Ciupercile Maitake: beneficii si recomandari privind consumul

Ciupercile Maitake: beneficii si recomandari privind consumul Ciupercile Maitake: beneficii si recomandari privind consumul

Ultima actualizare: 24 aprilie 2025

Ciuperci-Maitake

Despre consumul de ciuperci Maitake se stie ca atrage o serie de beneficii pentru sanatate, care au inceput sa fie descoperite inca de acum aproape 4.000 de ani in zona Orientului Indepartat. Aceste beneficii au fost descoperite si promovate de chinezi si japonezi, acestia din urma fiind si cei mai mari consumatori de ciuperci Maitake care, la origine, provin din China. Tot datorita acestor beneficii, ciupercile Maitake au devenit un remediu intens utilizat in medicina traditionala chinezeasca, ajungand treptat sa fie cunoscute in intreaga lume.

In prezent, se consuma ciuperci Maitake mai peste tot in lume, atat ca ingredient culinar, cat si in scop terapeutic, pe langa beneficii avand si o aroma specifica, pe care multi o apreciaza.

Daca vreti sa aflati ce beneficii sunt asociate cu consumul de ciuperci Maitake si cum puteti profita de ele, va invitam sa parcurgeti pana la final acest articol, din care veti afla toate informatiile necesare.


Ce sunt ciupercile Maitake

Denumirea de ciuperci Maitake provine din limba japoneza si se traduce prin „ciuperca dansatoare”, facand referire la exuberanta culegatorilor care efectiv dansau de bucurie cand gaseau un astfel de exemplar. Bucuria lor este de inteles, avand in vedere ca ciupercile Maitake sunt mai mari decat cele obisnuite, corpul fructifer putand depasi 100 de centimetri, iar greutatea fiind de cateva kilograme. In zonele intens cultivate, pot fi gasite chiar si ciuperci Maitake de peste 20-30 de kilograme. Cresc la baza stejarilor, artarilor si ulmilor, fiind originare din China, pentru ca ulterior sa se raspandeasca si in alte zone de pe glob si devenind foarte populare in Japonia si Statele Unite.

Corpul fructifer se dezvolta dintr-un tubercul de marimea unui cartof si are aspectul unui buchet format din palarii mici, subtiri cu margini ondulate, de culoare bruna, sustinute de tulpini subtiri, mai deschise la culoare. Ca aspect, ciupercile Maitake se aseamana cel mai bine cu pleurotus, dar au dimensiuni mai mari. De asemenea, aspectul lor aduce oarecum cu cel al unei conopide sau al unui coral.

Ce proprietati nutritive au ciupercile Maitake

O cantitate de 100 de grame de ciuperci Maitake are doar 26 de calorii conferite de 4,8 grame de carbohidrati, 1,4 grame de proteine si 01, grame de lipide, la care se mai adauga 1,9 grame de fibre. Analizele la care a fost supus acest remediu natural au aratat ca in ciupercile Maitake se gasesc peste 400 de compusi bioactivi, printre care se numara diferite polozaharide, antioxidanti, triterpenoizi, alcaloizi si nutrienti esentiali. Din aceasta ultima categorie, mentionam vitamine din complexul B, vitamina D si cantitati mai mici de vitamina C, vitamina E si beta-caroten, din care e sintetizata in organism vitamina A. De asemenea, tot din categoria nutrientilor esentiali fac parte si minerale precum cuprul, fosforul si potasiul, care se gasesc in ciupercile Maitake.

Ce beneficii aduce consumul de ciuperci Maitake

Datorita numerosilor compusi bioactivi de care am amintit in capitolul anterior, consumul de ciuperci Maitake este asociat cu o serie de beneficii pentru sanatate, care au contribuit la cresterea popularitatii acestei specii, mai ales in epoca moderna, dupa ce aceste beneficii au fost confirmate de studii de laborator. In cele ce urmeaza, va prezentam o lista cu principalele beneficii ale consumului de ciuperci Maitake si explicatiile lor.  

  • Cresterea imunitatii

Ciupercile Maitake au un continut crescut de beta-glucani, care sunt polizaharide cu puternic efect imunostimulator. Acesta se materializeaza prin imbunatatirea activitatii si eficientei celulelor imunitare, care asigura astfel o mai buna protectie a organismului in fata agentilor patogeni, reducand riscul de infectii.

