Ruptura musculara este o leziune a unui muschi. In cele mai multe cazuri, persoanele care sufera rupturi musculare sunt cele care nu obisnuiesc sa faca sport. O leziune minora poate doar sa supraintinda muschiul, in timp ce accidentarile mai grave pot provoca rupturi partiale sau complete ale acestor tesuturi.
Cele mai afectate zone de ruptura musculara sunt de obicei partea inferioara a spatelui, gamba, zona inghinala si muschii aflati in partea din spate a coapsei.
Ca o prima forma de tratament este suficient sa va odihniti, sa aplicati gheata sau comprese elastice si sa tineti ridicata zona afectata. O ruptura musculara usoara poate fi tratata foarte simplu acasa, in timp ce o ruptura mai grava necesita uneori o interventie chirurgicala.
Pentru a reduce riscul de ruptura musculara este necesar sa faceti in mod constant exercitii de stretching, intindere si intarire atunci cand faceti sport de performanta, fitness sau daca aveti un job care presupune activitate fizica, ca parte a unui program de imbunatatire a conditiei fizice.
Ruptura musculara – generalitati
Ruptura musculara se produce atunci cand muschiul se supraintinde sau se rupe. Aceasta leziune apare de obicei ca urmare a oboselii, suprasolicitarii sau utilizarii necorespunzatoare a unui muschi. Ruptura musculara se poate produce la nivelul oricarui muschi, insa de cele mai multe ori afecteaza partea inferioara a spatelui, gatul, umarul, gamba si partea din spate a coapsei.
Ruptura musculara poate provoca durere si poate limita miscarea la nivelul muschilor afectati. Rupturile usoare si moderate pot fi tratate cu succes acasa cu gheata, antiinflamatoare sau alte produse, cum ar fi Carcel relax crema, un produs cosmetic cu absorbtie rapida in piele, o alternativa topica la baile cu sare Epsom. CarcelRelax poate fi folosit pentru masaj dupa sport sau dupa exercitii fizice, dar si in caz de tensiune musculara. Relaxeaza tesuturile si stimuleaza circulatia sangelui la nivel local. Masajul local cu CarcelRelax ajuta la diminuarea carceilor si a crampelor musculare.
In schimb, rupturile musculare grave pot necesita tratament medical.
Ruptura musculara - cauze
Rupturile musculare acute pot aparea in urma unei suprasolicitari, cum ar fi in timpul ridicarii unui obiect greu sau in timpul un antrenament intens. Problemele musculare cronice pot fi cauzate de leziunile care apar in timpul unor miscari repetitive.
Ruptura musculara – factori de risc
Ruptura musculara poate aparea in urma practicarii unor sporturi de contact, cum ar fi fotbalul, hocheiul, boxul si luptele. Anumite parti ale corpului sunt mai predispuse la stres in timpul practicarii anumitor sporturi. Printre aceste zone se numara:
Picioarele si gleznele
Sporturile care implica efectuarea unor plecari rapide de pe loc si a sariturilor, cum ar fi sprinturile si baschetul, pot afecta muschii gambelor.
Mainile
Sporturile care implica utilizarea excesiva a mainilor, cum ar fi gimnastica sau golful, pot creste riscul de ruptura musculara la nivelul mainii.
Coatele
Ruptura musculara care apare in zona muschilor cotului sunt provocate de practicarea sporturilor cu racheta.
Ruptura musculara - simptome si manifestari
De obicei, simptomele rupturii musculare se simt imediat ce aceasta se produce. Printre acestea se numara:
-
aparitia brusca a durerii
-
rigiditate
-
capacitate limitata de miscare
-
spasme musculare
-
vanatai
-
umflatura
-
slabiciune musculara
Daca ruptura este usoara, muschiul rupt se poate simti usor rigid, insa este in continuare suficient de flexibil incat sa puteti misca membrul afectat. In schimb, daca ruptura musculara este grava atunci muschiul este complet rupt. O ruptura severa provoaca durere si limiteaza aproape complet miscarea zonei afectate.
Simptomele rupturii musculare usoare sau moderate dispar de obicei dupa cateva saptamani. Pentru a ajuta la vindecarea leziunii puteti incerca Carcel relax comprimate, un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului muscular, datorita combinatiei de potasiu, magneziu, vitaminele B6 si E.
In schimb, rupturile mai grave se vindeca dupa cateva luni.
Diagnosticul de ruptura musculara
Daca suspecteaza o ruptura musculara, medicul va efectua o examinare fizica si va pune intrebari despre momentul aparitiei simptomelor. De asemenea, poate propune efectuarea unor studii imagistice, cum ar fi radiografia, pentru a se asigura ca nu s-a produs o leziune osoasa.
Ca parte a diagnosticului, medicul va stabili daca ruptura musculara este de gradul 1, 2 sau 3. Ruptura de gradul 1 este usoara si de obicei se vindeca rapid, in timp ce o ruptura de gradul 3 este o ruptura musculara grava.
Ruptura musculara – optiuni de tratament
Pentru a trata o ruptura musculara, este necesar sa va odihniti, sa puneti gheata, sa aplicati un bandaj elastic si sa tineti membrul afectat ridicat.
Odihna
Evitati activitatile care provoaca durere sau disconfort. Insa nu evitati orice miscare fizica.
Gheata
Aplicati imediat gheata pe zona afectata chiar daca solicitati ajutor medical. Folositi o punga de gheata timp de 15-20 de minute si repetati actiunea la fiecare 2-3 ore in primele zile dupa accidentare.
Bandaj elastic
Pentru a stopa umflarea zonei afectate, folositi o fasa elastica. Nu o infasurati prea tare pentru a evita oprirea circulatiei. Slabiti fasa daca durerea se intensifica, daca apare amorteala sau daca se umfla locul de sub zona infasurata.
Tineti membrul afectat ridicat
Ridicati zona afectata deasupra nivelului inimii, mai ales noaptea, pentru a reduce umflatura.
Unii medici recomanda sa evitati in primele 48 de ore dupa o ruptura musculara analgezicele eliberate fara prescriptie medicala - cum ar fi aspirina, ibuprofenul si naproxenul sodic - pentru ca pot creste riscul de sangerare. Acetaminofenul poate fi de ajutor pentru ca amelioreaza durerea in aceasta perioada de timp.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/strains
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324642
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/muscle-strains/symptoms-causes/syc-20450507