Sangerarile in sarcina nu reprezinta intotdeauna un semn de ingrijorare, fiind de cele mai multe ori rezultatul firesc al transformarilor care au loc in organismul femeilor pe parcursul acestei perioade.
Este o problema cu care se confrunta aproximativ 20% din femeile insarcinate si apare mai ales in primele 3 luni de sarcina, insa acest simptom nu trebuie nici tratat cu indiferenta, pentru ca poate fi si semnul unor probleme mai serioase.
Farmacistii Catena recomanda FemoSun de la Sun Wave Pharma, un supliment alimentar recomandat femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate sau care se afla la debutul sarcinii. Acest supliment contine toate ingredientele-cheie necesare unei sarcini sanatoase: acid folic si folati, DHA (un acid gras Omega-3), fier, iod, magneziu, complexul vitaminic B, vitaminele C si E.
Sangerari in sarcina – care ar putea fi cauzele
Pentru a intelege mai bine acest lucru va prezentam in continuare posibilele cauze ale sangerarilor in sarcina, insotite de cateva sfaturi pentru prevenirea acestora.
Sangerarea de implantare
Aceasta este prima sangerare in sarcina, care apare de obicei dupa 10-14 zile de la momentul conceptiei, in perioada in care ar fi trebuit sa aiba loc menstruatia.
Cauza nu constituie un motiv de ingrijorare, fiind rezultatul implantarii ovulului fecundat, la nivelul uterului. In acest caz, sangerarea in sarcina nu este abundenta si nu provoaca disconfort, iar sangele are un aspect rozaliu.
Sarcina extrauterina
Spre deosebire de cauza mentionata anterior si care este una normala, sangerarile in sarcina pot aparea si ca urmare a faptului ca ovulul fecundat nu se dezvolta la nivelul uterului, ci in afara acestuia. De obicei, sarcinile extrauterine sunt localizate la nivelul uneia dintre trompele uterine si reprezinta o problema serioasa, care necesita rezolvare urgenta.
De aceasta data, sangerarile in sarcina trebuie sa constituie un semnal de alarma, fiind urmate fara intarziere de un consult de specialitate. Sarcina extrauterina se poare rezolva prin intermediul unei interventii chirurgicale, insa este vital ca aceasta sa fie efectuata cat mai devreme cu putinta.
Probleme la nivelul colului uterin
Colul uterin este acel canal ingust ce face legatura intre uter si vagin, care indeplineste o serie de functii importante atat in perioada sarcinii, cat dupa nastere.
Unul dintre rolurile sale este acela de a impiedica patrunderea agentilor patogeni in uter, prevenind astfel aparitia unor infectii care ar pune in pericol sarcina. Se poate intampla uneori ca insusi colul uterin sa fie infectat de acestia agenti patogeni, iar atunci apar inflamatii care cauzeaza si sangerari in sarcina.
De asemenea, colul uterin poate fi afectat si de alte probleme precum aparitia unor chisturi sau polipi, iar printre simptomele specifice se numara si sangerarile in sarcina. Una din cele mai severe probleme este cancerul de col uterin, care apare ca urmare a infectiei cu virusul HPV.
Avortul spontan
Avortul spontan se soldeaza cu pierderea sarcinii in primele 20 de saptamani, putand fi determinat de mai multe cauze. Unul din primele semne prevestitoare ale avortului spontan il reprezinta sangerarile in sarcina, care pot fi insotite de dureri abdominale.
In astfel de situatii, scurgerile pot fi reduse, de culoare maronie sau pot aparea sangerari abundente de un rosu intens. De asemenea, in unele cazuri, sangerarile in sarcina specifice avortului spontan pot fi sub forma unor cheaguri.
Sarcina molara
De aceasta data vorbim de o cauza mai rar intalnita a sangerarilor in sarcina, determinata de o anomalia genetica. Sarcina molara consta in formarea unei mase anormale de celule in locul embrionului, formatiune care trebuie indepartata de urgenta, inainte e a se extinde si a afecta alte organe.
Simptomele specifice apar in primul trimestru, iar printre ele se numara si sangerarile in sarcina, care sunt abundente si de un rosu aprins.
Acidul folic este recomandat femeilor insarcinate si celor aflate in premenopauza, copiilor si adolescentilor in perioada de crestere si tuturor persoanelor care au carenta de acid folic, manifestata prin iritabilitate, lipsa poftei de mancare, slabirea memoriei si dificultati de respiratie. Asadar, recomandarea farmacistilor Catena este acidul folic de la Remedia.
