Perioada sarcinii determina o serie de schimbari in organismul femeilor iar acestea sunt cauza unor manifestari nu tocmai placute. Una din aceste manifestari este si refluxul gastroesofagian, care apare preponderent din trimestrul 2 de sarcina, pe fondul modificarilor hormonale dar si din cauza cresterii in dimensiuni a uterului, care pune presiune tot mai mare pe stomac.
Se estimeaza ca refluxul gastroesofagian este o problema prezenta la aproximativ jumatate din numarul de sarcini, aparitia sa fiind influentata de anumiti factori precum varsta, existenta unor sarcini anterioare precum si antecedente de probleme digestive inaintea sarcinii actuale.
In general, refluxul gastroesofagian dispare dupa nastere, insa pana la acel moment senzatiile de arsura si celelalte simptome pe care le genereaza pot fi foarte neplacute.
De aceea, ne-am gandit ca niste sfaturi privind gestionarea simptomelor de reflux gastroesofagian in perioada sarcinii ar prezenta un subiect de interes pentru cititoarele noastre si nu numai.
Ce este si cum se manifesta refluxul gastroesofagian?
Refluxul gastroesofagian se produce atunci cand continutul acid din stomac refuleaza si patrunde in partea inferioara a esofagului – acel tub prin care bolul alimentar ajunge din cavitatea bucala in stomac. In mod normal, refluxul gastroesofagian este impiedicat datorita faptului ca la jonctiunea esofagului cu stomacul exista un sfincter care se deschide doar pentru a permite trecerea alimentelor, dupa care se strange pentru a impiedica refularea continutului acid din stomac in esofag.
Refluxul esofagian are loc atunci cand sfincterul devine prea relaxat sau slabeste si nu se mai inchide complet. De asemenea o presiune crescuta asupra stomacului poate impinge continutul acestuia in esofag, cauzand astfel reflux gastroesofagian.
In ceea ce priveste simptomele de reflux gastroesofagian, acestea se manifesta in mod special printr-o senzatie puternica de arsura in partea superioara a abdomenului, ce poate urca de multe ori catre piept, pana la nivelul gatului. Aceasta arsura neplacuta poate genera si senzatia de varsatura, iar uneori continutul stomacului poate ajunge pana in partea superioara a esofagului determinand o regurgitare usoara.
Refluxul gastroesofagian se mai poate manifesta prin balonare, senzatie de greata si o stare generala alterata. Aceste simptome apar in general dupa consumul de alimente sau lichide, iar in cazul femeilor insarcinate devin tot mai frecvente incepand cu trimestrul al doilea.
Farmacistii Catena recomanda crema pentru vergeturi Rilastil Stretch Marks, un tratament specific antivergeturi care, prin textura bogata si cremoasa, este potrivita pentru un masaj lung si pozitiv. Crema vergeturi contine un complex de aminoacizi, vitamine si ulei din tarate de ovaz care cresc elasticitatea pielii si lupta impotriva deteriorarii acesteia.
Sfaturi pentru a gestiona refluxul gastroesofagian in sarcina
Din pacate, refluxul gastroesofagian in sarcina nu poate fi prevenit in totalitate, intrucat schimbarile hormonale si cresterea in volum a uterului, care incepe sa exercite presiune asupra stomacului, sunt procese fiziologice firesti.
Nici tratamentele medicamentoase prescrise de obicei pacientilor cu o astfel de problema nu sunt recomandate intrucat pot afecta sarcina, insa exista mai multe moduri prin care puteti gestiona refluxul gastroesofagian, astfel incat disconfortul creat sa fie unul minim.
Asa cum am promis, avem cateva sfaturi pentru dumneavoastra in acest sens, pe care va invitam sa le parcurgeti in cele ce urmeaza!
Mancati mai putin si mai des
Cu cat stomacul este mai plin, cu atat creste riscul producerii de reflux gastroesofagian si totodata intensitatea simptomelor pe care acesta le genereaza. De aceea este recomandat sa evitati mesele copioase si sa va obisnuiti sa consumati portii mai mici la o masa. Nu este nicio problema ca astfel veti manca mai des, insa nu veti avea stomacul plin si veti lasa timp ca alimentele consumate sa se digere intre mese. Recomandarea este valabila si pentru consumul de lichide, fiind de preferat sa beti cantitati mici la anumite intervale in loc sa beti multa apa doar cand vi se face sete.
Evitati alimentele care cresc aciditatea gastrica
Refluxul gastroesofagian nu este influentat doar de cantitatea de alimente care ajung in stomac la o singura masa, ci si de calitatea acestora. Mai exact, exista alimente care cresc nivelul de aciditate gastrica si odata cu el riscul ca o parte din continutul gastric sa refuleze in esofag. Din categoria acestor alimente fac parte mancarurile picante sau foarte condimentate, preparatele cu un continut ridicat de grasime, precum si alimentele cu aciditate ridicata cum ar fi rosiile, citricele, salatele acrite cu otet sau zeama de lamaie si muraturile.
Ca alternativa, puteti consuma cu incredere fructe si legume, lactate degresate, peste, carne slaba, cereale integrale.
Nu luati cina foarte tarziu
Chiar daca ne-ati urmat sfatul si ati mancat putin si sanatos, exista un risc sporit de producere a refluxului gastroesofagian daca nu lasati sa se scurga 1-2 ore intre ultima masa a zilei si mersul la culcare. Aceasta pentru ca pozitia orizontala favorizeaza deplasarea continutului stomacului catre zona de jonctiune cu esofagul, astfel ca refluxul gastroesofagian poate aparea chiar si daca nu ati mancat foarte mult.
De aceea, este de preferat sa mancati cu cateva ore inainte de culcare, pentru a lasa timp stomacului sa digere o parte din alimentele consumate.
Ajustati pozitia in timpul somnului
Daca tot am adus vorba despre somn si riscul mai mare de reflux gastroesofagian pe timpul noptii, trebuie sa precizam ca acest risc poate fi redus si prin ajustarea pozitiei. Mai exact, pozitia corpului trebuie sa fie usor inclinata, cu partea superioara putin mai sus fata de cea inferioara. Astfel, legea gravitatiei atrage in jos continutul stomacului iar riscul ca acesta sa refuleze in esofag este mai mic decat daca ati dormi in pozitie perfect orizontala. Puteti ajusta pozitia in timpul somnului ridicand cu cativa centimetri capul patului prin plasarea unor carti sau caramizi sub picioarele acestuia sau punand o pilota impaturita sub saltea.
Evitati stresul
E drept ca perioada sarcinii nu este una lipsita de stres, insa trebuie sa evitati cat mai mult situatiile care va pot crea emotii puternice, tensiune si alte stari psihice negative. Aceasta pentru ca intre sistemul nervos si cel digestiv exista o legatura mai puternica decat pare la prima vedere, iar reactiile la stres se manifesta atat in plan emotional, cat si fizic.
Astfel, secretia hormonilor specifici stresului poate genera anumite tulburari digestive, cum ar fi cresterea nivelului de aciditate din stomac, asociata cu un risc crescut de reflux gastroesofagian, mai ales in cazul femeilor insarcinate.
Asadar, evitati stresul pe cat posibil, folositi tehnici de relaxare, petreceti cat mai mult timp in aer liber si concentrati-va pe activitatile care va fac placere.
Ca recomandari pentru gestionarea simptomelor de reflux gastroesofagian ar mai fi de adaugat evitarea fumatului si a consumului de alcool, insa avem convingerea ca marea majoritate a femeilor insarcinate au renuntat deja la aceste obiceiuri nesanatoase din considerente care tin de siguranta sarcinii.