
Despre saturatia de oxigen s-a vorbit foarte mult in perioada nefasta a pandemiei de Covid-19, in conditiile in care acesta este unul dintre parametrii importanti pentru monitorizarea functiei respiratorii. Mai exact, pacientilor internati cu aceasta boala li se monitoriza permanent saturatia de oxigen iar cei cu forme mai usoare care nu necesitau spitalizare li se recomanda sa faca acest lucru acasa. De asemenea, saturatia de oxigen era masurata inainte de administrarea vaccinului impotriva Covid-19 iar persoanelor cu probleme respiratorii le era recomandat sa isi monitorizeze acest parametru pentru a evita posibilele complicatii in contextul pandemic.
Saturatia de oxigen era insa si inainte de izbucnirea pandemiei un indicator important al starii de sanatate si continua sa fie, iar in cele ce urmeaza va vom oferi toate argumentele in sprijinul acestei afirmatii. Veti putea afla ce indica saturatia de oxigen, cum se masoara corect si care sunt valorile normale, precum si ce probleme pot indica rezultatele sub limita normala.
Ce indica saturatia de oxigen
Prin saturatia de oxigen se intelege nivelul de oxigen din sange, implicit aportul de oxigen de care beneficiaza celulele de la nivelul organelor si tesuturilor. Pentru cine nu stie, oxigenul care patrunde in organism prin caile respiratorii este transferat in sange la nivelul plamanilor, mai exact al alveolelor pulmonare. Moleculele de oxigen se ataseaza de o proteina din globulele rosii numita hemoglobina si astfel sunt transportate prin intermediul sangelui la fiecare celula pentru a contribui la producerea energiei si la mentinerea functiilor vitale.
Revenind la saturatia de oxigen, aceasta exprima raportul dintre hemoglobina incarcata cu oxigen si numarul total de molecule de hemoglobina, care trebuie sa se mentina la valori ridicate pentru ca organismul sa functioneze normal. Saturatia de oxigen se masoara in special pentru a evalua functia respiratorie de care depinde in buna masura acest parametru, insa poate oferi indicii si in privinta unor probleme de alta natura.
Dupa cum precizam si in introducerea acestui material, saturatia de oxigen constituie un detaliu care trebuie monitorizat indeaproape in cazul pacientilor cu probleme respiratorii grave sau boli cronice de natura respiratorie.
Cum se masoara corect saturatia de oxigen
Exista doua metode prin care poate fi stabilita saturatia de oxigen in cazul unui pacient - una neinvaziva, folosita in mod curent pentru monitorizare si testare rapida, iar alta folosita in anumite situatii, mai precisa dar necesitand recoltarea unei probe de sange.
Pulsoximetria
Este metoda cea mai simpla si cea mai frecvent folosita pentru a masura saturatia de oxigen si presupune folosirea unui dispozitiv medical portabil sau atasat unor echipamente de monitorizare mai complexe, numit pulsoximetru. Acesta este dotat cu un senzor care se plaseaza de obicei pe varful unui deget sau pe lobul urechii, in zonele bogat vascularizate. Dispozitivul are nevoie de cateva secunde pentru a determina nivelul de oxigen din sange cu ajutorul a doua tipuri de lumina cu lungimi de unda diferite si a unui detector ce masoara cantitatea de lumina absorbita in sange. Pe baza acestui detaliu, pulsoximetrul calculeaza saturatia de oxigen, care este afisata de ecranul dispozitivului, impreuna cu pulsul.
Mai nou, exista o serie de modele de ceasuri inteligente sau barari de fitness dotate cu senzori care pot determina in orice moment saturatia de oxigen sau o pot monitoriza in permanenta
Gazometria sanguina
Este un test mai complex efectuat in laborator pe baza unei probe de sange recoltate de la pacient. O astfel de analiza determina nivelul gazelor din sange precum si presiunea acestora, alaturi de alti parametri importanti. Astfel, pe langa saturatia de oxigen, geometria sanguina mai indica si nivelul dioxidului de carbon, pH-ul sangelui, presiunea oxigenului si dioxidului de carbon.
