Rujeola (pojar): simptome, cauze, tratament, complicatii

Rujeola (pojar): simptome, cauze, tratament, complicatii Rujeola (pojar): simptome, cauze, tratament, complicatii

Ultima actualizare: 18 iulie 2024

rujeola

Rujeola, cunoscuta si sub numele de pojar, nu mai este o boala intalnita foarte des in zilele noastre, desi numarul de cazuri a crescut in ultimii ani. Simptomele si semnele de rujeola, cum ar fi febra, tusea uscata, sensibilitatea la lumina si eruptiile cutanate, apar in general la mai mult de o saptamana dupa expunerea la virus.

Rujeola este o infectie virala extrem de contagioasa care afecteaza mai intai sistemul respirator si care poate duce la complicatii grave. Pacientii cu rujeola au nevoie de ingrijiri medicale prompte.

Rujeola este o boala infectioasa foarte contagioasa care poate fi foarte periculoasa pentru copii, dar si pentru adultii care nu au contactat-o in copilarie.

Rujeola a fost considerata principala cauza de deces a copiilor cu varsta pana in cinci ani, pana in anul 1963, an in care s-a introdus vaccinul contra rujeolei. Din pacate, nici pana in ziua de astazi nu a fost eradicata, in Romania decesele anuale cauzate de pojar in randul copiilor fiind de patru la mie. Rujeola nu este aceeasi boala cu rubeola, in ciuda asemanarii de nume.


Informatii generale despre rujeola

Rujeola este o boala virala, contagioasa, cauzata de virusul rujeolic, denumit Morbillivirus, din familia Paramyxoviridae, care este un virus de tip ARN. Rujeola, cunoscuta in termeni populari sub denumirea de pojar, este considerata a fi o boala a copilariei, cu incidenta crescuta intre varsta de doi si noua ani.

Boala se poate vindeca in termen de 7-10 zile de la declansarea semnelor si simptomelor, imunizand organismul. Mai exact, persoanele care au avut rujeola in copilarie nu mai pot face la maturitate aceasta afectiune, cazurile in care se intampla fiind extrem de rare, insa complicatiile sale pot fi compatibile cu decesul. Conform statisticilor OMS, 90% dintre persoanele nevaccinate si care nu au avut pojar in copilarie pot contacta boala la maturitate.

Rujeola, cauze si transmitere

Rujeola se transmite pe cale aeriana, prin stranut, tuse, contact cu saliva sau secretiile unei persoane infectate. Virusul rujeolic poate rezista pe suprafete exterioare pana la cateva ore, iar in aerul dintr-o incapere pana la doua ore, caz in care se poate produce contaminarea chiar si in lipsa contactului direct cu persoana bolnava. De asemenea, virusul rujeolic poate rezista cateva saptamani la frigider si cateva luni la temperaturi de –15ºC. In schimb, acest virus este distrus rapid de razele ultraviolete.

rujeola-transmitere

Rujeola este considerata a fi o boala extrem de contagioasa deoarece se poate transmite cu 4-5 zile inainte de aparitia primelor simptome. Din aceasta cauza, o persoana infectata o poate transmite fara sa stie ca o are. De asemenea, virusul poate fi transmis si in urmatoarele 4-5 zile dupa declansarea primelor manifestari.

Semne si simptome

Rujeola evolueaza in trei etape: de incubatie, prodromala si acuta. Perioada de incubatie a virusului este de doua saptamani si este asimptomatica.

In faza prodromala, semnele si simptomele pojarului, care pot sa apara chiar si dupa primele 10 zile de la infectare, sunt:

  • febra
  • tuse seaca, neproductiva
  • rinoree (secretii nazale apoase)
  • durere in gat
  • ochi inflamati (conjunctivita)
  • pete Koplik – pete alb-gri specifice rujeolei care apar in cavitatea bucala si care se remarca printr-o suprafata rosie cu un punct alb in centru

Semnele si simptomele rujeolei din faza a doua pot dura intre trei si cinci zile. Petele Koplik dispar dupa aproximativ 18-20 de ore, moment in care afectiunea intra in a treia etapa, cea acuta.

rujeola-semne-simptome

In faza acuta apare eruptia cutanata specifica rujeolei, acele puncte rosii-maronii, plate sau usor proeminente, care se pot intrepatrunde si care pot forma pete. Eruptia apare prima data pe fata si apoi se raspandeste pe membre si pe trunchi, provocand prurit (mancarime) si poate dura aproximativ cinci zile.

