Anemie megaloblastica: simptome, cauze, tratament, prevenire

Anemie megaloblastica: simptome, cauze, tratament, prevenire Anemie megaloblastica: simptome, cauze, tratament, prevenire

Ultima actualizare: 15 iulie 2024

anemie-megaloblastica

Anemia megaloblastica se refera la carenta de vitamina B12 din organism si/sau lipsa de folati (acid folic). Vitamina B12, cunoscuta si sub denumirile de cobalamina sau “vitamina rosie”, este esentiala in sintetizarea globulelor rosii, celulele responsabile de transportul oxigenului in corp. Anemia megaloblastica este o afectiune hematologica aflata intr-o stransa legatura cu anemia pernicioasa, o forma de anemie autoimuna.

Acest tip de anemie apare cand organismul nu poate absorbi vitamina B12 si este, in cele mai multe situatii, o cauza a anemiei pernicioase, o afectiune care distruge celulele stomacului responsabile de absorbtia vitaminei B12.

Anemia megaloblastica poate surveni in urma unei operatii pentru indepartarea unei zone a stomacului sau in cazul unor afectiuni digestive grave ca boala Crohn, boala celiaca sau infectii ale intestinului subtire cu diverse bacterii.

Pe de alta parte, anemia megaloblastica poate fi provocata si de anumite medicamente folosite in tratarea ulcerului, de tipul inhibitorilor pompei de protoni, daca sunt luate pe o perioada mare de timp.

Dieta, desi intr-o proportie foarte mica, joaca si ea un rol in dezvoltarea anemiei megaloblastice si intervine ca problema atunci cand pacientul are un aport foarte scazut de vitamina B12, fapt ce apare cu precadere la vegetarieni, varstnici si la cei care se confrunta cu alcoolism cronic.

 


Ce este anemia megaloblastica?

Anemia megaloblastica este o forma de anemie macrocitara. Anemia macrocitara este o afectiune hematologica (afectiune a sangelui) care face ca maduva osoasa sa produca globule rosii anormal de mari. Este, de asemenea, un tip de anemie prin deficit de vitamine. Aceasta afectiune este cauzata de un aport insuficient de vitamina B12 si/sau vitamina B9 (folat). Furnizorii de asistenta medicala recomanda suplimente cu vitamina B12 si vitamina B9 pentru a trata anemia megaloblastica.

In ce fel afecteaza anemia megaloblastica organismul?

Corpul are nevoie de un anumit nivel de globule rosii sanatoase pentru a transporta oxigenul de la plamani la tesuturi si inapoi. Ca toate celulele sanguine, celulele rosii din sange incep ca celule stem in maduva osoasa. Vitamina B12 si vitamina B9 ajuta la formarea globulelor rosii. Fara niveluri suficiente de vitamina B12 sau vitamina B9, corpul produce celule anormale numite megaloblasti.

ce-este-anemia-megaloblastica

Megaloblastii nu se divid si nu se reproduc asa cum se intampla in cazul celulelor sanatoase, iar acest lucru duce la scaderea nivelului de globule rosii in maduva osoasa. Celulele anormale sunt neobisnuit de mari, atat de mari incat de multe ori nu pot iesi din maduva osoasa pentru a intra in sange. Si chiar daca isi croiesc drum catre fluxul sanguin, aceste celule anormale mor mai devreme decat celulele rosii sanatoase. Combinati, acesti factori reduc numarul de celule rosii din sange, provocand anemie.

Anemia megaloblastica este o boala grava?

Anemia megaloblastica este cauzata partial de deficitul de vitamina B12. Lasata netratata, deficienta de vitamina B12 poate provoca probleme neurologice, cum ar fi pierderi de memorie, probleme de echilibru si parestezie, care este o senzatie de furnicaturi sau intepaturi la nivelul bratelor si picioarelor.

Semne si simptome de anemie megaloblastica

In fazele incipiente, aceasta anemie poate trece neobservata, iar ulterior poate fi pusa pe seama inaintarii in varsta. Insa, atunci cand rezervele de vitamina B12 din organism se epuizeaza, incep sa apara simptomele. Acestea sunt oboseala si extenuare, fotofobie, piele palida, diaree sau constipatie, tahicardie si dureri in zona pieptului, durere la nivelul limbii, cu pete rosiatice si sangerari, lipsa simtului gustativ si a apetitului, care poate atrage dupa sine o scadere in greutate.

Una dintre cele mai grave repercusiuni ale anemiei megaloblastice este afectarea creierului si a celulelor nervoase. In acest moment, pot aparea semne si simptome precum paralizii si parestezii la nivelul degetelor membrelor superioare si inferioare, confuzie, dezechilibru, dificultati de concentrare, judecata alterata, stari depresive si anxioase, tiuit in urechi si chiar dementa.

Cauze si factori de risc

Deficitul de vitamina B12 sau vitamina B9 (folat) este cea mai frecventa cauza a anemiei megaloblastice. Ambele vitamine joaca un rol in dezvoltarea globulelor rosii sanatoase. Atunci cand in organism nu exista niveluri suficiente ale acestor vitamine, celulele rosii ajung sa nu se dezvolte in mod adecvat.

