Originar din China si India, ceaiul verde a fost dintotdeauna apreciat la nivel mondial pentru beneficiile aduse starii de sanatate. Ceaiul este cea mai consumata bautura din lume dupa apa. Cu toate acestea, 78 % dintre ceaiurile consumate la nivel global sunt negre si doar aproximativ 20 % sunt verzi.
Toate tipurile de ceai verde sunt preparate din frunzele uscate ale Camellia sinensis, denumita si arborele de ceai, planta de ceai sau arbustul de ceai. Tipul de ceai verde depinde de nivelul de oxidare a frunzelor.
Ceaiul verde este produs din frunze neoxidate si este unul dintre cele mai putin procesate tipuri de ceai. De aceea, ceaiul verde este bogat in antioxidanti si polifenoli. Specialistii sustin ca ceaiul verde este una dintre cele mai sanatoase bauturi de pe mapamond. Este plin de antioxidanti atat de benefici pentru sanatate. Printre beneficiile pe care le aduce sunt:
- imbunatatirea functionarii creierului
- sustinerea procesului de slabire
- protejarea impotriva cancerului
- reducerea riscului de boli cardiace
Ceai verde: proprietati, beneficii si utilizari
Ceaiul verde este considerat de multi specialisti ca fiind extrem de benefic pentru tratarea sau prevenirea multor probleme de sanatate datorita continutului sau bogat de antioxidanti si substante nutritive.
Potrivit unui studiu realizat in 2018, s-a demonstrat ca polifenolul EGCG (epigalocatechin galat) prezent in ceaiul verde, a prezentat o gama larga de proprietati terapeutice, cum ar fi:
- antioxidanta
- antiinflamatoare
- anti-ateroscleroza
- anti-infarct miocardic
- anti-diabet
De asemenea, in cadrul unui studiu realizat in 2012, s-a demonstrat ca acesti polifenoli vegetali au efect de prevenire a cancerului atunci cand sunt folositi pentru a proteja pielea si pentru a sustine sistemul imunitar.
Defalcarea nutritionala a ceaiului verde
Ceaiul verde neindulcit nu contine nici macar o calorie. Cofeina care se gaseste intr-o ceasca de ceai verde poate varia in functie de durata infuzarii si de cantitatea de ceai infuzata. In general, ceaiul verde contine o cantitate relativ mica de cofeina (aproximativ 20-45 miligrame intr-o cana de 200 grame), in comparatie cu ceaiul negru, care contine aproximativ 50 de miligrame si cafeaua, cu 95 miligrame pe cana.
Ceaiul verde este considerat una dintre cele mai sanatoase bauturi din lume si contine una dintre cele mai mari cantitati de antioxidanti decat oricare alt ceai.
Ceai verde in curele de slabire
Ceaiul verde poate creste rata metabolica pe termen scurt, motiv pentru care v-ar putea ajuta sa slabiti. Exista mai multe studii care arata ca ceaiul verde poate ajuta la reducerea grasimii corporale, in special a celei din zona abdominala.
Unul dintre aceste studii a durat 12 saptamani si a inclus 240 de persoane care sufereau de obezitate.
In acest studiu, persoanele care au consumat ceai verde si-au redus semnificativ grasimea corporala, greutatea corporala, circumferinta taliei si grasimea abdominala, in comparatie cu cei din grupul de control.
Contine compusi bioactivi sanatosi
Ceaiul verde nu ofera doar hidratare, ci si contine compusi sanatosi. Ceaiul verde contine cantitati mari de polifenoli, acestia fiind compusi naturali benefici pentru sanatate. Acestia pot reduce inflamatia si ajuta la combaterea cancerului.
Ceaiul verde contine o catechina numita epigalocatechin galat (EGCG). Catechinele sunt antioxidanti naturali care ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor, pe langa alte beneficii pentru organism.
In plus, catechinele pot reduce formarea radicalilor liberi in organism, lucru care protejeaza celulele si moleculele de daunele cauzate de stresul oxidativ. Radicalii liberi contribuie la procesul de imbatranire si la aparitia multor tipuri de boli.
EGCG este unul dintre cei mai puternici compusi ai ceaiului verde. Cercetatorii au testat capacitatea acestui compus de a ajuta la tratarea diferitelor afectiuni. S-a demonstrat ca este unul dintre principalii compusi care confera ceaiului verde proprietatile medicinale. In plus, in ceaiul verde se regasesc si cantitati mici de minerale atat de benefice pentru sanatate.
