Nasterea in apa este o varianta procedura tot mai populara in ultimii ani, pentru care opteaza din ce in ce mai multe femei. Desi pare o tehnica noua, specifica vremurilor moderne, ideea nasterii in apa a aparut cu multe secole in urma, inca din antichitate. Ignorate multa vreme, beneficiile nasterii in apa au revenit in atentie in 1977, cand un medic ginecolog francez incepe sa foloseasca o cada cu apa calda pentru a le ajuta sa se relaxeze pe pacientele aflate in travaliu. S-a constatat ca femeile care beneficiau de o astfel de procedura aveau un travaliu mult mai usor, iar din acel moment nasterea in apa a inceput sa castige in popularitate.
Despre acest subiect vom vorbi si noi in randurile ce urmeaza, prezentand beneficiile nasterii in apa pentru mama si copil, dar si contraindicatiile cu privire la o astfel de procedura.
Nasterea in apa – avantaje pentru mama
Aducerea pe lume a unui copil este precedata de o perioada de travaliu care poate fi de mai lunga sau mai scurta durata si deseori nu este foarte placuta pentru viitoarea mama. Nasterea in apa face ca travaliul sa devina mai usor suportabil, acesta fiind unul din principalele motive invocate de femeile care opteaza pentru aceasta procedura. Usurarea travaliului se produce pe mai multe cai, dupa cum urmeaza:
Relaxarea musculara
Nasterea in apa calda ajuta muschii sa se relaxeze, reducand astfel tensiunea si disconfortul in timpul contractiilor, facand mai eficienta fiecare contractie si ajutand-o pe femeia insarcinata sa se concentreze mai bine pe controlul respiratiei.
Crearea unei pozitii confortabile
Apa calda asigura flotabilitate corpului femeii gravide, ceea ce reduce presiunea asupra coloanei vertebrale si articulatiilor, conferind totodata o senzatie placuta de plutire si un confort superior celui de pe masa de nasteri.
Reducerea durerii
Acesta este cel mai apreciat beneficiu al nasterii in apa, care se datoreaza in buna masura faptului ca muschii se relaxeaza iar presiunea asupra corpului este redusa datorita flotabilitati. In acelasi timp, apa face ca perineul sa devina mai elastic, ceea ce reduce durerea asociata contractiilor si totodata scade riscul rupturilor uterine.
Farmacistii Catena recomanda crema pentru vergeturi Rilastil Stretch Marks, un tratament specific antivergeturi care, prin textura bogata si cremoasa, este potrivita pentru un masaj lung si pozitiv. Crema vergeturi contine un complex de aminoacizi, vitamine si ulei din tarate de ovaz care cresc elasticitatea pielii si lupta impotriva deteriorarii acesteia.
Scaderea nivelului de stres
Nasterea in apa contribuie si la reducerea nivelului de stres, diminuand secretia de cortizol – supranumit „hormonul stresului” – si favorizand secretia de endorfine, carora li se mai spune „hormonul fericirii”. Este mai mult decat evidenta influenta pozitiva pe care nasterea in apa o are asupra dispozitiei si starii psihice a gravidei, reducand anxietatea si alte emotii negative. Totodata, endorfinele care induc o stare de bine pentru a ajuta organismul sa faca fata efortului pe care il presupune nasterea contribuie si ele la reducerea durerii.
Controlul tensiunii arteriale
Anxietatea si stresul despre care tocmai am amintit determina de multe ori cresterea tensiunii arteriale, iar nasterea in apa are un rol benefic si in acest sens. Pe langa faptul ca diminueaza acesti doi factori de risc, nasterea in apa reduce si tensiunea arteriala prin efectul relaxant pe care apa calda il are asupra muschilor netezi din peretii vaselor sanguine. Astfel, vasele de sange de dilata mai usor, permitand cresterea fluxului sanguin si reducerea presiunii pe care acesta o exercita asupra peretilor arterelor. In acest mod, nasterea in apa stimuleaza si circulatia, favorizand oxigenarea muschilor uterini si scurtand travaliul.
