Rubeola: simptome, cauze, diagnostic, tratament

Rubeola: simptome, cauze, diagnostic, tratament Rubeola: simptome, cauze, diagnostic, tratament

Ultima actualizare: 19 iulie 2024

rubeola

Rubeola, cunoscuta in mod popular si sub denumirea de pojarel, este o infectie virala care provoaca o eruptie rosie pe corp. Pe langa eruptia cutanata specifica, rubeola se manifesta de obicei si prin febra si ganglioni limfatici umflati. Infectia se poate raspandi prin contactul cu picaturile lansate in aer prin stranut sau tuse de catre persoana infectata.

Rubeola este rara in tarile dezvoltate. Odata cu introducerea vaccinului impotriva rubeolei la sfarsitul anilor 1960, incidenta acestei boli infectioase a scazut semnificativ. Cu toate acestea, afectiunea este inca frecventa in multe alte zone ale lumii. Rubeola afecteaza in principal copiii, in special pe cei cu varsta intre cinci si noua ani, insa poate aparea si la adulti.

De regula, rubeola este o infectie usoara care dispare de la sine in decurs de o saptamana, chiar si fara tratament. Cu toate acestea, rubeola poate cauza probleme grave in randul femeilor insarcinate, deoarece poate provoca sindromul rubeolic congenital (SRC) la fat. Sindromul rubeolic congenital poate perturba dezvoltarea bebelusului si poate provoca malformatii congenitale grave, cum ar fi anomalii ale inimii, surditate si leziuni la nivelul creierului. Din acest motiv, femeile insarcinate ar trebui sa solicite si sa primeasca imediat tratament medical daca banuiesc ca au rubeola.

 


Informatii generale despre rubeola

Rubeola este o boala virala contagioasa provocata de infectia cu virusul rubeolic, denumit Rubivirus, din familia Togaviridae, care este un virus de tip ARN. Rubeola este considerata a fi o boala a copilariei, prezentand forme usoare la varste fragede. Cu toate acestea, poate fi periculoasa daca este contactata la varsta adulta, putand duce la complicatii severe, in special in cazul femeilor insarcinate. Rubeola poate declansa epidemii si se manifesta cu precadere iarna si primavara. Mai este cunoscuta si sub denumirile populare de “pojar mic” sau “pojar de trei zile”.

Semne si simptome

Simptomele rubeolei sunt in prima faza foarte asemanatoare cu cele de gripa, insa ulterior se diferentiaza de acestea. Rubeola se manifesta prin:

  • febra
  • durere de cap
  • durere in gat
  • stare generala de oboseala si irascibilitate
  • inrosire usoara la nivelul ochilor
  • inflamarea ganglionilor limfatici
  • tuse
  • rinoree (secretii nazale abundente)
  • eruptie cutanata
  • dureri articulare

rubeola-simptome-semne

Marirea in volum a ganglionilor limfatici este simptomul care atesta infectia cu virusul rubeolic. Adenopatia poate persista intre doua si patru saptamani si in unele cazuri pana la sase saptamani. Totodata, trebuie mentionat faptul ca eruptia cutanata apare la o zi dupa ce temperatura corpului scade si in prima etapa apare la nivelul fetei si in spatele urechilor, iar apoi se extinde pe trunchi si membre. Rubeola se manifesta prin pete de culoare roz, rotunde sau ovale, care nu se interconecteaza. Eruptia poate sa dispara dupa cateva ore sau poate persista intre doua si trei zile.

Rubeola la copii vs. rubeola la adulti

In cazul adultilor, rubeola se manifesta printr-o simptomatologie usoara caracterizata de febra, durere in gat, cefalee, posibil inrosirea ochilor si stare generala de disconfort, simptome care apar inainte de aparitia eruptiei. Conform studiilor, aproximativ 20-50% dintre persoanele infectate nu prezinta semne si simptome, insa exista si complicatii ale rubeolei care pot fi periculoase.

Rubeola congenitala

Rubeola congenitala este cea mai grava complicatie a infectiei cu virusul rubeolic si apare la femeile insarcinate. Cele mai mari riscuri apar daca gravida se infecteaza la debutul sarcinii, in special in primele 12 saptamani. In acest caz poate suferi avort spontan sau fatul poate deceda imediat dupa nastere. Este important ca orice femeie, inainte de a ramane insarcinata, sa se asigure ca este protejata impotriva virusului rubeolic si sa-si faca vaccinul anti-rubeolic.