Ce tip de ceai verde se recomanda sa alegeti
Specialistii recomanda sa alegeti o marca de ceai verde de calitate superioara, deoarece unele marci de calitate inferioara pot contine prea mult fluor. Cu toate acestea, chiar daca optati pentru un ceai verde de calitate inferioara, beneficiile raman mai mari decat riscurile.
Ceai verde – rol important in functionarea creierului
Pe langa faptul ca stimuleaza nivelul de energie si capacitatea de atentie, ceaiul verde poate contribui si la cresterea functionarii creierului. Totul se datoreaza cofeinei, care este ingredientul activ cheie si, in acelasi timp, un celebru stimulent.
Nu contine la fel de multa cofeina precum cafeaua, insa este suficienta astfel incat sa stimuleze nivelul de energie fara sa provoace efectele secundare asociate cu consumul excesiv de cofeina.
Cofeina blocheaza actiunea neurotransmitatorului adenozina care comanda in general creierului sa se linisteasca si sa adoarma. In acest fel, stimuleaza declansarea unor neurotransmitatori, cum ar fi norepinefrina si dopamina.
Potrivit studiilor, cofeina poate imbunatati mai multe aspecte ale creierului, cum ar fi vigilenta, starea de spirit, timpul de reactie si memoria.
De mentionat este ca nu doar cofeina poate stimula functionarea creierului. De asemenea, ceaiul verde contine L-teanina, un aminoacid care poate traversa bariera hematoencefalica (sange-creier). L-teanina imbunatateste activitatea neurotransmitatorului inhibitor GABA, care are efecte anti-anxietate. Convertirea L-teaninei in GABA induce o profunda stare de relaxare. De asemenea, sporeste nivelul de dopamina si productia de unde alfa la nivelul creierului.
Conform cercetarilor, L-teanina si cofeina pot avea efecte sinergice. Mai exact, o combinatie intre cele doua substante poate imbunatati in mod substantial functionarea creierului. Acesta este motivul pentru care unii oameni prefera sa bea ceai verde in loc de cafea.
De exemplu, multi oameni au declarat ca simt o energie mai stabila si ca sunt mult mai productivi atunci cand beau ceai verde, spre deosebire de cafea.
Ceai verde – rol in procesul de ardere a grasimilor
Cel mai probabil, ceaiul verde se afla pe lista de ingrediente a suplimentelor de slabit. Se pare ca, potrivit specialistilor, ceaiul verde poate spori arderea grasimilor si rata metabolica.
In cadrul unui studiu, 10 barbati sanatosi au primit extract de ceai verde, iar rezultatele au aratat ca extractul de ceai verde a crescut numarul de calorii arse cu 4%. In timpul unui alt studiu la care au participat 12 barbati sanatosi, extractul de ceai verde a crescut oxidarea grasimilor cu 17%, spre deosebire de cei care au luat produse de tip placebo.
Cu toate acestea, exista studii in urma carora ceaiul verde nu a crescut metabolismul. De aceea, efectele difera in functie de fiecare persoana in parte si de modul in care a fost realizat studiul.
De asemenea, cofeina poate imbunatati capacitatea fizica prin faptul ca mobilizeaza acizii grasi din tesutul adipos si ii transforma in energie.
Poate reduce respiratia urat mirositoare
Catechinele sunt, de asemenea, benefice si pentru sanatatea orala. Potrivit unor cercetari, catehinele pot suprima inmultirea si dezvoltarea bacteriilor, reducand riscul de infectii. Una dintre cele mai raspandite bacterii care se gasesc in gura este Streptococcus mutans. Aceasta favorizeaza formarea placii dentare si este un factor care contribuie la aparitia cariilor.
Conform studiilor realizate in laborator, catechinele care se gasesc in ceaiul verde pot inhiba inmultirea bacteriilor orale.
Poate proteja creierul de efectele imbatranirii
Ceaiul verde este ideal atat pentru functionarea pe termen scurt a creierului, insa poate proteja acest organ vital de efectele procesului natural de imbatranire. Una dintre problemele aparute la persoanele in varsta este maladia Alzheimer. Aceasta boala neurodegenerativa frecventa este cea mai frecventa cauza de dementa la adultii in varsta.