Ce valori normale are saturatia de oxigen
Ideal este ca saturatia de oxigen sa fie de 100%, insa nici valorile usor scazute nu sunt de natura sa ingrijoreze. In cazul nou-nascutilor, saturatia de oxigen se incadreaza intre limitele normale de 93% si 97% iar la copiii de varste mai mari valorile normale sunt cuprinse intre 97% si 100%.
In ceea ce priveste adultii, saturatia de oxigen normala incepe la pragul de 95% iar cu cat urca spre100%, cu atat mai bine. Cand saturatia de oxigen se mentine intre 90% si 94% vorbim de hipoxie usoara, ce necesita investigatii si monitorizare constanta pentru ca la sub 93% incep sa apara probleme la nivelul plamanilor ce afecteaza ulterior si alte organe din cauza oxigenarii insuficiente.
Daca saturatia de oxigen scade sub 90%, deja e o situatie critica iar pacientul necesita de urgenta ingrijiri medicale intrucat se afla in hipoxie severa iar organismul nu-si mai poate asigura singur aportul necesar de oxigen.
Pulsoximetru medical profesional masoara concentratia de oxigen din sange si pulsul. Folosire pe deget. Masurarea se realizeaza prin emiterea si receptia de raze infrarosii. Pulsoximetrul se poate utiliza atat de catre adulti, cat si de catre copii. Ofera o masurare precisa si rapida. Pulsoximetrul este util in spitale, policlinici, dar si acasa pentru monitorizarea saturatiei de oxigen si a pulsului.
Ce probleme de sanatate indica saturatia de oxigen scazuta
E important de stiut ca saturatia de oxigen variaza usor pe parcursul zilei, putand fi influentata de diferiti factori. De exemplu, la altitudini mari unde aerul este mai rarefiat e normal ca saturatia de oxigen sa scada, la fel si intr-un mediu poluat sau intr-un spatiu ingust si neaerisit. Atat timp cat saturatia scade temporar si nu se mentine o perioada indelungata la valori sub 93% nu este o problema, pentru ca in mod normal va reveni la valorile sigure, peste pragul de 95%.
Totusi daca saturatia de oxigen se mentine constant la o valoare scazuta, mai ales fara influenta factorilor enumerati mai sus, este un semn clar al unei probleme de sanatate.
Cel mai adesea, e vorba de o problema respiratorie iar din aceasta categorie putem mentiona:
-
Apneea in somn;
-
Astmul;
-
Pneumonia;
-
Infectiile respiratorii severe;
-
Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC):
-
Emfizemul pulmonar;
-
Bronsita;
-
Tuberculoza;
-
Cancerul pulmonar.
De asemenea, insuficienta cardiaca sau malformatiile congenitale ale inimii sunt asociate adesea cu saturatia de oxigen scazuta, le fel si anemiile severe.
Cum se trateaza hipoxia
O saturatie de oxigen care se mentine la valori scazute constituie intotdeauna un semnal de alarma, iar pacientii trebuie sa se adreseze fara intarziere unui medic pneumolog. Prioritatea in acest caz este restabilirea valorilor normale, intrucat lipsa de oxigen duce rapid la aparitia de complicatii severe iar in cazurile cele mai grave, chiar la deces. In acest scop pacientii necesita un aport suplimentar de oxigen care poate fi asigurat cu ajutorul a diferite dispozitive medicale, in functie de gradul de hipoxie. In cazurile usoare, oxigenoterapia se asigura prin intermediul unor tuburi nazale conectate la un tub de oxigen iar pacientii cu forme moderate sunt conectati la o masca de oxigen care le ofera un aport sporit si ii ajuta sa respire singuri.
Cazurile severe, in care pacientii nu mai pot respira singuri, necesita ventilatie mecanica invaziva ce presupune introducerea unui tub in canalul traheal, prin care se pompeaza oxigen direct in plamani, la o presiune controlata.
In acelasi timp se fac investigatii pentru identificarea cauzei care a dus la scaderea saturatiei de oxigen, iar, in functie de diagnostic, se administreaza tratamentul adecvat. Pe tot parcursul oxigenoterapiei, saturatia de oxigen este monitorizata in permanenta, iar, ulterior, dupa ce valorile se stabilizeaza in limitele normale, pacientilor li se recomanda sa continue monitorizarea cu ajutorul unui pulsoximetru, in paralel cu tratamentul prescris.