Splina este un organ situat in partea stanga a abdomenului, sub coaste. Este de marimea unui pumn strans si joaca un rol vital in combaterea infectiilor si filtrarea sangelui. Splina se poate rupe in timpul unei leziuni traumatice.
Acest organ important are o serie de functii, cum ar fi producerea de celule imunitare si anticorpi. De asemenea, splina este responsabila pentru eliminarea din sange a celulelor sanguine anormale sau vechi si a corpurilor straine, cum ar fi bacteriile si virusurile.
Splina recicleaza, de asemenea, hemoglobina, componenta din sange care transporta oxigen, si stocheaza trombocitele pentru a ajuta la coagularea sangelui.
Splina este acoperita de un strat exterior dur, elastic, care contine fibre musculare. Acest strat se poate rupe insa in urma unor traumatisme.
In unele cazuri, ruptura de splina poate fi tratata printr-o interventie chirurgicala de urgenta. In alte situatii, tratamentul presupune ingrijire medicala acordata timp de cateva zile in spital.
Ce este ruptura de splina?
Splina este un organ sensibil, de marimea unui pumn, aflat in partea stanga sus a abdomenului. In primul rand, splina are rolul de a stoca si filtra sangele. Mai exact, stocheaza si filtreaza 25% dintre celulele rosii si trombocitele din sange, in fiecare moment, contribuind in acelasi timp la producerea de globule albe (leucocite) care lupta impotriva infectiilor. „Pulpa” interioara a splinei care indeplineste aceste functii este acoperita de o capsula subtire de tesut muscular, prin care trec vase de sange.
Splina are o anatomie de asa natura incat leziunile se pot produce relativ usor, in special printr-un traumatism contondent la nivelul capsulei exterioare. Daca aceasta capsula se desprinde, se produce o ruptura de splina. In astfel de situatii, dintre toate organele abdominale, splina provoaca de obicei cea mai mare hemoragie interna care pune viata in pericol. Ruptura de splina este o urgenta medicala care necesita diagnostic si ingrijiri medicale rapide si, uneori, chiar o interventie chirurgicala.
Stadiile rupturii de splina
Leziunile splenice sunt clasificate in functie de gravitate, tinand cont de nivelul laceratiei, leziunile venelor si arterelor si capacitatea de coagulare a sangelui.
Naturalis VenoSuport contine vitamina C si rutin (un bioflavonoid extras din muguri florali de salcam-japonez). Vitamina C contribuie la formarea normala a colagenului pentru functionarea normala a vaselor de sange.
Aceasta etapa implica o ruptura a capsulei, care patrunde cu mai putin de 1 centimetru (cm) in splina, sau acumularea sub capsula a sangelui coagulat, fenomen cunoscut sub numele de hematom. Hematomul acopera mai putin de 10% din suprafata splinei.
In acest stadiu, apare o ruptura de 1-3 cm, care nu afecteaza ramurile arteriale ale splinei. Alteriori, sub capsula poate aparea un hematom care acopera intre 10 si 50% din suprafata organului. Aceasta etapa poate implica si formarea, in tesutul organului, a unui hematom cu diametrul mai mic de 5 cm.
Acest stadiu implica o ruptura de peste 3 cm adancime. Poate provoca, de asemenea, afectarea unei artere splenice sau formarea unui hematom care acopera peste jumatate din suprafata. O ruptura de splina de gradul 3 se poate manifesta si prin aparitia unui hematom chiar in tesutul organului, care sa fie mai mare de 5 cm sau care se poate extinde.
In acest stadiu, ruptura lacereaza vasele de sange segmentare si provoaca pierderea a peste 25% din aportul de sange al organului.
Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei.
Aceasta este o ruptura extrem de severa care lacereaza anumite vase de sange si provoaca o pierdere totala a alimentarii cu sange a organului.
Clasificarea rupturii de splina ii ajuta pe medici sa stabileasca daca este indicat tratamentul chirurgical sau non-operator.
Cauze
De obicei, ruptura de splina este cauzata de unul dintre acesti doi factori:
-
o lovitura puternica sau o leziune traumatica la nivelul abdomenului;
-
o splina marita care se rupe.
In cele mai multe cazuri, ruptura de splina este cauzata de un traumatism, care poate aparea in urma unui accident de masina, a unei caderi, a unei accidentari sportive sau a unei lovituri primite intr-o altercatie.
Chiar si un traumatism minor poate provoca mici fisuri sau vanatai la nivelul splinei. Un traumatism grav, insa, ar putea duce la o ruptura de splina.
