Ruperea membranelor sau „ruperea apei”, cum este mai bine cunoscuta in limbajul uzual, constituie o etapa fireasca a perioadei sarcinii, ce marcheaza apropierea finalului acestei perioade si a momentului cel mai asteptat, adica nasterea.
Majoritatea femeilor insarcinate stiu acest lucru, astfel ca ruperea membranelor rareori le ia prin surprindere sau constituie motiv de ingrijorare. Pe femeile care trec pentru prima data printr-o astfel de experienta, ruperea apei le poate insa bulversa intr-o oarecare masura si de aceea am ales acest subiect pentru articolul de fata.
Va vom explica ce se intampla cand are loc ruperea membranelor, cand trebuie sa va asteptati sa aiba loc acest proces fiziologic, care sunt simptomele si mai ales cum trebuie sa actionati.
Care este explicatia pentru ruperea apei
In viata intrauterina fatul se dezvolta protejat de o membrana subtire, umpluta cu lichid amniotic. Aceasta membrana formeaza sacul amniotic, care nu doar ca protejeaza fatul, ci regleaza si temperatura pentru a-i asigura un mediu propice pentru dezvoltare. Cand se apropie momentul nasterii, fatul trebuie sa iasa din acest sac amniotic, iar in acest scop se produce ruperea membranelor care au format sacul respectiv. La scurt timp dupa ca are loc acest proces, lichidul amniotic incepe sa se scurga in exterior prin vagin, iar astfel poate fi mai usor de inteles de ce ruperea membranelor este denumita si ruperea apei.
Asadar, indiferent cum preferati sa-i spuneti este vorba de un proces fiziologic normal, care se produce de cele mai multe ori in mod natural, pentru a facilita nasterea fatului ajuns la termen.
RILASTIL STRETCH MARKS Crema prevenire si contracarare vergeturi este potrivita pentru orice tip de piele, pentru a preveni si a actiona impotriva vergeturilor rosii/violet, dar se poate folosi si in cazul vergeturilor albe, pentru a le diminua. Pentru a obtine rezultate rapide, in special in cazul striae rubrae (dungilor rosii/violet), este recomandat sa utilizati crema impreuna cu Rilastil Fiole antivergeturi.
Cand are loc ruperea membranelor
Avand in vedere scopul acestui proces pe care tocmai l-am explicat anterior, ruperea membranelor are loc in apropierea datei la care se estimeaza ca se va naste copilul.
Nu se poate un preciza si nici estima un termen exact la care se produce ruperea apei, insa in mod normal de la momentul respectiv pana la cel al nasterii nu trec mai mult de 48 de ore. Prin urmare, putem spune ca acest lucru se intampla in mod firesc cu cel mult doua zile inainte de nastere, insa venirea pe lume a copilului poate sa aiba loc si la doar cateva ore dupa ruperea membranelor.
Ce se intampla dupa ruperea apei
Asa cum spuneam, ruperea apei este urmata la scurt timp de scurgerea lichidului amniotic din interiorul uterului, prin colul uterin si vagin. De aceea, un prin semn pe care il simt femeile insarcinate este o senzatie de umezeala in zona intima, dat fiind ca ruperea propriu-zisa a membranelor nu provoaca durere, disconfort sau vreun alt simptom aparte. Asadar, senzatia de umezeala in zona intima este primul semn care anunta ruperea membranelor. De asemenea, pot aparea picurari intermitente, care accentueaza si mai mult senzatia de umezeala, iar in unele cazuri lichidul se poate scurge in jos, pe picior.
Lichidul respectiv nu are miros si este limpede sau cu o nuanta de galben pal, iar scurgerea sa nu poate fi controlata, asa cum se intampla in cazul urinei.
De obicei, lichidul amniotic nu se elimina tot odata, astfel ca ruperea apei nu se manifesta ca o scurgere masiva de lichid, inca nu sunt excluse nici astfel de situatii, ce pot aparea in 10% din cazuri.
Dupa ce apa s-a rupt este de asteptat sa inceapa travaliul in scurt timp, astfel ca gravida trebuie sa ajunga la medic sau sa il anunte imediat, in cazul in care decide sa nasca acasa.
