Sange in urina: cauzele si tratamentul hematuriei

Sange in urina: cauzele si tratamentul hematuriei Sange in urina: cauzele si tratamentul hematuriei

Ultima actualizare: 7 septembrie 2022

hematurie-urina-cu-sange

Prezenta de sange in urina se mai numeste si hematurie si poate avea mai multe cauze, indicand anumite afectiuni. Hematuria nu este o boala, ci un simptom, responsabile de aparitia lui putand fi infectiile, problemele la nivelul rinichilor, unele tipuri de cancer. Uneori, hematuria poate fi observata cu ochiul liber, alteori doar la microscop. Exista doua tipuri de hematurie: tipul vizibil (hematurie macroscopica) si tipul detectabil doar atunci cand se analizeaza urina in laborator (hematurie microscopica). Practic, prin hematurie intelegem prezenta sangelui in urina (globule rosii), iar hematuria macroscopica este, de obicei, cea care trimite pacientul de urgenta la medic. Printre factorii de risc ai urinarii cu sange se numara varsta, sexul, antecedentele familiale, administrarea unor medicamente, exercitiile intense, iar de cele mai multe ori se recomanda si alte investigatii pentru a detecta cauzele hematuriei. Este foarte important de retinut ca acest simptom nu trebuie trecut cu vederea.


Hematuria sau urinarea cu sange – informatii generale

Cand vorbim despre hematurie (sange in urina), aceasta poate avea cauze numeroase si poate fi insotita de alte simptome:

  • senzatie de usturime la urinare;
  • nevoie imperioasa de a urina;
  • febra;
  • dureri de spate;
  • urina cu miros neplacut.

 

Se recomanda anamneza si investigatii amanuntite pentru a stabili cauza afectiunii, prezenta sangelui in urina fiind un semnal de alarma ce poate indica unele boli la nivelul rinichilor, a vezicii urinare, prostatei sau uretrei. Este important de retinut ca hematuria nu este o amenintare grava pentru sanatate, dar consultul de specialitate este recomandat.

Hematurie macroscopica

Hematuria macroscopica inseamna prezenta de sange in urina, fiind vizibila cu ochiul liber. Din cauza globulelor rosii, urina capata o culoare rosie sau maronie si pot aparea adesea si cheaguri de sange. Exista mai multe cauze, printre care inflamatia prostatei sau a vezicii urinare, pietrele la rinichi, glomerulonefrita, tulburarile de coagulare a sangelui, siclemia (afectiune a sangelui), cancerul de prostata, de vezica urinara sau de rinichi, precum si traumele. Tehnicile de diagnostic cuprind rezonanta magnetica nucleara, citologia urinara (analize de laborator), cistoscopia, iar tratamentul se realizeaza in functie de cauza.

Hematurie microscopica

Hematuria microscopica inseamna ca sangele prezent in urina nu poate fi observat cu ochiul liber, ci doar cu ajutorul microscopului, iar simptomele sunt adesea inexistente. Uneori poate aparea usturime la urinare sau nevoia de a merge mai des la toaleta. Printre cauze se numara prostata marita, infectiile de tract urinar, administrarea unor medicamente, pietrele la rinichi, exercitiile fizice intense. Diagnosticul se stabileste cu ajutorul sumarului de urina si a uroculturii. Sumarul de urina evalueaza mai multi parametri, printre care si prezenta hematiilor, iar urocultura identifica microorganismele patogene.

Hematurie – cauze si factori de risc

Printre cauzele de hematurie sau sange in urina se numara infectiile tractului urinar, mai des intalnite in cazul femeilor, prezenta calculilor renali sau calculii renali care obstructioneaza caile urinare, glomerulonefrita (inflamatia glomerulilor renali care filtreaza sangele), marirea prostatei (hiperplazie benigna de prostata), siclemia, administrarea unor medicamente, traumele de la nivelul rinichilor, ce pot surveni in urma unor accidente sau sportului, exercitiile fizice intense.

Factorii de risc pentru prezenta sangelui in urina sunt varsta de peste 40 de ani, fumatul, istoricul de hematurie. Inclusiv expunerea profesionala la colorantii utilizati in industria modei poate provoca hematurie.

Afectiuni care pot cauza urinarea cu sange

Infectiile de tract urinar, pietrele la rinichi, prostata marita, glomerulonefrita, siclemia se numara printre afectiunile care pot duce la aparitia hematuriei. Hematuria poate aparea si in cazurile avansate de cancer de prostata, rinichi sau vezica urinara.

Infectiile de tract urinar

Infectiile de tract urinar sunt cauze frecvente ale hematuriei (sange in urina) si apar atunci cand bacteriile se deplaseaza la nivelul tubului ce conecteaza vezica urinara cu exteriorul, transportand urina. Infectiile urinare cauzeaza usturime la urinare, urinare frecventa, disconfort, iar hematuria poate fi macro sau microscopica.

Pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi pot fi responsabile de aparitia sangelui in urina si sunt formate din minerale sau saruri. Aceste cristale pot provoca blocaje insotite de hematurie, dureri, febra, frisoane, varsaturi, urinare dureroasa.

Prostata marita

La barbatii de varsta mijlocie si la seniori, o cauza destul de comuna a sangelui in urina este marirea prostatei sau hiperplazia benigna de prostata, aspect de impiedica golirea completa a vezicii urinare si poate conduce la infectie de tract urinar insotita de hematurie.

Tratament

Hematuria se trateaza in functie de cauza. Se pot prescrie antibiotice, litotritie extracorporeala, sau alte tratamente medicamentoase, cum este cazul in prostata marita. Netratate, infectiile pot afecta rinichii. Se recomanda consumul a cel putin 2 litri de apa pe zi, renuntarea la fumat si alcool, precum si evitarea expunerii la substantele chimice.

pietre-la-rinichi

Sange in urina la copii – cauze si tratament

La copii, sangele in urina sau hematuria poate avea cauze multiple, printre acestea numarandu-se boala polichistica de rinichi, sindromul Alport (afectiune genetica), prezenta unor cantitati mari de minerale in urina, leziuni, blocaje, malformatii congenitale, structura anormala a tractului urinar, pietre la rinichi, chisturi, siclemie, infectie urinara.

Tratamentul se recomanda in functie de cauze, iar diagnosticul se stabileste pe baza investigatiilor ce includ sumarul de urina si urocultura, analizele de sange (nivelul de creatinina poate indica afectiuni ale rinichilor), ecografie a rinichilor, tomografie computerizata pentru a obtine imagini detaliate ale rinichilor.