
Crema anestezica a devenit un produs obisnuit din dotarea cabinetelor medicale in care se efectueaza diferite interventii minore, dar si pentru saloanele de cosmetica ce pun in aplicare anumite proceduri, care pot cauza un usor disconfort din cauza durerii. Totodata, crema anestezica poate fi procurata din farmacii, pentru a fi utilizata acasa, in scopul ameliorarii unor dureri locale, insa e important de retinut ca efectul sau este limitat la o anumita perioada si de aceea nu este eficienta in tratarea durerilor cronice.
Desi considerata un produs sigur, crema anestezica poate cauza si anumite reactii adverse, daca este folosita in mod necorespunzator, si de aceea am decis sa va prezentam in continuare toate informatiile despre acest produs farmaceutic si utilizarea sa corecta.
Ce este crema anestezica
Crema anestezica face parte din categoria produselor topice, adica acele produse cu actiune locala care se aplica direct pe piele si isi fac efectul dupa ce sunt absorbite prin tesutul cutanat. In cazul de fata, crema anestezica se foloseste in scopul eliminarii temporare a durerii in zona in care este aplicata, prin blocarea impulsurilor nervoase. Nervii devin astfel insensibili la stimulii care cauzeaza durerea, iar aplicarea de crema anestezica induce o senzatie de amorteala, cu reducerea pana la disparitie a sensibilitatii in zona in care actioneaza produsul.
Efectul cremei anestezice se datoreaza uneia sau mai multor substante active pe care aceasta le contine, iar cele mai des utilizate astfel de substante sunt lidocaina, prilocaina, benzocaina si tetracaina.
Pe langa acestea, crema anestezica mai poate contine substante antiinflamatoare si cu efect antimicrobian, care previn inflamatia si infectiile ce pot aparea ulterior procedurii care necesita anestezie locala.
Cand e necesara crema anestezica
In general, crema anestezica este considerata un produs de uz medical si uz cosmetic, fiind utilizata pentru o serie de proceduri specifice ambelor domenii, in scopul reducerii dureri si disconfortului, dar si pentru cresterea eficientei procedurilor respective.
Utilizari medicale
In domeniul medical, crema anestezica este folosita in general pentru interventii minore, dar care pot fi neplacute pentru pacienti din cauza durerii provocate. In cazul pacientilor anxiosi, se poate folosi crema anestezica inaintea administrarii de tratament injectabile sau a recoltarii de sange pentru analize, iar faptul ca acestia nu vor simti durerea reduce din starea de neliniste. De asemenea, se foloseste crema anestezica atunci cand este necesara prelevarea unor probe de tesut pentru biopsie, precum si in interventiile chirurgicale minore pentru care este suficienta anestezia locala.
Si in cabinetele stomatologice, utilizarea cremei anestezice este o practica obisnuita, aplicandu-se la nivelul gingiilor sau mucoasei bucale, inaintea injectarii anestezicelor mai puternice, a extractiilor dentare, detartrajelor sau fixarii de aparate dentare. Crema anestezica se mai poate administra si pentru calmarea durerilor dentare dupa anumite proceduri, dar si a durerilor cauzate de gingivite, stomatite sau afte bucale.
Nu in ultimul rand, crema anestezica poate calma si usturimile asociate cu arsurile usoare sau iritatii ale pielii.
Proceduri cosmetice
Chiar si unele tratamente de intretinere si infrumusetare pot fi neplacute din cauza durerii temporare, iar pentru a oferi clientilor o experienta cat mai placuta, multe cabinete folosesc crema anestezica. Injectarile cu botox sau acid hialuronic, epilarea, tratamentele cu laser sunt proceduri care pot necesita aplicarea prealabila de crema anestezica, pentru inlaturarea disconfortului generat de durere.
In acelasi timp, si clientii saloanelor de tatuaje si piercing beneficiaza frecvent de un astfel de remediu, pentru a reduce durerea asociata cu aceste proceduri.

Cum se foloseste crema anestezica
Crema anestezica se aplica intotdeauna inaintea procedurii medicale sau cosmetice care necesita anestezie locala, avand nevoie ce un anumit interval de timp pentru a-si face efectul. Acest interval difera de la un produs la altul si este precizat in prospect. Inainte de aplicare, pielea trebuie sa fie bine curatata, dupa care se sterge sau se lasa sa se usuce. Aplicarea cremei se face in strat gros, respectand doza precizata in prospect, dupa care trebuie lasata sa actioneze in medie 30 de minute, insa si acest detaliu este mentionat in prospectul care insoteste fiecare produs. Optional, suprafata tratata cu crema anestezica poate fi acoperita cu o folie, pentru a imbunatati absorbtia, insa chiar si asa anestezicul trebuie lasat sa actioneze atat cat recomanda producatorul. Dupa aceea, se testeaza sensibilitatea zonei tratate si se indeparteaza crema in exces, fara a spala pielea.
In niciun caz, crema anestezica nu se aplica pe leziuni deschise sau pe zone de piele sever afectate.
Cum sa alegeti corect o crema anestezica
Desi vorbim de un produs folosit preponderent in cabinetele medicale si saloanele de cosmetica si administrat de personal calificat, am considerat util sa va facem cunoscute si criteriile pe baza carora se alege o crema anestezica. In primul rand, se are in vedere tipul procedurii care urmeaza sa fie aplicata, iar in functie de aceasta, se alege o crema cu un efect mai puternic sau mai usor.
De asemenea, un alt aspect important este durata efectului cremei, pentru a nu exista riscul ca acesta sa dispara inainte de finalizarea procedurii. Astfel, pentru interventiile mai complexe, este necesara o crema cu un efect prelungit, in timp ce pentru proceduri precum tratamentele injectabile este suficienta o crema cu un efect redus.
Se tine cont si de sensibilitatea pielii, in functie de care se alege o crema mai delicata, daca pacientul are o piele sensibila sau sufera de alergii la anumite substante. Pentru mai multa siguranta, trebuie folosite doar produse testate dermatologic, iar in cazul pacientilor cu piele sensibila sa se faca un test de toleranta inainte de administrarea anestezicului. Acesta presupune aplicarea unei cantitati mici de crema pe o suprafata redusa a pielii, asteptand apoi cateva minute pentru a urmari daca apar reactii adverse.
Ce efecte secundare poate avea crema anestezica
Folosita in mod corect si in doze potrivite, crema anestezica este in general bine tolerata de piele, insa in cazuri exceptionale sau daca e aplicata excesiv, poate cauza iritatii ori eruptii locale sau o senzatie prelungita de amorteala in zona de aplicare.
Pentru a evita posibilele efecte nedorite, este recomandat sa lasati administrarea acestui tip de anestezic in sarcina personalului calificat, care stie cel mai bine ce tip de crema trebuie folosit in fiecare situatie, care este durata si intensitatea efectului si cand ar trebui evitat un astfel de tratament.
In concluzie, crema anestezica este un produs topic folosit pentru reducerea durerii in proceduri estetice si medicale minore, iar utilizarea ei presupune respectarea indicatiilor producatorului si a regulilor de aplicare.