Mai rar, o afectiune genetica mostenita care afecteaza capacitatea organismului de a absorbi unele vitamine poate duce la anemie megaloblastica. De exemplu, unii sugari se confrunta cu sindromul congenital de malabsorbtie a folatilor.

Anemia megaloblastica poate aparea si ca efect secundar al anumitor medicamente care afecteaza functia maduvei osoase.

Ce cauzeaza deficitul de vitamina B12?

Deficitul de vitamina B12 este una dintre principalele cauze ale anemiei megaloblastice. Cativa factori pot provoca aceasta afectiune, cum ar fi:

  • Tulburarile autoimune: Anemia pernicioasa este o tulburare autoimuna care afecteaza capacitatea unei persoane de a absorbi vitamina B12.
  • Afectiunile digestive: Intestinul subtire absoarbe nutrientii din alimentele consumate de o persoana. O afectiune digestiva care perturba functionarea intestinului subtire, cum ar fi boala celiaca, poate duce la carenta de vitamina B12.
  • Dieta: Desi ficatul stocheaza excesul de vitamina B12, persoanele care mananca foarte putine alimente care contin vitamina B12 pot dezvolta o deficienta in timp.

cauze-anemie-megaloblastica

Factori de risc

Cativa factori par sa mareasca riscul unei persoane de a dezvolta anemie megaloblastica, cum ar fi tulburarile care afecteaza absorbtia vitaminei B12. Printre posibilii factori de risc se numara:

  • Alimentatia: Persoanele care nu consuma carne, oua sau lactate pot avea un risc crescut de anemie megaloblastica din cauza lipsei de vitamina B12. O analiza din 2014 a raportat o prevalenta de 80% a deficientei de vitamina B12 in randul populatiilor din India si Hong Kong, unde veganii nu obisnuiesc sa manance alimente fortificate cu vitamina B12 si nu iau suplimente care sa contina acest nutrient.
  • Medicamentele: Anumite medicamente, cum ar fi metformina si inhibitorii pompei de protoni, pot limita absorbtia B12.
  • Anumite afectiuni medicale: Dupa cum mentionam, anumite tulburari, cum ar fi boala celiaca, colita ulcerativa si boala Crohn pot interfera cu absorbtia vitaminei B12.

Diagnostic

Profesionistii din domeniul sanatatii diagnosticheaza anemia megaloblastica pe baza istoricului medical, a examinarii fizice si a analizelor de sange.

Istoricul medical ajuta la stabilirea factorilor de risc si a simptomelor unei persoane. Examenul fizic poate ajuta, de asemenea, la excluderea altor afectiuni.

Medicul poate efectua urmatoarele teste de sange:

  • Hemoleucograma: Acest test ofera informatii despre nivelul de globule rosii, globule albe si trombocite.
  • Frotiu de sange periferic: Frotiul de sange periferic reprezinta o investigatie de laborator prin care sunt examinate microscopic elementele constitutive sangvine.
  • Numaratoare de reticulocite: Acest test de sange verifica celulele rosii imature din maduva osoasa.

anemie-megaloblastica-diagnostic

Testele de sange pot confirma, de asemenea, o deficienta de vitamina B12 sau folat.

Metode de tratament

Daca banuiti ca aveti anemie megaloblastica, este recomandat un consult de specialitate care sa vizeze analiza tintita a sangelui. Medicul recomanda un tratament adecvat bazat pe administrarea de suplimente cu vitamina B12 si folati. Dat fiind faptul ca simptomele sunt subtile, aceasta afectiune poate fi depistata intr-o forma avansata, iar atunci pot fi necesare transfuzii de sange.

Recomandari alimentare pentru persoanele cu anemie megaloblastica

Dieta este un factor important in cresterea si mentinerea unui nivel optim de vitamina B12 si acid folic. Prin urmare, pentru suplimentarea cobalaminei, se recomanda consumul de carne, in special de pui, vita si porc, de oua si produse lactate, dar si de peste, somonul si tonul fiind fruntase la concentratia de B12, alaturi de fructele de mare.

Necesarul zilnic de vitamina B12 al unui adult este de 2,4 mcg.

Pe de alta parte, folatii se pot obtine din consumul zilnic a legumelor cu frunze verzi ca spanacul, salata verde, varza, sparanghelul, broccoli. De asemenea, acid folic contin fasolea, mazarea, lintea, avocado, bamele, sfecla, dar si morcovii, conopida, porumbul si dovleacul.

anemie-megaloblastica-alimentatie

Din categoria semintelor, poate fi asigurata cantitatea necesara de folati din in si floarea-soarelui, dar si din nuci, migdale si arahide. Se recomanda reducerea sau renuntarea la consumul de alcool, deoarece acesta inhiba absorbtia de vitamine.

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23160-megaloblastic-anemia

https://www.healthline.com/health/megaloblastic-anemia

https://www.medicalnewstoday.com/articles/megaloblastic-anemia