Rujeola, cunoscuta si sub denumirea de pojar, este o boala infectioasa extrem de contagioasa. Aceasta este cauzata de un virus de tip ARN, care apartine familiei Paramixoviridae, din care fac parte si virusurile urlian, sincitial respirator si parainfluenza.
Modul de raspandire al virusului rujeolic este cel obisnuit: prin secretiile provenite de la persoanele infectate. Particulele virale se transmit direct, prin tuse sau stranut, fie indirect, prin atingerea suprafetelor contaminate – virusul rezista in afara corpului uman timp de cateva ore. Se estimeaza ca aproximativ 90% dintre persoanele care nu au avut rujeola sau care nu au fost vaccinate impotriva virusului se vor imbolnavi in urma contactului cu acest virus. Grav este ca o persoana infectata incepe sa transmita virusul cand inca nu stie ca are pojar, perioada de contagiozitate incepand cu 5-6 zile inainte de aparitia primelor semne de boala.
Cum se manifesta rujeola
In cazul pojarului, simptomatologia debuteaza la 10-14 zile de la expunerea la virus. In faza prodromala, care dureaza 2-3 zile, simptomele sunt nonspecifice, si includ febra, tusea persistenta, congestia nazala, durerea de gat, conjunctivita si starea generala alterata. Urmeaza apoi faza acuta, care incepe prin aparitia petelor Koplik, un semn tipic de rujeola. Vorbim de niste mici leziuni albicioase, inconjurate de un halou rosu, care apar, de regula, pe mucoasa obrajilor, in dreptul premolarilor.
La 24-48 de ore de la momentul in care iti fac prezenta petele Koplik, apare eruptia cutanata care caracterizeaza rujeola – acele pete rosii mici, usor iesite in relief. De regula, eruptia debuteaza in spatele urechilor si pe fata, pe linia parului. In urmatoarele zile, aceasta se extinde la nivelul gatului, btratelor, pieptului si spatelui, iar apoi si la nivelul coapselor si picioarelor. Petele se pot uni intre ele, pe masura ce se raspandesc pe intreg corpul. Pe parcursul eruptiei, febra poate ajunge la peste 40°C.
Faza eruptiva, in rujeola, dureaza, de obicei, 5-7 zile, petele estompandu-se treptat, in ordinea in care au aparut, mai intai de pe fata si in ultima instanta de pe picioare. In absenta complicatiilor, intreaga simptomatologie se remite dupa aproximativ 10 zile de pojar, tusea fiind ultimul simptom care dispare.
Ce se intampla cand o gravida are pojar
Chiar daca este mai frecventa la copii – rujeola este catalogata drept o boala a copilariei – , pojar pot face si adultii, afectiunea fiind deosebit de periculoasa in cazul populatiei vulnerabile, printre care se numara cei cu sistem imunitar slabit, dar si femeile insarcinate.
Vestea buna este ca, spre deosebire de rubeola, rujeola contractata in cursul sarcinii nu este asociata cu anomalii congenitale ale fatului. Asadar, nu provoaca malformatii. Vestea proasta este ca la gravide pojarul poate cauza nastere prematura sau nasterea unui copil mai plapand, cu o greutate sub valorile considerate normale, care poate implica o vulnerabilitate crescuta in fata bolilor inca de la inceputul vietii. Vestea si mai proasta este ca rujeola poate duce la pierderea sarcinii, prin avort spontan.
Aceasta pe langa riscurile pe care le determina in mod obisnuit rujeola in randul celorlalte categorii de persoane, cum ar otita, diareea, preumonia sau encefalita.
Ce optiuni de tratament exista
Nu exista un tratament specific pentru rujeola, dat fiind ca vorbim despre o infectie virala. Daca in cazul altor persoane neimunizate se poate face vaccinul anti-rujeolic in termen de 72 de ore de la contactul cu virusul care provoaca pojar, in cazul femeilor insarcinate aceasta masura de protectie se exclude. Singura solutie terapeutica disponibila in cazul gravidelor neimunizate care fac pojar este administrarea de imunoglobuline. In cazul in care administrarea se face in termen de sase zile de la expunerea la virus, rujeola poate fi prevenita sau, daca boala se declanseaza, se va dezvolta o forma usoara de pojar, cu simptome mai putin severe.
Masurile de precautie indicate
Avand in vedere riscurile la care expune imbolnavirea de pojar in timpul sarcinii, medicii recomanda cu tarie femeilor care intentioneaza sa ramana gravide sa se asigure ca nu sunt pericol de a face rujeola. Mai exact, le recomanda ca, in cazul in care nu sunt sigure ca au fost imunizate anti-rujeola, sa faca un test pentru depistarea anticorpilor specifici. Este vorba de un test de sange care indentifica anticorpii IgM si IgG pentru virusul rujeolic. Recoltarea se face din vena, dimineata, pe nemancate.
Acestea sunt valorile de referinta pentru anticorpii rujeolei:
Anticorpi IgG
|
Anticorpi IgM
|
Negativ<200 U/ml
|
Negativ<20 U/ml
|
Echivoc 200-250 U/ml
|
Echivoc 20-25 U/ml
|
Pozitiv >250 U/ml
|
Pozitiv >25 U/ml
|
Rezultatul negativ pentru ambele tipuri de anticorpi indica absenta imunitatii anti-rujeola si existenta riscului de a face oricand pojar. Un rezultat pozitiv IgM cu sau fara IgG prezent arata o infectie recenta cu virusul rujeolic, iar unul IgG pozitiv cu IgM negativ reprezinta o dovada clara ca a existat o expunere indepartata la virus, care a determinat obtinerea unei imunitati durabile ce va tine la distanta rujeola.
Vaccinarea, singura metoda eficienta de protectie anti-rujeola
Vaccinarea antirujeolica este singura modalitate sigura de a preveni rujeola si de a evita complicatiile asociate cu aceasta boala. De aceea, este important ca inainte de a ramane gravide, femeile sa aiba acest vaccin facut.
Vaccinul anti-rujeola a fost dezvoltat pentru prima data in anul 1963 de catre cercetatorul american John Franklin Enders, impreuna cu colaboratorii sai Thomas C. Peebles si Samuel L. Katz. Acesta a fost primul vaccin eficient impotriva virusului care provoaca rujeola. In 1968, acest vaccin a fost combinat cu vaccinurile pentru oreion si rubeola pentru a forma vaccinul ROR (rujeola, oreion si rubeola), ceea ce a dus la o mai mare eficienta si usurinta de administrare a acestora. Vaccinare antirujeolica este inclusa in programul national de vaccinare si este recomandata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii si alte organizatii de sanatate pentru a controla si eradica rujeola.
Cu toate acestea, la fiecare doi-trei ani, in zonele unde rata de vaccinare anti-rujeola este de sub 60%, apar epidemii de pojar. Se considera ca rujeola este eradicata in zonele unde rata de vaccinare este de peste 93%.
Surse:
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/complications/measles.aspx
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4552307/
https://academic.oup.com/jid/article/187/Supplement_1/S283/803978?login=false
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=mmr_antibody