere. Incercati un medicament fara prescriptie medicala pentru a ajuta la ameliorarea mancarimii.

Scarlatina la copii poate fi prevenita?

Infectia bacteriana care provoaca scarlatina la copii este contagioasa. Scarlatina la copii se poate transmite de la unul la altul prin stranut si tuse. O infectie a pielii cauzata de bacteria streptococica, cum ar fi impetigo, se poate transmite altora prin contact cu pielea.

Atunci cand un copil este bolnav si este tratat la domiciuliu pentru scarlatina este intotdeauna mai sigur sa pastrati periuta de dinti, paharele si ustensilele de mancare separate de cele ale altor membri ai familiei si sa spalati bine aceste articole in apa calda cu sapun.

Spalati-va bine si des pe maini atunci cand aveti grija de un copil cu o infectie streptococica.

Cand ar trebui sa apelati la medic?

Apelati la medic ori de cate ori copilul dumneavoastra dezvolta brusc o eruptie cutanata, mai ales daca are si febra, durere in gat sau glande umflate. Acest lucru este deosebit de important daca copilul dumneavoastra prezinta oricare dintre simptomele faringitei streptococice (numita si scarlatina la copii) sau daca cineva din familia dumneavoastra sau de la gradinita sau scoala copilului dumneavoastra a avut recent o infectie streptococica.

Ce complicatii poate avea scarlatina la copii?

Cand vorbim despre complicatii la scarlatina la copii trebuie sa avem in vedere situatiile cand  boala nu este tratata corespunzator sau cand tratamentul cu antibiotice nu este urmat complet. Desi majoritatea copiilor se recupereaza fara probleme dupa tratament, exista riscul unor complicatii grave care pot afecta diferite organe si sisteme ale corpului.

Febra reumatica

Aceasta este una dintre cele mai grave complicatii cauzate de scarlatina la copii. Febra reumatica poate aparea la cateva saptamani dupa infectia streptococica si poate afecta inima, articulatiile, pielea si sistemul nervos. Cea mai serioasa manifestare este afectarea valvelor inimii, care poate duce la boala reumatismala a inimii.

Glomerulonefrita post-streptococica

Aceasta este o afectiune inflamatorie a rinichilor care apare ca o reactie la infectia cu streptococ. Aceasta poate duce la retentia de lichide, tensiune arteriala ridicata si sange in urina. Desi majoritatea copiilor se recupereaza complet dupa scarlatina, in cazuri rare poate provoca leziuni permanente ale rinichilor.

Otita medie (infectia urechii)

O complicatie frecventa care apare dupa scarlatina la copii este otita medie. Ea apare atunci cand infectia bacteriana se extinde la urechea medie. Aceasta poate provoca durere, pierderea temporara a auzului si, in unele cazuri, perforarea timpanului.

Sinuzita

Infectia poate afecta sinusurile, ducand la inflamatia acestora, ceea ce poate provoca dureri faciale, congestie nazala si dificultati de respiratie.

Pneumonie

Streptococul poate provoca infectii pulmonare care duc la pneumonie, o afectiune grava ce poate cauza dificultati de respiratie si necesita tratament medical imediat.

Abcese periamigdaliene

In cazul in care infectia se extinde la tesuturile din jurul amigdalelor, se pot forma abcese, ceea ce duce la durere intensa, dificultati la inghitire si, uneori, la respiratie dificila.

Meningita

Desi rara, o alta complicatie grava dupa scarlatina la copii este meningita, o inflamatie a membranelor care invelesc creierul si maduva spinarii. Aceasta necesita tratament de urgenta, deoarece poate pune viata copilului in pericol.

Infectii ale pielii

In unele cazuri, scarlatina la copii poate provoca infectii cutanate, precum impetigo, o eruptie cutanata bacteriana care afecteaza in principal fata si extremitatile.

Afectarea articulatiilor

Inflamatia articulatiilor, cunoscuta sub numele de artrita reactiva, poate aparea dupa scarlatina la copii ca o reactie la infectia cu streptococ si poate provoca dureri si rigiditate la nivelul articulatiilor.

 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scarlet-fever/symptoms-causes/syc-20377406

https://kidshealth.org/en/parents/scarlet-fever.html

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23108-scarlet-fever