Ruperea membranelor creste totodata si riscul de infectie uterina, asa ca trebuie evitata orice fel de activitate care ar putea facilita patrunderea de bacterii in vagin.
Care sunt principalele probleme legate de ruperea membranelor
Se poate intampla uneori ca ruperea apei sa nu parcurga procesul normal pe care vi l-am descris si sa se produca in niste conditii diferite sau chiar sa nu se produca deloc, fiind vorba de situatii ce necesita neaparat asistenta medicala.
Este poate cea mai serioasa problema, iar de multe ori este asociata cu nasterea prematura, ceea ce inseamna ca venirea pe lume a copilului va avea loc cu mult timp inainte de termenul normal. Se poate vorbi despre ruperea prematura a membranelor daca acest proces are loc inainte de saptamana a 37-a de sarcina, iar cauzele sunt multiple. Fumatul in timpul sarcinii sau consumul excesiv de alcool ori substante interzise, infectiile tractului genital, sangerarile frecvente in ultimele doua trimestre sunt cele mai frecvente cauze pentru ruperea apei inainte de termenul normal. De asemenea, femeile subponderale si cele care au mai nascut prematur sunt expuse la randul lor unui risc sporit.
In astfel de situatii este nevoie de urgenta de o consultatie medicala, pentru evaluarea starii mamei si a copilului, iar medicul va incerca sa prelungeasca sarcina cat mai mult posibil. Dupa cum spuneam, riscul de infectie dupa ruperea membranelor este insa foarte mare, astfel ca nasterea prematura este de cele mai multe ori cea mai buna solutie la care se poate apela.
Se poate intampla ca membranele sa se rupa cat mai aproape de termenul estimat, dar procesul sa nu fie urmat de inceperea travaliului pe parcursul urmatoarelor 48 de ore. In acest caz este vorba de ruperea precoce a apei – o problema mai putin grava decat ruperea prematura. Cu cat travaliul intarzie mai mult, cu atat creste riscul de infectie, astfel ca in cazul in care nu apare in intervalul optim, poate fi indus. Pentru orice obstetrician cu un minim de experienta procedura este una simpla, iar riscurile sunt minime daca se respecta toate masurile de siguranta. Cel mai adesea, travaliul este indus prin administrarea unor medicamente, iar dupa ce acestea isi fac efectul, nasterea poate avea loc in mod natural.
Asadar, important este sa nu se astepte foarte mult ca travaliul sa vina de la sine, pentru ca in acest timp este posibil sa apara infectii care sa dea nastere unor complicatii.
Exista si cazuri in care ruperea membranelor intarzie sa se produca, in ciuda faptului ca sarcina a ajuns la termen, iar nasterea e asteptata sa aiba loc dintr-un moment in altul. Nici de aceasta data situatia nu este una foarte grava, insa necesita asistenta medicala pentru ca sarcina sa nu fie pusa in pericol. Daca medicul constata ca totul este in regula cu copilul si ca acesta poate veni pe lume, va recurge la o procedura simpla pentru a rupe sacul amniotic si a permite astfel ca nasterea sa aiba loc.
Procedura se numeste amniotomie si presupune efectuarea unei mici deschideri in sacul amniotic, cu ajutorul unui instument special. Se induce astfel ruperea membranelor, dupa care se asteapta sa inceapa travaliul, iar daca si acesta intarzie, se apeleaza la metode descrisa mai devreme.
In concluzie, ruperea membranelor si ruperea apei sunt unul si acelasi lucru, constand intr-un proces natural care are loc cu putin timp inainte de momentul nasterii si care precede inceperea travaliului. Se manifesta printr-o scurgere mai mult sau mai putin abundenta de lichid prin vagin, care nu poate fi controlata si constituie un semn evident ca momentul nasterii este aproape. Odata ce s-au rupt membranele, creste si riscul unor infectii uterine, si de aceea este de preferat ca nasterea sa aiba loc cat mai curand posibil, iar daca declansarea travaliului intarzie, acesta poate fi indus.