Dezlipirea placentei
Placenta este acea membrana care se formeaza in uter pe timpul sarcinii si in interiorul careia se dezvolta embrionul. Aceasta hraneste si protejeaza fatul pe toata perioada sarcinii, fiind lipita de peretii interiori ai uterului.
Dezlipirea de placenta consta in desprinderea partiala sau totala a acestui organ temporar de peretii uterului, ceea ce duce la aparitia de sangerari in sarcina abundente, insotite de dureri abdominale si contractii uterine.
Localizarea incorecta a placentei
Chiar daca ramane atasata de peretii uterului, placenta se poate localiza uneori incorect, dand nastere unor complicatii care determina aparitia de sangerari in sarcina.
O prima complicatie este placenta jos inserata, caz in care placenta se formeaza prea aproape de colul uterin, iar in situatia in care aceasta acopera complet orificiul colului, vorbim de placenta previa.
In ambele cazuri, sangerarea in sarcina este abundenta si poate aparea in mod repetat, daca nu se iau masuri la primul semn.
Avortul si nasterea prematura
Avortul consta pierderea sarcinii intre saptamana a 20-a si a 24-a, in timp ce nasterea prematura are loc inaintea celei de-a 37-a saptamani de sarcina. Indiferent de factorii determinanti, in ambele situatii apar sangerari in sarcina care difera in intensitate si aspect de la caz la caz si pot fi insotite de alte simptome neobisnuite pentru o sarcina fara probleme.
Ruptura de uter
Aceasta este o alta problema rara, care apare in cazul femeilor care au mai fost insarcinate si au nascut prin cezariana. O astfel de operatie presupune efectuarea unei incizii la nivelul uterului, prin care este scos fatul, dupa care se face suturarea.
Pe uter va ramane o cicatrice, iar in cazul unei sarcini ulterioare, peretele uterului se poate rupe de-a lungul acestei cicatrici, din cauza faptului ca tesutul este mai putin rezistent.
Pentru stimularea lactatiei, farmacistii Catena recomanda Galafor Forte.Galafor Forte stimuleaza eliberarea de prolactina, reduce starea de anxietate si stresul, regland fluxul laptelui matern. Alaptarea prezinta beneficii atat pentru mama, cat si pentru copil.
Sangerari in sarcina – sfaturi pentru preventie
Prevenirea sangerarilor in sarcina presupune evitarea cauzelor care pot duce la aparitia lor, punand totodata in pericol sanatatea mamei si a fatului. Pentru aceasta, trebuie sa va asigurati in primul rand ca puteti duce o sarcina la bun sfarsit, fara riscuri majore.
In acest sens, este recomandata efectuarea unui control medical amanuntit inainte de a ramane insarcinata. Daca totul este in regula, iar medicul va asigura ca puteti avea o sarcina fara probleme, aceasta trebuie sa fie monitorizata pe tot parcursul sau, prin controale periodice.
Si alimentatia joaca un rol important in prevenirea sangerarilor in sarcina, fiind recomandat consumul de alimente care contin multe vitamine si minerale si evitarea celor considerate nesanatoase.
Fumatul, consumul de alcool sau de substante interzise reprezinta alti factori de risc pentru aparitia sangerarilor in sarcina, putand duce si la aparitia unor malformati sau a altor probleme majore de sanatate in cazul fatului.
De asemenea, evitati activitatile fizice solicitante in perioada sarcinii si alte activitati care va expun riscului unor traumatisme abdominale, ce pot duce la aparitia unor complicatii sau chiar la pierderea sarcinii.
Primele semne ala aparitiei unei infectii vaginale sau urinare trebuie luate foarte in serios, pentru ca astfel de probleme banale in aparenta pot pune sarcina in pericol, generand numeroase complicatii.
Indiferent care sunt cauzele unei sangerari in timpul sarcinii si indiferent de perioada in care acestea apar, este bine sa consultati medicul obstetrician de fiecare data cand va confruntati cu o astfel de problema, pentru a va asigura ca nu exista niciun pericol.
In urma unui examen fizic medicul si, eventual, a unor investigatii suplimentare, medicul poate stabili cauza si cea mai buna solutie pentru rezolvarea sa, astfel incat sarcina sa poata fi dusa la bun sfarsit fara mari emotii.