Nasterea in apa – beneficii pentru copil
Cu cativa ani inainte ca nasterea in apa sa inceapa sa devina tot mai populara datorita medicului francez de care am amintit mai devreme, un coleg de-al sau din Rusia a folosit apa calda pentru a simula mediul intrauterin, in incercarea de a salva viata propriului copil nascut prematur. A reusit acest lucru si totodata a adus in atentia lumii medicale beneficiile pe care apa calda le poate avea asupra nou-nascutilor.
Aceste beneficii sunt luate in considerare si in cazul nasterii in apa – un motiv in plus pentru viitoarele mame de a folosi aceasta procedura.
Adaptare mai usoara la mediul extern
Este stiut faptul ca in viata intrauterina fatul se dezvolta intr-un mediu lichid, asigurat de lichidul amniotic. Avand in vedere acest fapt, momentul nasterii poate provoca un oarecare soc pentru ca se face o trecere brusca de la mediul lichid cu care fatul era obisnuit, la mediul exterior. In cazul nasterii in apa aceasta tranzitie se face treptat, nou-nascutul trecand de la mediul lichid din placenta la cel creat in cada de apa calda. De aceea, este lasat sa se acomodeze cu acest mediu, fiindu-i tinut capul la suprafata, pentru ca apoi sa fie scos treptat si pus in bratele mamei. In acest mod, copilul se adapteaza mai usor, fiind reduse riscurile unor complicatii la nastere. De asemenea, nasterea in apa are si beneficii pe termen lung, favorizand dezvoltarea ulterioara a noului nascut.
Reducerea presiunii asupra capului
Faptul ca apa calda determina relaxarea muschilor si totodata confera elasticitate perineului face sa scada presiunea exercitata asupra capului copilului in momentul in care este adus pe lume. Asadar, nasterea in apa face expulzia mai usoara si reduce riscul unor situatii in care se impun anumite interventii ce ar putea afecta copilul.
Stare de bine transmisa de la mama
Si pentru copil, nasterea este un moment stresant din motivele enumerate putin mai devreme. Nasterea in apa duce la reducerea nivelului de stres si prin prisma faptului ca stimuleaza secretia de endorfine in cazul mamei. Starea de bine indusa de aceste endorfine se transmite si copilului, care face astfel fata mai usor momentului nasterii, avand in vedere si trecerea lenta de la mediul intrauterin la cel exterior, intermediata de apa.
Contraindicatii privind nasterea in apa
Exista si anumite situatii in care nasterea in apa este contraindicata, intrucat riscurile pe care le presupune sunt prea mari in comparatie cu beneficiile. In primul rand, nu se recomanda nasterea in apa in cazul femeilor sub 17 ani si celor care au depasit varsta de 35 de ani, intrucat pot interveni complicatii care sa puna in pericol viata mamei sau a fatului. De asemenea, trebuie sa mai retineti faptul ca daca doriti anestezie epidurala sau alt tip de sedare in timpul travaliului nu puteti naste in apa, iar acest lucru este valabil si daca aveti sarcina gemelara sau multipla.
Nici nasterile premature nu se pot face in apa si nici cele in care urmeaza sa fie adus pe lume un copil cu dimensiuni sau greutate peste limitele normale. Contraindicatiile se refera si la orice alta sarcina cu probleme precum si la cazurile care impun travaliu indus.
In general, nu se recomanda nasterea in apa nici in cazul gravidelor care sufera de diabet, herpes, infectii cutanate, orice forma de hepatita, infectie cu virusul HIV sau boli cronice de natura renala, pulmonara si cardiaca.
Nu in ultimul rand, prezentatia pelviana este un alt factor de risc, aceasta insemnand ca fatul nu se afla in pozitia normala in uter, asezat cu capul in jos.