Boala Parkinson este o alta boala neurodegenerativa extrem de raspandita si se caracterizeaza prin moartea neuronilor producatori de dopamina din creier.
Specialistii au demonstrat in urma cercetarilor ca ceaiul verde, prin catechine, poate avea diverse efecte protectoare asupra neuronilor, reducand automat riscul de dementa.
Ceai verde in procesul de prevenire a diabetului de tip 2
In ultimele decenii, diabetul de tip 2 a devenit una dintre cele mai raspandite afectiuni la nivel mondial. Diabetul de tip 2 este caracterizat printr-un nivel ridicat al zaharului din sange, problema care poate fi cauzata de rezistenta la insulina sau incapacitatea organismului de a produce insulina.
Potrivit studiilor, ceaiul verde poate reduce nivelul zaharului din sange si poate imbunatati sensibilitatea la insulina.
Poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare
Bolile cardiovasculare, dintre care bolile de inima si accidentul vascular cerebral, reprezinta principalele cauze de deces la nivel mondial. Cercetatorii au descoperit ca ceaiul verde poate imbunatati unii dintre principalii factori de risc ai acestor afectiuni. De exemplu, ceaiul verde poate echilibra nivelul colesterolului total si nivelul LDL (colesterol rau).
De asemenea, ceaiul verde sporeste capacitatea antioxidanta a sangelui, lucru care protejeaza particulele LDL de stresul oxidativ, aceasta fiind una dintre cauzele bolilor cardiace.
Ceai verde inseamna si longevitate
Ceaiul verde ne poate ajuta sa traim mai mult. Iar explicatia este simpla: unii compusi ai ceaiului verde pot proteja impotriva cancerului si a bolilor de inima.
In cadrul unui studiu, specialistii au analizat 40.530 de adulti japonezi pe durata a 11 ani. Cei care au baut ceai verde in cantitati semnificative (5 sau mai multe cani pe zi) au avut mai putine riscuri de deces in timpul perioadei de studiu:
- deces din toate cauzele: riscuri cu 23% mai mici la femei si cu 12% mai mici la barbati
- deces cauzat de bolile cardiace: 31% mai mici la femei, 22% mai mici la barbati
- deces cauzat de accidente vasculare cerebrale: 42% mai mici la femei, 35% mai mici la barbati
Ceai verde in cosmetica
In urma unui studiu din 2016, s-a aratat ca EGCG din ceaiul verde are proprietati antioxidante, antimicrobiene si antiinflamatoare. Se pare ca isi poate aduce aportul la tratarea acneei si a tenului gras.
Piele grasa
Acneea apare din cauza faptului ca excesul de sebum infunda porii si creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. EGCG are efect antiandrogenic si reduce nivelul lipidelor. Datorita acestui lucru, poate sa scada excretiile de sebum din piele. Prin reducerea sebumului, EGCG poate incetini sau opri dezvoltarea acneei.
Ceaiul verde si pielea din jurul ochilor
Remediul cu ceai verde este ideal si pentru reducerea umflaturilor din jurul ochilor. Afla cum poti folosi ceai verde pentru a trata cearcanele si ochii pufosi:
- introdu doua pungi de ceai verde de baut in apa calda
- stoarce pungile de ceai verde pentru a elimina excesul de lichid
- pune plicurile de ceai verde in frigider pentru 10-20 de minute
- aseaza pungile de ceai verde pe ochii inchisi timp de pana la 30 de minute.
Catena recomanda: Crema antirid Cyclax cu ceai verde
Aceasta crema de fata non-grasa, de consistenta usoara, bogata in extract de ceai verde, actioneza ca antioxidant contracarand efectele daunatoare ale radicalilor liberi, pastrand astfel aspectul tanar al pielii. Crema antirid cu ceai verde Cyclax netezeste ridurile fine si stimuleaza productia de colagen pentru o piele mai elastica si mai proaspata. Cu puternic rol antirid, crema cu ceai verde Cyclax se recomanda tuturor tipurilor de ten. O crema de fata hranitoare, care, prin aportul de extract de ceai verde, ofera o bariera protectoare impotriva ridurilor.
Crema antirid cu ceai verde, cu aplicare zilnica; tonifiaza pielea, conferindu-i finete si facand-o mai catifelata la atingere.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea
https://www.medicalnewstoday.com/articles/269538
https://www.healthline.com/health/benefits-of-green-tea-for-skin