In schimb, splina marita poate cauza o ruptura la nivelul suprafetei splinei. Splina marita este provocata de o boala sau de o tulburare existenta. La persoanele cu splina marita, chiar si un traumatism minor poate duce la o ruptura.
Semne si simptome
Ruptura de splina se manifesta prin:
-
durere in partea stanga sus a abdomenului;
-
sensibilitate in partea stanga sus a abdomenului, mai ales la apasare;
-
durere in umarul stang, mai ales daca nu a avut loc niciun traumatism evident (semnul Kehr);
-
ameteli;
-
confuzie.
Simptomele unei rupturi de splina pot sa nu fie evidente pana cand nu apare o hemoragie interna semnificativa. De aceea, este important ca persoana afectata sa primeasca imediat asistenta medicala daca prezinta oricare dintre aceste simptome, mai ales dupa un traumatism sau daca a fost diagnosticata anterior ca avand splina marita.
Diagnostic
Testele si procedurile utilizate pentru a diagnostica ruptura de splina sunt:
In prima faza, medicul apasa pe abdomen pentru a determina dimensiunea splinei si daca exista sensibilitate la palpare.
Cu ajutorul testelor de sange, medicul verifica nivelul de trombocite si cat de bine se coaguleaza sangele.
-
Verificarea prezentei sangelui in cavitatea abdominala
In situatii de urgenta, specialistul poate sa efectueze o ecografie sau sa extraga o proba de lichid din stomac cu ajutorul unui ac. Daca esantionul dezvaluie prezenta sangelui in stomac, medicul poate recomanda interventia chirurgicala de urgenta.
-
Investigatiile imagistice
In cazul in care diagnosticul nu este evident, medicul poate recomanda un CT abdominal, eventual cu substanta de contrast, sau un alt test imagistic pentru a verifica alte cauze posibile ale simptomelor.
Tratament si recuperare
Tratamentul pentru ruptura de splina se imparte de obicei in doua optiuni: cateva zile de ingrijire intensiva in spital sau interventia chirurgicala.
Daca vatamarea este prea grava sau daca medicii nu pot opri hemoragia interna, splenectomia este adesea tratamentul de electie. Intre 10 si 15% dintre pacientii care sufera leziuni contondente la nivelul splinei trec printr-o interventie chirurgicala de indepartare a splinei (splenectomie).
Cu toate acestea, in unele cazuri, se adopta o abordare mai conservatoare. In astfel de situatii, sunt necesare cateva zile de ingrijiri medicale in spital si teste regulate, pentru ca medicul sa se asigure ca leziunea splinei nu se agraveaza.
-
Cat poate dura recuperarea dupa o ruptura de splina?
Recuperarea dupa o ruptura a splinei nu se desfasoara rapid. Cel mai probabil, pacientul va avea nevoie de cateva zile de spitalizare inainte de a fi externat. Apoi, va fi nevoit sa se prezinte la controale regulate, pentru ca specialistul sa-i monitorizeze starea.
Potrivit unui studiu, cele mai multe persoane cu rupturi severe ale splinei s-au vindecat complet dupa 75 de zile de la traumatism.
Cu toate acestea, cativa factori pot prelungi acest interval. Afectiunile subiacente pot afecta recuperarea, la fel si traumatismele sau leziunile suplimentare.
Ruptura de splina se poate agrava, de asemenea, dupa cateva zile sau saptamani de la leziunea initiala si se poate rupe din nou. Acest lucru poate complica situatia, incetinind si recuperarea.
Pacientii supusi unei splenectomii ar putea fi nevoiti sa faca o serie de vaccinari dupa operatie. Fara splina, corpul nu mai poate lupta impotriva infectiilor la fel de bine ca inainte, asa ca aceste vaccinari vor fi importante pentru prevenirea bolilor grave.
Posibile complicatii
Principala complicatie a rupturii de splina este hemoragia interna. Aceasta poate provoca probleme, cum ar fi chisturile si cheagurile de sange.
Reducerea activitatii sistemului imunitar in urma unei splenectomii poate duce la un risc crescut de infectie, motiv pentru care pacientul trebuie sa ia masuri de precautie suplimentare pentru a preveni infectiile.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ruptured-spleen/symptoms-causes/syc-20352317
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17953-ruptured-spleen
https://www.medicalnewstoday.com/articles/192110
https://www.healthline.com/health/ruptured-spleen