Ruptura de perineu: cauze, diagnostic si tratament

Ruptura de perineu: cauze, diagnostic si tratament Ruptura de perineu: cauze, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 30 septembrie 2024

ruptura-de-perineu

Ruptura de perineu este o leziune care apare la nivelul perineului, zona aflata intre orificiul vaginal si anus, cel mai adesea in timpul nasterii.

De fapt, aproape noua din 10 femei aflate la prima nastere dezvolta o anumita forma de ruptura de perineu sau ruptura vaginala, deoarece aceasta zona nu este familiarizata cu acest grad de intindere. Ruptura de perineu este una dintre problemele frecvente care pot aparea in timpul nasterii, insa in marea majoritate a cazurilor, aceasta este minora si se vindeca rapid.

Situatia este diferita in cazul rupturilor de gradul trei si patru, deoarece acestea necesita un tratament mai semnificativ pentru a fi reparate si pot avea un impact profund asupra vietii unei proaspete mame daca acest tratament nu este acordat prompt si eficient.

Cat de frecvente sunt rupturile de perineu?

Dupa cum am mentionat, rupturile de perineu sunt foarte frecvente in randul mamelor aflate la prima nastere. In cazul celor care au avut nasteri vaginale ulterioare, ruptura de perineu este mai putin probabila, dar totusi posibila.

 


Ce este ruptura de perineu?

Ruptura de perineu este o leziune vaginala care poate aparea in timpul nasterii. Exista patru tipuri de rupturi de perineu, stabilite in functie de cat de mare este ruptura. Ruptura de gradul patru este cea mai grava. Medicul poate face o epiziotomie pentru a ajuta la ameliorarea acesteia.

Tipuri de ruptura de perineu

Dupa cum am mentionat, exista patru tipuri de rupturi de perineu si sunt clasificate in functie de cat de severa este ruptura.

Ruptura de gradul I

Acest tip de ruptura de perineu afecteaza doar pielea si tesutul aflat direct sub pielea perineului, care este zona dintre vagin si rect. Ruptura de perineu de gradul intai provoaca, de regula, o usoara durere sau usturime in timpul urinarii. Este posibil ca aceste rupturi sa nu necesite cusaturi, desi in unele cazuri este nevoie. De obicei, se vindeca in interval de cateva saptamani.

Ruptura de gradul doi

Acest tip de ruptura de perineu este cel mai frecvent tip care apare in timpul nasterii si este mai profunda decat o ruptura de gradul I. Aceasta afecteaza pielea si muschii perineului si se poate extinde adanc in vagin. O ruptura de gradul doi necesita de obicei cusaturi si, in general, se vindeca in cateva saptamani.

ruptura-de-perineu-tipuri

Ruptura de gradul trei

Acest tip de ruptura perineala se extinde la muschiul din zona anusului. Pacienta are nevoie de cusaturi pentru a fi reparata ruptura. O ruptura de gradul trei poate dura mai mult de cateva saptamani pentru a se vindeca. De asemenea, pot aparea complicatii, cum ar fi incontinenta fecala si actul sexual dureros.

Ruptura de gradul patru

Acest tip de ruptura perineala este cel mai grav. Afecteaza muschii din jurul anusului si patrunde chiar si in membrana mucoasa care captuseste rectul. Ruptura de perineu de gradul patru are nevoie de obicei de o interventie mai specializata. Vindecarea poate dura mai mult de cateva saptamani. Ca si in cazul unei rupturi de gradul trei, este posibil sa apara complicatii, cum ar fi incontinenta fecala si actul sexual dureros.

Cauze si factori de risc

Rupturile de perineu sunt foarte frecvente in timpul nasterii vaginale. Acestea pot afecta vaginul, labiile, colul uterin si zona dintre vagin si rect, cunoscuta sub denumirea de perineu. De cele mai multe ori, rupturile de perineu se vindeca fara tratament, insa rupturile severe pot provoca durere prelungita si disconfort in timpul actelor sexuale.

Corpul mamei se pregateste pentru nasterea bebelusului subtiind pielea din jurul vaginului pentru a facilita expulzarea fatului. In unele situatii, insa, pielea poate sa nu aiba timp sa se subtieze suficient pentru a se intinde in timpul nasterii. Din cauza acestui lucru, tesuturile din jurul vaginului se pot rupe.

ruptura-de-perineu-cauze

Ruptura de perineu poate aparea daca bebelusul are o greutate mare, daca nasterea are loc prea rapid sau daca medicul trebuie sa foloseasca forcepsul pentru a ajuta la nasterea fatului. Specialistul poate face o epiziotomie, o interventie chirurgicala care consta in sectionarea mucoasei vaginale si a muschilor superficiali ai perineului cu scopul de a mari orificiul vulvei si a usura nasterea fatului. Acest lucru se poate face pentru a reduce cantitatea de sange pe care mamica o poate pierde in urma unei rupturi severe sau daca bebelusul trebuie sa fie nascut rapid.

Care sunt factorii de risc pentru o ruptura de perineu?

Exista mai multi factori care cresc riscul de producere a unei rupturi de perineu, cum ar fi:

  • ·prima sarcina
  • folosirea unui vacuum pentru a ajuta la nasterea bebelusului
  • nasterea unui copil cu o greutate mare
  • varsta mai inaintata a mamei
  • prezentatia pelviana, cand bebelusul este pozitionat cu picioarele sau fesele orientate spre canalul de nastere
  • o epiziotomie mediana, o incizie care incepe din centrul orificiul vaginal si coboara in linie dreapta de-a lungul perineului, pana la anus

Tratamentul pentru ruptura de perineu

Tratamentul pentru ruptura de perineu depinde de gravitatea acesteia. O ruptura de gradul intai poate sa nu necesite cusaturi, dar pentru rupturile perineale mai severe acest lucru este necesar. Aceste cusaturi se vor dizolva de la sine in decurs de sase saptamani.

Sfincterul anal este un grup de muschi care inconjoara anusul si controleaza eliberarea materiilor fecale. Daca acesta este deteriorat de o ruptura de perineu, medicul poate decide aplicarea unor cusaturi. Acestea se vor dizolva de la sine.

ruptura-de-perineu-tratament

Durerea asociata cu o ruptura perineala ar trebui sa dispara la aproximativ doua saptamani dupa nastere. Multe femei se confrunta cu dureri in timpul sexului dupa o ruptura de perineu. Acestea ar trebui sa discute cu un medic daca au dureri in timpul actului sexual sau daca prezinta semne si simptome de infectie dupa ruptura. Infectiile se manifesta prin febra, secretii cu miros neplacut si durere care nu se amelioreaza dupa administrarea de analgezice.

Posibile complicatii

Printre complicatiile asociate cu ruptura de perineu se numara:

  • sangerarea
  • infectia
  • ·reaparitia rupturii
  • durerea
  • incontinenta urinara
  • incontinenta intestinala
  • durerea in timpul sexului

 

 

 

Referinte:

https://www.gadsbywicks.co.uk/insights/birth-injuries/long-term-impact-perineal-tear

https://www.tommys.org/pregnancy-information/giving-birth/perineal-tears

https://www.news-medical.net/health/Perineal-Tear.aspx

https://www.webmd.com/baby/what-to-know-degrees-of-perineal-tears