De asemenea, datorita vitaminei C, consumul de ciuperci Maitake contribuie la producerea de celule imunitare si la reglarea functiilor acestora.

  • Imbunatatirea sensibilitatii la insulina

Unul dintre beta-glucanii din ciupercile Maitake este si fractiunea SX, care actioneaza asupra receptorilor de insulina de la nivelul celulelor. Mai exact, creste sensibilitatea acestora la insulina, care este un hormon pancreatic ce intermediaza absorbtia glucozei din sange in celule. Prin efectul acestor beta-glucani, consumul de ciuperci Maitake contribuie la prevenirea diabetului, prin mentinerea glicemiei in limite normale, si totodata ii ajuta pe pacientii cu aceasta boala sa iti tina glicemia sub control.

  • Reducerea stresului oxidativ

Stresul oxidativ e cauzat de niste compusi instabili care se formeaza in corp sau patrund din exterior si reactioneaza cu celulele si moleculele din organism, modificandu-le structura si functionalitatea. Procesul se numeste stres oxidativ si constituie cauza multor probleme de sanatate, ce pot fi prevenite si prin consumul de ciuperci Maitake. Acestea contin antioxidanti care intra in reactie cu radicalii liberi si ii stabilizeaza, reducand astfel stresul oxidativ si riscurile asociate.

  • Scaderea colesterolului

Consumul de ciuperci Maitake atrage beneficii si in plan cardiovascular, prin capacitatea unor compusi de a reduce nivelul de colesterol rau (LDL). Mai exact, acestia stimuleaza ficatul sa atraga o cantitate mai mare de colesterol rau din sange si sa o elimine prin intermediul bilei, reducand totodata si sinteza excesiva a acestui tip de colesterol.

Ciupercile-Maitake

Cum se consuma ciuperci Maitake

Ciupercile Maitake pot fi folosite in egala masura ca remediu naturist sau ca ingredient culinar cu calitati aparte, care vin la pachet si cu acele beneficii despre care tocmai am vorbit mai devreme.

Consumate in stare proaspata, pot fi gatite ca orice alte ciuperci, avand o textura carnoasa si usor crocanta, cumva asemanatoare ghebelor. Fie ca sunt sotate la tigaie, fripte pe plita, gatite la cuptor sau sub forma de tocana, ciupercile Maitake confera oricarui preparat o aroma pamantoasa care nu poate fi pe placul tuturor si de aceea se recomanda sa le testati gustul inainte, daca nu ati mai consumat pana acum.

Ciupercile Maitake pot fi gasite si in varianta uscata, caz in care se tin in apa pentru a se hidrata, dupa care pot fi gatite si consumate dupa preferinte.

Ca remediu naturist, ciupercile Maitake sunt disponibile sub forma de suplimente alimentare, care pot fi procurate fara prescriptie medicala din farmacii, dar si din magazinele naturiste.

Masuri de precautie si contraindicatii

Ciupercile Maitake sunt considerate sigure pentru consum chiar si in cantiati mari, desi e putin probabil ca acest lucru sa se intample, intrucat aroma lor specifica poate afecta gustul mancarii daca sunt adaugate in exces. Persoanele alergice la spori si fungi trebuie sa manifeste precautie, pentru ca ciupercile Maitake le pot cauza reactii adverse, asa ca se recomanda testarea prealabila a gradului de toleranta a organismului.

Suplimentele alimentare se administreaza in dozele recomandate in prospect, iar in cazurile rare in care pot aparea reactii adverse, cel mai sigur este sa se sisteze imediat administrarea.

Pacientii care urmeaza un tratament medicamentos pentru controlul glicemiei, tensiunii arteriale sau nivelului de colesterol trebuie sa se adreseze medicului inainte de a-si administra suplimente cu ciuperci Maitake, intrucat compusii bioactivi pe care ii contin pot interfera cu actiunea substantelor active din medicamente.

Despre efectele ciupercilor Maitake asupra evolutiei sarcinii nu se cunosc foarte multe detalii, pentru ca nu au fost inca efectuate suficiente studii, astfel ca pentru evitarea oricarui risc posibil, femeile insarcinate e bine sa evite dietele bazate pe acest remediu. Recomandarea este valabila si in perioada alaptarii, pentru ca nu se stie inca nici care sunt efectele pe care aceste ciuperci le pot avea asupra calitatii laptelui matern si sanatatii bebelusului.