Diagnosticul de rujeola

Medicul poate diagnostica rujeola prin simpla examinare a eruptiei cutanate si a altor semne si simptome, cum ar fi petele albe din interiorul gurii, febra si tusea. Pentru a confirma diagnosticul de rujeola, medicul poate efectua un test de sange pentru a detecta prezenta virusului.

Este posibil ca eruptia cutanata sa apara abia dupa cateva zile de la expunerea la virusul rujeolei. Daca observati orice alte simptome sau daca eruptia cutanata a aparut deja, este important sa discutati cu un medic cat mai curand posibil.

Metode de tratament

Pentru rujeola nu exista tratament, fiind o infectie virala, insa exista metode de abordare a simptomelor acesteia si de prevenire a complicatiilor. Cel mai des se administreaza tratamente antitermice pentru a reduce febra, evitandu-se aspirina in cazul copiilor, pentru a preveni riscul aparitiei sindromului Reye. De asemenea, se pot prescrie analgezice pentru a combate disconfortul general sau medicamente antitusive.

In cazul in care apar infectii, cum ar fi otita sau pneumonia, medicul poate prescrie tratament cu antibiotic. Totodata, pacientii care au probleme de imunitate pot lua suplimente pe baza de vitamina A sau, in special in cazul femeilor insarcinate si al copiilor mici, se poate apela la terapia cu imunoglobulina.

rujeola-tratament

Un aspect important in tratarea rujeolei il reprezinta hidratarea. Pacientul trebuie sa consume multe lichide, in special supe, mai ales ca procesul de masticatie poate fi unul dificil si dureros din cauza pustulelor din cavitatea orala. Totodata, se recomanda carantina la domiciliu pana la 21 de zile si repaus la pat.

Posibilele complicatii ale rujeolei

Complicatiile rujeolei pot sa apara la bebelusi si copiii cu varsta sub cinci ani, la persoanele adulte sau la cele care au un sistem imunitar compromis sau deficitar. De asemenea, studiile au aratat ca persoanele care au deficienta de vitamina A in organism sunt mai expuse riscului de contractare a virusului rujeolic. Complicatiile rujeolei, in cazuri severe, pot duce la deces.

Conform statisticilor, 30% dintre bolnavii de rujeola vor dezvolta cel putin o complicatie asociata cu aceasta, iar 10% dintre persoanele infectate cu virusul rujeolic au nevoie de spitalizare. Cele mai grave complicatii ale pojarului sunt:

  • Infectii bacteriene ale urechii interne, care pot conduce la otita si chiar la pierderea auzului.
  • Strabism, in cazul in care virusul afecteaza muschii oculari.
  • Afectiuni ale tractului superior: bronsita, laringita, faringita, esofagita.
  • Diaree severa cu deshidratare secundara, complicatie care poate fi fatala bebelusilor cu rujeola.
  • Pneumonie. Aceasta este cea mai grava complicatie a rujeolei care, in cazul copiilor mici si al persoanelor cu sistemul imunitar slabit, poate fi fatala.
  • Encefalita post infectioasa sau panencefalita sclerozanta subacuta. Panencefalita sclerozanta subacuta este o boala extrem de grava care poate sa apara la mult timp dupa pojar, uneori la 7-10 ani distanta, si care poate fi fatala. De asemenea, toate formele de encefalita provocate de rujeola sunt extrem de grave si deseori conduc la deces.
  • Complicatii in sarcina. Femeile gravide care fac rujeola pot suferi avort spontan, nastere prematura, greutate redusa a fatului si chiar deces (matern si fetal).

Prevenire

Singura metoda de prevenire a rujeolei este vaccinarea. Vaccinul impotriva rujeolei, denumit vaccin antirujeolic, face parte din schema de vaccinare obligatorie si se regaseste in compozitia vaccinului ROR, care asigura protectie si contra rubeolei si oreionului. Acesta se administreaza bebelusilor pana la varsta de 12 luni, cu rapel intre cinci si sapte ani. Vaccinul ROR are o eficienta foarte mare, de aproximativ 93% in cazul unei singure doze si de aproximativ 97% in cazul administrarii a doua doze.

rujeola-prevenire-vaccin-ror

Daca o persoana a intrat in contact cu un bolnav de rujeola si nu a fost vaccinata si nici imunizata natural (nu a facut boala in copilarie), trebuie sa stie ca isi poate administra vaccinul antirujeolic in primele 72 ore, astfel existand posibilitatea ca boala sa nu se manifeste sau chiar daca apar semnele si simptomele, acestea sa fie mult mai usoare si de scurta durata.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/measles

https://www.medicalnewstoday.com/articles/37135

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8584-measles