Virusul se transmite de la mama la fat, caz in care nou-nascutul poate suferi de sindrom rubeolic congenital (SRC), manifestat prin aparitia unor defecte la nastere ca:

  • surditate
  • cataracta sau glaucom
  • malformatii cardiace
  • intarziere mintala
  • greutate mica la nastere
  • leziuni cerebrale
  • probleme hepatice
  • probleme tiroidiene sau alte probleme hormonale
  • inflamatie pulmonara

Transmitere

Rubeola se transmite pe cale aeriana, prin stranut, saliva, tuse, dar si prin contactul cu suprafetele contaminate. De asemenea, rubeola se poate transmite prin contactul cu o rana deschisa, dar si de la mama la fat, caz in care vorbim de rubeola congenitala, o forma destul de severa a afectiunii. Virusul rubeolic este rezistent la frig, dar este sensibil la caldura si la contactul cu solventii organici. Acesta se instaleaza la nivelul tractului respirator si ulterior se raspandeste in sange.

Rubeola se poate vindeca in aproximativ o saptamana si creeaza imunitate de lunga durata in organism. Cu alte cuvinte, persoanele vaccinate si cele care au contactat boala in copilarie prezinta un risc mult mai scazut la varsta adulta de a o contacta din nou deoarece sistemul imunitar recunoaste virusul si-l anihileaza la primul contact.

Rubeola are o perioada de incubatie de 14 -21 de zile, iar virusul se poate transmite cu 5-7 zile inainte de aparitia primelor simptome. Rubeola este maxim contagioasa in momentul in care erupe, dar si in urmatoarele 7-10 zile dupa aparitia eruptiei cutanate.

Diagnostic

Rubeola poate fi diagnosticata prin evaluarea medicala a simptomelor, in special a eruptiei cutanate si a adenopatiei. Insa, persoanele care vor sa depisteze daca au avut in trecut boala pot face teste de determinare a anticorpilor de tip IgG.

rubeola-diagnostic

Totodata, pentru depistarea virusului rubeolic se pot face teste de determinare a anticorpilor de tip IgM, iar momentul optim este la cinci zile dupa aparitia eruptiei pe piele.

Cum se trateaza rubeola?

Rubeola nu se trateaza, fiind vorba de o infectie de natura virala, insa exista metode de abordare a semnelor si simptomelor. Cel mai important aspect este ca persoana infectata sa se izoleze la domiciliu timp de 7-10 zile, cu repaus la pat. De asemenea, este foarte importanta hidratarea organismului cu supe, ceaiuri, apa si sucuri naturale de fructe. In anumite cazuri se pot administra tratamente antitermice pentru a reduce febra si analgezice pentru a combate disconfortul general. Pentru a ameliora eruptia cutanata se pot aplica solutii calmante la nivelul tegumentelor. In cazul complicatiilor, medicul este cel care poate prescrie un tratament corespunzator.

Cum poate fi prevenita rubeola?

Singura metoda de prevenire a rubeolei este vaccinarea. Vaccinul impotriva rubeolei, denumit vaccin anti-rubeolic, face parte din schema de vaccinare obligatorie si se regaseste in compozitia vaccinului ROR, care asigura protectie si contra rujeolei si oreionului. Acesta se administreaza bebelusilor pana la varsta de 12 luni, cu rapel intre cinci si sapte ani. Vaccinul ROR are o eficienta foarte mare, o singura doza de vaccin fiind eficienta in proportie de 97% in preventia rubeolei. De asemenea, specialistii de la Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC) din SUA recomanda ca adolescentii si adultii sa fie vaccinati cu ROR.

rubeola-prevenire-vaccin-ror

Totodata, copiii pot fi vaccinati cu vaccinul RORV, care protejeaza atat fata de rujeola, oreion si rubeola, cat si fata de varicela, insa acest vaccin este aprobat exclusiv pentru utilizare la copiii cu varsta intre 12 luni-12 ani, nefiind recomandat adolescentilor si adultilor.

Posibile efecte secundare ale vaccinului

Efectele secundare ale vaccinului sunt minime. Unele persoane pot avea o febra usoara dupa injectie si pot dezvolta o eruptie cutanata minora.

De asemenea, unii adolescenti sau adulti pot prezenta dureri articulare. Reactiile severe sunt mai putin frecvente.

Potrivit specialistilor, nu exista nicio legatura intre vaccinul ROR si autism.

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17798-rubella

https://www.healthline.com/health/rubella

https://www.medicalnewstoday.com/articles/164504